MSI AiO PRO 24X (Video)

MSI AiO PRO 24X (Video)

MSI se vraća na svoje dobro poznato tržište All in One računara. Pre nekoliko godina je žario i palio sa ponudom sličnih, a sada dolazi sa još lepšim i praktičnijim PC rešenjem. Monitor koji je u isto vreme jedan “entry level” PC, kao stvoren je za kancelarijsku “mašinu” tj. računar za roditelje i rodbinu, dopisivanje, video komunikaciju i gledanje video sadržaja. Jednom rečju, PC za svakodnevni rad u kancelariji ili kućnom okruženju. Monitor koji je u stvari kompletan računar.

  Sadržaj

   Obično vam predstavljamo “flegšip” uređaje i top aktuelne novitete. Ovog puta je u pitanju nov uređaj poznatog proizvođača PC komponenti, ali u vidu računara koji će biti zanimljiv običnom, nezahtevnom korisniku. Bez previše okolišanja – u pitanju je MSI All-in-One računar ugrađen u telo samog monitora. Oni koji malo duže pamte zbivanja na našem tržištu znaju da MSI već ima reputaciju proizvođača ovog tipa računara. Ovog puta MSI AiO PRO 24X stiže u vidu pažljivo dizajniranog i lepo ukomponovanog računara koji je namenjen nekom kancelarijskom, kao i svakodnevnom kućnom radu – poput jedne klasične klijent radne stanice od koje znate šta možete da očekujete.
   Odluka da se MSI AIO Pro 24X praktično spakuje u telo monitora je pre svega praktična. Savremeni monitori veće dijagonale su danas standard za iole produktivan rad. Kada planirate radni prostor kod kuće ili na radnom mestu, monitor je jedan od obaveznih uređaja, dok je gotovo uvek glavni problem gde smestiti kućište računara. Mini PC je svakako dobro rešenje, dok AiO poput ovog MSI-a, ide korak dalje.
    
   aio1s.jpg
    
   U kućište monitora dijagonale 24”, sa zadnje strane je praktično pridodat deo sa jednom visoko-integrisanom matičnom pločom, procesorom, memorijom i SSD-om – baš poput onih u notebook računarima ili NUC mini PC rešenjima. On se krije u ovom vertikalnom delu sa zadnje strane koji je zbog praktične, ali i estetske funkcije produžen čitavom širinom kućišta monitora, dok se u ovoj drugoj celini nalazi mesto za dodatni 2.5” SSD ili hard disk.
    
   MSI AiO Pro 24X je lep i elegantan, ekran je oivičen 2mm tankim okvirima i ugrađen je u PVC kućište sa “gun” metal završnicom. Dizajn je sveden, jednostavan. Iako ima veliku radnu površinu skoro da ga i ne primećujete u radnom prostoru. Dakle, u pogledu dizajna, ovaj MSI uspeva da zadovolji ciljnu grupu korisnika.
    
   IPS panel dijagonale 24” prikazuje sliku rezolucije 1920×1080 piksela, ima antirefleksivnu površinu na kojoj smo izmerili osvetlljenje od 280 nita, što vam možda na prvi pogled deluje malo. Međutim, ovo nije gejmerski monitor i imajte to u vidu, slika koju daje ima tople kolor nijanse što prija oku tokom dugotrajnog rada. Za rad i komunikaciju preko društvenih mreža ili Skypom, vam ne treba ultra brzi i ekran sa visokim osvežavanjem, već ekran prijatan za oko na kome ćete raditi bez problema tokom celog dana, bez suza i trljanja očiju. Važno je da je slika bistra, oštra sa dovoljno kontrasta, kako bi tekst i sitni detalji na fotografijama i video klipovima bili raspoznatljivi.
    
   aio2s.jpg
    
   Što se tiče računara, on je baziran na Intel Core i5-10210U rešenju. Procesor raspolaže sa četiri ultra štedljiva Comet Lake-U jezgra sposobna da izvršavaju 8 “thread-ova” istovremeno. Integriše UHD grafičko jezgro i njihova maksimalna kombinovana potrošnja iznosi ok 35W. Opremljen sa 8 GB RAM-a u jednokanalnom režimu. Imate na raspolaganju dodatno SO-DIMM podnožje za drugi modul i dvokanalnu konfiguraciju. Ubacivanje memorije nije jednostavno i traži intervenciju servisa jer rizikujete gubitak garancije, dok je sa druge strane 2.5” SSD jednostavno ugraditi.
    
   Računar je opremljen sa 512GB velikim M.2 NVMe SSD uređajem za skladištenje podataka, a ukoliko vam je to nedovoljno imate opciju pomenutog 2.5” SSD-a. Vezu sa internetom ostvaruje preko dvopojasnog Intel 802.11ac WiFi rešenja sa Bluetooth 5.0 podrškom, a ko smatra da je žica brža, tu su dva Realtek gigabitna Ethernet kontrolera. Još jedan detalj koji ga preporučuje kao klijent računar u poslovnom okruženju.
    
   aio3s.jpg
    
   Ponuda konektora za povezivanje perifernih uređaja je i više nego korektna: sa leve bočne ivice su dostupna dva USB-A 3.2 od 5 Gbps kao i 2x 3.5mm konektora za slušalice i mikrofon. Podržana je i funkcija brzog punjenja mobilnih uređaja, čak i kada je uređaj u tzv “sleep” neaktivnom modu što je zgodna opcija kod ovakvog tipa uređaja. U istom delu se nalazi okrugao “power” taster koji lako možete napipati i ne morate gledati da bi aktivirali uređaj. Na konzoli sa konektorima na poleđini poređani su još jedan par USB-A 3.2 konektora prve generacije, zatim par USB-A 2.0, dodatni HDMI port ukoliko želite da povežete drugi monitor za komforniji rad, dva pomenuta LAN porta, zatim Kensington lock. Primećujemo da nema USB-C porta kao posledica činjenice ograničenih specifikacija Comet Lake integrisane platforme, ali je zato dostupna opcija kačenja uređaja na zid preko VESA 75mm adaptera.
    
   I na kraju, kakav je to All-in-One sistem bez web kamere? Ona stiže u posebnoj kutijici i povezuje se kao zaseban uređaj. Prednost ovakvog rešenja je lakše podešavanje idealnog ugla snimanja, dok je nedostatak zauzeće jednog USB porta i višak kablova. Takođe, zanimljivost je da uz ovaj AiO ne stižu tastatura i miš, baš čudna odluka – pa je l’ se ovo zove All in One ili ne? Onda podrazumevamo i periferije i svakako bi želeli one sa bežičnom konekcijom.I dobro, videli smo šta sve nudi ovaj MSI računar, a kakav je u radu? Uprkos činjenici da je ultra štedljiva Comet Lake U daleko od šampiona brzine, zahvaljujući ugradnji M.2 PCIe SSD uređaja je dobila na neophodnoj brzini rada. Sa druge strane u nekim procesorski zahtevnim operacijama je vidljiva anemičnost centralnog procesora kome je potrebno nešto više vremena od uobičajenog. Ništa strašno, čak smo sigurni da većina korisnika to neće primetiti – shvatite ovo više kao zapažanje nego neku ozbiljnu kritiku.
    
   aio4s.jpg
    
   Zato će svi oni koji “kuckaju” u Wordu, Excel-u i ostalim MS Office aplikacijama uživati. Jednako je dobar za pregled raznih internet sadržaja, komunikaciju preko Skype-a, Viber-a i ostalih sličnih programa, gledanje You Tube sadržaja i, naravno, filmova. Kad smo kod toga, recimo da je hardverska platforma sposobna da dekompresuje H.264 i H265 sadržaje u full HD rezoluciji bez značajnijeg opterećenja resursa, tačnije do nekih 10% angažovanja centralnog i grafičkog procesora. Ako pak poželite da video gledate na većem TV ekranu preko prisutnog HDMI porta, onda 4K sadržaji tek nešto više opterećuju grafičko jezgro i njegov media dekoder koji je angažovan sa 30% resursa dok je CPU opterećenje na maksimalnih 16-20%. Slično je i kada gledate VP9 sadržaje na You Tube-u!
    
   Čak dozvoljava i povremenu zabavu, naravno ukoliko ste realnih očekivanja i u cilju tek povremene relaksacije. Naravno u pitanju su naslovi poput: Valorant, Rocket League, Dota 2 i sličnih. Potrebno je oboriti grafičke detalje na minimum i očekivanja spustiti ispod takmičarskog nivoa… dakle, samo ona primarna zabava, relaksacija od uobičajenih poslova i ništa više.
    
   aio5s.jpg
    
   Temperatura procesora tokom testova se kretala u intervalu od 60 – 82 stepeni Celzijusa. Maksimalna potrošnja kompletnog AiO uređaja ne premašuje 90W, dok je napajanje obezbeđeno u obliku eksternog ispravljača, poput onog na laptop računarima. 
    
   Uprkos malim dimenzijama centrifugalnog ventilatora i relativno visokom broju obrtaja koji ide u rasponu od 3000 pa sve do 4600 obrtaja u minutu, MSI AiO PRO 24X je praktično bešuman u radu… izmerili smo prosek buke od nekih 25-29dB što je zaista tiho. Temperatura uređaja na dodir monitora nije prelazila 25-30 stepeni Celzijusa. 
    
   Nije nam se svideo kvalitet zvuka. Tanak i “tranzistorski” ravan, a povrh svega i slabašno tih. Tek toliko da se kaže da ima zvuk. Ko hoće bolji zvuk ima opciju slušalica ili eksternih zvučnika. Sa druge strane WiFi mreža je radila besprekorno!
    
   aio6s.jpg
    
   I na kraju cena… od 1000 evra svakako ne izgleda bezazleno. Sa druge strane dobijate jedno elegantno rešenje bez suvišnih kablova. Ovakav vid integracije ima svoje prednosti, a oni koji ipak nisu spremni da plate ovu cenu, imaju alternativu u vidu nekog NUC mini PC rešenja i zasebnog monitora ali brzo ćete shvatiti da i takav vid kalkulacije, lako dolazi do pomenutog iznosa. Ovo je definitivno računar koji će služiti i onima koji su manje upoznati sa funkcionalnostima računara, bez preteranog angažovanja, već jednostavno ponesete ga, priključite tastaturu, kamericu i miša i instalirate “Team viewer”. Odmah i sve iz starta radi. Ovaj MSI AiO stiže sa preinstaliranom Windows 10 Home verzijom operativnog sistema. Fale mu samo perfirerije da bismo rekli da je kompletan računar.
    

    
   Iako na prvi pogled nije zanimljiv kao njegova jača desktop workstation ili gejming braća, MSI AiO je jedan upotrebljiv računar, kompletno rešenje i verujem da ste gledajući ovaj prilog već dobili nekoliko ideja gde bi se jedan ovakav računar savršeno uklopio.
    
   ___________________________________
    
   Prednosti:
   – Kompletno PC rešenje
   – Dvostruki LAN i brzi Wi-Fi 802.11ac
   – Opcija proširenja 2.5” SSD uređajem
   – Mali potrošač, tih u radu
   – Opcija postolja i VESA 75mm kačenje
    
   Nedostaci:
   – Ograničen “upgrade”
   – Nema tastaturu i miša
   – Visoka cena
    
   CENA: oko 1000€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi