AMD Radeon RX 5700 i RX 5700XT (Video)

AMD Radeon RX 5700 i RX 5700XT (Video)

AMD je predstavio novu seriju Radeon RX 5700 gejming grafičkih karti na bazi Navi arhitekture. Pogađa u suštinu potreba 1080p i 1440p gejmera. Osim poptuno nove RDNA arhitekture, koja označava raskid sa prethodnom GCN i prelazak na 7nm proizvodni postupak, donosi boljitak u performansama i neke nove softverski kombinovane funkcije kao što su: Radeon Image Shaprening (RIS) i Anti Lag...

  Sadržaj

   Kada govorimo o novim gejming grafičkim kartama, prvo su nam u mislima snaga i brzina, oličeni u vrednosti prosečnog frejmrejta. To je svakako jedna od najvažnijih osobina, ako ne i najbitnija jer treba obezbediti besprekorno dobar osećaj glatke animacije sa bogatim grafičkim okruženjem. Ipak, nije sve samo u brzini prikazanih kadrova, grafička karta pokriva mnogo detalja u vezi rada na računaru, tehničkih sitnica od kojih itekako zavisi kompletno iskustvo rada na računaru.
    
    
   Vodeći se prvenstveno interesima gejming populacije AMD je u sklopu kampanje predstavljanja nove Matisse procesorske platforme, pripremio i novu generaciju Navi grafičkih karti, namenjenih srednjoj i srednje jakoj klasi gejming proizvoda koji nude besprekorne performanse u 1080p i 1440p rezolucijama. Jednom rečju nastupila je smena aktuelnih Polaris i VEGA 56 modela koji su počeli da ostaju bez daha u odmeravanju snage sa Nvidia GeForce RTX modelima na bazi Turing GPU arhitekture.
    
   Radeon_RX5700_2s.jpg
    
   Usled toga je AMD predstavio korisnicima Radeon RX 5700 seriju  baziranih na novoj generaciji Navi GPU procesora i RDNA arhitekture. Nova arhitektura je iz osnova napravljena i značajno modernizovana pa je na delu raskid sa vremešnom GCN arhitekturom od koje je preuzeto ono najbolje, ali se o Navi grafičkom procesoru može govoriti kao potpuno novoj GPU generaciji. Povod za ovako ozbiljan zaokret je bio prelazak na 7nm proizvodni proces koji je omogućio primenu nekih naprednih GPU rešenja. 
    Radeon_RX5700_1s.jpg
    
   Srž Radeon RX 5700 serije čine Navi GPU procesori sa redizajniranim računskim jedinicama (CU – Compute Units), koje isporučuju unapređene performanse koje su bolje za 25% po kloku radne frekvencije i čak 50% bolje po vatu (W) utrošene energije od prethodne generacije 14nm GPU procesora. Ugradnja podrške za izvršavanje novih instrukcija, donosi bolje vizuelne efekte poput: prostornih svetlosnih efekata, efekata zamućenja, dubine vizuelnog polja itd. Bržem radu novog GPU-a pomaže i nova hijerarhija keš memorije podeljene u više nivoa, čime se u značajnijoj meri smanjuje kašnjenje i istovremeno povećava brzina odziva u igrama.RDNA arhitektura je iz osnova napravljena za potrebe sledeće generacije igara na bazi novog 7nm postupka izrade tranzistora. RDNA je napravljena da bude efikasnija i pogodnija kao programibilno rešenje koje je lako prilagoditi radnom okruženju. To praktično znači da je AMD planirao malo važniju ulogu i veće tržište od tradicionalnog PC desktop-a, tačnije preko gejming konzola, Mac platforme, pa čak i mobilne telefone. Otuda i taj naziv protkan simbolikom – Radeon DNA.Radeon_RX5700_3s.jpgPodrazumeva se da je RDNA unazad kompatibilna sa GCN instrukcijama, ali donosi i nove tehnike kompajliranja i redizajnirane SIMD i računske jedinice. CU računske jedinice se mogu grupisati radi bržeg izvršenja velikog broja sličnih, tipskih instrukcija što je od koristi u multi-threading scenariju rada. Sa druge strane SIMD je prilagođen efikasnijem radu prilikom izvršenja “single-thread” poslova. Bolje segmentirana keš memorija brže isporučuje potrebne podatke, smanjujući potrošnju i situacije prebacivanja nepotrebnih podataka.
   Radeon 5700 je prva serija AMD grafičkih karti koja koristi GDDR6 tip memorije. Razlog je korišćenje nove i brže arhitekture GPU procesora koju treba snadbeti dovoljno brzo potrebnim podacima. Unapređenje od 60% u brzini rada GDDR6 u odnosu na GDDR5 standard memorije je dovoljan razlog da se ona nađe na udarnim modelima Radeon 5700 “mejnstrim” grafike. Radeon_RX5700_4s.jpg
    
   Uvođenjem AMD X570 čipseta na tržište, promovisan je brži standard PCI Express transportnih putanja u verziji 4.0 koji donosi duplo veću propusnu moć podataka u poređenjue sa PCIe V3.0 prethodnikom. Sada je moguće ostvariti maksimalni transfer od 2000 MB/s na jednoj komunikacionoj putanji. Pomnožite dotičnu brojku sa 16x koliko ih CPU ima na raspolaganju za komunikaciju sa grafičkom kartom. Time je još više ubrzana direktna komunikacija centralnog procesora i grafičke karte što je od značaja za sledeću generaciju igara i gejminga na ultra visokim rezolucijama i korišćenju velikih, fotorealističnih tekstura. Radeon_RX5700_5s.jpg
   Radeon 5700 serija je dobila novi procesor za obradu media sadržaja – Radeon Media Engine. Sa njim je stiglo hardverski ubrzano kodiranje i dekodiranje najpopularnijih video formata: H.264 i H.265, dok je VP9 dobio HW dekodiranje. Kao specijalna funkcija stigla je i podrška za rad Display Port 1.4 standarda sa “Display Stream Compression” tehnologijom koja omogućuje postizanje ekstremno visoke vrednosti osvežavanja  prikazanog sadržaja na ekranu, visoke vrednosti frejmrejta, visoke rezolucije i prikaz poboljšane palete boja – prikazujući 4K HDR sadržaje na 144+ Hz i 8K na 60Hz.AMD je izlaskom Navi generacije predstavio i par tehnologija koja su zapravo softverska rešenja donoseći vrlo zanimljive koristi gejmerskoj populaciji. Prva na spisku je “Radeon Image Sharpening (RIS)”. Dotična pogađa u potrebu korisnika za upotrebu naprednih tehnika eliminacije nazubljenosti objekata u scenama. Korišćenjem dosadašnjih tehnologija kao što su TAA i FXAA neminovno plaćate cenu mekšeg izgleda scene kroz određeni stepen pada performansi. Sa druge strane videli smo da Nvidia konkurencija sa svojom DLSS tehnologijom ima problema sa vidnim zamućenjem kao pratećim efektom eliminacije nazubljenosti, a što je neprihvatljivo u današnje vreme.
   RISSysON.jpg
   Poučen time, AMD za potrebe neutralisanja efekta zamućenja koristi specijalni algoritam na bazi adaptivnog kontrasta koji izoštrava sliku. Ova opcija je prisutna u grupi Fidelity FX alata za post-produkcijsku obradu slike namenjenih programerskim kućama. Funkcioniše sa svim DX9, DX12 i Vulkan igrama. Aktivira se u Adrenalin softveru u delu sa Radeon podešavanjima. Zanimljivo je da ova tehnika naknadong izoštrenja ne stvara onaj poznati efekat bledog oreola oko objekta, tako poznat kod primene “sharpening” post-produkcijskih efekata i može se praktično kombinovati sa bilo kojom tehnikom eliminacije nazubljenosti u igrama. Očigledna je korist u kvalitetu prikaza, nešto što ćete svakako odmah primetiti i što čini vaše igre lepšim.
   Korist od primene ove tehnike podizanja kvaliteta slike je što dozvoljava gejmerima da konfigurišu igru u nižim rezolucijama na 4K ili WQHD monitorima uz aktivnu opciju Radeon GPU sklairanja, optimizujući tako performanse kada spuštate sa 4K na 1440p ili sa 2560×1440 na 1080p da bi ostvarili što veći frejmrejt uz istovremeno vrlo oštru sliku sa jasno vidljivim detaljima. Inače AMD RIS je daleko delotvorniji i na oko lepši i oštriji od NVIDA DLSS tehnolgije. Dok igrate je još delotvornije, jasnije i lepše nego na statičnoj sceni. Uostalom, kliknite na sledeću fotku radi uvećanja i obratite pažnju na oštrinu definicije tragova u snegu, grane četinara i teksturu kamenog zida…
   RIS_vs_DLSS_s.gif
   “Radeon Anti Lag” je sledeća funkcionalnost napravljena da smanji kašnjenje ulaznog signala na ekranu ili da smanji kašnjeje između momenta kada izdate komandu pritiskom na taster miša ili tastera na tastaturi, a koji će rezultirati određenom promenom na ekranu tokom akcije u igri. Ovo je izuzetno bitno kod “on-line” igara brzog tempa kakav je “Battle Royal” žanr.
   Radeon_RX5700_7s.jpg
   Igre prave animaciju tako što kombinuju rad CPU i GPU procesora. CPU prvi počinje sa radom tako što “hrani” podacima GPU, potrebnim da se obradi jedan kadar animacije. U takvim slučajevima GPU opterećenje je glavni ograničavajući faktor dobrih performansi, zato što je CPU uvek jedan frejm ispred onog što radi GPU u datom trenutku. 
   Vremenski razmak između klika na mišu koju registruje CPU i odgovora koji se kroz promenu kadra vidi na ekranu, a rezultat je rada GPU procesora, iznosi oko 33ms ili više.  Radeon Anti Lag tehnika u tom procesu bolje podešava rad CPU-a, dozvoljavajući preklapanje dobrog dela posla koji u tom trenutku obavlja GPU čime se u teoriji smanjuje kašnjenje ulaznog signala za čitav jedan frejm pri 60 FPS-a ili precizno rečeno za 16.7ms. Tako se utiče na osećaj brže reakcije u igri tj vremena koje prođe od vaše komande do onoga što se dešava u igri.
    Radeon_RX5700_8s.jpg 
   Primena ove tehnike ima i određene penale po pitanju “frejmrejta”, ali oni su mali i svakako cena koju je moguće platiti zarad brže reakcije u igrama gde je to od imperativnog značaja. Uglavnom se preporučuje da probate na konkretnom primeru i situaciji. Takođe se aktivira iz Adrenalin softvera u delu “Gaming” menia.
   Pored novih softverskih funkcija tu su i neke već poznate kao što su Radeon Chill za postizanje boljeg balansa između namere da obezbedite glatku animaciju u igri i samanjite potrošnju energije grafičke karte, a kada koristie ograničenu vrednost osvežavanja ekrana npr 60Hz. U tim situacijama efekat uštede i manjeg grejanja grafičke karte mogu biti osetniji.Vratimo se našim test primercima Radeon 5700 serije. AMD će u okviru nove serije “mejnstrim” gejming grafike ponuditi dve varijante karti: AMD Radeon RX 5700 i AMD radeon RX 5700 XT.
   AMD Radeon RX 5700 je slabiji model u ponudi koji je više namnenjen onima koji žive i rade u 1080p rezoluciji. Ona u dotičnom radnom okruženju pruža najbolje razultate i osećaj u radu. Tako je i pozicionirana sa cenom od oko 350 evra kao beskompromisna Full HD gejming grafička karta čime se zapravo direktno suprostavlja GeForce RTX 2060 konkurenciji.
   Radeon_RX5700_9s.jpg Ova verzija grafičke karte koristi Navi GPU sa 36 računskih jedinica (36) svaka od njih sadrži 64 “stream” procesora što u ukupno daje 2304 izvršnih jezgara. Na svaku računsku jedinicu (CU) dolaze po četri jedinice za obradu tekstura tj ukupno 144 za čitav GPU. Za finalni rendering slike je zaduženo 64 ROP procesora. GPU je sposoban da isporuči 9.75 TFLOPS-a “Single Precision” računskih operacija.
   GPU je proizveden 7nm tehnologijom i rezultira silicijumskim jezgrom površine 251 mm2 što je skoro duplo manje od onog koji se nalazi na Radeon VEGA 64 modelima. Broj tranzistora iznosi impresivnih 10.3 milijardi.
   Radeon_RX5700_10.jpg
   Navi GPU u Radeon RX 5700 verziji radi na baznoj frekvenciji od 1465 MHz dok je “boost” korak predviđen na 1725 MHz. Gejming frekvencija iznosi 1625 MHz. Vidimo da AMD koristi novi pojam “gejming frekvencije” koji je zapravo ona realna radna zona koju će GPU postići tokom uobičajeno zahtevnog rada u grafički intezivnim igrama i GPGPU aplikacijama. “Boost” klok je zapravo onaj maksimalni takt koji GPU postiže samo u trenucima laganog opterećenja i grafički manje intezivnih poslova.
   Kolika će zapravo biti granica postignute radne frekvencije zavisi i od konkretnih uslova rada grafičke karte. GPU procesor poseduje automatski mehanizam podizanja radne frekvencije i svakako će u bolje provetrenim računarima i klimatizovanom radnom ambijentu, raditi na višim radnim frekvencijama tako da navedene vrednosti radnih frekvencija ne uzimate “zdravo za gotovo” jer kao što vidite one će zavisiti od trenutnog toplotnog stanja i potrošnje u datim uslovima.
   Radeon_RX5700_11s.jpg 
   AMD Radeon RX 5700 je opremljen sa 8 GB GDDR6 memorije koja sa GPU procesorom razmenjuje podatke preko magistrale šitrine 256-bita. Video memorija radi na taktu od efektivnih 12 GHz isporučujući maksimalno 448 GB/s.
   Na prvi pogled grafička karta izgleda prepoznatljivo, kao tipčni predstavnik Radeon porodice zahvaljujući svom “kutijastom” obliku oklopa haldnjaka koji je zapravo posledica primene turbinskog tipa ventilatora. Međutim, za razliku od prethodnika je vidno lepša zahvaljujući upotrebi aluminijuma i detalja poput hromiranog prstena otvora ventilatora.
   AMD Radeon RX 5700 ima deklarisanu prosečnu potrošnju od 185W električne energije. Sa sistemom komunicira preko PCIe x16 interfejsa na bazi novog Gen4.0 standarda brzih transportnih putanja. Preko slota na ploči dobija standardnih 75W el. energije dok ostatak dobija preko jednog 8-pinskog i jednog 6-pinskog PCI-e konektora za napajanje.
   Radeon_RX5700_12s.jpg
   Povezivanje sa monitorima nove generacije se vrši preko tri prisutna DisplayPort-a u verziji 1.4 i jednog HDMI 2.0b konektora. Maksimalno možete povezati i raditi sa četiri monitora istovremeno.Radeon RX 5700 XT je jača verzija Navi grafičke karte. U pitanju je verzija koja koristi maksimalnu konfiguraciju RDNA arhitekture u ovom momentu. To znači arsenal od 40 računskih jedinica (CU) i konfiguraciju sa 2560 “stream” procesora. Prisutno je 160 jedinica za obradu tekstura i 64 ROP procesora. Sve to je spakovano 7nm tehnologijom što je na kraju rezultiralo silicijumskim jezgrom u kome je na površini od 251 mm2, “stisnuto” 10.3 milijerdi tranzistora.
   Radeon_RX5700_13s.jpg
   Iz navedenih karakteristika možete lako zaključiti da “slabiji”, prethodno pomenuti Radeon RX 5700, koristi zapravo identičan GPU sa isključenim disfunkcionalnim delovima grafičkog procesora. Još jedna razlika je što Navi u RX 5700 XT izdanju podešen za rad na većim frekvencijama, zbog čega startuje na baznih 1605 MHz i dostiže maksimalni turbo korak od 1905 MHz. Korisna gejming frekvencija iznosi 1755 MHz. Radeon_RX5700_91s.jpg
    
   Kao i svi Navi primerci, tako i RX 5700 XT će ubrzati svoj rad i prosečni radni takt u okruženju bolje hlađenog sistema sa pravilnim provetravanjem i boljim dotokom svežeg vazduha. Da bi što bolje iskoristio povoljno okruženje, Radeon RX 5700 XT koristi provereno rashaldno rešenje na bazi masivne parne komore i aluminijumskog blok gladnjaka koji provetrava moćni turbinski ventilator. Radeon_RX5700_14s.jpg
    
   Oklop hladnjaka je modernije dizajniran, pa izgleda poput nekog dela vanzemaljske letelice. Daleko je atraktivnija od klasičnog izgleda RX 5700 modela. Nije samo u pitanju estetika obzirom da su nam inženjeri ukazali da su uz pomoć novog oblika bolje i efikasnije usmerili strujanje vazduha i time postigli efikasnije opstrujavanje hladnjaka, ali i tiši rad sa evidentno manje buke koju emituje ventilator. Još jedna razlika se tiče i činjenice da RX 5700 XT za razliku od slabijeg RX 5700 modela koristi dodatni hladnjak na leđima karte, bolje disipirajući toplotu sa štampane ploče i elektronskih komponenti raspoređenih na zadnjoj strani karte. Dodatni efekat je joše lepši izgled i osećaj beskompromisno robusne    i kvalitetne grafičke karte.
   Radeon_RX5700_15s.jpg
   Napajanje se obavlja kombinacojom PCIe x16 slota i jednog 8-pinskog i jednog 6-pinskog PCIe strujnog konektora koji zajedno podmiruju deklarisanih 225W potrošnje.
   Slika se na monitor šalje preko identične konfiguracije konektora kao i na Radeon RX 5700 modelu: tri DisplayPort 1.4 i jedan HDMI 2.0b.Test platforma:

   MB: 

   Gigabyte X570 Aorus Master

   CPU: 

   AMD Ryzen 9 3900X – PBO uključen

   RAM: 

   16GB (2x8GB) GSkill Trident Z Royal 3600 CL16

   VGA: 

   AMD Radeon RX 5700 8 GBAMD Radeon RX 5700 XT 

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   Aorus NVMe 4.0

   Cooler:

   CM Nepton 280L

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   AMD Adrenalin 19.7.2

   OS:
   Windows 10 64-bit ver. 1903

   Monitor
   ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

    
   Performanse:
   3D gejming 
   [modul]test=915[/modul]
    

   GPGPU performanse
    
   [modul]test=916[/modul] 

    
   Potrošnja energije i radne temperature
    
   [modul]test=917[/modul]AMD je rešio zagonetku u srednjoj i srednje jakoj “mejnstrim” klasi koju su postavili konkurentski GeForce RTX 2060 i RTX 2070 modeli. Sa druge strane su pokazali da znaju napraviti konkretan gejming grafički akcelerator dostojan reputacije naslednika Polaris modela. Radeon VEGA jeste primenila neka napredna rešenja, ali je ispala pomalo “prekombinovano” rešenje koje bi odgovaralo srednjoj klasi jer je jednostavno preskupa za dotični krug korisnika, pa je Navi stigao kao “kec na deset”.
    
    
    
   Moderan i konkretan sa gomilom inovacija, Navi je pravi reprezent arhitekture koju očekujemo od beskompromisnog gejming alceleratora. Ovo je tek prva generacija iz temelja izmenjenog koncepta GPU arhitekture koja već na samom startu pokazuje koliko je delotvorna. U sledećim evolucijama možemo očekivati još ubedljivije derivate RDNA tehnologije.
    

   Radeon_RX5700_16s.jpg
     Radeon_RX5700_17s.jpg

    
   Činjenica je da AMD nije žurio sa implementacijom Ray Tracing tehnologije, obzirom da se ona “sporo” i nekako na silu prima među gejming programerskim kućama. Kao opcija je ostavljena mogućnost da druga generacija dobije namenski Ray Tracing hardver, ali o tome ćemo ako sazri vreme za takve promene.
    
   Brzinski gledano AMD Radeon RX 5700 i RX 5700XT su brži od direktnih RXT 2060 i RTX 2070 konkurenata. Pri tome je RIS tehnolgija adaptivnog kontrasta i bolje oštrine prikaza, postidela GeForce DLSS tehnologiju i pokazala kako se to radi uz minimalno zauzeće resursa i bez potrebe naknadne podrške za svaku igru posebno.
    
   Radeon_RX5700_18s.jpg 
   Cena je jednako atraktivna jer se Radeon RX 5700 prodaje po preporučenom iznosu od 349 US$, dok je skuplji Radeon RX 5700 XT predviđen za cenovni rang od 399 US$. Zanimljivo je da smo tokom boravka na promociji bili upoznati sa specijalnom 50th Anniversary Edition Radeon RX 5700 XT verzijom koja donosi neke ekskluzivne vizuelne detalje i više radne frekvencije po ceni većoj za 50 US$ od standardne Radeon RX 5700 XT verzije. Dakle i u delu cene i troškova nabavke Radeon deluje konkurentniji i bolji izbor od navedenih GeForce modela. Međutim, Nvidia je u međuvremenu pripremila brže, bolje odgovor u vidu modela sa istom oznakom (RTX 2060, RTX 2070), ali uz SUPER sufiks koji donosi dodatnu marginu performansi. Saga za tron najbolje mejnstrim gejming grafike se nastavlja, a uskoro ćemo videti efekte ovog konkurentskog nadmetanja.
    
   Možda jedini nedostatak novih Radeon modela je i dalje nešto veća potrošnja i donekle grejanje kartica prilikom direktnog poređenja sa konkurencijom. Nadamo se da to neće ostati prepoznatljivi obris RDNA u budućnosti.
    
   Radeon_RX5700_19s.jpg
    
   Dotle konstatuemo da je nova serija navi baziranih Radeon RX 5700 modela donela konretne koristi i pregršt pametnih inovacija koje su od praktične koristi gejming publici i to već u prvom izdanju. Konkurentni po pitanju cene, ubedljivi kada govorimo o performansama i kvalitetu prikaza slike, odnosno animacije u igrama. Naš lični favorit je jači Radeon RX 5700 XT, pošto je trenutna razlika u ceni mala (30-50€), a razlika u nekim rešenjima i performansama baš tolika da nas ubedi kako je ovo ona prava gejming “grafika” bez mane za igranje na novoj generaciji gejming monitora (144Hz).
    
   Kada sve to sagledate u kombinaciji sa odličnim AMD Adrenalin softverom, nova generacija Radeon karti predstavlja trenutno najpoželjniji mejnstrim gejming model koji možmo preporučiti svakome ko želi da se ozbiljno igra i uživa u najnovijoj generaciji igara!
    
   Prednosti:
   – Odlične performanse
   – Radeon Anti Lag tehnologija
   – Veoma delotvorna AMD RIS tehnologija
   – RX 5700 XT odnos cene i brzine
   – Kvalitet izrade
   – Oštrina i kvalitet prikaza na ekranu
   – Solidan OC potencijal 
    
   Nedostaci:
   – Nešto veći nivo grejanja (RX 5700)
   – Bučna u bržem radnom režimu ventilatora
    
   CENA: Radeon RX 5700 (~385€), Radeon RX 5700 XT (~435€)

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi