AMD R5 5600X i B550 Aorus Elite AX (Video)

AMD R5 5600X i B550 Aorus Elite AX (Video)

Jedno pitanje, hiljadu odgovora. Hiljadu ljudi, isto toliko mišljenja. Pitanje oko koga se konstantno lome koplja – koja je trenutno najbolja kombinacija centralnog procesora i matične loče kada je u pitanju srednja klasa jakih PC računara za produktivan rad u aplikacijama, vrhunski gejming i “streaming”? Ovo je naše mišljenje utemeljeno na brojnim modelima ploča i procesora koje smo propustili krozu testove i naš izbor kaže - Najbolja kombinacija u srednjoj klasi: R5 5600X + B550 Aorus Elite AX.

  Sadržaj

   Nakon što smo probali i testirali većinu aktuelnih procesora i matičnih ploča na različitim čipsetovima, rešili smo da odgovorimo na pitanja mnogih – koja je to trenutno najbolja kombinacija centralnog procesora i matične ploče u srednjoj klasi PC desktop računara?  
    

    
   Motivisani velikom količinom mejlova i pitanja koje dobijamo svakodnevno je bio motiv za ovaj video. Veliki broj korisnika koji sada nabavlja računar muči prilično šarenolika ponuda različitih generacija centralnih procesora i matičnih ploča po najraznovrsnijim cenama. Šuma informacija i bezbroj lično motivisanih mišeljnja poznanika, raznih “jutjubera” samo pojačava konfuziju. Dodajte trenutnu  nestašicu i dobijate kao rezultat jednu veliku brigu i neodumicu prosečno obaveštenog ili bolje reći neobaveštenog kupca koji se baš danas odvažio za  investiciju u jedan PC računar. U današnjem kontekstu, odluka se svodi na to da sastavite konfiguraciju koja je dovoljno moćna za rad, učenje, studiranje, gejming i možda pokretanje prvog posla. Da konfiguracija nije tehnički zastarela na generacijski starijem hardveru jer će vam samo takva trajati u kontekstu aktuelnosti i sposobnosti da pokreće operativne sisteme, aplikacije i igre koje tek treba da izađu, a koje su po pravilu za nijansu uvek hardverski zahtevnije od one prethodne generacije.  Najgora situacija je da danas kupite novi PC sa zastarelim, prevaziđenim hardverom. Imate situaciju u kojoj ste potrošili 20-30% manje novca ubeđeni da ste kupili novu i aktuelnu konfiguraciju, a zapravo nesvesni da je u pitnaju hardver koji će biti tehnološki izraubovan naredne dve godine… 
    
   amddd1s.jpg
    
   U tom kontekstu želimo da vam predložimo današnje rešenje iako će naravno biti mnogo komentara ali i neslaganja  – prihvatite samo ona argumentovana. Dakle, suština današnje teme je pitanje koja je to trenutno idealna kombinacija procesora i ploče, za koju vrediti dati makar i malko više novca ali koja će biti dobra vrednost u kontekstu trenutnih performansi ali i blisko budućem vremenu  imajući i u vidu činjenicu da zbog nestašice kojoj nema rešenja na vidiku, proizvođači usporavaju ritam izlaska nove generacije proizvoda. 
    
   Da budemo jasni… u pitanju je kombinacija najboljeg za razumnu količinu novca, Dakle nije u pitanju ultimativno budžetska kombinacija već ona koja vodeći pažnju o ceni pruža najviše u pogledu radnih performansi kako u aplikacijama tako i gejmingu. Kada pomenemo aplikativni softver tu mislimo i na onaj najzahtevniji u pogledu nekih prvih ozbiljnijih radova dakle ne samo učenje u radu več i neki nivo pristojnih performansi koji dozvoljava da započnete prve profesionalne i poslovne korake u tom pravcu. Sa druge strane kada kažemo gejming tu pre svega mislimo na najaktuelniji Full HD gejming, ali vrhunskih performansi što podrazumeva podršku za frejmrejt preko 100 fps-a, visok nivo podešenih grafičkih detalja u najnovijim Triple-A igrama. To su one sa velikim budžetima za produkciju i koje po pravilu implementiraju nove i zahtevne tehnologije u pogledu podizanja zahteva kada se radi  o grafičkim i vizuelnim efektima.  Jednom rečju, platforma koja će zadovoljiti potrebe za ozbiljnim radom i ozbiljnim bavljenjem gejmingom i strimingom! I konačno tu se naš izbor svodi na AMD Ryzen 5 5600X centralni procesor i jednu kompletnu ploču na bazi B550 čipseta kao što je naš današnji predlog B550 Aorus Elite AX. Kada je reč o procesoru u pitanju je najpovoljniji Ryzen u liniji modela sa oznakom 5000 i jedan od trenutno najtraženijih procesora. Novi Zen3 primerak sa 6 jezgara i 12 tredova je fakat, nekih 50-ak evra skuplji i 20% brži od inače odličnog 3600X prethodnika ili Ci5 11600K konkurencije, ali u isto vreme je moderniji sa boljim upravljanjem rada u pogledu postizanja viših frekvencija i jednakih ili nižih radnih temepratura, a sve u cilju boljih kombinovanih single-multitreding performansi u programima i igrama. 
    amddd2s.jpg
    
   Definitivno je brži od trenutne generacije 14nm Intel Core procesora u 6 jezgranoj klasi čak i onih 11. generacije, a pri tome neretko ostavlja iza sebe čak i Core i9 modele 9. i 10. generacije.  Ako mislite da je Core i5 11600K bolji izbor zbog 50-ak evra bolje cene tj. Da su neznatno lošije performanse opravdane dotičnom razlikom u ceni, podsetićemo vas da on zahteva ploču na Z590 čipsetu koja je skuplja za 80€ od pomenutog B550 modela u toj kategoriji funkcija i mogućnosti (M.2 PCIe 4. Generacije, PCIe x16 4Gen za GPU i WIFI 6). Dakle obrni okreni – AMD izlazi kao pobednik iz praktično svakog ugla. 
    
   Što se tiče ploče, izbor je pao na pomenuti B550 Aorus Elite AX. Ploča koja je u pogledu opreme i funkcionalnosti dobro odmerena jer donosi podršku za PCIe 4.0 komunikaciju sa grafičkom kartom i prvim M.2 SSD-om sa kojim je moguće ostvariti maksimalne brzine transfera u kombinaciji sa najnovijom generacijom SSD uređaja sa transferom izmešu 7-8 GB/s.  Ploča je pripremljena za rad i sa najjačim AM4 modelima zahvaljujući 14 faznoj VRM jedinici, kao i brzim memorijama sa overkloking profilima do 4400 MHz.  
    
   amddd3s.jpg
    
   Pored M.2 konektora sa PCIe 4.0 podrškom tu je još jedan takođe sa 4 putanje ali 3.0 generacije kao i 4 SATA porta. Mrežni par čine 2.5Gbps LAN i WiFi 6. Kada imate u vidu da ploča košta 180€ i da samo za dobar 2×2 WiFi6 adapter treba odvojiti preko 50€, jasan je izbor baš ovog modela kao jednog kompletnog rešenja za PC sa “najaktuelnijim” specifikacijama. Naravno tu je u par USB 3.2 10Gbps konekcija i obilje ostalih USB konektora i mid board priključaka. 
    
   Preporučujemo brzi M.2 SSD i naravno dovoljno brze memorije, a što se grafičke tiče karte to je na vama i vašim potrebama da li ćete privremeno ići na neki Radeon RX560 kao nužno rešenje u situaciji nestašice ili kompromisni GTX1660, a ako u  startu pucate na visoke gejming performanse, bez limita u budžetu za ovu klasu preporučujemo Radeon RX 6700 XT u kontekstu performansi i trenutnih cena. 
    
   Performanse:
    
   PerformanceGraph_1.pngMp3PerformanceGraph_1.png PhotoshopgraphPerformance_1.png
    
    PremieregraphPerformance_1.png
   GamingPerformancegraph_1.png
   PotronjaenergijeGraph_1.png
   TemperaturGraph_1.pngUglavno veoma dobro izbalansirana platforma odličnih performansi koja će vas dugo i lepo služiti. Nadam se da smo vam pomogli u odabiru odgovarajućih komponenti ili makar dali ideju vodilju koja će vas rešiti nekih nedoumica ili ne daj Bože greški koje bi vas kasnije mogle skupo koštati. 
    

    
   I da za sam kraj. Kada ste ga sa mukom sklopili i pronašli odgovarajuće komponente, ovakvog lepotana obavezno zaštitite odgovarajućim APC “SurgeArrest” protektorom. To je najmanje što možete da učinite za svog PC ljubimca. Košta malo, a korist velika! 
    
   _________________________________________
    
    
   Prednosti: 
    
   – Odličan balans mogućnosti i performansi  
   – Napredne funkcije i “pametni” mehanizmi upravljanja radom 
   – Podešavanja i PBO2 overkloking  
   – USB 3.2 Gen2, PCIe Gen4 podrška za GPU i M.2 SSD 
   – 2.5GBps LAN i WIFi 6 802.11AX  
   – Sjajne performanse u aplikacijama i gejmingu 
    
   Nedostaci: 
    
   – Nestašica  
   – 50€ veća cena procesora u odnosu na prethodnu generaciju 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra