Gigatron Silentium PC GameStream (Video)

Gigatron Silentium PC GameStream (Video)

Računar koji vaše gejming snove pretvara u čisto uživanje. Baziran na nekim od najjačih CPU i GPU gejming rešenja, ovaj računar nas je podsetio zašto volimo da se igramo. U paru sa jednim pravim gejming monitorom, pružiće sate i sate nezaboravnog gejminga. Jednom rečju mašina za pobede – dosta rudarenja, hajde da se igramo!

  Sadržaj

   Možda je pravo vreme ukoliko ste se baš sada odlučili za nabavku računara da razmotrite kupovinu gotovog računara konfiguracije, a ne opciju sklapanja pojedinačnih komponenti. Razloga ima više, a tiču se pre svega povoljnije ponude u uslovima trenutne nestašice kada kupujete ceo sistem, gde pre svega mislimo na nabavku teško dostupnih i papreno skupih grafičkih karti.
    

    
   Zbog toga vam danas predstavljamo Gigatron Silentium PC GameStream računar, iz osnova dizajniran kao čistokrvna gejming borbena stanica, ali koja može da posluži i za ozbiljniji rad u vidu kreiranja zahtevnih sadržaja. Zaista volimo kada je računar dobro osmišljen i konfigursan, tako da kada već plaćate veliku sumu novca, da to bude sistem koji pokriva širok delokrug rada sa zahtevnim aplikacijama, a ne samo gejming. Na taj način roditelji obezbeđuju i onaj često pominjani kriterijum da osim za igru služi i za neke ozbiljnije stvari – pre svih učenje rada na aplikacijama i oblastima koje će pomoći tokom školovanja i studija. Upravo ti prvi koraci i zanimanje za neki ozbiljniji rad, mogu odlučujuće uticati na dalje usmerenje i razviti interesovanje za neko buduća zanimanje kod mlađe populacije – i to vam ne govorimo napamet već iz ličnog iskustva.Da bi ispunili očekivanja u pogledu višegodišnje aktuelnosti u igrama i aplikativnom softveru, u Gigatronu su morali dobro da se posvete odabiru osnovnih komponenti.
    
   gig1s.jpg
    
   Ovog puta okrenućemo redosled analize – spolja ka unutra. Računar stiže u lepom, crnom standardnom midi tower kućištu. Veliko “S” na prednjem mrežastom panelu jasno asocira na naziv ovog računara – Silentium PC. Malo pažljivijim zagledanjem shvatićete da je projektovano za maksimalno efikasno provetravanje unutrašnjosti, dok su glavne zone provetravanja pokrivene zaštitnim filterima koji sprečavaju prašinu.
    
   Iza prednjeg mrežastog panela koji se uklanja magnetnim mehanizmom se krije filter i čak tri 120mm ventilatora čiji je zadatak ubacivanje svežeg vazduha u računar. Ventilatori imaju mogućnost kontrole i podešavanja adresibilnog RGB osvetljenja i kompatibilni su sa trenutno najaktuelnijim standardima: Fusion 2.0, Aura, Polichrome, RGB Mystic itd. RGB efekte možete menjati jednostavnije, pomoću ugrađenog RGB kontrolera i namenskog tastera na kućištu.
    
   Velika centralna ćelija pruža neočekivano puno prostora za manevar sa komponentama natprosečnih dimenzija. Nosač ploče je perforiran velikim saćastim otvorima kao i tunel za napajanje tako da čitava konfiguracija bez problema “diše” i provetrava se svežim vazduhom, a što je od ključnog značaja za postizanje dobrih performansi.
    
   gig2s.jpg
    
   Osim prednjeg panela, otovrena je i gornja, kao i donja stranica koju ne vidite sa pozicijom ventilatora koji uvlači svež vazduh u napajanje. Obe su pokrivene praktičnim filterima sa magnetima – jednostavno i fukcionalno bez dodatne komplikacije. Iako se prvi put srećemo sa Silentium PC proizvodima, kućište je baš dobro i pametno dizajnirano sa korisnim rešenjima boljim čak i od mnogih sličnih modela premijum marki. Plus, tu je prozirna bočna stranica od zatamnjenog kaljenog stakla. Forma i funkcionalnost su za svaku pohvalu.
    
   Osnovu platforme čini Intel Core i9 9900KF, jedan od najjačih primeraka Coffee Lake generacije procesora. Možda nije najnovija serija, ali je itekako moćan i upotrebljiv sa svojih 8 jezgara i 16 tredova na 4.7GHz sa turbo izletima pojedinačnih jezgara do 5 GHz. Radi se o jednom od najboljih gejming procesora u svojoj generaciji, koji je i dalje veoma upotrebljiv u zahtevnim aplikacijama, bilo da se radi o renderingu, CAD/CAM aplikacijama, kompajliranju, video editingu itd. Logistiku ovako jakom procesoru daje matična ploča na Z390 čipsetu koja generacijski i po funkcijama odgovara karakteristikama centralnog procesora. 
    
   gig3s.jpg
    
   Da bi pružio svoje maksimalne performanse, a znamo da 14nm primerku Coffee Lake silicijuma treba dobro i efikasno hlađenje, izbor je pao na 240mm AiO sistem koji je proizvod iste firme koja je napravila ovo odlično kućište. Velika rashladna glava pravilnog četvorougaonog oblika pokriva kompletnu površinu procesora bakarnim hladnjakom i u sebi krije prilično efikasnu pumpu koju pokreće 9-polni, digitalno kontrolisani motor. Veoma dobro radi, a efikasnost ovog AiO sistem hlađenja se pokazala ključnim u postizanju visokih radnih frekvencija uz prihvatljive vrednosti radne temperature. Dodatni efekat ovakvog rešenja je postignut postavljanjem na vrh 240mm radijatora i par 120mm ventilatora, izbacujući topao vazduh iz sistema tzv efektom “dimnjaka”.
    
   Kako bi gejming performanse bile na vrhunskom nivou, kao i poslovi koji koriste ubrzanje pomoću grafičkog procesora, izabrana je GeForce RTX 3070 grafička karta sa 8GB GDDR6 memorije, podrškom za Ray Tracing efekte, DLSS akceleraciju i obaveznom CUDA opcijom za one koji se bave programima za modeliranje, video rendering. Uglavnom za mnoge je ovo pun pogodak u smislu kombinacije Intel Nvidia platforme –  koje mnogi profesionalci smatraju nezamenjivom.
    
   gig4s.jpg
    
   Sistem je opremljen sa 32 GB memorije konfigurisane u dvokanalni režim na frekvenciji od 3200 MHz što je optimum za ovaj procesor. Imate na raspolaganju još par DIMM podnožja ukoliko vam je potrebno više RAM-a za bavljenje poslom u zahtevnijim aplikacijama. Za gejming je i više nego dovoljno. Kada je u pitanju rad i skladištenje podataka, nije bilo ustupaka pa su izabrani Corsair proizvodi. Tako je i sa M.2 PCIe x4 SSD uređajem kapaciteta 500GB. MP510 model koristi 4 PCIe putanje treće generacije kako bi ostvario transfer od 3.5 GBs prilikom čitanja i oko 2 GBs prilikom pisanja podataka.
    
   I na kraju, ovako moćan sistem je morao adekvatno da se “hrani” energijom jer procesor zna da povuče dobro preko 150W u trenucima opterećenja, dok moćna RTX 3070 grafička karta tokom gejming akcije troši 270W električne energije. Zbog toga je izabrano napajanje izlazne snage od 750W sa 80 Gold Plus sertifikatom.Očekivano, Gigatron Silentium PC GameStream briljira u gejmingu. Veoma visoke vrednosti prosečnog frejmrejta u Full HD rezoluciji i visoko postavljenim grafičkim detaljima kreću se od 150 fps-a, pa sve do granice od 200 i više fps-a u popularnim “on-line” Battle Royal naslovima, jasno vam stavljaju do znanja da je prava mera uz ovu konfiguraciju jedan dobar gejming monitor sa vertikalnim osvežavanjem na 144Hz ili još bolje 240Hz kao što je upravo ovaj Acer Predator od 24.5” IPS panelom, 400 nita osvetljenjem, GSync i HDR podrškom. Prednost visokih vrednosti osvežavanja osim glatke animacije u igrama vidi se i u aplikativnom softveru  te svakodnevnom radu jer će slika biti oštrija i bistrija. Slično je i sa 1440p rezolucijom gde je prosek fps vrednosti blizu granice od 100 frejmova u sekundi, a ko voli 4K gejming biće zadovoljan sa prosekom od oko 60 fps-a.
    
   gig5s.jpg
    
   O gejming performansama možda najbolje svedoči sledeći grafikon na kome smo uporedili performanse sa nekim prethodnim Gigatron gejming modelima. Napredak u performansama je očigledan, iako je ovo više pozicioniran računar premijum karakteristika. 
    
   Jednako možete uživati i u Ray Tracing igrama koje podržavaju ovu tehniku renderinga svetlosnih efekata, plus za dodatno ubrzanje i “tečniju” animaciju, tu je DLSS podrška zahvaljujući najnovijoj Ampere generaciji GeForce grafičkog procesora. Ovaj računar se odlično snalazi u dotičnom scenariju rada obezbeđujući u ovom prilično računski zahtevnom gejming scenariju, prosekom od 70-100 frejmova u sekundi.
    
   gig6s.jpg
    
   gig7s.jpg
    
   gig8s.jpg
    
   A kada su u pitanju performanse u Content Creation kategoriji aplikacija, posebnu težinu pored moćnog procesora daje i CUDA podrška, pa su performanse u Adobe aplikacijama bile bolje od naše test mašine koja je kombinovala 10. generaciju Intel Core procesora u vidu Core i9 10900KF modela i Radeon RX 6900 XT grafičke karte. Ponovo je došao do izražaja dobro usklađen sistem koji je prvo poništio razliku novijeg procesora, a zatim i obezbedio prednost uprkos tome što je noviji Intel Core 10. generacije imao dva jezgra više. Dakle želimo da kažemo i ponetiramo još jednom na činjenicu da u pojedinim situacijama dobro pogođen i konfigurisan sistem ima bolje efekte u smislu performansi od nekih drugih sistema gde jedna komponenta kao procesor, štrći svojim mogućnostima, ali na drugoj strani nije ispraćena mogućnostima ostalih komponenti. Najbolji primer dobro usaglašene konfiguracije je upravo današnji Silentium PC GameStream model. Uostalom pogledajte grafikon performansi u aplikacijama.
    
   gig9s.jpg
    
   Sviđa nam se i dostupnost brzih konekcija. Konzola sa tasterima i konektorima obezbeđuuje dve USB-A 3.2 konekcije prve generacije. Na zadnjem ATX IO panelu zatičemo još dva para pomenutih USB-A 3.2 prve generacije kao i dodatni par USB-A brzih 3.2 druge generacije sa transferom od 10Gbps. Fali nam samo još USB-C za kompletnu podršku eksternim uređajima kao i danas neizostavna WiFi opcija.
    
   Što se tiče ponašanja procesora u startu stiže podešen na fabrički, Intel definisanim radnim vrednostima. Sva jezgra prilikom opterećenja rade na 4-4.1 GHz i potrošnja ne prelazi 95W uz prosek temperatura od 55 stepeni, samo u pikovima pojedinačna izleću do 5GHz kada beleže temperaturni maksimum od 72 stepena. U režimu performansi frekvencija se penje na 4.8 GHz, a u skladu sa tim i potrošnja procesra raste na 190-200W pa je očekivana posledica i rast temperature za nekih 15-20 stepeni. Korist je skok performansi od 15-20 % u računski zahtevnim poslovima, poput 3D renderinga. Što se grafičke karte tiče ona je imala optimalno radno okruženje pa se temepratura tokom gejminga retko kad popela iznad 70 stepeni Celzijusa.
    
   A da li Silentium PC opravdava svoj naziv? U režimu svakodnevnog rada je ispod i na granici od veoma tihih 30 dB, ali kad se Intelova zverka pokrene u puni pogon, ventilatori se oglašavaju sa primetnih 37dB.Možda je pravo vreme ukoliko ste se baš sada odlučili za nabavku računara da razmotrite kupovinu gotovog računara konfiguracije, a ne opciju sklapanja pojedinačnih komponenti. Razloga ima više, a tiču se pre svega povoljnije ponude u uslovima trenutne nestašice kada kupujete ceo sistem, gde pre svega mislimo na nabavku teško dostupnih i papreno skupih grafičkih karti.
    

    
   Zbog toga vam danas predstavljamo Gigatron Silentium PC GameStream računar, iz osnova dizajniran kao čistokrvna gejming borbena stanica, ali koja može da posluži i za ozbiljniji rad u vidu kreiranja zahtevnih sadržaja. Zaista volimo kada je računar dobro osmišljen i konfigursan, tako da kada već plaćate veliku sumu novca, da to bude sistem koji pokriva širok delokrug rada sa zahtevnim aplikacijama, a ne samo gejming. Na taj način roditelji obezbeđuju i onaj često pominjani kriterijum da osim za igru služi i za neke ozbiljnije stvari – pre svih učenje rada na aplikacijama i oblastima koje će pomoći tokom školovanja i studija. Upravo ti prvi koraci i zanimanje za neki ozbiljniji rad, mogu odlučujuće uticati na dalje usmerenje i razviti interesovanje za neko buduća zanimanje kod mlađe populacije – i to vam ne govorimo napamet već iz ličnog iskustva.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan