Aorus Model S test - gejming mini ITX računar

Aorus Model S test - gejming mini ITX računar

Aorus Model S je brži od bilo koje konzole ili gejming laptop računara. Iako kompaktnih dimenzija pruža komfor i performanse velikog desktop gejming računara.

  Sadržaj
   Aorus Model S test – gejming mini ITX računar

   Pozitivne ocene

   • Odlične performanse
   • Efikasan sistem hlađenja
   • Male dimenzije

   Negativne ocene

   • Resizable BAR opcija je isključena u BIOS-u

   Aorus Model S je mali džin. Vrlo kompaktno, vertikalno postavljeno kućište sistema u sebi krije natprosečno snažne komponente. Veoma dobra kultura rada je posledica odlično dizajniranog, rekli bi unikatnog kulera koji istovremeno hladi CPU i GPU koristeći efekat “dimnjaka”.

   Gigabyte nas je ovog puta zaista prijatno iznenadio. U najavi dolaska računara na test, znali smo samo da se radi o Aorus Model S uređaju i prvo što vam pada na pamet su performanse poput Tesla “S” modela, asocijacija sigurno nije slučajnost, rekli bismo sa punim pravom.

   Aorus Model S – veliki, mali gejmer

   Ko prati Benchmark hardver dobro zna koliko volimo male i kompaktne PC računare. Dovoljno su manjih dimenzija da ih možete koristiti kao glavnu gejming spravu u kući i prenositi iz vaše radne u dnevnu sobu za igranje bilo na monitoru ili velikom televizoru, bilo sa tastaturom i mišem ili XBOX bežičnim kontrolerom. A najbitnije je da su daleko brži od bilo koje konzole ili nekog gejming laptop računara, pružajući komfor i performanse velikog desktop gejming sistema. Sve je to lepo sročeno i dobro zvuči, ali nas je iskustvo naučilo da je lakše reći nego napraviti jedan ovakav računar u šta smo se lično uverili nebrojeno puta do sada.

   Očigledno i Gigabyte ima slična razmišljanja, pa je odlučio da nam pokaže šta ima na tu temu. Bolje reći, kakvo malo gejming čudo može da napravi jer ipak je u pitanju jedna od dve najveće kompanije za proizvodnju PC komponenti. Zato vam danas predstavljamo Aorus Model S.

   Na prvi pogled deluje poznato. U pitanju je vertikalni format mini ITX računara sa zapreminom od 14 litara. Vrlo čistih linija bez napadnih detalja. Spolja sa finim, blago zaobljenim ivicama tek toliko da ne izgleda grubo. Materijal na dodir je pre fin nego robustan, prijatan na dodir ali i oko. Nekako iz njega izbija osećaj prefinjenosti, a ne agresivnost i grube pojave krvoločne gejming mašine.

   Vertikalni dizajn, prednosti i problemi

   Aorus Model S nije samo još jedna kompaktna verzija računara koji će oterati gejming konzole u paučinu. U pitanju je ozbiljan PC za kreativni rad i posao. Dakle, više-namenski, računar vanserijskog izgleda, mogućnosti i performansi.

   A kućište oblika malog odžaka je nešto što smo videli, pa čak i pokušali ranije. Asocijacija je svakako na NZXT H1 model kućišta koji je sličnog oblika, dimenzija i zapremine. Ipak, Gigabyte kao proizvođač hardvera ima više manevarskog prostora u smislu primene specifičnih rešenja. Svakako više nego neki hobista dok okolo juri specijalne komponente koje bi se savršeno uklopile u skučenu unutrašnjost ovakvog računara. Sve to imajući u vidu želju za posedovanjem što jačih osnovnih komponenti.

   Tu dolazimo do ključnog problema, jer mala zapremina proizvodi problem sa dovoljnim protokom svežeg vazduha, provetravanjem i na kraju hlađenjem osnovnih komponenti. Taj zahtev se prelama preko performansi ugrađenih komponeti. Što su jače one više pate, pa su i brzinski penali veći ukoliko najvažnije pitanje hlađenja ne rešite na pravi način.

   Efekat “dimnjaka” doprinosi hlađenju

   I zato AORUS Model “S” liči na mali dimnjak jer zapravo koristi pozitivne strane istoimenog efekta cirkulacije vazduha. Da bi obezbedio rad prilično jakih komponenti unutar ovog simpatičnog mališe, Gigabyte je projektovao specijalno rashladno rešenje. Veliki kuler koji ispunjava većinu unutrašnjosti ovog računara j eizveden u vidu jednog velikog rashladnog monobloka, koji istovremeno hladi centralni i grafički procesor.

   Sastavni deo rashladnog rešenja čine kompozitne toplotne cevi koje odvode toplotu sa CPU i GPU procesora na ovaj veliki zajednički hladnjak. Postavljen je uspravno i kroz njega forsirano struji vazduh pokretan od strane dva ventilatora. Onaj koji uvlači hladniji, gušći vazduh kroz bočne otvore na kućištu, nalazi se na dnu. Zatim ga šalje u središte rashladnog tela gde će pokupiti toplotu sa rebara hladnjaka. Potom prirodnom cirkulacijom toplog, lakšeg vazduha odvodi ga na vrh kućišta. Da bi se čitav proces ubrzao, postavljen je još jedan ventilator na vrhu koji izvlači topao vazduh i izbacuje ga van kućišta. Vrlo prost i efikasan princip koji na delu pokazuje svoju prednost kada je korektno implementiran.

   Moćan hardver osnovnih komponenti

   Pošto je hlađenje rešio na pravi nači, Gigabyte-u je bilo lako da ugradi prilično jak hardver novije generacije. To se pre svega odnosi na centralni procesor, Intel Core i7-12700K Alder Lake sa hibridnom arhitekturom jezgara visokih performansi i onih štedljivh su idealna kombinacija za gejming ali i ozbiljan rad. Domet jezgara ide do 5 GHz u slučaju pojedinačno korišćenih jezgara visokih performansi kao što su u jednostavniji poslovi ili gejming. Ipak, ostaje pitanje koliko uspešno rashladno rešenje izlazi na kraj sa procesorom koji zna da povuče 190W električne energije? Plus, tu je jaka gejming grafička karta u vidu Nvidia GeForce RTX 3070 sa 8GB GDDR6 memorije i potrošnjom od 220W.

   Osnovu jedne ovako jake platforme čini mini ITX ploča na bazi Intel Z690 čipseta. Ona daje podršku radu dva DDR5-4800 RAM modula ukupnog kapaciteta 32 GB. Konfigurisan je u dvokanalni režim rada. Zbog specifičnosti rešenja komunikacije pojedinačnog DDR5 modula pomoću dva (1xDIMM), odnosno četiri 32-bitna kanala (2x DIMM), proizvodi neku vrstu pseudo-četvorokanalnog sistema komunikacije sa memorijskim kontorlerom. Ovakva konfiguracija pozitivno utiče na performanse čitavog sistema.

   Gigabyte Aorus Model S poseduje čak dva brza M.2 SSD uređaja svaki kapaciteta od 2 TB za ukupno 4 TB prostora za igre fajlove i aplikacije. Zaista vrhunski jer imajte u vidu da je primarni M.2 PCIe x4 Gen4, a drugi PCIe x4 Gen3 model SSD diska. Računar je opremljen sa WiFi 6E 2x2MIMO specifikacijom bežične mreže uz dodatak Bluetooth 5.2 podrške. Ko hoće da bude siguran u najmanji mogući lag prilikom igranja online igara, tu je i klasični 2.5 gigabitni LAN. Zvuk je dvokanalni i ima DTS.X Ultra gejming podršku za Windows prostorne efekte tokom akcije.

   Bogat spisak brzih konekcija

   Na kraju, čitavu ovu konfiguraciju napaja SFX ispravljač snage 750W. Taman krojen po meri procesora i grafičke karte uz mali dodatak rezervne snage u slučaju nekih vanrednih opterećenja. Kad je sve tako dobro urađeno u unutrašnjosti, treba da je tako i spolja. To se odnosi na raspoložive, brze konekcije jer bi bila šteta kad bi sistem ovako dobrih karakteristika bio ugušen sporom vezom ka eksternim uređajima. Zato sa prednje strane imamo par brzih USB-A 3.2 prve generacije sa protokom od 5 Gbps, kao i jedan ultra brzi USB-C 3.2 Gen2 sa transferom od 10 Gbps.

   Tu je i jedan kombinovani 3.5mmm audio džek za slušalice i mikrofon. Na zadnjem ATX panelu konektora pronalazimo još 3x ultra-brza USB-A 3.2 porta sa transferom od 10 Gbps i oni su obojeni crvenom bojom. Plus još jedan USB-C 3.2 druge generacije, zatim dva USB 3.2 prve generacije to u oni obojeni u plavo i dva obična USB-A 2.0 mahom namenjeni za povezivanje periferija. Dva audio konektora za slušalice i mikrofon, zatim dva konektora za WiFi antenu, po jedan HDMI 2.0 i DP 1.4 jer ne zaboravite da procesor ima integisano grafičko jezgro, ali pored ovakvog GeForce rešenja, ne znamo kome će to trebati.

   Ne zanosite se da je brži za kodiranje videa u “Premijeru” jer je Adobe to odavno rešio implementacijom podrške za NVENC. Zanimljivo je i vrlo korisno što je Gigabyte odvojio konektore za vezu sa ugrađenom grafičkom kartom na posebnu konzolu gde se nalaze: tri DP1.4a i jedan HDMI 2.1 konektori. Ovakvo rešenje je neuporedivo bolje nego kod pomenutog H1 NZXT kućišta, gde morate da “lomite” kablove kako bi direktno dosegli konektor na grafičkoj karti. Ovako je neupredivo lakše, pravilnije i “zdravije” po kablove i konektor.

   Performanse

   Imamo idealnu priliku da vidimo kako se Aorus Model S nosi sa gotovo istovetno konfigurisanom gejming stanicm drugog brenda koju smo nedavno testirali – Acer Predator Orion 3000, ali i nekim drugim “custom” sklopljenim konfiguracijama sličnog ranga.

   Dobro pogledajte temperature i potrošnju koju postiže Aorus Model S i ako vas ne mrzi uporedite to sa grafikonom i vrednostima koje u istim situacijama postiže konkurentski Predator Orion 3000.

   Temperature su neuporedivo niže, procesor je hladniji i do 30-35 stepeni, što mu otvara prostor da povuče više energije radi postizanja većih prosečnih frekvencija. Procesor mnogo brže radi, što je posledica bolje rešenog sistema hlađenja. Inferiornija konkurencija sa koristi običan “box” kuler potpuno nedorastao karakteristikama ovog procesora.

   Otuda ne treba da vas iznenade razlike u performansama koje u poslovima CPU proračuna, izgledaju kao da bolje hlađeni procesor u Aorus Model S računaru ima više jezgara. Toj činjenici dodajte i bolje performanse grafičkog procesora koji takođe postiže veće prosečne radne frekvencije. Pri tome je efekat uzajamnog prenosa toplote manji, što sve zajedno rezultira većim prosečnim “frejmrejtom”, naročito u nižoj Full HD rezoluciji, gde više do izražaja dolazi uloga bržeg procesora.

   CPUIntel Core i7-12700K
   MBGigabyte AMSI7N7I-21A1
   GPUGigabyte RTX 3070 8 GB GDDR6
   RAM2x 16 GB DDR5-4800
   SSD2x 2TB Gigabyte M.2 PCIe 4 x4
   PSUGigabyte SFX 750W
   CaseAorus Model S
   OSWindows 11 2H22
   DriversGeForce Game Ready 526.47
   Nvidia Studio Driver 522.30
   Intel Chipset 10.1.19198.8339
   Test sistem

   Performanse u aplikacijama:

   Gejming performanse:

   Utisci u radu i testiranju

   Sa druge strane rezlutati vrednosti “frejmrejta” u igrama pokazuju da je ova mašina kao idealna za Full HD igranje u kombinaciji sa monitorima koji osvežavaju na visokim vrednostima od 144 Hz i više. U slučaju grafički lepših “single player” naslova ili 240 Hz u slučaju Battle Royal “online” igara to je “ono pravo”. U QHD rezoluciji frejmrejt se kreće oko nekog proseka od 100 fps-a, dok u 4K obezbeđuje prosek od 60 frejmova u sekundi. Dovoljno za glatku animaciju tokom gejming akcije na velikim ekranima televizora.

   Gigabyte AORUS Model “S” je bez sumnje sjajna mini gejming mašina i rekli bi smo više od toga. Isporučenim nivoom performansi i načinom svog rada u smislu buke i grejanja dostojna je da stane rame uz rame sa klasičnim desktop PC sistemima visokih performansi.

   Sviđa nam se i što je BIOS podešen tako da nemate šta da podešavate i čeprkate u smislu overklokinga jer je ona fabrički spakovana u okvirima fabrički zadatih limita potrošnje, a svaki dodatni overkloking bi samo poremetio tu fino podešenu ravnotežu. Zato nije bučna u radu jer u nivou glave tokom višesatnog gejminga buka je prihvatljivih 33dB iako smo nad samim vertikalnim otvorom gde ventilator izbacuje izmerili 50-ak dB.

   Uprkos tome što je hardverski odrađen za najvišu ocenu primećujemo da računar koji inače stiže sa preinstaliranom Windows 11 verzijom operativnog sistema, ne dolazi sa fabrički sa uključenom Resizable BAR opcijom što je fakat hendikep u slučaju gejming mašine jer može da znači lošije performanse u nivou od 10-ak procenata.

   Takođe, problem može da nastane i prilikom pokušaja nadogradnje u smislu dodatka RAM-a jer ovo nije mašina za sklapanje i rasklapanje onih koji nemaju iskustva u sklapanju ovakvih konfiguracija.

   Aorus Model S – najbolji mini PC do sada

   Sve ostalo što ova mašina nudi je savršeno – kao san snova. Do njega vas deli još samo cena od 2400€, ali ona deluje nekako pravično ako imate u vidu da se samo grafička karta prodaje u ovom trenutku za oko 1000 evra. Morate imati u vidu da se u slučaju Aorus Model S računara, ipak radi o značajno boljoj konfiguraciji od prosto “poređanih” komponenti u jedan mali sistem.

   Kada svemu prethodnom, dodate i ubedljive performanse, a koje su bolje od direktne konkurencije uz visoku kulturu rada, dobijate jedan PC računar koga potajno svi priželjkuju. Zbog toga lagano osvaja našu preporuku za nabavku ukoliko ste već rešili da potrošite novac za dobru konfiguraciju. Ova konstatacija posebno dolazi do izražaja u kontekstu nove generacije PC platformi sa skoro dupliranim cenama!

   Možda vam se svidi