Altos Motaro (Video)

Altos Motaro (Video)

Solidno sklopljen sistem natprosečne snage koji se vodi idejom da vam ponudi trenutno najjače pakovanje kada je u vidu gejming, pri čemu ipak vodi računa o okvirima kontrolisano prihvatljive cene. Imajući u vidu snagu pre svega ugrađene grafičke karte u pitanju je jedan od prvih domaćih gejming PC računara sa GeForce RTX 2080 Ti rešenjem...

  Sadržaj

   Moćne desktop gejming PC konfiguracije su veoma popularne u današnje vreme. Karakteristike jakih gejming desktop stanica, prevazilaze potrebu isključive zabave i igranja jer su sposobne za višestruki radni scenario i pokretanje zahtevnijeg aplikativnog softvera. Većina takvih računara omogućuje lak postupak nadogradnje i jedan “otvoren” tip platforme na osnovu koga mogućnosti računara možete lako i u potpunosti prilagoditi sopstvenim potrebama.
    
   Atraktivna kućišta su obavezni deo opreme ovakvih računara, kao i mnoštvo ventilatora sa ukrasnim RGB svetlosnim detaljima. Sa druge strane to znači i malo veću cenu pa ćete prilikom odlaska u kupovinu  jednog ovakvog računara morati da računate na malo veći budžet. Altos Motaro gejming PC nije izuzetak po tom pitanju jer za prilično jak hardver potrebno izbrojati protivvrednost od 2300 €. Za uzvrat, dobijate najaktuelniji hardver i najjaču grafičku kartu današnjice, čija cena praktično iznosi 50% vrednosti čitave konfiguracije.
   Većini gejmerske populacije, izgled PC borbene stanice je veoma važan. Zbog toga se proizvođači trude svim silama da izgled svog modela učine originalnim i različitim od sličnih konkurentskih. Altos Motaro u ovu svrhu ne krositi neku specijalnu “kastomizaciju”, već se oslanja na izgled komponenti koje nisu tako česte u ponudi domaćih distributera, a što mu daje dovoljno ličnog karaktera.  
   Raidmax Monster II Prime midi tower je već sam po sebi dovoljno originalan izgledom, a to dodatno ističe blago zatamnjena bočna stranica od kaljenog stakla kao i ventilator na zadnjoj poziciji koji koristi RGB osvetljenje. U istom efektu nastavlja ugrađeni Raidmax Cobra 240 RGB AiO sistem vodenog hlađenja, čija glava takođe koristi atraktivne RGB efekte. Oni se mogu sinhronizovati sa radom matične ploče. Konačan efekat svetla zaokružuje prisustvo Geil Luce RGB memorija dajući svoj doprinos RGB efektima. Sigurni smo da će posle ovoga, srce gejmera biti “na mestu”.
   Altos_Motaro_1s.jpg
   Altos Motaro koristi prilično jaku procesorsku platformu na bazi AMD Ryzen 7 2700 i ASRock X470 Fatal1ty Gaming K7 matične ploče. Prilično moćan par što je ispraćeno ugradnjom 16 GB DDR4 RAM memorije konfigurisane u dvokanalni režim rada. Za podatke se brine Biostar SATA SSD kapaciteta 480 GB u kombinaciji sa 2 TB hard diskom na 7200 obrtaja u minuti koji obezbeđuje preko potrebni prostor.
   Glavna zvezda Altos Motaro gejming “mašine” je ultimativna i trenutno najjača gejming grafička karta – GeForce RTX 2080 Ti sa čak 11GB GDDR6 memorije u verziji ZOTAC modela sa trostrukom konfiguraicjom ventilatora. Ona obezbeđuje trenutno najbolje performanse u PC igrama pružajući konstantno visok frejmrejt koji opravdava investiciju u dobar  Full HD 144Hz/240Hz gejming monitor ili pak igranje u ultra visokoj 4K rezoluciji uz konstantnih 60 kadrova u sekundi. Na vama je samo da izaberete šta vam se više sviđa.Računar je zanimljiv već na prvi susret. Prednja maska sa uzdužnim žljebovima i veliki spojleri na gornjem delu kućišta mogu poslužiti kao rukohvati za premeštanje računara, dok oni na bazi služe kao jak oslonac. Posebna poslastica je bočna “dimovana” stranica i lep pogled na atraktivno osvetljenju unutrašnjost. Motaro nesumnjivo ima onaj “gejmerski” šmek.
   Altos_Motaro_2s.jpg
   Na vrhu prednjeg dela “spojlera” nalazi se deo sa tasterima za paljenje računara kao i obavezni reset taster. Tik pored njih su i audio konektori za slušalice i mikrofon kao i par uvek potrebnih USB portova. Ovog puta je u pitanju brža verzija USB 3.0 konektora.
   Kada se zagledate u unutrašnjost, primetićete da vlada potpuni red. Sve je uredno spakovano i vidno se vodilo računa o kablovima koji su sklonjeni iz vidokruga kako zbog estetskog tako i funkcionalnog razloga – efikasnijeg strujanja vazduha i hlađenja osnovnih komponenti. U tu svrhu služe praktično tri ventilatora: jedan na prednjoj strani koji je monitran na radijator vodenog hlađenja i ubacuje svež vazduh u centralnu ćeliju, zatim jedan na standardno zadnjoj poziciji iza CPU ležišta koji izduvava topao vazduh i konačno još jedna “dvanaestica” na vrhu kućišta koja poput dimnjaka izvlači zagrejani vazduh iz računara.
   Dobro postavljeni ventilatori stvaraju solidno i korisno strujanje koje u radu svakako pogoduje komponentama. U delu prostora između velikog horizontalnog tunela i ventialtora grafičke karte ima dovoljno prostora, a ventilator sa prednjeg dela obezbeđuje dotok svežeg vazduha brzinom od 1.3 m/s u prednjem i oko 0.8 m/s u zadnjem delu, dovoljno svežeg vazduha za nesmetan rad moćne grafike. Tome pogoduje i činjenica da Zotac RTX 2080 Ti koristi čak tri ventilatora u kombinaciji sa ogromnim telom hladnjaka i pratećim sistemom toplotnih cevi. Temperatura u zoni grafičke karte i to delu ventilatora iznosi 360 C, dok je na zadnjoj strani osetno toplijih 550 C jer na to utiče i velika disipaciona površina zadnjeg dela hladnjaka, kao i prirodnog strujanja toplog vazduha naviše. 
   Altos_Motaro_3s.jpg Altos_Motaro_4s.jpg
   Procesor se hladi jednako efikasnim AiO 240 mm sistemom vodenog hlađenja. Kuriozitet je da blok u glavi nema ugrađenu pumpu koja je izmeštena u sam radijator. Površina bakarnog bloka je dovoljno velika da pokrije kompletan Ryzen CPU i obezebdi veoma povoljne radne temperature čak i pri većem naprezanju procesora. Još jednom, AiO sistemi na delu dokazuju svoju superiornost u odnosu na tradicionalne vazdušne hladnjake. U zoni procesora beležimo strujanje vazduha brzinom od 0.7 m/s i temperaturu od 460 C. Izmerene vrednosti se odnose na zatvoreno kućište u uslovima višečasovnog opterećenja u igrama i renderingu.
   Konačno, napajanje ovako jakog sistema je povereno Cobra Gold (80 Plus Gold sertifikat) napajanju sa modularnim plagovima i snagom od 800W što govori da i pored jakih komponenti i zahtevnih potrošača, napajanje ima dodatnu rezervu snage. U tunelu sa napajanjem se nalazi i pozicija SSD i hard diskova, ali na žalost ovde ne beležimo skoro nikakvo strujanje vazduha jer je izostao namenski ventilator za dotičnu radnu zonu. Očigledno je postojanje različitih toplotnih zona tj toplih džepova u ovako jakom sistemu. Odstupanja nisu tolika da bi ozbiljnije uticala na rad računara obzirom da su grafika i CPU prilično dobro hlađeni tako da ni jednom, tokom prilično napornih višesatnih testova, nismo zabeležili prekoračenje kritične granice temperature ili pojavu “throttling-a”.Generalni utisak o radu i ponašanju Altos Motaro gejming računara je dobar. Računar je vrlo tih u radu, a temperature na prihvatljivom nivou. Sam raspored unutrašnjih elemenata u centralnoj ćeliji ne dozvoljava ugradnju dodatnih ventilatora koji bi svakako dobro delovali na još bolje provetravanje. Nije nam se svidelo prisustvo kaveza za dve pozicije 5.25” uređaje, očigledno zaostatak iz prošlosti.
   Altos_Motaro_5s.jpg
   ASRock X470 Gaming K4 ploča u kombinaciji sa pomenutim 8C/16T Ryzen 7 2700X procesorom radi fenomenalno. Moramo u tom kontekstu još jednom  da pohvalimo odluku ugradnje AiO 240 sistema vodenog hlađenja. Zamerku stavljamo na određenu nedoslednost u izboru RAM memorije jer se zarad estetike žrtvuju performanse. Bolji odabir memorijskih modula optimizovanih za rad  sa AMD procesorima bi sigurno dodatno popravio performanse procesorske platforme. Ovako se plaćaju određeni penali, kako u računski intezivnim poslovima, tako i igrama.
   Sistem diskova radi očekivano dobro. Egzotični Biostar S100 SSD je standardno brz za jedan SATA 3 model, dostižući gornju granicu performansi ovog standarda i utičući na žustar i natprosečno brz odziv čitavog sistema. U računaru visoke klase i sa ovako dobrom pločom bi ipak poželeli jedan M.2 NVMe x4 ili makar x2 SSD, obzirom da ćete ga kad tad osim za gejming upotrebiti za neke ozbiljnije poslove (video montaža i sl.). Na rad hard diska nemamo zamerke jer je njegovo prisustvo u funkciji ostave za veću količinu podatka i u toj ulozi ugrađeni Toshiba 7200 rpm model se odlično snalazi.
   Zotac GeForce RTX 2080 Ti jednom rečju “rastura”, dokazavši epitet najbrže gejming grafičke karte današnjice. Jednostavno, nemamo reči kojim bi iskazali zadovoljstvo što se našla u ovakvom računaru – pun pogodak. Možemo je samo poželeti i tačka.
   tempsys.jpg 
   Napajanje radi odlično. Ne greje se zbog dovoljno rezervne snage tako da nije ni blizu krajnjih limita, tako da se bez problema možete upustiti u overkloking eksperimentisanje što će zdušno podržati sjajna matična ploča, CPU i svakako AiO sistem vodenog hlađenja. Jedino sabotira neodgovarajuća RAM memorija. Prednost upotrebe modularnih plagova je vidno odsustvo gužve i haosa sa kablovima. Još jedna jaka strana Altos Motaro računara.
   Altos_Motaro_6s.jpg
   Na kraju pomenimo da ovaj računar nudi izdašnu ponudu potrebnih konekcija u vidu 6+2 (prednji) prisutnih USB 3.0 portova sa brzinom transfera podataka od 6 Gbps i dva ultrabrza USB 3.1 sa transferom od 10 Gbps. Jedan je standardni Tip-A, dok je drugi obostrani Tip-C konektor. Tu su i standardni audio konektori za višekanalne zvučnike, optički audio izlaz, PS/2 hibridni konektor za tastaturu ili miša.
   Konačno pogledajmo i rezultate postignute na testovima.Specifikacije test sistema:
    
   [modul]specifikacija=9628[/modul] 
    
   Altos_Motaro_7s.jpg 
    
   Rezultati:
    
   [modul]test=811[/modul]
    
   [modul]test=812[/modul]
    
   blenderOC.jpg   
   Malo nas je iskreno iznenadio podbačaj u nameri da ostvarimo konstantno visok frejmrejt preko 144 fps-a, što bi zadovoljilo besprekorno gladak gejmplej na monitorima sa 144Hz vertikalnim osvežavanjem. Usklađenost mogućnosti CPU platforme i grafičke karte su ključni razlog ovog nedostatka. Kako se zahtev više prebacuje pod okrilje GPU-a, tako do izražaja dolazi ogromna snaga Turing GPU-a u najjačem RTX 2080 Ti izdanju, pa je igranje u 4K rezoluciji pravo zadovoljstvo obzirom da frejmrejt konstantno prebacuje granicu od 60 fps-a.
    
   Performanse u aplikativnom softveru (Premiere Pro CC, Blender i sl.) su veoma dobre i savetujemo vam od sveg srca da koristite najnovije verzije zbog bolje podrške i iskorišćenosti moćnog hardvera Altos Motara zbog činjenice da samo nove verzije znaju da na pravi način iskoriste potencijali aktuelnog hardvera ovog računara. Veliko zadovoljstvo pričinjava da se domaći sistem integratori bave temom vrhunskih gejming PC borbenih stanica. Ovakvi računari definitivno imaju svoju publiku ma šta mislili o tome svi oni koji kažu da je sadašnjost i budućnost gejminga na mobilnoj platformi. Posebno nam se svidelo što Altos Motaro čini jedan iskorak više ka raznovrsnijoj ponudi ugrađenih komponenti i ne dozvoljava da se utopi u kliše pomalo monotone ponude komponenti na domaćem tržištu. Na tome im svakako odajemo priznanje.
    
    
    
   Altos Motaro je računar nesmunjivo borbenog gejming pedigrea, što sugeriše njegov naziv po liku iz Mortal Combat “tabačine”. Tako je i opremljen da se upusti u direktan okršaj sa konkurentskim računarima iz gejming serije. To vrlo uspešno čini posebno u poređenju sa nekim “brand name” sistemima. Dok velike marke polažu više pažnje ka nekim vizuelnim detaljima i kastomizaciji izgleda što nesumnjivo puno košta, dotle je Altos Motaro takođe pristojno ukrašen, ali sa naglaskom na suštinu i gejming performanse po osetno pristupačnijoj ceni.
    
   Prostora za dalje unapređenje svakako ima i verujemo da će Altos Motaro tokom vremena evoluirati i dodatno izbrusiti performanse čime će stati rame uz rame sa TOP gejming mašinama. Nedostaje malo više pažnje u pravcu bolje izbalansiranosti sistema i čitave platforme kako bi se izvukao maksimum iz ovako jakih pojedinačnih komponenti. To je ona fina majstorija koja krasi samo najbolje. 
    
   Zaključujemo na kraju da je Altos Motaro solidno sklopljen sistem natprosečne snage koji se nesumnjivo vodi idejom da vam ponudi trenutno najjače pakovanje kada je u vidu gejming, pri čemu ipak vodi računa o okvirima kontrolisano prihvatljive cene. Imajući u vidu sumu i snagu pojedinačnih komponenti u pitanju je jedan od najmoćnijih sistema u ponudi domaće gejming PC scene. Krajnje je fer pozicioniran i pri tome vam nudi dosta opcija za nadogradnju i dalje unapređenje. Svakako ćemo i dalje da pratimo kako će Altos Motaro linija gejming računara napredovati, a do tada vam preporučujemo da je ozbiljno uzmete u razmatranje, ako vam je u mislima vrhunsko gejming uživanje u visokim rezolucijama i najvišem nivou grafičkih detalja! 
    
    
   Prednosti:
   – Tih u radu
   – Ogroman GPU gejming potencijal RTX 2080 Ti grafike
   – Prisustvo AiO sistema vodenog hlađenja
   – RGB osvetljenje
    
   Nedostaci:
   – Performanse RAM podsistema
   – Neiskorišćena snaga grafičke karte
    
   CENA: oko 2300€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi