Cooler Master MasterBox 540 (Video)

Cooler Master MasterBox 540 (Video)

Cooler Master MasterBox 540 će vas očarati već na prvi pogled svojim prelepim i prefinjenim 3D ARGB efektima. Tanke svetleće trake sa upečatljivim staklastim frontom, čine MasterBox 540 jednim od najatraktivnijih gejming modela. Na sreću, nije RGB jedini kvalitet ovog kućišta jer su učinjena i neka ključna strukturna unapređenja.

  Sadržaj

   Najnoviji MasterBox 540 je rezultat truda i namere CM-a da se isprate svi trenutno važeći trendovi u industriji PC kućišta, takoreći domaćem terenu na kome vlada oštra konkurencija. Poslednji u nizu novih i osveženih modela MasterBox linije je pomenuti 540 sa poboljšanjima karakterističnim za proizvode predstavljene u 2021. godini. Mala i bitna unapređenja u detaljima koji korisnicima puno znače su svakako dobrodošla i čine ovu prepoznatljivu liniju veoma popularnom u kategoriji midi tower modela od 80-120 evra u zavisnosti od opreme i mogućnosti.
   Prvo što primećujete na MasterBox 540 kućištu je svakako njegov novi 3D ARGB dizajn prednjeg panela koji se sastoji od velikog svetlosnog difuzora, zatamnjene pleksi površine napravljen u takozvanom Dark Mirror efektu. 
    
   masterbox1s.jpg
    
   Ispod njega se nalaze tanke, dugačke ARGB svetlosne trake u trenutno vrlo popularnom “U-Wing” obliku sa trodimenzionalnim vizuelnim efektom. Insipraciju za sistem osvetljenja na MasterBoxu je CM navodno pronašao u trendovima auto industrije i uređenja interijera. Efekti na prednjem panelu su za klasu upečatljiviji i lepši od klasičnih ravnih 2D traka i svetlećih ventilatora.
    
   Inače, ovi efekti se mogu programirati i sinhronizovati sa svetlom ostalih komponenti u sistemu ili iskoristiti univerzalni CM ARGB kontroler koji se povezuje sa reset tasterom na front panelu i tako menjate željene efekte. Ako to smatrate nepraktičnim, tu je i mogućnost upravljanja pomoću Cooler Master softvera.
    
   Radi bolje ventilacije sa prednje strane dizajnerski su uklopljeni veliki bočni uzdužni otvori za uvlačenje vazduha. Iza se nalaze pozicije za tri ventilatora prečnika 12 cm koji se ne isporučuju uz kućište. Zanimljivo je da se čitav prednji panel uklanja bez USB i ostalih kablova za prednje konektore i RGB. Veza je ostvarena pomoću tri kontakta za RGB osvetljenje dok je konzola sa USB konektorima i ožičenjem ostala na samom kavezu, elegantno i olakšavajuće rešenje.
    
   masterbox2s.jpg
    
   Leva bočna stranica je urađena od prozirnog kaljenog stakla, dok se centralna konzola sa konektorima nalazi na uobičajenom čeonom delu prednjeg panela. MasterBox 540 koristi jedan USB-C 3.2 Gen 2 konektor, pored dva standardna USB-A 3.2 prve generacije. Tu je i kombinovani 3.5mm audio za slušalice i mikrofon, te takođe taster sa dvostrukom ulogom za reset/ARGB funkcije. Centralno mesto je rezervisano za heksagonalni “power” taster u vidu CM logoa sa svetlećim LED prstenom.
    
   Još jedna važna promena u odnosu na MasterBox modele iz prošle godine je i činjenica da je sada kompletan gornji panel perforiran i prekriven mrežastim filterom. Time pomaže da se čitavom gornjom površinom kućišta oslobodi topao vazduh iz unutrašnjosti računara. Pored toga dozvoljava i da sa gornje strane montirate 360mm radijatore vodenog hlađenja. Prošlogodišnji modeli su bili ograničeni na 240 i 280mm hladnjake. Preporučena maksimalna debljina radijatora je 5.5 cm kako bi imali dovoljno mesta za ventilatore i pristup matičnoj ploči.
    
   masterbox3s.jpg
    
   Još jedna zanimljivost vezana za gornji panel kućišta je da se u potpunosti može demontirati. Time se omogućava lakši pristup za ugradnju sistema vodenog hlađenja, ventilatora i naknadnog rutiranja potrebnih kablova. Bez obzira koliko dobro isplanirali sklapanje konfiguracije, uvek se javi potreba da izvršite korekciju ili naknadno povežete neki dodatni kabal ventilatora ili RGB osvetljenja, a tada je mogućnost lakog pristupa sa gornje strane zahvaljujući mogućnosti uklanjanja gornjeg panela – od neprocenjive koristi!
    
   A unutra “čistina” – bez ikakvih fizičkih prepreka, ali sa mnoštvom izreza na nosaču matične ploče potrebnih za vođenje energetskih i kablova za podatke.
    
   Pohvaljujemo pristupačni otvor na čošku nosača koji je potpuno otvoren radi lakšeg montiranja 8-pinskog EPS napjanja za +12V. U donjem delu su prošireni otvori za USB i audio midboard konektore što je svakako lep i koristan detalj. Standardni tunel za napajanje je perforiran u gornjem delu pozicije gde je smešten ispravljač, a tu je i veliki bočni izrez kako bi se napajanje lakše provetravalo. U prednjem delu tunela su sakrivene pozicije za dva 3.5” hard diska ili 2.5” SSD uređaja. HDD BOX je moguće demontirati, tačnije njegovu jednu stranicu, čime oslobođate dodatni prostor od ukupno 30-ak cm za kablove ili ugradnju jačeg i većeg napajanja, pod uslovom da ne koristite hard diskove. Računajte da možete dodati još dva 2.5” HDD ili SSD uređaja.
    
   masterbox4s.jpg
    
   Zapremina kućišta iznosi 52 litra i prima sve trenutno aktuelne formate matičnih ploča od najmanjih mini ITX pa do najvećih E-ATX modela. Kada je u pitanju podrška za rad tzv standardnih vazdušnih kulera za hlađenje procesora, pasuju oni sa maksimalnom visinom tela od 16.5 cm, dok prostora za grafičke karte ima u izobilju, one dugačke čak 41 cm. MasterBox 540 je visok skoro 50 cm, isto toliko dubok i širok 21 cm. Težak je oko 8 kg bez komponenti.
    
   Utisci u radu
    
   U radu je veoma tih, a izmerene temperature su u proseku za ovu klasu “mejnstrim” midi tower modela. U konfiguraciji koju dobijate – što bi se reklo iz kutije, nije se proslavio “airflow” karakteristikama zbog samo jednog fabrički ugrađenog CM SickleFlow ARGB 12cm ventilatora i relativno zatvorenog front panela.
    
   masterbox5s.jpg
    
   Uz malo dodatnog rada, može se istaći korist od efekta dimnjaka i prorodnog cirkulisanja toplog vazduha koji ćete ubrzati ugradnjom nekoliko ventilatora. A što se tiče ubacivanja svežeg vazduha spreda, takođe imate opciju naknadne ugradnje 12-ica.
    
   Kvalitet izrade je definitivno na boljem nivou u odnosu na neke prošle modele, ali i dalje to je jedno dobro kućište iz srednje klase midi tower modela sa nešto “jačom” cenom koja je posledica ugrađenog ARGB sistema osvetljenja i finih “staklastih” materijala sa prozirnom svetlećom “fasadom”.
    
   masterbox6s.jpg
    
   Takođe možete dodati CM opciju kaveza za vertikalno montiranje grafičke karte, zatim CM RGB “antisag” nosač grafičke, te ga učiniti jedinstvenim u pogledu funkcionalnosti ali i izgleda ARGB svetlosne teme.Ostaje da zaključimo da je CM MasterBox 540 dobro i iznad svega atraktivno PC kućište sa prelepim 3D RGB efektima i dosta korisnih detalja koji se pre svega tiču demontirajućeg gornjeg panela. Veoma zanimljivo, savremeno i lepo gejming kućište koje sigurno zaslužuje pažnju korisnika koji cene izgled i mnogobrojne funkcionalne detalje.
    

    
   I da vas podsetimo na kraju. Kada ste se već potrudili da skockate jedan ovako lep i dobar gejming “battlestejšn” obavezno ga osigurajte povezivanjem preko nekog APC UPS-a ili makar surge protektora – produžnog kabla sa zaštitom.
    
   _______________________________________________
    
   Prednosti:
   – Prednji panel sa 3D ARGB efektima
   – Gornja stranica se kompletno demontira
   – Čist prostor centralne ćelije
   – Obilje prostora za rad i sklapanje
   – Opcije ugradnje sistema vodenog hlađenja
   – Demontirajući HDD/SSD boks
   – Prozirna bočna stranica od kaljenog stakla
   – Dark Mirror efekat
    
   Nedostaci:
   – Stiže samo jedan ARGB ventilator
   – Nešto lošiji protok vazduha (bez dodatih ventilatora)
   – Veća cena
    
   CENA: 120€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra