AMD Ryzen Threadripper 2920X

AMD Ryzen Threadripper 2920X

Ako ste upravo počeli da se bavite profesionalnim radom na računaru u zahtevnim aplikacijama i kreiranju kompleksnih sadržaja i pri tome prevazišli mogućnosti standardnih mainstream procesorskih platformi, vreme je za prelazak u sferu HEDT računara visokih performansi gde je ulaznica upravo naš današnji test procesor - AMD Ryzen Threadripper 2920X.

  Sadržaj

   AMD se već neko vreme nametnuo kao vodeće rešenje na polju desktop radnih stanica visokih performansi koje obeležavamo terminom HEDT. U početku je bilo neobično da hvalimo AMD tamo gde je Intel tako suvereno vladao, ali vremena se menjaju. Uloge su praktično zamenjene pa AMD i njegova Threadripper linija procesora postaju prva pomisao kada krećemo u nabavku PC desktop stancie visokih performansi za potrebe pokretanja profesionalnih aplikacija.
   Prešao je AMD prilično težak put da bi ponovo zvladao tržištem u kome je već nekoliko puta tokom istorije svog poslovanja vodio okršaje i bio bolji od konkurentskih rešenja. Ovaj duel dve najpoznatije svetske kompanije za proizvodnju CPU rešenja je već postao tradicija, ali i pokretač talasa inovacija kako na polju hardvera tako i u softverskoj industriji.
   Threadripper2920X1s.jpg AMD je dolaskom druge generacije Threadripper procesora sa poboljšanom verzijom Zen+ jezgara još više utvrdio svoju vodeću poziciju i odagnao sve sumnje onih koji isprva nisu poverovali šta se dešava u delu CPU rešenja sa velikim brojem fizičkih i logičkih jezgara. Samouvereno i bez ikakvog problema AMD nastavlja svoju priču predstavljanjem različitih derivata i modela kojima druga generacija Thredripper-a nastavlja svoj uspešan pohod u delu procesorskih platformi gde se zahteva enormna računska snaga. Threadripper2920X2s.jpgSprovodeći taktiku u delo, AMD nam je na test dostavio Ryzen Threadripper 2920X procesor. U pitanju je izdanak druge generacije ovih procesora sa kojima smo se sreli u vidu najjačeg do sada Threadripper 2990WX primerka sa impresivnim procesorskim resursima, ali ovog puta je u pitanju pripadnik “X” serije, dakle ne eksplictni pripadnik ultimativne “workstation” serije, već CPU dizajniran da svojim karakteristikama dominira na desktop terenu i jasno stavi do znanja Intel Core i9 primercima, koje trenutno gazda na ovom delu terena.TR 2920X od prvog trenutka stavlja do znanja da sa ovim procesorom nema šale. Za to se brine jaka građa bazirana na čak 12 fizičkih i 24 logička jezgra za procesiranje na bazi pomenute Zen+ arhitekture unapređenih karakteristika. AMD je znalački “pretresao” mogućnosti prve generacije TR procesora i uvideo sve detalje gde je moguće učiniti unapređenja radnih performansi. Rezultat tog procesa optimizacije performansi u kontekstu primamljive cene, jeste izlazak ovog potencijalnog “bestselera” u klasi moćnih desktop rešenja. Zamišljen je upravo sa takvom misijom koja će usput zameniti TR 1920X i TR 1900X modele, postavljajući 12 fizičkih jezgara kao kartu ulaznicu u svet najmoćnijih AMD procesorskih rešenja.
   Threadripper2920Xhead.jpg Dakle, Threadripper 2920X je namenjen poluprofesionalnim korisnicima, entuzijastima, onima koji se bave kreiranjem zahtevnih sadržaja, ali i onima koji se baveći ovim poslovima u trenucima predaha, vole da se zabave igranjem najnovijih 3D gejming naslova. Sa 12 jezgara i mogućnošću da paralelno izvršava 24 niza instrukcija, ovaj procesor je toliko moćan da se možete u isto vreme posvetiti kreiranju sadržaja, gejmingu i “strimovanju” zahtevnih sadržaja.
   Procesorska jezgra na Ryzen TR 2920X započinju svoj rad na 3.5GHz dok je maksimalni “Boost” korak za pojedinačna jezgra podešen na 4.3GHz. Procesor raspolaže sa trostepenom hijerahijom keš memorije: 1.125MB (L1), 6MB (L2), 32MB (L3). Multiplikator radne frekvencije je otključan, pa ga možete overklokovati kao i klasične Ryzen modele, isključivo podizanjem frekvencije jezgara bez stresiranja ostalih delova sistema, a što povećava verovatnoću uspeha čitavog OC pokušaja. TR2920XCPUz.png

   Procesor je izrađen upotrebom 12nm tehnologije i stiže u TR4 pakovanju što znači da je u potpunosti kompatibilan sa odgovarajućim TR4 matičnim plolama na bazi AMD X399 čipseta. U kombinaciji sa ovim pločama ovaj Threadripper vam stavlja na raspolaganje čak 64 PCIe V3.0 transportnih linija za podatke, obezbeđujući maksimalno brzu saradnju sa svim povezanim uređajima, eliminišući pojavu uskih grla zbog eventulanog nedostatka dovoljnog protoka podataka u interakciji sa mnogobrojnim CPU jezgrima.
   Brza komunikacija sa sistemskom memorijom je obezbeđena preko četvorokanalne magistrale preko koje Zen+ jezgra komuniciraju sa DDR4 memorijom obezbeđujući maksimalni protok kada DDR4 moduli rade na 2933MHz prema trenutno važećim JEDEC standardima. Uz kombinaciju sa odgovarajućom matičnom pločom, moguće je ubrzati rad iznad navedenih specifikacija, pa smo tako u našem slučaju sa G.Skill FlareX modulima postigli savršeno stabilnih i brzih 3200MHz omogućujući TR2920X procesoru da pokaže svoje pune brzinske potencijale.
   Threadripper2920X3s.jpg AMD Threadripper 2920X stiže u veoma atraktivnom pakovanju koje još više podiže osećaj zadovoljstva i očekivanja. U njemu se ne nalazi prateći kuler, već specijalni TR4 adapter za Asetek kompatibilna AiO hlađenja na bazi vode, čime vam je jasno sugerisan optimalni sistem hlađenja za ovako moćne procesore. Naravno, na tržištu postoji i par dobrih vazdušnih kulera koji mogu obezbediti pristojno hlađenje za 12-jezgrani Threadripper, ali iskren savet je da ukoliko možete, obavezno uzmete u razmatranje jedan dobar AiO sistem vodenog hlađenja, kako bi dobili ono najbolje iz ovog vanserijskog procesora.
   U tome mu pored ostalog pomaže i standardni spisak AMD  SenseMI tehnologija koje upravljaju i izvlače esenciju dobrih osobina iz Zen+ arhitekture. Pomenimo Precision Boost Overdrive koji uz pomoć mreže senzora brižljivo prati temperaturu procesora i kada oseti dodatni prostor za povećanje frekvencije on je povećava u malim, ali bitnim koracima što na kraju definitivno rezultira boljim performansama. Otuda i onaj savet sa početka ovog pasusa da obavezno obratite pažnju na izbor efikasnog hlađenja. Jendostavno se isplati. Threadripper2920X4.jpg
   Dakle, možete videti kako je Threadripper 2920X jedno kompletno rešenje za napredne korisnike i one koji zarađuju za život baveći se proizvodnjom sadržaja. Otuda se zaista čudimo kada se performanse o ovim pravim snagatorima CPU scene, donose na prečac, kroz analizu “single-threaded” Cinebench karakteristika ili prizmu gejming performansi. Ovo nije procesor za gejming, jer za tu namenu imate boljih i jeftinijih alternativa, ali ovo defintivno jeste rešenje za bavljenje mnogo ozbiljnijim stvarima, ali koje u isto vreme dozvoljava da se igrate bez ikakvih limita.Jedan ovako moćan primerak CPU tehnologije zahteva jednako dobru matičnu ploču, a AMD nam je ovog puta obezbedio vanserijski dobar primerak X399 tehnologije – Gigabyte X399 Aorus EXTREME. Ploča koja bi se u najkraćem i na najlakši način opsiala kao suština najboljeg što predstavlja zamisao posedovanja idealne matične ploče za PC računar.
   Threadripper2920X5s.jpg
   Beskompromisan kvalitet izrade i detalja pokazuju svu brigu koju je proizvođač posvetio prilikom proizvodnje ove ploče, pa je otuda možete opisati uz isključivu upotrebu superlativa. Skoro u rukama nismo držali ovako reprezentativan primerak ploče koji u vama izaziva onaj nesvakidašnji osećaj ushićenja okorelog ljubitelja PC tehnologije.
   Ogromno pakovanje i ploča koja pod rukom daje onaj premijum osećaj, navodeći vaš instikt da držite pravu stvar u rukama. Ploča je izrađena u E-ATX formatu kako bi sav arsenal tehnologija bio spakovan u relativno ograničene dimenzije. Ova tvrdnja ima svoj puni smisao ako uzmete u obzir veličinu TR4 procesorskog podnožja, zatim prisustvo čak osam DIMM DDR4 memorijskih podnožja sa po četiri slota sa svake strane CPU ležišta.
   Threadripper2920X6s.jpgNa ograničeni prostor je trebalo smestiti i vrhunski modul za napajanje koji mora biti na visini zadatka imajući u vidu svu kompleksnost arhitekture i zahtevnost mnogobrojnih Zen+ procesorskih jezgara. X399 Aorus Extreme koristi VRM jedinicu sa 10+3 faze i MOSFET tranzistorima sposobnim da rade sa jakom strujom jer Threadripper 2920X u trenucima maksimalnog opterećenja povlači struju jačine preko 100A. Obzirom da je potrebna besprekorna preciznost u kontroli potrebnog napona za napajanje višestrukih jezgara, ugrađena je digitalna kontrola rada pojadinačnih Infeneon IR3578 visokointegrisanih MOSFET uređaja koji isporučuju potrebnu energiju za napajanje procesorskih jezgara i sistemskog kontrolera Threadripper procesora. Jednom rečju, obezbeđen je kvalitet i pouzdanost rada na nivou serverskog okruženja što i nije za čuđenje ako znamo da Threadripper vuče direktno poreklo od AMD serverskih EPYC procesora.
   Ploča nudi opciju ugradnje čak četiri grafičke karte istovremeno jer poseduje isto toliko PCI Express x16 V3.0 slotova koji ujedno imaju i metalno ojačanje slotova pa su tako spremni da prime čak i najjače modele grafičkih karti koje ujedno prave i najveći stres na mehaniku PCI Express podnožja. Prva dva PCIe X16 slota rade u režimu svih 16 transportnih putanja, dok preostala dva rade u x8 režimu. Za ostatak eventulanih nadogradnji je zadužen jedan PCIe x1 slot. Threadripper2920X7s.jpg

   Ploča takođe nudi tri slota za ugradnju trenutno najbržih M.2 NVMe x4 SSD diskova i kuriozitet je da sva tri slota koriste četiri PCIe transportne putanje za postizanje maksimalnog transfera podataka i da svaka pozicija poseduje aluminijumski hladnjak za M.2 diskove, kako bi održali željeni nivo radne temperature i performansi. Pored toga tu je šest standardnih SATA 3 konekcija sa mogućnošću konfigurisanja RAID 0, RAID 1, i RAID 10 diskova.
   Koliko je Aorus X399 XTREME neverovatna ploča govori i podatak o konfiguraciji mrežnog podsistema. Ploča poseduje čak tri integrisana mrežna adaptera. Pored proverenog para Intel gigabitnih mrežnih kontrolera tu je i specijalitet u vidu Aquantia 10GbE sa standardnim BASE-T LAN konektorom. I to nije sve, jer vam je za bežično povezivanje sa Wi-Fi ruterom dostupna dvopojasna (2.4GHz i 5GHz) Intel 802.11ac opcija sa ugrađenom Bluetooth 4.2 podrškom. Trenutno najjače konfigurisana opcija mrežne komunikacije koju smo do sada videli na matičnim pločama.
   Zvuk nije zanemaren i baziran je oko poboljšane verzije ALC1220-VB codec procesora u kombinaciji sa ESS9118 SABRE DAC HiFi uređajem koj je postao zaštitini znak Gigabyte modela. Visoka dinamika zvuka, obezbeđuje živopisne zvučne efekte u igrama i filmovima koji podržavaju napredne višekanalne Dolby tehnologije, ali i jednako uživanje u muzici. Threadripper2920X8s.jpg

   Impresivne tehničke spcifikacije upotpunjuje i sistem atraktivnog LED RGB osvetljenja. Ploča i čipset su prekriveni sa atraktivnim hladnjacima koji u sebi integrišu aRGB pozadinsko osvetljenje, pa pored visokih performansi, ploča u radu stvara svetlosne efekte koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.  Tu su i dodatne zone poput čitave zadnje vertikale sa ugrađenom RGB trakom čiji se rad kontroliše iz prateće RGB Fusion aplikacije. Pored ugrađenih elemenata RGB osvetljenja, moguće je dodatno instalirati odgovarajuće LED trake sa adresibilnom funkcijom rada pojedinačnih LED dioda. Jednom rečju, izgled Aorus X399 Xtreme ploče je moćan i vizuelno veoma atraktivan.
   Brojni hladnjaci i natprosečno kvalitetna rešenja su nametnuli i potrebu da se integriše napredni sistem upravljanja i kontrole radom ventilatora jer okruženje ovako jakih komponenti se mora i adekvatno efikasno hladiti i braniti od prekomerne toplote. Usled toga je implementrian Smart Fan 5 sistem koji objedinjuje i višestruke pozicije za ugradnju senzora za merenje temperature isporučujući podatke kao svojevrsne orijentire na osnovu kojih se automatski upravlja radnim režimom prisutnih ventilatora u PC računaru. Threadripper2920X9s.jpg

   Dodatni element hlađenja je prisutan u vidu velike rashladne površine na poleđini matične ploče koja uzgred pruža mehaničku potporu višeslojnoj konstrukciji matične ploče i mnogobrojno dodatih elemenata koji rezultuju natprosečnom težinom. Pomenimo veliku nano-karbonsku bazu oko VRM jedinice koja obuhvata i integriše štit na poziciji ATX konektora. Tamo se nalazi impresivan spisak konekcija počev od ukupno 8 raspoloživih USB 3.0 konektora, dve ultra brze USB 3.1 (Tip-A i Tip-C) veze, čak tri LAN porta, “Clear CMOS” i “Power” tastera, dva konektora za Wi-Fi antene i sekcije sa pozlaćenim konektorima za zvučnike sa višekanalnom konfiguracijom, te obavezni optički izlaz audio signala.
   Rad vanserijske hardverske konfiguracije Aorus X399 XTREME matične ploče je zaokružen Gigabyte UEFI BIOS-om koji nudi manje atraktivan izgled radnog okruženja, ali sa druge strane prijateljski prepoznatljivi raspored opcija u kome će se svaki zaljubljenik Gigabyte matičnih ploča osećati poput “ribe u vodi”. Možda nije vizuelno upečatljiv, ali je svakako brz, lak i precizan za podešavanje, a to je svakako suština ovog važnog dela svake matične ploče.
   BIOS.gifSumiramo utiskom da je Aorus X399 XTREME odgovarajuća pratnja i možda najbolji partner AMD Ryzen Threadripper procesora u ovom trenutku. Nije jeftina, ali je zato besprekorna u radu kada pričamo o performansama, pozdanosti i atraktivnom izgledu. Dodajte tome i fantastičan spisak ugrađenih opcija u smislu LAN i audio uređaja te neiscrpne opcije nadogradnje i dobijate ploču koja dobija apsolutnu preporuku za nabavku u TR4 segmentu. To je svojim radom i rezultatima dokazala tokom testiranja Threadripper 2920X procesora.Test platforma:

   MB: 
   Gigabyte X399 Aorus XTREME

   CPU: 
   AMD Threadripper 2920X

   RAM: 

   4x8GB G.Skill Flare 3200MHz CL14 DDR4  

   VGA: 
   AMD Radeon VEGA 64

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST2000

   SSD: 
   ADATA XPG M.2 NVMe x4 240GB Kingston A400 240GB SATA3

   Cooler:
   NZXT Kraken X72

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   OS:
   Windows 10 Pro Build 1809

   Display:
   ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

    Threadripper2920X10s.jpg
   Performanse:
   WS App
   [modul]test=786[/modul]
    
    
   Games WS
   [modul]test=787[/modul]Obzirom da smo ispunili uslov prisustva moćnog višejezgarnog Zen+ predstavnika i odgovarajuće moćne matične ploče, spisak komponenti natprosečnih mogućnosti su upotpunile četiri G.Skill FlareX 3200 CL14 memorije. Hlađenje smo poverili NZXT Kraken X72 AiO sistemu kako bi CPU dao svoj maksimum u radu. Brzi Adata XPG M.2 NVMe X4 je dao svoj doprinos i u celoj priči je možda iskakao jedino GeFroce GTX 1060 u svojoj savršenoj prosečnosti, ali imajući u vidu da nam gejming nije bio prioritet tokom testiranja, grafika se odlično uklopila u čitavu konfiguraciju. Tokom gejming testova, naknadno smo ipak dodali jednu rasnu Radeon VEGA 64 grafiku, kako sistem ne bi imao ni jednu slabu tačku.
   Prvi utisak koji je na nas ostavio Threadripper 2920X sistem je zrelost čitave platforme koja je postala sasvim laka za instalaciju i upotrebu poput bilo kog slabijeg predstavnika PC desktop klase. Od ovako kompleksnog sistema možete očekivati svakojake prepreke dok ga ne postavite u “full” pogon ali ne i od AMD Threadripper-a koji ima umiljatost, ali i snagu divlje mačke. Instalacija je maksimalno jednostavna i potrebno je povesti tek neznatno više pažnje prilikom instalacije velikih TR4 komponenti.
   TR2920XCinema4d_s.jpg Podešavanje u BIOS-u nije ništa komplikovanije od onog na klasičnoj AM4 – Ryzen 7 platformi. Sve se jednostavno sklapa poput mozaika, a rezultat je sistem velike snage. Windows 10 bukvalno “leti” na sam dodir tastera miša, odziv na komande je gotovo trenutan. Platforma sa velikom lakoćom radi čak i u najzahtevnijim profi aplikacijama i tada ustvari shvatite sve prednosti dobro projektovanog desktop sistema visokih performansi.
   Aplikacije poput Cinema 4D, Adobe Premiere Pro CC, Arnold renderinga, Adobe Dimension-a, KeyShot-a i sličnih rade tako jednostavno i tečno, skoro poput Paint-a. Imamo osećaj da se Threaripper 2920X čak agilnije kreće tokom korišćenja ovih aplikacija neko 2990WX super-teškaš pod oklopom enormono velikog broja jezgara. Ovaj prvi je hitriji u svakodnevnom radu bez potrebe konstantnog podešavanja radnog režima što i odgovara prirodi PC desktop platforme. Pri tome je brži u igrama.
   TR2920XBLENDER_s.jpg Posebno je impresivna visoka radna kultura ovog procesora. Odlično je sarađivao u kombinaciji sa Aorus X399 Xtreme pločom, Cooler Master V1200 napajanjem i sjajnim Kraken X72 hlađenjem. O tome govori i podatak da je prilikom renderovanja u 4D Cinema sceni, pri punom opterećenju kompletno raspoloživih jezgara, vukao jedva 90A sa potrošnjom od 127W i temperaturom od maksimalnih 67 0C. Sve to na frekvenciji od 3.5GHz, što je na nivou, pa čak i bolje od klasičnih Ryzen 7 2700X platformi hlađenih prosečnim vazdušnim kulerom. Situacija u ostalim aplikacijama je bila još bolja sa manjom potrošnjom i nižim temperaturuama.
   Situacija tokom testiranja igara je bila još bolja jer nismo imali potrebe da angažujemo tzv gejming mod i isključujemo polovinu procesorskih jezgara. Frekvencija u “Boost” koraku je dovoljna da podmiri CPU apetite procesorski najzahtevnijih igara današnjice, poput Assassin Creed Origin i sličnih naslova.
   TR2920XGOW3_s.jpg Gears of War 3
   Ostaje nam da zaključimo da je Threadripper 2920X sjajan dekstop procesor u svakom pogledu, bez obzira da li radite, kreirate “strimujete” ili igrate, ovaj procesor je pravi “allround” igrač sa enormnom snagom procesiranja koji će doneti preko potreban komfor, ali i natprosečnu brzinu u radu i to istovremeno – ne odričući se jednog ili drugog. Jednom rečju, izbor za veoma zahtevne korisnike.Kada dođete do kraja i počnete da pišete zaključak o jednom ovakvom proizvodu nađete se u situaciji ponavljanja hvalospeva  . Sve je jednostavno rečeno u tekstu koji ste već pročitali. Threadripper 2920X ste mogli i sami pretpostaviti, vrhunski procesor a današnji test je samo potvrdio takve pretpostavke.
   U analizi i donošenju zaključka neminovno je poređenje sa konkurentskim procesorima i tu odmah dolazimo do Core i9 konkurencije. Predstavnici Core tehnologije su skuplji, a veći broj jezgara u kombinaciji sa 14nm tehnologijom izrade ističe i problem grejanja u računski zahtevnim aplikacijama, tamo gde se Threadripper 2920X odlično pokazao zahvaljujući većem broju operativnih jezgara izrađenim u naprednijem postupku čime je u potpunosti neutralisao višu frekvenciju Intel konkurencije. Jednom rečju, AMD Threadripper radi jednako brzo i brže, ali je vidno hladniji što je definitivno kvalitet više u klasi HEDT računara.
   Evidentno mu odgovara novija generacija aplikativnog softvera sa boljom optimizacijom za izvršavanje na višejezgarnim CPU čipovima. Podrška je sve bolja jer i proizvođači softvera daju potvrdu odluci korisnika da se u sve većoj meri opredele za AMD Zen+ platformu   i to ne samo u desktop “mainstream”  već i onom delu gde se traže velika snaga i brzina procesiranja.  
   Threadripper2920X11s.jpg AMD je izlaskom Threadripper 2920X samo potvrdio ono što smo i ranije znali – da se radi o procesoru velike upotrebne vrednosti. Dok konkurencija stagnira, AMD steže obruč oko nekada nedodirljivih Intel procesora u HEDT klasi, a koji su se preko noći pokazali kao veoma ranjivi. AMD je pod okvirom varljive sigurnosti konkurencije, iskoristio svoju šansu i vrlo brzo stekao naklonost korisnika koji su bili pod višegodišnjim diktatom Intel u ovoj skupoj kategoriji visokih performansi. Došlo je vreme promena navika i AMD to veoma lepo kapitalizuje, nudeći istinski dobra i korisna rešenja. Takav je upravo i danas testirani Threadripper 2920X.
    
   Prednosti:– 12C/24T pruža veliku računsku snagu- Veoma kultivisan rad- Dobar odnos uloženog i dobijenog za ovu klasu
   Nedostaci:– Ništa značajno
   Cena:  oko 600€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi