Nvidia GeForce Now - gejming bez konzole i PC-ja

Nvidia GeForce Now je cloud gaming servis koji obećava gaming bez jakog PC-a ili konzole, na bilo kom uređaju Kako to izgleda u praksi pogledajte u našem testu.

Nvidia GeForce Now je jedan od nekoliko cloud gaming servisa koji se trenutno bore za mesto pod suncem. Više od deset godina slušamo da će doći vreme u kome će nam biti potreban samo televizor, miš i tastatura da bi igrali premijum gejming naslove. Ni konzola, ni PC, sve igre se vrte na računaru u Cloudu, na moćnim računarima i vrhunskim grafičkim karticama. Kako to izgleda u praksi i da li je ovo nagoveštaj gejminga budućnosti?

Cloud Gaming kao alternativa skupom hardveru

Gaming i video igre su odavno postale mainstream i što bi se reklo “i staro i mlado” voli da se makar ponekad opusti uz neku dobru igru. Mnogima je gaming i redovan, čak svakodnevan hobi, a u industriji igara se zahvaljujući toj brojnosti onih koji su za gaming zainteresovani vrte ozbiljne pare – sećam se da je još pre desetak godina gaming industrija pretekla filmsku po ukupnoj zaradi, što je do pre dve decenije bilo apsolutno nezamislivo i verovatno nikome nije ni padalo napamet da je to moguće.

U međuvremenu se razlika samo povećavala, pa su video igre ako ne najpopularniji onda svakako najprofitabilniji vid zabave. Ovakva popularnost je uzrokovala veliku tražnju za gaming hardverom, bilo da je u pitanju PC ili konzole poput Sony Playstationa, Xbox-a ili nekog od Nintendo uređaja.

Kada je pre oko godinu dana dobar deo planete bio zatvoren u svojim domovima potražnja je dodatno skočila, za njom i cene, pa je Playstation 5, novi XBox ili neku od iole jačih gaming grafičkih karti bilo skoro nemoguće i nabaviti, a ako vam se i posreći, u svakom slučaju je u pitanju skup sport. Iako se situacija polako popravlja, deluje da cene gaming PC računara i konzola nikada više neće biti niske, pa je ulaganje u hardver koji može pokretati najnovije igre ipak značajna stavka za dobar deo korisnika.

No, već godinama unazad, kako se razni servisi polako sele u Cloud, se govori i o Cloud gamingu, odnosno mogućnosti da se vaše igre pokreću na nekom udaljenom serveru, a da vi sa bilo kog uređaja, bio to slabiji PC, web browser, tablet, telefon ili TV, možete da igrate tu igru, pri čemu vaš uređaj služi praktično kao ekran, odnosno interfejs za konzumiranje igre.

Ovo bi značilo nekoliko bitnih stvari – najpre, da ne morate kupovati skupu konzolu ili grafičku kartu, ne morate voditi računa o upgrade-u računara kako bi se on mogao boriti sa aktuelnim igrama, zapravo ne morate uopšte davati novac za hardver – bilo koji uređaj će raditi posao. Caka je u tome da se ovakvi servisi plaćaju mesečno, ali opet, kada kupite konzolu recimo, ona vas košta koliko košta, koristili je vi svaki dan, ili stajala ona u nekoj fioci mesecima, dok za servis možete plaćati pretplatu samo kada imate vremena za igre ili želite da odigrate neki određeni naslov.

Cloud gaming više nije samo koncept već i realnost i na tržištu je prisutno više igrača, ali dve platforme koje se verovatno najviše spominju su Google Stadia i nVidia Geforce Now, zbog profila kompanija koje iza njih stoje. Mi smo ovog puta rešili da vam predstavimo kako radi Cloud gaming kroz nVidia Geforce Now i to na dva načina.

Pvi je na primeru jednog povoljnog Sharp Android televizora koji smo nedavno i testirali, a koji je u kombinaciji sa ovom platformom praktično kompletno rešenje za gaming na velikom ekranu po ceni manjoj od jedne konzole. Drugi je kroz aplikaciju za PC koja bilo koji prosečni kancelarijski PC može pretvoriti u gaming mašinu. Pa pogledajmo kako ovo radi i kakvo iskustvo možete očekivati od Geforce now servisa.

Nvidia GeForce Now – Paketi i cene

Najpre da kažemo koliko vas košta sam servis, koji možete koristiti i na bilo kom uređaju koji imate iz web browsera, bilo kom Android uređaju, u vidu Windows ili Mac aplikacije i sl. Osnovni paket je zapravo potpuno besplatan i zahteva samo da se ulogujete. Sa njim dobijate pristup najslabijem GTX 1060 rigu, t.j. virtuelnom računaru i mogućnost da igrate do sat vremena u okviru jedne sesije, nakon čega morate ponovo da stanete u red i sačekate slobodno mesto.

Vreme čekanja zavisi od doba dana, pa je nekada ispod minute, a nekada i po 15-20 minuta kada je puno aktivnih korisnika. Dobra vest je da nema ograničenja broja sesija na dnevnom nivou, pa ako vas ne mrzi da čekate i imate prekide na svakih sat vremena, možete igrati baš dosta tokom jednog dana. Ukoliko izdvojite 10€ mesečno, dobijate prioritetni pristup jačim RTX 2080 ili GTX 1080 GPU serverima, rezoluciju do 1080p u 60 slika u sekundi i trajanje sesije do 6 sati.

Najskuplji paket je onaj od 20€ mesečno koji daje pristup RTX 3080 serverima, rezoluciji od 1440p sa 120 slika u sekundi, ili čak 4K, ali za sada samo na Nvidia Shield uređajima, kao i trajanje sesije od 8 sati, maksimalni prioritet i mogućnost korišćenja ray-tracinga u podržanim igrama. Ako uplatite 6 meseci unapred, tu su i neki popusti, pa vas ovaj najskuplji paket može koštati oko 16.67€ na mesečnom nivou, što je sasvim ok.

Praktično, dve godine korišćenja RTX 3080 riga vas izađe oko 400€, što kada uračunate cenu samo jedne takve karte zaista deluje povoljno. Za trenutnu cenu samo grafičke karte od oko 1200€ neračunajući ostale komponente, možete se pretplatiti na 6 godina Geforce Now sa RTX3080 paketom. Možda se neko sad zapita, “pa kako se onda tako nešto uopšte i isplati nVidia-i?”.

Najpre, oni naravno ne prave po PC za svakog korisnika, već su u pitanju farme sa mnoštvom grafičkih čipova, procesora, radne i skladišne memorije pri čemu je sav hardver virtuelizovan i može se koristiti u određenom procentu i u meri u kojoj je to potrebno za određenog korisnika. Takođe, kako ne igraju svi pretplatnici uvek i u isto vreme, realno zauzeće resursa je daleko manje nego što bi bilo da svako od njih ima sopstveni hardver, pa je matematika zapravo vrlo isplativa i kompaniji, a i korisnicima.

Igre i način funkcionisanja

Što se igara tiče, tu postoji mala caka – nVidia se za razliku od nekih konkurenata na ovom polju odlučila da ne nudi igre direktno u okviru pretplate ili kupovine na samom Geforce Now servisu, već da omogući korisnicima da na ovoj platformi igraju igre koje već poseduju na nekom od servisa poput Steam-a, Epic Store-a, GOG-a, Uplay-a, Origina i sl, kao i neke od free2play naslova, na tim platformama, sve dok su oni na listi od preko 1000 trenutno podržanih igara. Za one koji poseduju svoju kolekciju igara, ovo je i bolje rešenje, jer im je ona dostupna na servisu bez potrebe da igre kupuju ponovo za tu svrhu.

Da kažemo kako zapravo funkcioniše Geforce Now. Nakon što pokrenete aplikaciju, dočeka vas interfejs u kome se po kategorijama nalaze svi podržani naslovi. Nakon što neki od njih izabrete i pokrenete, aplikacija će vam ponuditi da odaberete na kom od servisa kroz koji je ta igra dostupna imate licencu za nju i da se ulogujete na svoj nalog na tom servisu.

Ovo je dovoljno uraditi samo jednom za svaku od platformi, pa servis može pamtiti vaš login za Steam recimo i automatski vas logovati kada pokrećete neku Steam igru. Iako ovo deluje relativno jednostavno, izvedba je zapravo mogla biti i mnogo bolja, najpre jer se iskustvo korišćenja dosta razlikuje između PC i Android aplikacije.

Npr. ako imate poveću kolekciju igara koju ste kupovali na raznim rasprodajama, kroz Humble Bundle i sl. verovatnoća je da nećete znati napamet koju igru imate na kojoj platformi, što zahteva dosta proveravanja ili pokušaja logovanja, a za neke igre možda niste ni sigurni da li ih imate. U Android verziji aplikacije što ne postoji način da se ulogujete na sve podržane platforme, a da Geforce Now proveri šta od igara posedujete i automatski doda na listu one koji su podržane.

Dodatnu konfuziju unosi i to što servis u nekom vidu virtuelne mašine pokreće aplikacije samih servisa, pa tako možete završiti i na Steam Big Picture klijentu i listi igara koje posedujete na Steamu, a koje zapravo ne možete igrati jer nisu podržane. Dakle, ne baš idealna integracija sa platformama za prodaju igara, mislimo da to nVidia može i mora bolje.

Imali smo problema i sa igrama na Epic store-u koje su proizvedene od strane Ubisofta u koje nismo uspevali da se ulogujemo, pa ima tu još posla oko optimizacije i peglanja bagova. Windows verzija aplikacije je dosta bolje osmišljena, pa nudi automatsku pretragu igara koje posedujete, ali samo za Steam i to pod uslovom da vam je lista igara javno dostupna.

Takođe u Windows verziji su dostupna i neka fina podešavanja, recimo različiti profili optimizovani za najbolji kvalitet, najmanji protok podataka ili najmanji lag, kao i mogućnost podešavanja parametara stream-a po želji.

Nvidia GeForce Now – Gaming iskustvo

No, kako zapravo rade igre i kakvo je iskustvo korišćenja? Pa, ima svojih dobrih i ne tako dobrih strana, zavisno od toga koji tip igara vas zanima i na kojoj platformi koristite aplikaciju.

Da kažemo prvo da je TV na kome smo testirali Geforce Now opremljen vrlo bazičnim hardverom kakav ima praktično većina Android televizora. U pitanju je Mediatek Quad core procesor i 1.5GB RAM-a , dakle platforma vrlo vrlo skromnih performansi, slabija od prosečnog mobilnog telefona, na kojoj ni native Android igre ne rade baš sjajno.

Zanimljivo, ovo je sasvim dovoljno da igre kroz Geforce Now rade više nego zadovoljavajuće, jer TV praktično služi samo kao hub za prosleđivanje kontrola ka servisu i prikazivanje slike, odnosno streama koji se dobija sa servera. Na TV je putem USB-a ili Bluetooth-a moguće povezati miša i tastaturu ili gamepad i imati kontrolu poput one na PC-u ili konzoli.

Na konkretnom TV-u je nažalost prisutno određeno kašnjenje odnosno lag, koji je verovatno uzrokovan implementacijom procesiranja slike samog TV-a koje nije moguće isključiti na ovom modelu. Lag nije strašan za casual igre, ali ipak kvari iskustvo u takmičarskim FPS igrama. Imao sam želju da Geforce Now probam i na svom LG OLED TV-u i uporedim iskustvo, ali je Geforce Now za sada dostupan samo na C1, G1 i A1 modelima, ne i na CX generaciji (edit 25.01.2023. – Stigao je i na CX).

Dobra vest je da je na PC verziji aplikacije ovaj lag potpuno odsutan, pa je i takmičarske igre moguće igrati bez problema, vrlo poredivo sa nekim pravim gaming PC-em, tako da sama platforma radi odlično, a iskustvo koje dobijate zavisi od implementacije konkretnog uređaja, pa je za očekivati da se stvari tu popravljaju sa vremenom, kako Cloud gaming bude dobijao na popularnosti.

Kako se sav prenos vaših komandi ka serveru i slike sa servera prema vama dešava putem interneta, očekivali bismo da uvek bude prisutan određeni lag, ali kako bi se on smanjio na minimum, nVidia je Geforce Now servere, kojih ima prilično, rasporedila po celom svetu, uključujući i dosta evropskih – nama najbliži je izgleda u Bugarskoj i kao što sam pomenuo, kašnjenje ka njemu je skoro neprimetno.

Kvalitet slike i stabilnost rada će zavisiti u velikoj meri i od kvaliteta i brzine vaše internet veze, a Nvidia preporučuje 25Mbps za 1080p 60fps ili 35Mbps za 1440p 120fps. Ako je protok dovoljan i veza ne štuca, iskustvo igranja je veoma dobro. Što se izgleda i performansi igara tiče, tu smo zapravo bili prijatno iznenađeni.

Čak i u osnovnom, besplatnom paketu, grafika, nivo detalja i frame rate su bili na vrlo dobrom nivou, Apex Legends je npr. pokazivao fps od oko 70 i generalno u svim igrama je iskustvo igranja po tom pitanju više nego zadovoljavajuće. O grafičkim podešavanjima i rezoluciji se brine nVidia, za šta verovatno koristi iskustvo koje ima sa svojim GeForce Experience softverom za automatsku optimizaciju, pa korisnik ne treba da brine o tome, već jednostavno pokrene i igra, mada je moguće i manuelno podešavanje grafičkih detalja, kao i u igrama na lokalnom računaru.

Viši nivo pretplate naravno nudi još bolji kvalitet, što je najpre vidljivo u igrama koje podržavaju Raytracing, poput npr. Control-a ili Cyberpunk 2077, kao i viši frame rate do 120fps, za šta će vam doduše trebati i TV, monitor ili uređaj koji podržava osvežavanje od 120Hz kako biste primetili razliku.

Naš utisak je da je, ako vam Raytracing nije naročito bitan i nemate 120Hz TV, srednji paket od 10€ zapravo sasvim dovoljan da izbegnete čekanje i dobijete dovoljan kvalitet za igranje većine igara. U PC verziji klijenta je čak moguće i snimati i deliti klipove iz određenih igara putem NVIDIA Highlights.

Nvidia GeForce Now – Finalni utisci

Sve u svemu, Cloud gaming je zanimljiv koncept, a Nvidia Geforce Now nešto što je i u ovom trenutku apsolutno upotrebljivo, mada još uvek ne baš prava zamena za PC ili konzolu za svakoga i u svakoj prilici, odnosno na svakom uređaju. Onima koji imaju neki stariji PC i žele da igraju najnovije igre apsolutno možemo preporučiti Geforce Now kao odličnu i jeftiniju alternativu kupovini najnovijeg hardvera.

Prosečan, pa čak i slabašni PC, pogotovo u kombinaciji sa nekim 144Hz monitorom i RTX3080 pretplatom je u kombinaciji sa Geforce Now iznenađujuće upotrebljiva kombinacija za gaming. Što se tiče ostalih platformi poput Androida npr. tu stvari još uvek nisu dovoljno unificirane i rafinirane da iskustvo bude jednako dobro kao na PC klijentu, pa Nvidia-i, ali i proizvođačima uređaja predstoji dosta peglanja i postavljanja standarda pre nego što Cloud gaming postane standard.

Ono gde mi najpre vidimo publiku za ovaj vid servisa je neko ko voli da odigra neku igru, ali tek povremeno, pa gaming za njega ne predstavlja dovoljno dobar razlog da izdvoji puno para na upgrade svog trenutnog računara. Npr. jednom u par meseci se pojavi neki AAA naslov koji želite da odigrate, pa umesto da kupujete skup gaming računar ili konzolu vi kupite samo igru koja vas zanima na Steamu, uplatite mesec dana pretplate na GeForce Now i pređete single player kampanju natenane i zadovoljite želju – cena igre i mesečne pretplate je kao da iznajmite Sony na par dana, pa zavisi šta kome više odgovara.

Iako kao neko ko voli igre i gaming hardver to nisam očekivao, moj utisak je da je Cloud gaming zapravo jako dobra ideja koja je već u ovom trenutku sasvim upotrebljiva, a u budućnosti će bez sumnje postati standard. Izvedba može i mora biti još bolja po pitanju korisničkog iskustva, pa ćemo videti da li će Nvidia, ili neko drugi ponuditi koncept koji će jednog dana u potpunosti zameniti igrački hardver, pa i softver.

Budućnost ovakvog koncepta je po mom mišljenju da pretplata uključuje i hardver i što širu selekciju igara, pa da kada vam se igra jednostavno uplatite pretplatu i igrate šta god želite na bilo kom uređaju koji imate. Geforce Now je čini se jedno prelazno rešenje do takvog koncepta, a kakva će biti njegova popularnost i ko će imati dominantnu ulogu u Cloud gamingu, ostaje da vidimo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi