EVGA RTX 3080 FTW3 Ultra Gaming (Video)

EVGA RTX 3080 FTW3 Ultra Gaming (Video)

Kod ove grafičke karte je svaki detalj nestvarno dobar od vrhunskog kulera, preko performansi I vanserijskog kvaliteta izrade. Pošto smo ostali bez velikih imena među proizvođačima grafičkih karti, EVGA već neko vreme figurira kao njihova alternativa. Danas je još jednom pokazala zašto su njeni GeForce modeli iz FTW3 serije najpoželjnije gejming grafičke karte današnjice. Srećom još uvek ima proizvođača sa filozofijom različitom od one koja je preovlađujuća među...

  Sadržaj

   EVGA je jedan od retkih proizvođača koja me asocira na vreme “teških” brendova u industriji grafičkih karti. Ko se seća imena poput Diamond-a, Hercules-a i kasnije Giillemot-a, zatim Elsa i 3Dfx karti, svakako će setno uzdahnuti i setiti se tog žara u duši sa kojim smo iščekivali svaki novi model grafičkih karti ovih proizvođača. U to vreme ASUS, MSI i Gigabyte grafičke karte skoro da nisu ni “postojale” ili smo ih smatrali “drugom ligom”. Sve dođe i prođe, pa su tako i ovi mamutski brendovi otišli u istoriju…
    
   EVGA je jedan tipični američki brend koji evocira na pomenute proizvođače pre svega svojim kvalitetom izrade, jedinstvenim opcijama i vrlo ograničenim asortimanom visoko rangiranih PC komponenti. Brend koji gaji imidž prestiža kod svih onih koji koriste njihove komponente. Na žalost, na ovim prostorima se retko sreće, ali u poslednje vreme ima šanse da se situacija promeni na bolje.
   Ovog puta vam prikazujemo ekskluzivni model – EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 Ultra, jednu od trenutno najboljih GeForce RTX 3080 grafičkih karti koju možete kupiti. Šta to čini ovaj model tako posebnim? Krenimo redom.Ova vanserijska grafička karta stiže u pomalo standardnom pakovanju i da nije EVGA logoa lako biste je pomešali sa nekim modelom drugog proizvođača, a što je posledica obilatog korišćenja standardnih Nvidia GeForce logotipa.
   Spisak dodatne opreme je uobičajen i jedino pažnju prvilači dodatni metalni adapter koji se montira na zadnji deo karte kao preventiva od deformacije kartice zbog velike težine hladnjaka. Ipak, to je samo opcija za kućišta koja raspolažu dotičnom opcijom. Sve ostalo je nestandardno – dobro!
    EVGA_RTX3080_FTW3_1s.jpg
   Ono po čemu je ova EVGA karta zaista posebna jeste hladnjak, jedan od najvažnijih delova grafičkih karti novije generacije jer je u direktnoj vezi sa performansama grafičkog procesora i video memorije. EVGA ga obeležava ICX3 Interactive Cooling. Sastoji se iz jednog ogromnog aluminijumskog hladnjaka sa gusto poređanim rebrima kroz koje prolaze velike toplotne cevi. Rebra su dodatno perforirana kako se ne bi stvarali džepovi toplog vazduha i istovremeno olakšalo strujanje zagrejanog vazduha. Hladnjak je zaista ogroman, jedan od najvećih do sada viđenih na grafičkim kartama, a prema rečima EVGA cilj je da se maksimalno poveća površina predaje toplote sa svih vitalnih elektronskih komponenti. Plus tu je veliki dodatni bakarni hladnjak sa površinom koja je 25% veća u odnosu na hladnjake prethodne generacije.
    EVGA_RTX3080_FTW3_2s.jpg
   Brže pomeranje toplog vazduha obezbeđuju tri ventilatora sa vrlo širokim propelerima čija je uloga da povećaju vazdušni pritisak u zoni rashladnih rebara. Koriste hidro-dinamičke ležajeve, a kontrolu rada obavlja poseban mikroprocesor koji dinamički šteluje krivu rada na osnovu podataka koje dobija od čak 9 toplotnih senzora raspoređenih na vitalnim pozicijama štampane ploče.
    EVGA_RTX3080_FTW3_3s.jpg
   U cilju boljeg hlađenja štampana ploča je prosečena na nekoliko mesta kako bi se hladnjak bolje provetravao, a čak i dodatna metalna ploča na leđima karte je specijalno ukrašena saćastim ilustracijama koje su takođe na pojedinim pozicijama probušene, pa se tako karta bolje “luftira” tokom rada. Osim što je korisno EVGA je učinila da ovi detalji izgledaju zaista lepo i atraktivno.
   Kada tome dodate i odličan softverski alat za overkloking, upravljanje i monitoring EVGA Precision X1, dobijate zaista moćan sistem sa kojim uvek znate kako radi i koliko ova grafička karta ima rezerve. EVGA_RTX3080_FTW3_4s.jpg
   Na zadnjem delu primećujemo i dodatni konektor za ventilator koji se povezuje direktno na grafičku kartu i čiji se broj obrtaja reguliše na osnovu grejanja grafičkog procesora. Tik pored njega je i jedan konektor za adresibilne RGB svetlosne trake kojima upravlja EVGA preko Precision X1 softvera i tako sinhronizuje rad sa svetlom na grafičkoj karti. Osvetljene su tri zone: najveća u vidu velikog LED panela na vrhu koji se preliva na prednji deo grafičke karte kao i dva dodatna svetleća EVGA logoa, na leđima i zadnjem delu oklopa u zoni izduva. EVGA_RTX3080_FTW3_5s.jpg

   Ova EVGA “zver” se napaja preko čak tri dodatna 8-pinska PCIe konektora jer tokom overklokinga može da povuče značajno preko 400W električne energije. Savetuje se korišćenje napajanja od 750W. Voleli bismo da su konektori negde drugde pozicionirani, na neko dostupnije mesto, a ne na vrhu štampane ploče jer ovako debeli kablovi i veliki konektori povlače karticu i dodatno utiču na deformaciju tokom dužeg korišćenja ako kojim slučajem ne kroistite neki “anti-sag” mehanizam. Proizvođač bi morao da ih premesti na neku logičniju poziciju.
   Kartica jednom rečju izgleda o opako dobro baš kako mi to zaluđenici za dobrim hardverom očekujemo – i na oko i na dodir. To je onaj ludi zavisnički osećaj od posedovanja vanserijskih komponenti – uglavnom, neuporedivo bolje od uobičajene ASUS, MSI, Gigabyte konfekcije.
   EVGA_RTX3080_FTW3_6s.jpg 
   Nosi oznaku FTW ili u prevodu “For The Win”  GeForce RTX 3080 pokreće Nvidia GA102-200 grafički procesor sa 68 “Striminig Multiprocesor-skih” kalstera i isto toliko Ray Tracing procesora. Ukupno ima na raspolaganju 8704 CUDA i 272 Tenzor jezgara te  jednak broj jedinica za obradu tekstura. Ovaj impresivni spisak zaključujemo sa 96 procesora za konačni rendering slike. Procesor se proizvodi u pogonima Samsunga pomoću 8nm postupka.
   Karta ima 10GB GDDR6X memorije koja razmenjuje podatke magistralom širine 320-bita i radi na efektivnih 19 GHz isporučujući 760 GB podatka u sekundi na obradu grafičkom procesoru. Karta koristi magistralu na bazi 4. generacije PCIe komunikacionih putanja.  Podaci koji vas ostavljaju impresioniranim.
    EVGA_RTX3080_FTW3_7.jpg
   Na testu smo imali najnoviju verziju ove grafičke karte, koju EVGA neprestano unapređuje i doteruje u skladu sa potrebama korisnika i njihovim željama, pa je tako zanimljivo da je ovaj RTX 3080 FTW3 Ultra stigao bez onih ružnjikavih crvenih usana koje su trebale da služe kao ukras na prednjem i zadnjem kraju karte, već umesto toga ima crne sjajne lajsne u “piano” sjajnom efektu koje mnogo bolje pristaje ovoj karti. Ostala je samo crvena bočna linija karakteristična za FTW3 modele. To svakako ne treba da vas zbuni jer i EVGA na pakovanju nekoliko puta skreće pažnju kako se stvarni izgled karte i hladnjaka, mogu razlikovati od primerka koji vam je isporučen jer je to deo procesa konstantnog unapređenja dizajna.
   Vodite računa prilikom instalacije jer je karta prilično velika i teška, pa ukoliko je montirate kada se kućište nalazi u vertikalnom položaju, ne stiskajte prstima centralni deo osovine ventilatora kako ne bi oštetili ležajeve, zato bolje oborite kućište jer ćete imati pristupačniji i lakši položaj poziciji ugradnje. To vam govorim jer karta meri 30 cm u dužinu, skoro 14 cm u visinu te je debela toliko da traži skoro tri slobodne PCI pozicije u kućištu. Ogromna je i zato zahteva kućište velike zapremine sa dobro provetrenom unutrašnjošću kako bi pružila maksimalne performanse.
    EVGA_RTX3080_FTW3_8s.jpgTest sistem:

   MB: 

   ASRock X570 Taichi

   CPU: 

   AMD Ryzen 7 5800X 

   RAM: 

   32GB (2x16GB) GSkill TridentZ 3600 CL16 2R

   VGA: 

   EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 Ultra 

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   ADATA SU800 2TB

   Cooler:

   CM Master Liquid 240 RGB

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   GeForce Game Ready Driver 460.89

   OS:
   Windows 10 64-bit 20H2

   Performanse:
   [modul]test=1085[/modul]Sve ovo prethodno deluje lepo ali ipak najvažnije za korinika je kako ovo čudo radi? U našem slučaju onako kako i izgleda – gotovo savršeno!
   BIOSClockGraph.png 
   Prvo, frekvencije su očekivano veće od Nvidia referentnih vrednosti na Founders Edition modelima. Procesor u Boost režimu radi na 1800 MHz. Ukoliko vam je provetrenost kućišta dobra, očekujte veće vrednosti tokom gejminga. Vredan pažnje je i detalj na vrhu štampane ploče u vidu minijaturnog prekidača koji ima dve pozicije, a jedna od njih je ona koja prebacuje kartu u OC overkloking režima rada. U proseku povećava frekvenciju GPU procesora za 50-ak MHz, uglavnom dostižući radne vrednosti od 1950-2010MHz u zavisnosti od grejanja i stepena opterećenja GPU resursa.  Shodno tome podešava krivu rada ventilatora na veći broj obrtaja, pa su prosečne temperature nešto manje, ali je karta par dB bučnija. Inače u radu je prilično tiha i maksimalno smo izmerili 35dB buke u OC režimu rada.
   BIOSFanGraph.png 
   Tokom celodnevnog gejminga i isprobavanja mnoštva aplikacija sa CUDA akceleracijom temperatura grafičkog procesora nije prešla maksimum od 76 stepeni Celzijusa. U proseku je bila par stepni ispod toga. Skrećemo vam pažnju da grejanje karte u velikoj meri zavisi od temperature ambijenta radne sredine računara i shodno tome u samom kučištu – što je u krajnjem i logično. Jak hardver ne voli toplu sredinu, naravno da to ne znači da treba da se smrzavate u sobi, ali nije za pretople prostorije.
   BIOSTempGraph.png BIOSPowerGraph.png
   EVGA GeForce RTX 3080 brza gejming karta. To je najmanje što očekujete o grafičke karte čija web preporučena cena na sajtu proizvođača, iznosi 710€. Naravno, trenutno nije dostupna za kupovinu iz razloga koje već svi znate. Brža je od RTX 2080 SUPER modela 40-60%, razlika u odmeravanju brzine sa GeForce RTX 3070 modelima daje ovoj karti prednost od 20-36% u zavisnosti od igre, dok u CUDA ubrzanim aplikacijama je brža od 3% u Premijeru do čak 40% u Blender rendering situacijama.
    termo_ftws.jpg
   Kada je u pitanju direktna Radeon RX 6800 konkurencija sa XT modelima je generalno izjednačena u DIrectX12 naslovima negde malo sporija negde brža, ali u proseku izjednačena. Prednost GeForce RTX 3080 je očita u DLSS 2.0 naslovima kao što su CyberPunk 2077, Control ili Fortnite gde je čak duplo i više pri DLSS Qualitiy podešavanjima, a ako malo oborite kvalitet prednost raste i do 2.5x. Međutim tamo gde je nema ili je na delu RT DLSS 1 optimizacija ove karte su izjednačene.
   U aplikacijama koje koriste UCDA ubrzanje GeForce i ovaj EVGA su u prednosti pa je tako u Premijer enkodingu 4K videa preko 30% brža u odnosu na NAVI 21 modele, a prednost raste na čak 50% u Blender Cycle renderingu!Tokom testiranja smo primetili jedan problem koji bismo pripisali Game Ready drajverima, naime u pojedinim situacijama video memorija kao da se prepuni podacima tj prilikom izlaska iz jedne igre i startovanja druge na 4K rezoluciji i visokim detaljima, dolazilo bi do poruke da je 10GB memorije prepunjeno pa bi počeo “swaping” sa SSD-om, a što uzrokuje degradaciju fps-a. Nakon restartovanja i pražnjenja video memorije, sve bi se vratilo u normalu.
    

    
   I na kraju ostajemo zadovljni onim što nam je u nekoliko dana celodnevnog gejminga i testiranja prikazala ova EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 Ultra Gaming karta.  Ovaj EVGA je u potpunosti ispunio naša očekivanja i zato sasvim zasluženo dobija Editors Chioce nagradu!
    
   ________________________________________________________
    
   Prednosti:
   – Top performanse
   – Kvalitet izrade
   – Rashladni sistem
   – Performanse u GPU acc. aplikacijama
   – Konektori za ventilatore i LED uređaje
   – EVGA softver
    
   Nedostaci:
   – Pozicija konektora za napajanje
   – Velika potrošnja
   – Dobavljivost i cena
    
   CENA: preporučena: oko 800€, trenutna tržišna: značajno preko 1000€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi