ADATA Spectrix D50 DDR4-3200 CL16

ADATA Spectrix D50 DDR4-3200 CL16

Memorija koja će definitivno unaprediti performanse vašeg računara. Ukoliko još imate kućište sa prozirnom bočnom stranicom, osim boljih performansi, ulepšaće vaš sistem atraktivnim RGB efektima. I posle svega, ko kaže da RAM moduli ne utiču na bolje ponašanje računara u radu...

  Sadržaj

   RAM moduli su pored matične ploče, centralnog procesora i grafičke karte na listi osnovnih komponenti PC računara. Ova činjenica najbolje govori o njihovoj važnosti. Njihove karakteristike utiču na performanse čitavog računara i nikako ne bi smeli da zapostavite njihov izbor u smislu pažljivog odmeravanja specifikacija i performansi. U protivnom to bi moglo da vas košta dodatno usporenje u radu vašeg računara, kroz pojavu uskih grla prilikom učestalog prebacivanja podataka na obradu u centralni i grafički procesor.
    
    ADATA_Spectrix_D50_1s.jpg
    
   Pošto vam je sada jasna važnost ovih komponenti, nikako ne bi smeli da se držite pravila da je bitan samo CPU i GPU, a da sve ostalo ionako samo prati njihov rad. Da bi doveli vaš sistem u optimalni sklad i ujednačen nivo performansi, danas vam predstavljamo vrlo zanimljiv ADATA novitet – komplet Spectrix D50 memorija. Pripadaju tzv “mejnstrim” klasi što znači da ih možete nabaviti po vrlo pristupačnoj ceni i dobiti performanse zbog kojih će vaš računar definitivno postati brži u radu.Spectrix D50 je memorija nove generacija koja pored dobrih performansi koristi atraktivan dizajn hladnjaka, pravilnih geometrijskih oblika od brušenog aluminijuma koji su ukrašeni na vrhu prisustvom adresibilnih RGB efekata i odgovarajućeg difuzora svetla. On daje onaj prefinjeni osećaj mlečnog svetla, pa u radu deluje zaista sofisticirano, tako da ni oni zahtevniji korisnici neće ostati ravnodušni. Inače, sistem sinhronizacije svetla je kompatibilan sa onim koji koriste svi vodeći proizvođači matičnih ploča Asrock Polychrome, Gigabyte RGB Fusion itd.
    
    ADATA_Spectrix_D50_2s.jpg
    
   Nije samo lep izgled jedini adut ovih RAM modula već i njihove vrlo dobre performanse. Tome su zaslužni dizajn i izrada u 10-slojnoj tehnici štampane ploče i upotreba Samsung čipova sa “C-Die” specifikacijama. Inače, mi smo dobili komplet sa dva RAM modula kapaciteta 8 GB svaki za ukupno 16 GB dvokanalno konfigurisane sistemske memorije. Moduli stižu sa učitanim XMP 2.0 profilima koji automatski postavljaju radne parametre u optimalni režim performansi. Kompatibilni su sa novim AMD i Intel platformama. U ovom slučaju to znači 3200 MHz uz faktore latencije 16-20-20 1T i radni napon od 1.35V. Dovoljno da naš AMD Ryzen sistem, prešaltujemo u režim visokih radnih performansi.
    
   Cela ova priča vam verovatno sladunjavo zvuči kao da vas neki prodavac ubeđuje da potrošite više novca, ali ajde da vidimo koliko to u realnim aplikacijama iznosi i da li ima ikakvih poboljšanja u igrama. Za reper smo uzeli dva 8 GB DDR4-2666 CL19 modula, jeftinije cene sa kakvom velika većina korisnika pravi kompromis kada je u pitanju memorija. Test sistem:

   MB: 

   ASRock X570 Taichi

   CPU: 

   AMD Ryzen 7 3800X – PBO uključen

   RAM: 

   16GB (2x8GB) SPECTRIX D50 3200 CL16

   VGA: 

   AMD Radeon RX 5700 XT 8GB 

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   Kingston A2000 M.2 1TB PCIe x4

   Cooler:

   AMD Wraith Prism

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   Adrenalin 20.5.1

   OS:
   Windows 10 64-bit ver. 1909

   Spectrix_CPUZs.jpg
    
   Performanse:[modul]test=1043[/modul]
    
   ADATA Spectrix D50 3200 je brža u WinRAR-u 10%, ali prilikom AES 256 enkripcije podataka u WInZIP-u gde procesor intezivno koristi RAM beleži i do 50% brži rad. Adobe Premier je ubrzan skoro 10%, a Photoshop čak 20%. 
    
   A, koliko je to u igrama? One koje su procesorski zahtevne beleže veći napredak pa tako FC5 je brži 12% ili 13 frejmova više, AC Odyssey 10% brži ili 7 frejmova više, dok je recimo CS:GO takođe nagrađuje 10% dobitka ili 40 frejmova više. Spectrix D50 se može overklokovati malim podizanjem napona na 1.38V i uz zadržavanje latencija pogurati do frekvencije od 3600MHz što je ona poželjna granica kada memorijski kontroler radi u sinhronom modu na 1800 MHz. Tada beleži dodatnih 3% ubrzanja, a što svakako nije za bacanje.
    
    ADATA_Spectrix_D50_3s.jpg
    
   I sada neka neko kaže da frekvencija RAM modula nije bitna ili da zanemarljivo malo utiče na poboljšanje performansi. Taj ili nema pojma o čemu priča ili ne ume da izmeri dobitak u performansama. Ono što smo takođe zabeležili sa bržim RAM modulima je i smanjenje “frejm drop” situacija u igrama. Naime pogledajte ovaj grafikon i jasno je koliko je manje situacija u kojima će računar da “zabode” sa padom frejmrejta ukoliko koristite brže RAM module.
    
   RAMO_2666_Spectrix_ACOdyssey.jpg
    
   RAMO_3600_Spectrix_ACOdyssey.jpg
    
   To je i logično jer ako imate jednu komponentu jaku a ostale slabije, stvarte usko grlo u računaru. Džabe vam ultra jaka grafika kada podesite igru na ultra max detalje i krenete u akciju  i u stiuaciji kada brzo menjate poziciju računar mora da učita kompletno novu scenu sa svim objektima, likovima i velikim teksturama, ako memorija i disk ne mogu brzo da prebace sve tražene teksture preko brze magistrale sa punom širinom PCIe transportnih putanja velike propusne moći, Posledica je stiuacija u kada vam računar, kako vi kažete “zabode k`o zmaj”! Na samom kraju spomenimo i cenu. Dotični Spectrix D50 16 GB 3200 MHz komplet memorija košta oko 100USD. Dakle, u pitanju su vrlo zanimljive memorije koje definitivno vrede savku uloženu paru i što je najvažnije uticaće na bolje performanse i bonus u vidu lepšeg izgleda vašeg računara.
    
    ADATA_Spectrix_D50_4s.jpg
    
   Verujem da smo vam dali povoda za razmišljanje prilikom odluke koje komponente su dobre, a istovremeno pristupačen sa cenom odabrati za vaš budući računar. Da li i vi vodite računa prilikom izbora RAM modula? Pišite nam o vašem iskustvu u radu sa brzim i sporim memorijama.
    
   Prednosti:
   – Odlične performanse, iznad proseka cenovne klase
   – Atraktivan izgled hladnjaka i RGB efekata
   – Kompatibilnost sa AMD i Intel platformom
   – XMP 2.0 podrška
   – Solidna overkloking margina
   – Povoljna cena
    
   Nedostaci:
   – Slabija dostupnost na lokalnom tržištu
    
   CENA: oko 100 USD

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan