AMD Precision Boost Overdrive (Video)

AMD Precision Boost Overdrive (Video)

Ne dozvolite da vam računar na AMD Ryzen platformi druge generacije ostane na baznim radnim vrednostima. Preuzmite stvari u svoje ruke, utegnite performanse i “pun gas”. Dajemo vam nekoliko saveta kako to da učinite sa posebnim osvrtom na Precision Boost Overdrive (PBO) funkcionalnost koja je ekskluziva procesora sa Zen+ jezgrima i “X” slovom u oznaci. Automatski overkloking sa 24/7 stabilnim radom je prava stvar. Međutim, to nije sve...

  Sadržaj

   Ovim člankom želimo da vam sugerišemo kako maksimalno iskoristiti brzinske mogućnosti druge generacije AMD Ryzen procesora. Možda se pitate zašto sada, kada je na pragu izlazak treće generacije i Zen 2 jezgara, a odgovor je jednostavan jer su cene Ryzen 2000 serije procesora nikada povoljnije i za povoljnu cenu možete kupiti zaista dobar procesor koji će imati dovoljno snage i brzine još dugo vremena. Sa druge strane sve ovo o čemu danas pričamo važiće i za Ryzen 3000 seriju doduše na nešto višim frekvencijama i nivou rada, ali suština optimizacije je ista.

   Povod za ovaj prilog je i nedavna situacija u kojoj smo testirali nekoliko računara domaćih sistem integratora i po pravilu smo nailazili na situacije gde su BIOS i čitav PC sistem ostavljeni na “deafault” vrednostima,  a u nekim slučajevima još gore, upareni sa neodgovarajućom memorijom za AMD platformu zbog čega je radila na najnižim vrednostima od 2400 MHz pri vrlo “labavih” CL 18 parametrima.

   Obzirom da se većina manje iskusnih korisnika koji samostalno sklapaju PC konfiguracije rukovodi istom logikom, odlučili smo da vam ukažemo na par radnji i koraka kojima možete da izvučete maksimum iz svoje AMD Ryzen platforme i tako dobijete dodatnih 10% performansi koje svakako nisu za bacanje. U tom kontekstu pravimo poseban osvrt na Precision Boost Overdrive (PBO) mogućnost koja je integralni deo XFR2 (Xtended Frequency Range 2) opcije automatskog overklokinga.
   Lansiranjem Zen+  jezgara, Ryzen 2000 serija procesora je dobila jednu moćnu opciju koja je zapravo verzija automatskog overklokinga. Dizajnirana je da poboljša multitreding performanse tj. poslove koji pokreću više instrukcijskih nizova istovremeno. Za razliku od tradicionalne overkloking procedure, PBO drži aktivnim funkcije inteligentnog upravljanja radom procesora kao što su opcija obaranja frekvencije i napona kada je CPU u stanju manje aktivnosti. Dakle nema potrebe da procesor radi na maksimalnim frekvencijama u stanju neaktivnosti Windows desktop okruženja. Automatika stavlja CPU u pun pogod samo kada za tim ima realnih potreba tj. kada pokrenete neki zahtevni posao ili igru. AMD_Precision_Boost_Overdrive_3s.jpg
   Svi AMD Ryzen procesori druge generacije koriste Precision Boost 2, mehanizam koji pametno upotrebljava čitavu mrežu ugrađenih senzora i na osnovu tih informacija (1000 puta u sekundi), odlučuje kada može da ubrza procesor. Algoritam koji obrađuje sve te podatke, nazivamo  mašinskom inteligencijom. Ona na osnovu tri najvažnija faktora upravlja nivoom ubrzanja centralnog procesora, a to su: ukupna potrošnja procesora u “boost” režimu, jačina struje u amperima koju VRM ploče može da isporuči procesoru u “boost” režimu i konačno, maksimalni nivo temperature koju procesor dostiže u “boost” režimu.
   E sad, “Precision Boost 2“ agresivno gura napred performanse procesora kroz podizanje radne frekvencije jezgara, ali neprelazeći crvenu liniju kada se radi o potrošnji ili temperaturi. Sa druge strane Precision Boost Overdrive ide preko toga i ubrzava procesor do samih limita platforme kada su u pitanju rast potoršnje i sposobnost VRM-a da isporuči adekvatno jaku sutruju jer u tim trenucima najjači Ryzen primerci, zahtevaju struju jačine preko 110A. U tim situacijama temperatura važi za jedini sigurnosni “osigurač” kojim se upravlja PBO kako ne bi oštetio ploču i procesor. AMD_Precision_Boost_Overdrive_4s.jpg
   Tako se obezbeđuje dodatni nivo performansi gde je PB2 prva linija ubrzanja, onda sledi aktivacija XFR2 funkcije koja podiže frekvenciju pojedinačnih jezgara do maksimalnih vrednosti, ali u vrlo kratkom intervalu. Tamo gde prestaje XFR2, startuje PBO koji će pogurati procesor na nivo najviših frekvencija uz aktivnost svih CPU jezgara i pri tome obezbediti 24/7 stabilnost u radu.
   Isprva je PBO fukcija bila najavljena isključivo za ploče sa “flegšip” čipsetovima: X370 i X470 modele. Međutim, tokom testiranja smo utvrdili da su pojedini jeftiniji B450 modeli, takođe opremljeni ovom funkcijom. Aktivira se iz BIOS-a matične ploče ili uz pomoć AMD Ryzen Master softverskog alata. Opcija u BIOS-u je pomalo skrivena i većini korisnika ostaje van domašaja, a evo gde se nalazi i kako da je aktivirate. PBO_BIOS.gif
   Prednosti dodatne PBO optimizacije su vidiljivi na skoro svim AMD Ryzen procesorima iz “X” serije, pošto je logično prisustvo XFR2 funkcije kod CPU primeraka sa ovom oznakom. Oni koji je nemaju, neće moći da uključe PBO opciju u BIOS-u ploče.
   Korist od aktivirane PBO funkcije je vidljiva u računski zahtevnim operacijama i donekle u igrama. Nije spektakularna, ali u sadejstvu sa ostalim postupcima zatezanja performansi kroz upotrebu boljeg hlađenja i brže memorije daje prilično opipljiva ubrzanja koja se u pojedinim trenucima penju i do 10%. To je definitivno margina performansi zbog koje se vredi potruditi.
   Evo i rezultata koje smo ostvarili sa različitim modelima AMD Ryzen procesora iz “X” serije:
   Test platforma:

   MB: 

   Gigabyte X470 Aorus Gaming 7ASRock X47 Taichi Ultimate

   CPU: 

   AMD Ryzen 7 2700X AMD Ryzen 5 2600XAMD Ryzen 3 2300X

   RAM: 

   16GB (2x8GB) HyperX Predator 3000 CL16

   VGA: 

   MSI GeForce GTX 1660 Ti Gaming X 6G 

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   Kingston A400 240GBADATA Gammix S11 Pro 240GB M.2 x4

   Cooler:

   Cooler Master Nepton 280LAMD Wraith Prism RGBAMD Wraith Stealth

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   Nvidia Game Ready 430.39 

   OS:
   Windows 10 64-bit ver. 1809

   Monitor
   ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

    
   Performanse:
   Aplikativni softver
    
   [modul]test=882[/modul] 
   3D gejming 
   [modul]test=883[/modul]
    
    
    
    Zaključujemo konstatacijom da bi kako to mi volimo da kažemo, maksimalno izbrusili performanse AMD Ryzen procesora potrebno je: da nabavite neku solidnu B450 ili X470 ploče, zatim dobro hlađenje poput vazdušnog hladnjaka sa velikim telom ili twin tower konfiguracijom i naoružajte ga “push-pull” sistemom ventilatora, i konačno dodajte bržu 3200 MHz DDR4 memoriju sa mogućnošću rada na CL 16 parametrima i koja odgovara potrebanma rada na AMD platformi jer ćete u suprotnom biti zaglavljeni na “default” vrednosti od 2400MHz.
    

   Skrećemo pažnju i na značaj verzije BIOS-a. Primetili smo da pojedini proizvođači menjaju vrednosti u tabeli predefinisanih parametara rada za pojedinačne modele čipova, pa se može desiti da jedna verzija BIOS-a bolje radi od druge. Dakle, ne važi pravilo da novija verzija BIOS-a radi bolje od starije. Najbolji primer je ASRock X470 Taichi Ultimate koja sa 3.10 verzijom lošije radi u PBO modu nego što to čini sa 2.00 verzijom BIOS-a, upravo zbog drugačije postavljenih vrednosti radnih parametara, pa da bi postigli rezultate koji su na nivou prethodne verzije morate ručno da štelujete po Ryzen Master softverskom alatu, što prevazilazi mogućnosti običnih korinsika. I ono što je najgore iskazano baš kod ovog modela matične ploče jeste napomena da se jednom kada flešujete noviju verziju BIOS-a, ne možete više vratiti na stariju – potpuna nelogičnost dovoljna d avam upropasti dan, naročito kada je u pitnaju ovako skup model matične ploče. Na moram da napominjem lošu podršku koja je van domašaja korisnika i nastoji da vas jednim generičkim “responderom” obavesti da problem možete rešiti tako što ćete ploču vratiti lokalnom distributeru >:)
    Ovo do sada će pomoći aktivaciji  Precision Boost 2 i XFR2 mehanizma, a na kraju kao šlag na tortu uključite i Precision Boost Overdrive. Sve to će omogućiti sa vaš Ryzen pokrenete u režimu maksimalnih performansi, a one su primetno bolje nego kada sistem ostavite u onom baznom radnom režimu bez aktiviranih nabrojanih funkcija. Srećno i ukoliko imate neko pitanje, pišite a mi ćemo vam rado odgovoriti!
   Prednosti:– Skok performansi u aplikativnom softveru- Rast prosečnog frejmrejta u 3D igrama- Potpuno automatizovana overkloking procedura
   Nedostaci:– Dodatno ulaganje u bolji sistem hlađenja- Gubitak garancije 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan