XBOX ili PC – najlepši i najbolji mini računar do sada

XBOX ili PC – najlepši i najbolji mini računar do sada

Ideja da napravimo PC računara malih dimenzija i velike snage koji bi služio u isto vreme kao klasični PC i sa druge, kao alternativa gejming konzolama u dnevnoj sobi pored TV-a, neprekidno stimuliše našu maštu u želji da sastavimo nešto još lepše, još brže, tiše i hladnije u radu. Ovog puta vam predstavljamo koncept skoro bez mane, koji nam je priredio dane i dane, nezaboravne zabave ali i ozbiljnog rada u aplikacijama...

  Sadržaj

   Tema mini PC računara kao alternative gejming konzolama u dnevnoj sobi pored televizora velike dijagonale je naša nepresušna inspiracija. U potrazi za sve boljim rešenjem, danas vam predstavljamo jedan računar koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.
    

    
   Znam da ćete reći da je XBOX X ili možda još bolje PSP 5 superiorno rešenje u pogledu cene i performansi, a sve u kontekstu još uvek aktuelne krize PC komponenti koju itekako osećamo na koži naših novčanika, ipak PC je PC sa svim svojim prednostima koje nosi otvorena arhitektura jednog pravog računara. Istina je da gejming konzole imaju specifična rešenja, optimizovane sisteme i upravljački softver koji sa svojom optimizacijom uvek izvlači više iz istog hardvera. I istina je da Microsoft itekako polaže na optimizaciji gejming performansi i da uvek može da kontroliše PC kroz DirectX API, ali je isto tako činjenica da sirova snaga i mogućnost jednostavnog “apgrejda”, te raznovrsnost namene jednog PC-a nenadmašna kao jedno celovito rešenje u odnosu na strogo ograničenu namenu gejming konzola.  Zato nas PC iz ove kategorije neprekidno inspiriše i hrani idejama kako da sklopimo još jedan i još boljih karakteristika.
    
   XBOX_or_PC_1s.jpg
    Ovaj put smo se potrudili i donosimo vam nekoliko noviteta, tačnije rečeno komponenti koje ćemo po prvi put predstaviti na Benchmark-u. Pre svih tu je NZXT H1 kućište. Od dizajna kućišta zavisi u velikoj meri koliko je vaš koncept mini PC-a lep i atraktivan, koliko je efikasan u smislu hlađenja i logično s tim u vezi sa performansama. Hoće li pored vrlo strogog estetskog kriterijuma u ovom primeru, zadvoljiti i funkcionalni jer u malu zapreminu treba da primi jake kompeonete, obezbedi njihovo hlađenje i pri tome ugosti napajanje koje će biti dovoljno jako da besprekorno napaja sve te specifične komponente. 
    
   NZXT je poznat po svom premijum dizajnu i kvalitetu materijala pa je tako i u slučaju H1 modela, neobičnom po tome što praktično koristi vertikalnu strukturu i organizaciju komponenti. I uopšte nije malo. Dizajnerski, raspored unutrašnjosti je brižljivo urađen, vodilo se računa o pozicijama osnovih komponenti. Kako zbog prostora tako i provetravanja. Zbog toga je bočna pozicija grafičke karte u potpunosti prekrivena perforiranom strukturom, kako bi ventilatori mogli da “dišu”. Vertikalni sistem ugradnje je omogućio korišćenje grafičkih karti pune dužine. 
    
   XBOX_or_PC_2.jpg
    XBOX_or_PC_21.jpg
    
   Ono po čemu se NZXT H1 izdvaja je to što stiže sa ugrađenim “small form factor” napajanjem snage 650W sa 80Plus Gold specifikacijom,  što vam je ujedno i jasna smernica za ugradnju grafičke karte tj njene snage. O kvalitetu napajanja govori i podatak o čak 10-godišnjoj garanciji!  Ugrađeni AiO sistem koristi radijator od 14 cm x 17.4 cm, debeo 2.2 cm sa pripadajućim Aer-P ventilatorom koji stvara visok statički pritisak u zoni rashladnih rebara. Pumpa čiji se impeler vrti do 4200 obrtaja u minutu je dislocirana u sam radijator, kako ne bi dodatno zagrevala blok u glavi. Pametno rešenje u ovako ograničenom prostoru gde je najbitnije dovesti što hladniju tečnost do glavnog rashladnog bloka i brzo preuzeti toplotu sa površine procesora. Prednost ovakvog rešenja je što su  praktično svi kablovi i creva fabrički rutirani, plus tu je i pomenuti dodatak za vertiklano montiranje grafičke karte. Sa njim je u prvim varijantama H1 kućišta bilo problema, ali su oni rešeni i pred vama je poslednja i najnovija verzija NZXT H1 modela.
    
   XBOX_or_PC_3s.jpgXBOX_or_PC_4.jpg
   Namerno smo koristili model u beloj verziji koji pored toga ima prednji panel od zatamnjenog kaljenog stakla, što nesumnjivo doprinosi atraktivnijem izgledu. Da bi se bolje provetravala unutrašnjost, svi paneli (bočni i onaj pozadi) su od perforiranog lima, osim pomenutog staklenog panela. Već ovako, što bi rekli na prvu, obećava i dugo smo vremena pokušavali da dođemo do ovog za naš “build” gotovo savršenog kućišta. Sada je tu i nismo se pokajali što smo ga dugo čekali. Definitivno se radi o jednom od najboljih ako i ne najboljem za potrebe mini PC projekta. Da bi sve bilo kako treba tu su i dva XBOX bežična  kontrolera u robot beloj boji i bežični Logitech komplet tastature i miša u istoj nijansi. Kućište ima jedan USB-A 3.2 prve generacije i jedan brzi USB-C port. Visoko je 39 i široko tj duboko oko 19 cm. 
    XBOX_or_PC_5.jpg
    
   Druga premijera se tiče AMD Ryzen 5 5600G procesora. Definitivno novitet i kao “saliven” za jedan ovakav računar. AMD je već poznat po APU konceptu procesora sa integrisanim Radeon grafičkom jezgrom. APU modeli obično donose odličan odnos uloženog i performansi za prosečno zahtevne koorisnike. U najnovijem Ryzen 5 5600G APU Cezanne desktop izdanju, konačno donosi moćna Zen 3 procesorska jezgra, ista ona kojima raspolažu najaktuelniji Ryzen modeli 5000X serije i to 6 fizičkih koja izvršavaju 12 tredova u rasponu frekvencija od 3.9-4.4 GHz.  Znamo od ranije da su AMD APU modeli nekako uvek korak iza klasičnih, neintegrisanih desktop verzija, bilo da se radi o procesorskim jezgrima ili arhitekturi grafičkog dela. Dakle, ovog puta, u delu procesora se izjednačio sa trenutno najjačim desktop primercima, dok će za grafičko jezgro morati da sačeka još neko vreme.
    
   XBOX_or_PC_6.jpg
    
   Naime Ryzen 5 5600G koristi VEGA grafičko jezgro na bazi Graphics Core Next arhitekture sa 7 računskih jedinica na 1.9 GHz  – Radeon VEGA 7 rešenje, uglavnom za manje zahtevne igre. Nije to nikakav hendikep za one koji igraju neke grafički zahtevnije igre jer mogu lako nadograditi sistem ugradnjom zasebne grafičke karte. Tu dolazimo do jedne od ozbiljnijih razlika između klasičnih desktop Ryzen-a i ovog APU modela. U pitanju je sistemski kontroler. Onaj na Ryzen 5000X Vermeer modelima podržava PCIe 4.0 standard transportnih putanja, dok Ryzen 5000 APU i dalje radi sa onim treće generacije. Ima ih ukupno 24 na raspolaganju 16 za GPU, 4x za M.2 SSD i 4x za komunikaciju sa čipsetom.  Druga stvar o kojoj treba povesti računa. Ukoliko koristite stariju neažuriranu verziju BIOS-a vaše ploče, ovaj procesor je zbog integrisanog grafičkog jezgra u stanju da prebaci samo 8x PCIe putanja za rad sa dodatnom eksternom grafičkom kartom, umesto 16 koje će biti na raspolaganju tek kada učitate novu optimizovanu verziju BIOS-a sa AGESA 1.2.0.3b. Čak ni nakon BIOS “apdejta” nećete dobiti PCIe 4.0, jer dotični standard do daljenjeg, ostaje ekskluziva klasičnih Ryzen 3000X i 5000X modela. 
    
   XBOX_or_PC_7s.jpg
    
   XBOX_or_PC_8s.jpg
    
   Računar smo opremili sa 32GB RAM 3600 CL16 memorije. Zvanično memorijski kontroler Ryzen 5 5600G modela podržava memoriju na 3200 MHz, a kako bismo izvukli više iz naših Zen3 jezgara i naročito iz VEGA 7 grafičkog jezgra, opredelili smo se za bržu memoriju koju je definitivno moguće koristiti u tzv overkloking režimu. 
   Ploču smo posebno birali i ovog puta je izbor pao na odličnu i ne preterano skupu ASRock B550 Phantom Gaming u ITX izdanju. Kao naručena za ovu našu konfiguraciju, što bi rekli jedna “bombon”a ploča sa 8 faznom Dr.MOS jediniciom za napajanje procesora i dva slota za brze DDR4 memorije. Ploča podržava 7.1 zvuk i ima dva M.2 slota za brze SSD uređaje. Oba imaju na raspolaganju 4x PCIe transportne putanje. U našem slučaju oba će raditi na PCIe standardu treće generacije zbog Cezanne procesora, dok oni koji koriste jače Ryzen 5000X modele moći će da prvi M.2 slot koriste u režimu maksimalne brzine zbog podrške PCIe 4.0 standardu.
    
   Ploča nudi 3x super brza USB 3.2 porta druge generacije i to u vidu jednog USB-A i jednog USB-C konektora na ATX panelu plus jedan USB-C “midboard” za brzu konekciju sa prednje strane kućišta. Ima klasični 2.5 gigabitni Intel LAN i naravno brzi WiFi 6 sa BT 5.1 podrškom. I za sam kraj da ne zaboravimo RGB Polychrome sistem osvetljenja.
    

   XBOX_or_PC_9.jpg

    
   Što se tiče podsistema diskova – opredelili smo se za SSD-ove i to prvi, 1TB veliki  WD Black SN850 M.2 PCIe x4 i drugi, obični ADATA SU800 od 2TB sa SATA3 interfejsom . Dakle igrali smo na kartu performansi obzirom da WD Black seriju bije glas najbržih gejming SSD-ova.
    
   Prilikom testiranja, u prvoj varijanti opredelili smo se za to da vidimo kolike su performanse ovog sistema sa integrisanim VEGA 7 rešenjem, dok smo u drugoj verziji se odlučili za nešto brže što bi nam dalo krila i omogućilo bolje gejming performanse, a da takvo rešenje bude primereno ovakvom sistemu – Radeon RX 6700 XT.
    
   XBOX_or_PC_10.jpg Nakon čitave procedure sklapanja, koja mnogima može da izgleda  pomalo traumatično, posebno onim nestrpljivim koji bi što pre da sastave i puste u rad svoj prelepi, nesvakidašnji mini PC, potrebno je povesti računa o nekoliko bitnih detalja oko podešavanja parametara rada. Naime, veliki broj korisnika, kada sklopi ovako zahtevno mali PC, samo ga pusti u rad na tzv “default” podešavanjima pod izgovorom ma bitno je da radi, samo da smo ga sklopili i da je proradio, uostalom i treba da radi na fabričkim podešavanjaima, onako kako je proizvođač propisao – jednom rečju “sigurica”. Naravno da nije tako i da gubite značajne performanse neodgovarajuće podešenim radnim parametrima, a kojih je kod AMD platforme zaista dosta. Suština je da možede iscediti još dodatnih performansi kroz optimizaciju BIOS-a i operativnog sistema, a u ovom slučaju to je između 40-50%. To je velika margina performansi, jer svaki frejm kod gejming računara je dragocen i nije za bacanje.
    
   XBOX_or_PC_11s.jpg
    
   Dakle, pre puštanja u rad obavezno proverite verziju BIOS-a matične ploče, kako bi se Ryzen 500G uopšte probudio i kako bi vam eventualnom nadogradnjom zasebne grafičke karte, radio u režimu punih performansi. BIOS ažuriranje kod ovih ITX ploča može biti mučno iskustvo jer većina njih nema BIOS “flashback” funkciju i namenski USB port. Zbog toga, dobro povedite računa o ovom bitnom detalju. Mi smo morali da obezbedimo ne samo stariji primerak Ryzen procesora za “flešovanje” jer se ploča nije budila sa Ryzen 5000X serijom, već je to učinila tek sa Ryzen Matisse 3000X primerkom. Noćna mora za manje iskusne korisnike.
    
   XBOX_or_PC_12s.jpg
    
   Sledeća stvar je da podesite BIOS. Prvo i osnovno koristite memorije sa većom radnom frekvencijom posebno u slučaju kada koristite integrisanu VEGA 7 grafiku, ali isto važi i za slučaj upotrebe zasebne grafičke karte. Integrisana VEGA 7 nema svoju memoriju, već odvaja deo sistemske. Otuda, što je ova brža i performanse integrisanog grafičkog jezgra će biti bolje.  Nakon što ste učitali XMP profil za memorije, sinhronizujete rad memorijskog kontrolera, Infinity magistrale i RAM modula u odnosu 1:1:1 tj sinhorni radni mode bez delioca kada su performanse maksimalne. Obavezno uključite Precision Boost Overdrive (PBO) mehanizam za automatski poverkloking procesorskih jezgara i u slučaju Ryzen 5000G procesora ima i deo koji se odnosi na overkloking frekvencije grafičkog jezgra. Dakle, podesite da maksimalni korak ide do 200 MHz više, a zbog dobrog hlađenja i XFR2 mehanizma to u praksi Zen 3 jezgara ide i još dodatnih 500-100 MHz više tako da smo za ovaj primerak postigli u pojedinim trenucima maksimalnih 4750 MHz za 350 MHz više od fabrički obećane turbo frekvencije. Sa druge strane integrisana Radeon VEGA 7 je sa obećanih 1900MHz praktično non stop radila na 2100MHz… uz overklokovani RAM to definitivno podiže fps. 
   Sledeće na spisku pripremnih radnji je obavezno aktiviranje Smart Access Memory opcije i spremni ste da izmerite koliko vam BIOS poboljšanja donose bolje performanse. Samo još jedna stvar pre toga. Windows 10 “apdejtujte” na 19042 build i “Power plan” prebacite iz “Balanced” u “Performance” mod, zatim uključite Windows Gaming mod i spremni ste. TEST SISTEM:
    
   testsystem.png
    
    
   Performanse integrisanog Radeon Vega 7 grafičkog rešenje:
    
   1080piGPUGamingPerformancegraph.png
    
   Bitno je pomenuti da i na integrisanom VEGA 7 grafičkom jezgru, funkcioniša nama najbitniji AMD Fideliti FX Super Resolution koji drastično “boostuje” performanse i čini neke zahtevnije igre bržim, omogućujući sasvim dobro iskustvo tokom gejminga. Pomenimo Resident Evil Village koji je u najnovijem avgustovskom “patch-u”, dobio još bolju FSR optimizaciju pa je moguće i ovaj horor hit sasvim lepo igrati na Ryzen 5600G integraciji. Praktično kroz optimizaciju  radnih parametara i uključen FSR Quality režim – igra od neigrive postaje vrlo lepo iskustvo sa tečnom animacijom, čime vas potpuno  uvlači u radnju. Takođe i neki druge popularne igre su dobile FSR optimizaciju, pre svih DOTA 2, zatim Riftbraker i druge.
    
   1080pGamingPerformanceFidelityFSR.png 
    
   APU performanse Zen 3 procesorskih jezgara
    
   Što se tiče performansi procesora on je na nivou nečega što bi trebao da bude Ryzen 5 5600. Dakle, obični bez onog “X” u oznaci kao što postoji Ryzen 5 3600 – alternativa sa manjom potrošnjom 3600X modelu. On zvanično ne postoji u liniji Ryzen 5000X modela, ali tako shvatite performanse ovog Cezanne modela. Dakle, veoma dobre i tek nešto malo lošije u aplikacijama koje koriste sirove procesorske performanse.
    
   AppPerformanceGraph1.pngAppPerformanceGraph2.png 
    
   Koliko se ovaj računar greje? Iznenađujuće malo obzirom na pokazanu snagu. Otuda mislim da je Ryzen 5 5600G pravo rešenje za ovakvu ulogu računara u kombinaciji sa NZXT H1 kućištem, dok je istovremeneo RX 6700 XT prava mera zasebne grafičke karte u kontekstu maksimalne potrošnje, grejanja i performansi. Procesor prilikom renderinga nije prelazio 72. podeok ili 55 stepeni tokom gejminga. Integrisano grafičko jezgro se kretalo u intervalu od 40-50 stepeni Celzijusa. Radeon RX 6700 XT sa svojom vertikalno postavljenom pozicijom i ventilatorima koji “dišu” zahvaljujući bočnoj perforaciji čitavom površinom stranice kućišta, nakon više sati gejminga, da dobacio je do 82 stepena ali u uslovima natprosečno visoke dnevne temperature od 35 stepeni. Razumno dobri rezultati imajući u vidu veličinu i zapreminu ovako malog koncepta gejming računara.
    
   XBOX_or_PC_13.jpg
    
    
   Performanse računara sa dGPU rešenjem – Radeon RX 6700 XT:
    
   1080pR6700_GamingPerformancegraph.png
    
   Kada su u pitanju igre u slučajevima korišćenja jedna dobre gejming karte kao što je Radeon RX 6700 XT, procesor radi uz skoro neprimetni zaostatak u odnosu na pomentui Ryzen 5 5600X i to se jedino oseća kod procesorski zahtevnijih igara kao što je FarCry 5 ili Assassin Creed franišiza, ali i to se može kompezovati upotrebom bržih RAM modula. U slučaju igara koje mahom crpe snagu grafičkog procesora, između Ryzen 5 5600G i Ryzen 5 5600X, praktično nema razlike.
    
   1080pRayTracingR6700_GamingPerformancegraph.png
    
   U situaciji korišćenja Radeon 6700 XT grafičke karte možete nove naslove poput RE8 Village igrati na maksimalnim grafičkim detaljima i uključenim Ray Tracing svetlosnim efektima bez ikakvih problema i postići fluidnih 100 frejmova u sekundi, plus ako hoćete na nekom novijem TVu sa varijabilnim osvežavanjem da postignete 120Hz tj frejmova, tu je i AMD FidelityFX Super Resolution opcija u Qualitiy modu, praktično bez vidljivog gubitka na kvalitetu slike. Jednom rečju performanse su odlične i savršeno pogođene za ovaj tip računara.Nismo skoro imali ovako lepo iskustvo sa jednim mini PC računarom. Sve se nekako poklopilo i sastavilo u jedan savršeno mali računar. Pre svih tu je vanserijsko NZXT H1 kućište sa svojim fantastičnim rasporedom, odličnim napajanjem i AiO sistemom halđenja, perforiranim stranicama – ma jednom rečju idealno za mini PC. Jednako odličan Ryzen 5 5600G – definitivno najbolji APU današnjice koga je dodatak Zen 3 jezgara poboljšao i učinio nadmoćnim u odnosu na Intel konkurenciju, ali i Renoir prethodnika.

   Sve to je podržala sjajna ASRock ploča. Sve što smo želeli u pogledu overkloking ambicija ona je bespogovorno ispunjavala. Osličan BIOS, odlično ponašanje u radu. Ali ne zaboravimo i brzu memoriju. Po nama trenutno najbolju DDR4 memoriju u kategoriji “normalnih” cena – Trident Z NEO G.Skill na 3600 MHz CL16 u 32 GB kompletu sa 2R konfiguracijom. Ionako dobre AMD APU procesore čini još boljim. Na kraju tu je i WD Black u najnovijem SN850 izdanju koga smatraju najboljim gejmerskim SSD-om današnjice.
   Možda jeste skup sa cenom od oko 2000€, ali vredi svaki evro – pomučićete se dok sastavite nešto ovako i dok nabavite sve nabrojano, ali sve se to na kraju isplati neizmernim zadovoljstvom koliko dobro radi i lepo izgleda ovaj mali PC._______________________________________________________
   Prednosti:
   – Mali, atraktivan i brz računar
   – Vrhunsko konceptualno rešenje kućnog računara
   – Odlične gejming performanse
   – Velika upotrebna cvrednost za zabavu i ozbiljan rad
   – Odlična radna kultura, tih, ne greje se
   – Dobre performanse Ryzen APU Cezanne rešenja
   – Brz WiFi 6
    
   Nedostaci:
   – Nedostaje kabl sa video kenektorom pod uglom (kablovi se lome)
    
   CENA: oko 2000€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi