AMD Power 5969 HGW (Video)

AMD Power 5969 HGW (Video)

AMD definitivno koristi momentum uspeha i pretenciozno demonstrira silu u klasi najbržih PC desktop računara. Danas smo imali priliku da sastavimo i testiramo jedan takav PC sa nesvakidašnjim komponentama koje su rezultirale vanserijskim performansama i mogućnostima. AMD više nije stidljivi pubertetlija sa nezrelim mislima i željama. Postao je samouveren i jak, čak pomalo i razmetljiv... ali iskreno ima i zašto.

  Sadržaj

   Danas je na redu sklapanje jednog neuobičajeno jakog računara na bazi AMD desktop platforme poslednje generacije. U pitanju je moćna  “mašina” koja je po svojoj prirodi prevashodno ultimativna gejming borbena stanica, ali kada su u pitanju ovako jaki i skupi računari, uvek vodimo računa i o onoj drugoj dimenziji upotrebe – bavljenja profesionalnim radom. Zbog toga je ovaj računar na neki način “hibrid” – svojevrsni spoj gejming i “workstation” desktop stanice. 
    

    
   Poenta je kada već dajete novac za računar koji će duže vremena biti aktuelan na gejming polju, isto tako biti koristan u nameri da zaradite novac. Zbog toga smo napravili izbor komponenti koji omogućava pokretanje najnovijih igara, ali i široku lepezu aplikativnog softvera jer njegova velika snaga nema ograničenja u pogledu pokretanja, čak i najzahtevnijih poslova bez obzira da li se radi o nekim multritrending teškim operacijama poput renderinga, video kodiranja ili onih koje vole da angažuju pojedinačna jezgra na visokim frekvencijama.  
    
   Računar za vrhunski gejming užitak ali i ozbiljan rad.Ova brutalna stanica koristi Ryzen 9 5900X verziju centralnog procesora. Napravljen je u 7nm postupku proizvodnje na bazi TSMC FinFET tehnologije sa 12 fizičkih i 24 logička jezgra. Raspolaže velikom L3 trećestepenom keš memorijom od čak 64MB. Sistemski kontroler u ovom procesoru podržava PCIe 4.0 sistem brzih komunikacionih linija sa grafičkom kartom, čipsetom i prvim M.2 konektorom za brze NVMe uređaje. Memorijski kontroler u režimu visokih performansi koristi dva kanala za komunikaciju sa sistemskom memorijom i najbolje rezultate postiže na 3600 MHz sinhrono sa RAM modulima i Fabrik magistralom. Procesor je podešen za rad na baznih 3.7GHz i sposoban je da povećava frekvenciju do fabričkih 4.8GHz i nekada više u prisustvu dobre ploče i kulera. Prosečna potrošnja je zacrtana na 105 W, dok u trenucima angažovanja svih jezgara zna da povuče i 150W. 
    
   pc1s.jpg
    
   12o-jezgarni Zen 3 procesor zahteva dobro hlađenje, a ovog puta izbor je pao na BeQuite AiO sistem vodenog hlađenja Pure Loop serije u verziji 280mm hladnjaka i odgovarajućih Pure Wings 2 ventilatora. Kuriozitet je rashladna glava niskog profila sa alu blokom, vidno manje od sličnih konkurentskih rešenja, a razlog je što je pumpa izmeštena iz glave i pomerena bliže radijatoru. U ovom delu su nalazi dvostruka pumpa koja omogućuje efikasniju cirkulaciju tečnosti kroz sistem i time bolje hlađenje.  Zanimljiv detalj je da se na radijatoru nalazi otvor za dopunu rashladne tečnosti, koju dobijate u pakovanju. 
    
   Izbor matične ploče je pao na MEG X570 Godlike jednu od boljih svoje vrste koju je čak i AMD izabrao kao referetni model prilikom predstavljanja Zen 3 generacije.  Ona je već naš stari poznanik o kome smo u nekoliko navrata pričali. Brzo radi sa memorijom na prilično visokim frekvencijama i ima pregršt opcija za podešavanje, odličan zvuk i OC mogućnosti. Stvarno dobra ploča, prve generacije X570 modela… 
    
   pc2s.jpg
    
   Koristili smo 2x16GB DDR4-3600 CL16 u verziji GSkill Trident Z RAM modula sa “dual rank” konfiguracijom memorijskih čipova. 32 GB je ovde za sve one koji planiraju da ovako jak računar, osim u igrama uposle za 3D rendering ali i 4K video obradu. Dokazano jedna od najbržih memorija za AMD Ryzen sisteme. Kladištenje podataka poverili smo ga Corsair MP600 2TB M.2 NVMe SSD uređaju koji komunicira magistralom širine četiri PCIe putanje 4. generacije. U iščekivanju nove generacije sa bržim NAND memorijama i transferom od 7-8 GBs, ovo je svakako jedno od najboljih rešenja ove vrste. 
    
   Dolazimo i do glavne zvezde ove konfiguracije, a u pitanju je najjači Radeon predstavnik na bazi RDNA 2 arhitekture – model RX 6900XT. Grafička karta koristi najbrži primerak Navi 21 XTX procesora sa neverovatnih 5120 “stream” izvršnih jezgara sposobnih da rade na 2250MHz. Za potrebe Ray Tracinga na raspolaganju ima 80 Ray akceleratora, 320 jedinica za obradu tekstura i 120 procesora za finalni rendering slike. Opremeljena je sa 16GB GDDR6 memorije i 128MB brze “Infinity keš” memorije. Jednom rečju – karakteristike za strahopoštvanje. Grafička karta je spremna da isporuči najbolje moguće performanse kako u gejmingu, tako i u GPU ubrzanim aplikacijama. 
    
   pc3s.jpg
    
   Obzirom da ovaj AMD sistem vrhunskih performansi koristi najbolje i najbrže komponente današnjice, morali smo obezbediti i adekvetno napajanje energijom. Samo procesor sa svojih 12 jezgara u stanju punog opterećenja troši 150-200W, grafička karta još 300W, pa kada tome dodate i ostatak uređaja, plus predviđenu rezervu tokom iznenadnih skokova kada sistem iz stanja mirovanja krene pod punim angažovanjem resursa, odlučili smo se za drugi BeQuiet adut ove konfiguracije – Straight Power 11  izlazne snage 850W sa Platinum sertifikatom. Kompletno modularno napajanje sa dvostrukim 12V EPS plagovima za napajanje procesora i sa tri 12V grane za rad najjačih grafičkih karti. Kao stvoreno za naš sistem. 
    
   I konačno, sve ovo je trebalo spakovati u kućište sa velikom zapreminom i dobro isplaniranim sistemom cirkulacije vazduha, depoima za rutiranje kablova, pozicijama za diskove i SSD uređaje. Treća sreća za BeQuiet koji daje odlučujuću trojku za vrhunske performanse ovog AMD sistema sa svojim premijum Silent Base 802 Midi Tower modelom pune veličine sa ogromnim prostorom i lakim pristupom centralnoj ćeliji. Tu je i providna počna stranica sa jednostavnim mehanizmom za oslobađanje. U pitanju je dobro projektovano kućište sa mrežastim frontom i top panelom. Nema dobrog hlađenja bez velike zapremine i puno pozicija za 140mm ventilatore.  Performanse su glavni  pokazatelj da li je jedna ovako jaka konfiguracija sklopljena na pravi način. Da li postoji ta preko potrebna sinergija snage između pojedinačno jakih komponenti koja će rezultirati performansama čitavog sistema? To je suština kod ovak skupih “mašina”.  
    
   3DRenderGraphPerformance.png
    
   3DRender2GraphPerformance.png
    
   ACADGraphPerformance.png
   AdobeGraphPerformance.png
   MP3GraphPerformance.png
   RayTracingGamingGraph.png
    
    
   Procesor isporučuje u najmanju ruku fenomenalne performanse. Intel konkurencija ovde nema šta da traži jer je čak i njihov najjači adut u ovoj kategoriji u vidu 10-jezgarnog Core i9 10900K modela, nemoćan da ozbiljnije naudi ovom Ryzen 5900X procesoru koji beleži 30-50% prednosti u 3D renderingu za trećinu je brži u Adobe Premiere Pro 2020 verziji i 40% u Adobe After Efects-u. Ovde ćete primetiti da R9 5900X beleži bolje rezultate u Premijeru i After effectsu a što je rezultat odlično uklopljenih i kvalitetnih komponenti visokih performansi pa sistem daje bolje rezultate u poslovima gde nije bitna samo sirova snaga procesora. 40% je brži u konverzij FLAC u MP3 muzike. Najmanja razlika je očekivano u AutoCAD-u gde je Ryzen ostvario slatku pobedu sa 3.5% prednosti nad najjačim Intel Core procesorom za LGA1200 ležište.   
    
   pc5s.jpg
    
   Jednako impresivan je i u gejmingu kada u sadejstvu sa Radeon RX 6900 XT daje jedan flegšip battlestejšn efekat sa isporučenih 200 frejmova u aktuelnim grafički zahtevnim igrama poput Division 2, Borderlands 3, GEARS 5 i sličnih.  Jednako je impresivna i u 4K rezolucijama gde glatko ide preko 60 fps-a. Zbog toga je preka potreba imati neki monitora sa visokim vrednostima vertikalnog osvežavanja od 144 i 240Hz u full HD rezoluciji ili pak ako više volite neki 4K ekran. Dodatna snaga svakako pozitivno utiče i na Ray Tracing naslove gde se oseća dobitak u odnosu na slabij Radeon RX 6800 modele. Još samo da dočekamo za mesec, dva DLSS alternativu i više nećemo imati nikakvu zamerku u pogledu mogućnosti u Ray Tracing igrama. Do tada koristimo blagodate Rage opcije kojom boostoujete performanse za dodatnih 5-10% uz neznatno veću potrošnju i grejanje grafičke karte. Tome dodajte 10% aktiviranjem Smart Memory Access funkcije koja savršeno funkcioniše u trouglu Ryzen 9 5900X procesora, MSI X570 ploče i Radeon RX 6900 XT grafičke karte. 
    
   pc6s.jpg
    
   U poslovima GPU akeleracije je očekivano moćan, mada u mnogim aplikacijama Radeon OpenCL je sporiji od sličnih GeForce CUDA rešenja. 
    
   Sistem pri punom opterećenju troši 450-530 W. Procesor i grafička karta se dobro hlade pa su maksimumi od 80 stepeni za CPU i 73 stepeni za GPU sasvim prihvatljivi za uslove rada u kućištu. 
    
   Pri svemu tome treba brinuti i o buci, a ona je na iznenađujuće niskom nivou za jedan ovako moćan sistem. Tokom mirovanja automatska kontrola upravljanja radom ventilatora omogućuje gotovo bešuman rad, dok se u stanju intezivnog rada procesora i grafičke karte oglašava sa 30ak dB buke. Potpuno prihvatljivo imajući u vidu visoke radne performanse. Primerak beskompromisno sklopljenog sistema kakav smo vam danas pripremili košta oko 4000 evra. Zaista dosta novca ali i performansi. Mnogi će reći ne vredi toliko. Drugi će pronaći način da se domognu vanserijskog osećaja komfora i brzine u radu. Tek tada  shvatate lepotu nograničeno brzog rada gde sve leti po Windows u igrama u visokoj rezoluciji.
    

    
   AMD nam je demonstrirao svoju silu i potvrdio da ima platformu za trenutno najjače i najbrže desktop računare. Doduše ovako gizdavog i jakog ga je u današnje vreme teško, ali ne i nemoguće sklopiti. Međutim užitak koji pruža je vredan svakog uloženog dinara i sata provedenog na finom podešavanju i utezanju performansi. Sa druge strane vam velikodušno vraća performansama koje do sada niste imali prilike da osetite. Čak smo i mi ostali u slatkom zadovoljstvu rada najjačeg PC sistema koje smo imali prilike da isprobamo u poslednje vreme. Otuda za svakog ko ima naovca i ideje kako da iskoristi snagu ovakovg računara –bezrezervna preporuka! 
    
   ____________________________________________________________________
    
   Prednosti:
    
   – Sjajno uklopljene komponente vrhunskog kvaliteta i performansi
   – Vanserijska brzina u radu
   – Neverovatno tih računar u radu
   – Dobro provetren sistem
   – Odlično odmerena zapremina kućišta u kontekstu snage komponenti
   – Jedan od najboljih CPU i GPU procesora današnjice
    
   Nedostaci:
    
   – Nedostajuća DLSS RT alternativa
    
    
   CENA: oko 4500€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra