Nvidia RTX 30 laptop računari

Nvidia RTX 30 laptop računari

Max-Q dizajn treće generacije u kombinaciji sa trenutno najpopularnijim grafičkim procesorom današnjica Nvidia Ampere, donosi novu generaciju latop računara visokih performansi i neuobičajeno tanke siluete. Vrhunske performanse u igrama i GPU aplikacijama su unapređene na jedan potpuno novi nivo uz poboljšanje autonomije rada i bolju kulturu rada....

  Sadržaj

   Nvidia je sa svojim partnerima na polju proizvodnje mobilnih PC rešenja u vidu laptop i notebook računara visokoh performansi, predstavila novu generaciju uređaja baziranih na grafičkom procesoru koji koristi Nvidia Ampere arhitekturu. Dokazano dobar grafički procesor koji praktično “žari i pali” tržištem desktop PC računara, dobio je svoju mobilnu verziju, obezbeđujući veliki broj funkcija i visoke performanse na laptop računarima. Dakle, ukoliko želite da koristite veliku snagu nove generacije GeForce grafičkih procesora i njihove brojne napredne funkcije, od sada niste više ograničeni radom za vašim stolom i desktop računarima. Nova generacija Nvidia RTX30 laptop računara biće dostupna kupcima u vidu 70 i više različitih modela vodećih proizvođača, tako da će svako moći da pronađe uređaj željenih karakteristika.
   Bilo da ste gejmer ili kreativni stvaralac na izradi zahtevnih sadržaja, laptop računar sa GeForce RTX 30 grafičkim procesorom je pravo rešenje. Najnovije igre poput Cyberpunk 2077 obezbeđuju neverovatno gejming iskustvo zbog bogatih vizuelnih efekata i upotrebe Ray Tracing tehnika svetlosnih efekata, dok sa druge strane dokazano dobra i brza CUDA tehnologija, omogućuje vrhunske rezultate u radu sa sve većim brojem aplikacija koje znaju da iskoriste snagu moćnih grafičkih procesora. Ovim se ostvaruju višestruko kraća vremena obavljanja zahtevnih operacija u odnosu kada u tu svrhu koristite centralni procesor – tajna koju profesionalci koriste već dugo vremena.
    geforceamperertxlaptops_1.jpg
   Nvidia Ampere grafički procesori raspolažu unapređenim dizajnom izvršnih jedinica koje im omogućuju  do 2x brže obavljanje računskih operacija, isporučujući nenadmašne performanse po jedinci utrošene energije. U tom pogledu ovi procesori, nemaju ravnog među trenutnom generacijom GPU akceleratora. A, da bi se tolika količina podataka prebacila na dalju obradu, koristi najnoviju specifikaciju PCIe 4.0 transportnih putanja sa protokom od čak 2 GB u sekundi. Uticaj na performanse sistema su dramatično bolje.
   Zbog veliki računske snage je moguće koristiti zahtevne Ray Tracing tehnike u realnom vremenu i uživati u vizelnim efektima koji su gotovo filmskog kvaliteta. Najbolji primer su pomenuti Cyberpunk 2077 ali i neki drugi popularni gejming naslovi koji su doživeli ponovni uspeh i zanimanje publike, upravo zbog poboljšanja koje je donela primena Ray Tracing efekata i bukvalno preobrazila ove igre iz grafički prostih u vrlo atraktivne, zadržavajući prepoznatljivo popularni gejmplej.
    geforceamperertxlaptops_2.jpg
   Kako bi sve to postigla i ostvarila prodor na više polja istovremeno, Nvidia je zasukala rukave i temeljno pretresla arhitekturu grafičkog procesora u cilju istovremenog napretka kako u pogledu dostupnosti novih funkcija, tako i veće brzine u radu. Nvidia Ampere verzija grafičkog procesora za notebook računare je baš kao i desktop verzija, dobila 3. generaciju brzih Tensor jezgara koja su dvostruko brža u odnosu na ona u prethodnoj verziji GeForce grafičkih karti na bazi Turing arhitekture. Konkretna korist po korisnika je da igre sa ugrađenom DLSS podrškom isporučuju još bolje performanse u naslovima poput: Control, Cyberpunk 2077, Death Stranding, Minecraft RTX, kao i velikog broja novih, nadolazećih igara.
   Nova i brža Tensor jezgra su našla primenu i u upotrebi za rad na programima za razvoj veštačke inteligencije, ali i nekim svakodnevno korišćenim aplikacijama kao što su programmi za prenos uživo putem interneta – Nvidia Broadcast koja omogućuje korisnicima NVIDIA grafičkih karti da naprave svoj privatni virtuelni studio za prenos zvuka, slike i videa na skoro profesionalnom nivou.
    geforceamperertxlaptops_3.jpg
   Dolaskom nove genracije Nvidia RTX 30 laptop računara promovisana je treća generacija Max-Q tehnologije koja omogućuje optimalnu potrošnju energije i postignutih performansi. Nvidia je tačno pre četiri godine predstavila Max-Q dizajn, želeći da modele visokih performansi učini tišim, hladnijim i tanjim. Do tada su prenosni računari sa moćnim grafičkim procesorima bili groteskno debeli, vrući i bučni. Trošili su puno energije i grejali se do granice praktične neupotrebljivosti takvog uređaja. Max-Q tehnologija je donela tanje, tiše, štedljivije računare koji su imali smisla za rad u pokretu. Dotični cilj nije bilo lako postići jer je praktično svaka vitalna komponenta u laptop računaru: GPU, CPU, dizajn štampane ploče, softver, napajnaje i sistem hlađenja, morao biti iznova dizajniran i prilagođen prirodi i uslovima rada uređaja koje se koristi u pokretu.
   Upravo je za GeForce RTX 30 seriju laptop računara, unapređena i razvijena nova Max-Q platforma još boljih karakteristika koja se oslanja na novim rešenjima sistemske optimizacije uz intezivnu asistenciju  mašinske inteligencije što rezultira u boljem iskorišćenju energije, još boljim performansama, produženoj radnoj autonomiji i tišem radu uređaja.
   Uobičajeno, moćni laptop modeli, mahom oni gejming konfigurisani imaju statički određen nivo  potrošnje, potrebne za radi i pune performanse centralnog i grafičkog procesora. Sa druge strane zahtevne aplikacije i igre, dinamički opterećuju resurse, menjajući sistemske zahteve iz kadra u kadar.
    geforceamperertxlaptops_4.jpg
   Zbog toga je Nvidia predstavila Dynamic Boost 2.0 tehnologiju koja koristi algoritam mašinske inteligencije kako bi optimizovala potoršnju i isporuku energije potrebne za rad CPU, GPU i video memorije. Ona prati njihov rad u svakom trenutku na nivou intervala pojedinačnog kadra, tako da laptop računar u svakom trenutku zna koliko je energije potrebno svakom od pomenutih uređaja kako bi postigao maksimalne performanse. Time se sprečava bespotrebno rasipanje energije i stvaranje toplote u radu laptop uređaja visokih performansi.
   Direktna korist je što aplikacije koje intezivno koriste CPU, GPU i VRAM, na ovj način ostvaraju bolje performanse jer trentutno dobijaju odgovor u radu uređaja koji su u skladu za zahtevima operacija koje se u tom momentu obavljaju. U scenariju rada velikog opterećenja grafičkog procesora kakav je gejming ili rad u aplikacijama za rendering, 3D modeliranje, korišćenjem Dynamic Boost 2.0 tehnologije laptop je u stanju da isporuči 20% više potrebne energije grafičkom procesoru što automatski povećava frejmrejt  kroz skraćenje rendering operacija.
   Dynamic Boost 2.0 je dostupan na svim GeForce RTX 30 modelima Max-Q 3.0 serije i ono što je bitno da je uključena odmah nakon startovanja uređaja bez ikakve potrebe za nekim dodatnim podešavanjima  donoseći ubrzanje na svim aplikacijama i pokrenutim igrama.
    geforceamperertxlaptops_5.jpg
   Jedan od bitnijih zahteva korisnika, kada je u pitanju ova kategorija laptop računara tiče se buke u radu. Poznato je da sistemi hlađenja i ugrađeni ventilatori stvaraju dosta buke u pokušaju da ohlade moćne procesore. U tom nastojanju je na GeForce RTX 30 seriji laptop uređaja debitovao WhisperMode 2.0. Originalana tehnologija ublažavanja buke tokom GPU zahtevnog režima rada je iz temelja prerađena i poboljšana. Korisnici su u mogućnosti da od sada sami izaberu nivo buke u radu. Ova funkcionalnost se posebno prilagođava karakteristikama pojedinačnih uređaja, zahvaljujući činjenici da istom upravlja pametni mašinski algoritam, dinamički podešavajući rad centralnog i grafičkog procesora u kombinaciji sa podešavanjima u igri i brojem obrataja ventilatora. Na taj način mu uspeva da rad laptop računara učini tišim, a da pri tome isporuči najbolje performanse bez penala po sam osećaj glatke animacije u igrama.
   U tom kontekstu moramo još jednom da spomenemo jako korisnu DLSS funkcionalnost, koja u ovom trenutku ima podršku od 30-ak igara. Omogućuje glatko igranje u visokim 1440p i 4K rezolucijama i Ray Tracing efektima uz skoro dvostruko veći fps. Ovako izrečeno deluje na prvi pogled jednostavno ali treba imati u vidu da je grafičkom procesoru potrebno da izračuna oko 4 miliona piksela za jedan kadar u 2560×1440 rezoluciji. DLSS ubrzava ćitavu stvar time što mu je potreban samo proračun za delić piksela čime se smanjuje potrebna energija i istovremeno podižu performanse. Inače, Nvidia DLSS se ne koristi samo u igrama već i naprednim aplikacijama za vizuelizaciju poput D5 Render-era koji je sposoban da prikaže prelepe 3D pejzaže u realnom vremenu, praktično u trenutku dok ih kreirate.
    geforceamperertxlaptops_6.jpg
   Obavezno vam skrećemo pažnju na Resizible BAR mogućnost pristupa nove generacije centralnih procesora celokupnoj količini video memorije, a ne kako je to bio slučaj u prošlosti kada je CPU imao pristup samo određeoj količini memorijskog prostora pa je određene zahteve morao nekoliko puta da obavlja u kratkom vremenskom intervalu. Na ovaj način može da obavlja istovremeno nekoliko operacija, a što nedvosmisleno štedi energiju, produžava radni vek baterije i u isto vreme podiže performanse tj frejmrejt.
   Jedna od bitnijih karakteristika nove generacije Nvidia RTX 30 laptop računara je da će imati kvalitetne ekrane. Gejmeri su već uveliko upoznati sa činjenicom da 1440p ekrani pružaju idealnu kombinaciju grafičkih detalja visoke definicije i dobrih performansi. Sa druge strane kreativci na izradi zahtevnih sadržaja, žele kristalno jasnu i oštru sliku na ekranima sa velikom gustinom piksela, radi boljeg kvaliteta i veće preciznosti u radu. Sa dvostruko većom rezolucijom od uobičajenih Full HD ekrana, nova generacija laptop računara će imati neuporedivo kvalitetinji prikaz jer piksel praktično postaje nevidljiv za ljudsko oko na uobičajenoj distanci gledanja, a što u krajnjem rezultira oštrijom i jasnijom slikom na ekranu.
    geforceamperertxlaptops_7.jpg
   Konkretno, kvalitetne 2K ekrane će imati novi modeli koji će se prodavati i na našem tržištu u vidu Lenovo Legion 5 Pro, Acer Nitro 5, Aspire 7, HP Omen 15 i sličnih računara.
   Gejmeri koji igraju naslove brzog tempa poput najpopularnijih “online” Battle Royal naslova: Counter-Strike, Fortnite, Overwatch, Rainbow Six Siege i Valorant, biće posebno zadovoljni sa novom serijom GeForce RTX 30 baziranih laptop računara i njihovih ekrana sa mogućnosti vertikalnog osvežavanja na 240Hz, dok će pojedini modeli biti sposobni da prikažu i celih 360 kadrova u sekundi. U kombinaciji sa performansama GeForce RTX 3080 grafičkog procesora, gejmeri će biti u mogućnosti da se neuporedivo uspešnije takmiče u pomenutim igrama.
    geforceamperertxlaptops_8.jpg
   I ne samo gejming i gejmerski laptop modeli, već i Nvidia Studio prenosni računari će imati veliku korist od prelaska na Ampere GPU. Novi modeli će takođe biti opremljeni ekranima sa visokom preciznošću prikaza, sa čak 16GB video memorije i CUDA ubrzanjem koje donosi nova generacija grafičkih procesora obezbeđujući duplo bolje rendering performanse i mogučnost obrade 8K RAW i HDR video materijala. Sve to čak i kada računar radi na bateriji zahvaljujući asistenciji mašinske inteligencije.
   Svi važniji Nvidia partneri poput kompanija: Acer, Lenovo, Gigabyte, MSI i drugih će imati Studio laptop modele u svojoj ponudi. Već u ovom trenutku na lokalnom tržištu su dostupni Gigabyte Aorus modeli G5KC sa 15” ekranom i osvežavanjem na 240Hz, na Intel Core i5 procesorskoj platformi 10. generacije, 16 GB RAM-a i GeForce RTX3060 sa 6 GB VRAM-a. Jači Aoruis 15G KC nudi praktično istu konfiguraciju ali uz jači Core i7-10870H centralni procesor. Slede Aorus 17KC sa ekranom od 17” i osvežavanjem na čak 300Hz. Platformu ovog modela čine Intel Core i7 10870H i RTX 3060 sa 6GB memorije, 16 GB RAM-a i SSD kapaciteta 1 TB. U ponudi su najjači Aorus 17G XC sa jednako velikim 17” velikim ekranom sa osvežavanjem na 300Hz, Core i7 10870H procesorom, RTX 3070 grafičkim procesorom sa 8GB VRAM-a, 32 GB RAM-a,. Trenutna perjanica u ponudi Gigabyte-a je Aorus 17G YC sa skoro istovetnom konfiguracijom i razlikom prisustva najjačeg RTX 3080 grafičkog procesora i terabajtnim SSD rešenjem.
    GigabyteNB_s.jpg
   Što se tiče drugih proizvođača, Acer je najavio sredinom maja dolazak novog Nitro 5 modela koji će biti gejmerski san snova sa ekranom dijagonale 17” IPS panelom i osvežavanjem na 144Hz. Notebook pokreće Cezanne Ryzen 7 varijanta sa 32GB RAM-a, GeForce RTX 3080 grafičkom kartom sa 8 GB GDDR6 memorije i naravno 1TB velikim M.2 PCIe x4 SSD uređajem.
   Dakle u pitanju su čistokrvni gejming modeli notebook računara sa širokim poljem upotrebe obzirom da zahvaljujući kvalitetnim ekranima i visokim vrednostima osvežavanja, HDR podršci mogu se bez problema koristiti u svrhu bavljenja poslom u profesionalnim aplikacijam az aobradu videa, fotografija i zvuka.
   Nakon svega možete zaključiti da nam se sprema jedno uzbudljivo proleće kada su u pitanju novi gejming laptop modeli i oni namenjeni profesionalnim korisnicima. Još moćniji za gejming i pokretanje GPU ubrzanih palikacija, zahvaljujući Max-Q dizajnu 3. generacije biće još tanji, štedljiviji sa dužim trajanjem baterije i hladniji u radu. Ukoliko u ovom trenutku razmišljate o nabavci jednog ovakvog prenosnog računara, obavezno povedite računa o modelima na bazi GeForce RTX 30 grafičkih akceleratora!

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra