AMD Athlon 3000G (Video)

AMD Athlon 3000G (Video)

Iznos od 50 evra nije dovoljno za bolji kuler, a kamoli za dobar procesor sa integrisanom "grafikom". Da li je moguće postići iole dobar balnas performansi i osećaj u radu sa uobičajeno svakodnevnim korišćenjem najpopularnijih programa? Pitanje koje muči obične, prosečne korisnike koji su se opekli nabavkom jeftinih laptop računara mogu u Athlon 3000G modelu i opciji njegove nadogradnje zasebnom grafičkom kartom, pronaći rešenje koje će potpuno zadovoljiti sve njihove potrebe rada na računaru....

  Sadržaj

   Večita priča o jeftinom PC računaru što boljih mogućnosti, dobila je još jednu temu. Ona se zove AMD Athlon 3000G procesor. Novi model bi prema trenutnim događanjima na tržištu centralnih procesora, trebao da donese još bolje performanse u odnosu na Athlon 200GE prethodnika, a posebnu nadu budžetskim korisnicima ulivaju odlični rezultati AMD procesora na bazi druge generacije Zen jezgara. Ipak, Athlon 3000G nije baziran na najnovijojoj arhitekturi već koristi prethodnu generaciju jezgara izrađenih u 12nm Zen + tehnologiji. Podsećamo vas da je Athlon 200GE koristio prvu generaciju 14nm Zen jezgara.

   Koliko zapravo može jedan jeftini pripadnik AM4 platforme u stvarnosti da zadovolji nekada i neobjektivno velika očekivnaja korisnika. Pokušaćemo da vam u ovom prilogu odgovorimo na sva bitna pitanja o aspektima rada u različitim oblastima koja se pre svega tiču nekog svakodnevnog i ne preterano zahtevnog korišćenja računara baziranog na vrlo pristupačnom centralnom procesoru sa integrisanim grafičkim jezgrom osnovnih mogućnosti.
   Athlon_3000G_1s.jpgProcesor od 50-ak evra uvek privlači pažnju, pogotovo u današnje vreme kada pričamo skoro isključivo o najjačim primercima PC tehnologije. Praktično je PC postao ultimativni alat za kreiranje zahtevnih sadržaja, alat profesionalaca ili moćna gejming stanica. Otuda se podrzumeva da koristi jake komponente. Gde sada tu svoje mesto pronalazi jedan Athlon 3000G sa cenom koja nije ni na nivou boljih kulera?
   Ovaj derivat Zen+ arhitekture ima samo dva fizička jezgra koja uz pomoć SMT tehnologije, udvostručuju pod Windows 10 operativnim sistemom. Podešen je za rad na 3500 MHz tj 300 MHz većoj frekvenciji u odnosu na svog prethodnika.
   Athlon_3000G_2s.jpg 
   Pregledajući podatke na zvaničnom AMD web-u, može da vas zbuni podatak kako je u slučaju Athlon 3000G procesora u pitanju 14nm derivat, ali taj deo se odnosi na drugi deo priče  tj VEGA 3 integrisanom grafičkom jezgru. Ovaj podatak nam govori da je Athlon 3000G, zapravo APU proceosor. Kombinacija centralnog i grafičkog procesora, objedinjenih pod okriljem jednog čipa.
   Integrisano VEGA 3 jezgro raspolaže sa 192 “stream” izvršne jedinice i 12 procesora za obradu tekstura, te šesnaest procesora za finalni rendering slike koja se prikazuje na ekranu.  U pitanju je početno rešenje u svetu integrisanih AMD procesora, od koga ne možete očekivati neke čudesne performanse, pogotovu ne gejmerska populacija. Možda,  neko ko obaranjem grafičkih detalja i rezolucije može da zadovolji povremenu potrebu zabave i ništa više.
   Athlon_3000G_3s.jpg 
   Pa dobro, ako neko baš hoće da se igra neka naknadno ugradi graifčku kartu. Sasvim logično rešenje koje ipak ima određena ograničenja. Athlon 3000G ima na raspolaganju osam (osam) PCIe v3.0 putanja, od toga četiri (4) idu na rad sa zasebnom grafičkom karton, dve (2) su namenjene radu M.2 PCIe SSD diska i dve (2) su za komunikaciju sa čipsetom matične ploče. Jasno je da će grafička karta sa  PCIe x16 komunikacijom  trpeti određene penale u pogledu brzine rada, a na to dodajte i činjenicu da ima samo dva fizička jezgra u kontekstu zahteva novijih igara za prisustvom makar 4 fizička procesorska jezgra, pa je lako naslutiti da će u ovoj kombinatorici, centralni procesor defintivno biti usko grlo kada je u pitanju zahtevniji gejming.
   Athlon_3000G_4s.jpg 
   Pa dobro, za koga je onda namenjen jedan ovakav procesor? Pre svega za manje zahtevan rad poput pregleda internet sadržaja, slušanja muzike i gledanja Full HD, 4K filmova, pisanje Word tekstova, pregleda PPT prezentacija, popunjavanja Excel izveštaja i tome slično. Za ono što mi podrazumevamo pod pristojnim gejmingom, jednostavno nije – integrisana VEGA 3 “grafika” definitivno ne zadovoljava gejming aspiracije niti je dizajnirana sa tom namerom.
   Prema tome, ciljna grupa Athlon 3000G APU procesora su nezahtevni korisnici, ako još uvek postoje takvi sa navikama korišćenja PC računara striktno u opisane svrhe. Pa što da ne, neko ko voli komfor desktop računara, veličinu klasične tastature i velike dijagonale ekrana ispred sebe, poslovni klijent računar ili neki kućni “storage”, možda media server – zašto da ne?
   Athlon_3000G_5s.jpgTest sistem:

   MB: 
   AMD B450

   CPU: 

   AMD Athlon 3000G

   RAM: 

   16GB (2x8GB) HyperX Predator RGB 2933 CL16

   VGA: 

   iGPU VEGA 3 2GB shared 

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   Kingston UV500 480GB M.2 SATA

   Cooler:

   AMD Wraith Prism

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   Adrenalin 19.12.3

   OS:
   Windows 10 64-bit ver. 1909

   Athlon_3000G_6s.jpg
   Performanse:
   [modul]test=1012[/modul]
    Ovako jeftin procesor ne zahteva preterano ulaganje u matičnu ploču, model sa AMD A320 čipsetom će u potpunosti zadovoljiti potrebe ovog procesora. Slično je sa kulerom i napajanjem, jer troši zaista malo energije. Jednom rečju, dozvoljava sklapanje jeftinijeg računara. Svakako preporučujemo dva DDR4 memorijska modula jer je dvokanalno konfigurisani RAM sistem neophodan i zbog performansi ionako slabašnog VEGA 3 integrisanog grafičkog jezgra koje za potrebe rada, uzima deo sistemske memorije.
   Vega 3 bez nekih većih problema izlazi na kraj sa 4K HEVC video formatima sa 5% procesorskog i nekih prosečnih, 60-ak procenata angažovanja grafičkog jezgra, tačnije MCE procesora koji preuzima posao hardverske dekompresije H.264/H.265 formata.
   Athlon_3000G_7s.jpg 
   U MS Office aplikacijama, Athlon 3000G je na svom terenu i pruža komforan osećaj u radu. Slično je i sa lakšim verzijama profi aplikacija za obradu fotografija, fajlova za konverziju muzičkih formata i neku lakšu obradu porodičnih snimaka.  U određenim trenucima će vas podsetiti da se radi o ekonomskom modelu procesora kroz veće pauze dok čekate da se obavi zadati posao. Generalno je brži 10% od Athlon 200GE modela u opisanim situacijama.
   U pogledu gejming performansi je na nivou osnovnih laptop rešenja obzirom da je Athlon 3000G zapravo rešenje koje je u osnovi identično APU rešenjima koja se koriste za pokretanje budžetskih laptop modela. Ukoliko ugradite neku grafičku kartu novije generacije, računajte na usko grlo slabašnog procesora i 30-50% slabije performanse u odnosu na “prave” Ryzen modele.
   Athlon_3000G_8s.jpg Athlon_3000G_9s.jpg 
   Ipak, to ne treba da vas spreči u nameri da se dokopate iole pristojnih gejming performansi i u tim situacijama je pravo rešenje nabavka neke starije, polovne ali još uvek sposobne grafičke karte u svrhu eSport zabave. Mis mo probali Radeon R9 285 i to je bio pun pogodak bar kada je u pitanju užitak igranja u Apex Legends-u, Pathe Exile-u, Fortnite-u, Dota 2 i sličnim igrama.
   Dakle, oni malo kreativniji i snalažljiviji koji na realan način mogu sumirati svoje potrebe, mogu dobro izbalansirati rad računara na Athlon 3000G procesoru i izvući veoma zadovoljavajuć nivo performansi za malo novca. 

    
   Athlon 3000G je jeftin procesor namenjen korisnicima koji nemaju puno para, ali vole osećaj rada lišen skučenosti i tugaljivog ograničenja rada na jeftinim notebook modelima koji su preplavili tržište. Ipak, on nudi onu osnovnu pogodnost PC konfiguracija, a to je činjenica da njegove skromne mogućnosti baznog APU rešenja, možete lako pojačati ugradnjom neke solidne zasebne grafičke karte.
    
   Athlon_3000G_10s.jpg
    
   Oni snalažljiviji će itekako iskoristiti tu šansu. Međutim, većina korisnika koja ne voli avanturu traganja po oglasima, trebaju da znaju da je u pitanju rešenje sa puno ograničenja i za njih je svakako pogodniji Ryzen 3 ili 5 u vidu moćnijeg APU rešenja koje kombinuje centralni procesor sa više jezgara modenije arhitekture i moćnije VEGA 8 ili 10 grafike.
   Za sve druge koji su pod ograničenjem novčanih sredstava i prisiljeni su da se snalaze na razne načine, Athlon 3000G može da bude iznenađujuće dobar, pod uslovom da ste realni u svojim očekivanjima!
    
    
   Prednosti:
   – Jeftin
   – Nezahtevan u pogledu hlađenja i napajanja
   – Laka nadogradnja
    
   Nedostaci:
   – Tek početni nivo performansi
   – PCIe x4 magistrala ka eksternoj grafičkoj karti
    
   CENA: 50€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan