AMD Radeon VII (Video)

AMD Radeon VII (Video)

AMD je ozbiljno "utegao" Vega arhitekturu i u vidu Radeon VII grafičke karte ponudio dostojnog protivnika Nivdia RTX 2070 i 2080 modelima. Na strani AMD Radeon VII su osetno bolje gejming performanse u odnosu na direktnog Vega 64 prethodnika, vrhunski kvalitet prikaza slike na monitorima, sjajni Adrenalin softver i prelepa pojava referentnog modela...

  Sadržaj

   AMD Radeon VII je stigao. Odmah primećujete i promenu u nazivu, kratko i jasno – Radeon VII. U pitanju je prvi GPU izrađen u 7nm tehnologiji predstavljen na ovogodišnjem CES2019 sajmu. Nakon mesec dana nestrpljenja, konačno je u našim rukama spreman za test. U pitanju je jedna premijum grafička karta sa višestrukom ulogom, dakle ne isključivo i po svaku cenu gejming “grafika”. Spremna je za najnovije AAA igre, eSport ali i zahtevne 3D rendering aplikacije kao i za one koji se bave obradom video materijala i GPGPU zahtevnim proračunima. Primećujemo jedan pravac koji je sa prošlom generacijom zauzeo Vega Frontier model, iako Radeon VII nije njegov direktan naslednik, definitivno odiše duhom slavnog prethodnika.
    
   Novi Radeon VII je zapravo poboljšana, druga generacija AMD VEGA 20 arhitekture koja nudi 2x više video memorije, 2X veći memorijski protok podataka i svakako bolje gejming performanse u poređenju sa Radeon Vega 64 prethodnikom. Zahvaljujući tome vam omogućuje igranje na maksimalnim podešavanjima grafičkih detalja, ostvarajući visoke prosečne vrednosti frejmrejta na 1080p i 1440p rezolucijama, te glatko iskustvo 4K60 režimu prikaza. Na zaboravimo i podršku za rad sa foto aplikacijama na monitorima sa 8K rezolucijom za potrebe profesionalnog bavljenja kreiranja vizuelnih sadržaja, radi postizanja kristalno oštre i jasne slike. AMD_Radeon_VII_4s.jpg
   Jedna od udarnih novosti i boljitaka Radeon VII klase grafičkih karti je prelazak na 7nm postupak izrade GPU procesora. On je direktan razlog boljih karakteristika i performansi koji je istovremeno dozvolio da samo silicijumsko jezgro GPU procesora postane manje zbog “gušćeg” pakovanja tranzistora, promena koja je dozvolila da se ugrade dva dodatna pakovanja HBM2 memorije, tačno dva puta više nego na VEGA 64 modelima čime je direktno povećan i maksimalni transfer zbog specifičnosti HBM2 arhitekture na neverovatnih 1TB u sekundi.
   AMD_Radeon_VII_2s.jpg AMD VEGA 20Napredniji način izrade je omogućio dodatnu optimizaciju radnih karakteristika grafičkog procesora kroz: povećanje radne frekvencije, manju latenciju i poboljšanje protoka podataka ka rendering procesorima, čime se definitvino utiče na bolje gejming performanse. Uzgred su poboljšane i ubrzane operacije sa celim brojevima kao i one sa pokretnim zarezom. Uglavnom, učinjena poboljšanja omogućuju GPU procesoru da brže računa što je od nesumnjive pomoći u GPGPU optimizovanim aplikacijama gde je AMD Radeon tradicionalno jak, a od sada još jači.
   AMD_Radeon_VII_1s.jpg
   Radeon VII raspolaže sa ukupno 16GB video memorije. U pitanju je veoma brza HBM2 memorija koja je sa GPU procesorm povezana magistralom širine 4096-bita, ostvarujući maksimalni transfer od čak 1TB/s. Ovaj potez ide u skladu sa zahtevom savremenih, grafički veoma zahtevnih igara koje zbog skoro fotorealističnih tekstura postaju sve zahtevnije u pogledu prisustva veće količine video memorije. Najbolji primer za to je veoma popularni Battlefield serijal čiji su zahtevi za prisustvo brze VRAM memorije u poslednjih 8 godina sa 512MB koliko je zahtevao Battlefiled Bad Company 2, porasli na čak 8GB u najnovijem izdanju ove čuvene franšize – Battlefield V, a koja upravo oduševljava kvalitetom grafike i foto-realističnih scena borbi.
   Slično je i sa ostalim, novijim aktuelnim igrama kao što su Far Cry 5 ili Assassin Creed i sl. čiji apetiti za video memorijom pri maksimalno postavljenim detaljima u najvišim rezolucijama idu preko one magične granice od 8GB, zahtevajući u pojedinim situacijama preko 11GB video memorije. AMD_Radeon_VII_3.jpg
   Kada kažete bolje gejming performanse, obično je prva asocijacija na veći broj kadrova odnosno frejmrejt koji isporučuje grafika, ali isto tako je bitna i “frametime” karakteristika”, a upravo mnoge grafički zahtevne igre poput Far Cry 5 i sličnih, zbog veće količine raspoložive video memorije imaju manje vreme između prikaza frejmova, što rezultira boljom i tečnijom animacijom u igrama.
   Nisu samo igre te kod kojih raste potreba za većom količniom VRAM memorije. Ista situacija je i sa nekim profesionalnim aplikacijama za obradu videa. Insistiranje na boljem kvalitetu videa znači više informacija i podataka koji se obrađuju, a što je direktnoj vezi sa zahtevom za više memorije. Najbolji primer je Adobe Premiere  obrada 8K i 4K videa koji zahteva preko 10GB prisutne VRAM memorije. AMD_Radeon_VII_5s.jpg
    
   Zbog kompleksne građe grafičkog procesora i boljeg upravljanja radom njegovih delova i kao celine, Radeon VII koristi čitavu mrežu senzora, slično kao i AMD Ryzen procesori. Radeon VII raspolaže sa dva puta više raspoređenih senzora čime mnogo bolje upravlja radnom frekvencijom GPU procesora dobijajući relevantnije informacije što mu omogućuje da GPU ostane duže u zoni viših radnih frekvencija, postižući bolje performanse. Preciznijim merenjima GPU se mnogo ređe uvodi u tzv “throttling” stanje, izbegavajući bespotrebne situacije usporavanja usled nerelevantnih informacija kao posledice manjeg broja termo senzora.
   Sve ovo je upravo deo tog postupka fine optimizacije radnih karakteristika Radeon VII grafičke karte što na kraju rezultira boljim rezultatima.
   Još zanimljivije postaje kad analiziramo specifikacije VEGA 20 GPU procesora u smislu raspoloživog hardvera. Kuriozitet je da VEGA 20, odnosno Radeon VII grafička karta ima manje računskih agregata (60) u odnosu na Radeon VEGA 64 prethodnika (64). Konkretno to znači i manji broj “stream” procesora tj 3840 u slučaju Radeon VII modela u odnosu na 4096 sa koliko raspolaže starija generacija VEGA 64 grafičkih karti. Najlepše od svega je što Radeon VII sa “lakšim” hardverom postiže bolje rezultate, a što je direktna posledica bolje radne optimizacije. System_Adrenalin.gif
   Radeon VII i VEGA 20 GPU raspolažu sa 13.2 milijardi tranzistora. Povećanje broja tranzistora je rezultat duplo veće količine prisutne memorije. Broj rendering procesora (ROP) je ostao nepromenjen, ali je porasla nominalna radna frekvenicja sa 1274 MHz na 1400 MHz, dostižući maksimum na 1800 MHz skoro 200 MHz više u odnosu na VEGA 64 prethodnika. Kod ovako kompleksnog procesora sa velikim brojem izvršnih jedinica, to znači direktno ubrzanje u radu.
   CPU_specs.png
   Radeon VII grafička karta na testu je sitgla u veoma lepom pakovanju. To je već sada pomalo tradicija AMD-a kada su u pitanju VEGA modeli. U pakovanju je prelepo postolje od klirita sa pratećim svetlosnim efektima i jednim VEGA 20 čipom “u izlogu”. Ipak, glavna zvezda je Radeon VII grafika, sa prelepim aluminijumski matiranim srebrnim oklopom hladnjaka i trostrukom konfiguracijom aksijalnih ventilatora. Nema više centrifugalnih turbina kao na prethodnom modelu referentne VEGA 64 grafike. U gornjem desnom delu oklopa se našla karakteristična crvena Radeon “kockica” koja svetli kada upalite računar. Isto važi iza veliki Radeon logo na gornoj površini karte. Jednom rečju dosta podseća na pomenuti Radeon Frontier Edition iz prethodne generacije VEGA akceleratora. Dotična karta je imala lepu plavu nijansu oklopa dok kod Radeon VII aluminijumski metallik izgled deluje još atraktivnije. Posebnu čar daju lepi hromirani prsteni na svakom od tri otvora ventilatora.
   Grafička karta je bazirana na referentnom VEGA 20 GPU procesoru i 16GB HBM2 memorije. Veliki hladnjak koji zauzima 2.5 PCI mesta u kućištu, hladi GPU procesor pomažući mu da postigne maksimalne vrednosti radne frekvencije. Grafička karta poseduje i oklop sa zadnje strane koji takođe predstavlja korisnu površinu za predaju toplote, jer kod ovakog snagatora morate iskoristiti svaki pedalj korisnog prostora.
   AMD_Radeon_VII_6s.jpg
   AMD Radeon VII se napaja sa dva 8-pinska PCI Express konektora. Ponuda konektora za povezivanje ekrana je svedena na tri Display Port 1.4 i jedan HDMI 2.0. Grafička karta troši oko 300W el.energije. Kuriozitet je da OCAT i slični programi detektuju kako je proizvođač referentne Radeon VII karte Gigabyte Technologies. U najmanju ruku zanimljivo, ako znamo da je dosadašnje AMD Radeon karte pravila gotovo isključivo – kompanija Sapphire.Test platforma:

   MB: 

   Gigabyte X470 Aorus Gmaing 7Gigabyte Z390 Aorus Pro

   CPU: 

   AMD Ryzen 7 2700X Intel Core i5 9600K

   RAM: 

   16GB (2x8GB) GEiL 3200MHz CL1616GB (2x8GB) HyperX Predator 3600 CL16

   VGA: 

   AMD Radeon VII 

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   Kingston A400 240GB

   Cooler:

   AMD Wraith MAX RGB CM MasterLiquid Pro 240

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   Nvidia Game Ready 416.94 Adrenalin 2019 Edition 19.2.1

   OS:
   Windows 10 64-bit ver. 1809

   Monitor
   ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

    
   Performanse:
   3D gejming
   [modul]test=808[/modul]
    
    
   Potrošnja energije i radne temperature
    
   [modul]test=809[/modul]
    
    
   Pogledajte i “frametime” grafikon iz koga se jasno vidi koliko brže tj manje vremena treba Radeon VII od Vega 64 prethodnika da prikaže svaki sledeći kadar u animaciji što se oseća kroz glatki osećaj i brži odziv u igrama.
    
   Battlefield (frametimes)
    
   frametimes.pngPrvi utisak kreće sa instalcijom i ugradnjom grafičke karte u sistem. Osećaj pod rukom i okom je definitvno lepši od VEGA 64 prethodnika. Radeon VII prelepo izgleda u sistemu, jadna od najlepših u tom smislu. Pravi ukras u vašem računaru.
   Ugrađuje se lako. Nije preteška niti predugačka, pa i u tom pogledu je bolja od prethodnika, ali i od nekih RTX 2070/2080 modela. Nakon što ste joj pronašli mesto u odgovarajućem PCIe x16 slotu i povezali potrebne kablove za napajanje, možete je pustiti u rad. Svetlosni detalji još više pojačavaju dopadljivi efekat pa Radeon VII vrlo brzo stiče vaše simpatije, čak i pre nego što ste je pustili u praktičan rad. Definitivno više nije dovoljno da grafika dobro radi već i lepo izgleda, a referentni Radeon VII je jedan od vodećih u tom pogledu.
   Dizajnersko rešenje moćnog VEGA 20 GPU procesora koji na istom interposer sloju nosi silicijumsko jezgro grafičkog procesora i HBM2 memorije sa ogromnim brojem tranzistora je takvo da pretpostavlja nešto intezivnije grejanje. Otuda, konkretan model poseduje masivni bakarni rashladni blok sa pratećim toplotnim cevima i parnom komorom koja direktno naleže na površinu VEGA 20 procesora. Potrošnja od 300W u maksimalnomm radnom režimu znači veliku količinu generisane toplote, pa je otuda i hladnjak odgovarajuće veliki. U isto vreme to znači i da su ventilatori bučni. To važi samo kada su pokrenute igre, dok u režimu mirovanja su skoro nečujni. Buka prilikom višečasovvnih gejming sesija dostiže 48 dB dok se prilikom pauza u trenucima učitavanja nivoa, spušta do 33 dB. Temperatura tel karte izmerena termometrom se kreće u intervalu od 29-500 Celzijusa.
   Kvalitet prikaza slike je nešto što moramo posebno da istaknemo i ono što primećujemo u poslednje vreme kada su u pitanju vrhunske AMD Radeon karte. Perfektno bistra, oštra kao žilet, razgovetna do najsitnijih detalja – jednom rečju prikaz sadržaja na ekranu je referentnog kvalaiteta. Skoro da smo zabopravili koliko dobra slika na monitoru može da bude dobra.  Oni koji dugo sede i oni koji cene kvalitet u profi aplikacijama će biti prezadovoljni ovom Radeon VII grafikom u pogledu onog što vide pred sobom. Jednom rečju za klasu bolje od svega što smo videli na temu gejming grafike, uključujući i RTX modele.
   AMD_Radeon_VII_7s.jpg
   Instalacija Adrenalin softvera je nikad lakša i jednostavnija. “Relive” funkcioniše besprekorno. Opcija za podešavanje ima pregršt, a tu je  fenomenalni deo za monitoring i štelovanje radnih karakteristika. I u ovom delu je AMD Radeon ozbiljno napredovao i direktno poređenje sa iskustvom tokom testiranja GeForce RTX modela, AMD Radeoni deluju mnogoo bolje, jer ceo proces kraće traje, drajveri su manji i stabilniji. Takođe Relive ne traži da budete logovani sa aktivnom internet vezom kao što to zahteva Nvidia Shadow i Experience – prosto rečeno, Adrenalin je za dva koplja u ovom trenutku bolji od Nvidia konkurencije.
   Kao posledica kvalitetnijeg  softverskog dela tu je i bolja  podrška u aplikativnom softveru. Radeon VII je nesumnjivo bolje podržan u Blenderu, Adobe Premiere CC i sl. Aplikacijama. Dok je VEGA 20 integracija protekla skoro bezbolno, dotle CUDA 10 implementacija u pomenutim aplikacijama nije ni na vidiku. Rezultat toga je da ove aplikacije bolje koriste GPU hardver, omogućujući osetno brži rad u zahtevnim operacijama nego što je to slučaj na GeForce Turing generaciji konkurentskih modela. Još jedna praktična prednost AMD Radeon VII modela.Iskreno smo zadovoljni čak i pomalo iznenađeni koliko je dobro na kraju ispao Radeon VII tj. VEGA 20. Da budemo iskreni, do izlaska ove karte u svetlu odličnih GeForce RTX Turing primeraka, situacija  AMD Radeon VEGA 64 baziranih modela nije izgledala ni malo ružičasto jer jednostavno RX590 nije mogao da se poredi sa RTX 2070/2080 2080Ti modelima, VEGA 64 je bila sve samo ne konkurentna, tako da je situaicja bila prilično teška. Čak i same informacije nakon najave i prvog predstavljanja Radeon VII na CES 2019 sajmu, nisu puno obećavale zbog opšteg stava da su u pitanju dekadentni boljici, nije bilo previše nade zbog VEGA 64 modela koji je u najmanju ruku izneverio očekivanja korisnika.
    
    
    
   Bez preterane efurije smo krenuli i sa Radeon VII testiranjem, ali nas je ova karta već na prvom koraku “kupila” svojom prelepom pojavom. Kao da nam je otvorila oči. Onda kreće i serija testova koja je pokazala da je Radoen VII osetno bolja karta od VEGA 64 modela i to bez najmanje sumnje. Odlično urađena optimizacija, posebno dela za kontrolu rada sa duplo većim brojem senzora koji obezbeđuju pregršt telemetrijskih podatka tako da algoritam upravljanja i mašinska inteligencija ne uvode grafičku kartu u bespotrebno obaranje frekvencije. Zato je grafika u igrama daleko agilnija i nesumnjivo brža uz značajno bolji subjektivni osećaj. On je toliko bolji u našem primeru kao da se radi o dve grafičke karte i generacije koje nemaju veze jedna sa drugom. Konačno AMD Radeon VII je u performansama dostigao konkurentske RTX 2070 i RTX 2080 modele što se posebno može reći za najnoviju generaciju 3D igara sa zahtevnim DirectX 12 grafičkim okruženjem.
    
   Veća količina memorije pruža nesumnjivo bolji komfor u radu i prilikom obavljanja nekih zahtevnijih grafičkih operacija gde do izražaja, pored veće količine VRAM-a, dolazi a i veći transfer podataka. U kombinaciji sa sjajnim drajverima to rezultira radom bez ikakvih problema u profesionalnom aplikativnom softveru uz snažno GPGPU ubrzanje. Slično važi i za gejming performanse o čemu svedoče ostvareni rezultati. 
    AMD_Radeon_VII_8s.jpg
    
   Konačno, GeForce RTX serija je dobila dostojnu konkurenciju. Priznajem da to nije izgledalo tako pre ovoga testa, ali je ponašanje Radeon VII karte potpuno razbilo bilo kakve predrasude potvrđujući da je AMD sa ovim modelom uradio pravi posao. Sada će kupci itekako morati da razmisle pre kupovine grafičke karte. Na strani RTX modela je prednost u malim nijansama kada je u pitanju gejming, dok svi oni koji pored gejminga koriste svoju grafiku i za neke druge stvari pre svega za obavljanje poslova u zahtevnom profesionalnom aplikativnom softveru, AMD Radeon VII u ovom trenutku je bolji izbor. Jednostavno je kompletnija grafička karta. 
    
    
   Prednosti:
   – Vanserijski kvalitetan prikaz na ekranu
   – Odlične performanse u novijim igrama
   – Kvalitet izrade
   – Adrenalin softverska podrška
    
   Nedostaci:
   – Nešto veća buka prilikom dugotrajnog opterećenja

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi