AORUS GeForce RTX 3070 MASTER 8G

AORUS GeForce RTX 3070 MASTER 8G

GeForce RTX 3070 je ukrstio koplje sa direktnom Radeon RX 6800 konkurencijom. Ovog puta mu je u tome pomogao jedan od najboljih primeraka u svojoj klasi - Aorus RTX 3070 Master 8G, koga tradicionalno krase odlične mogućnosti, jedan od najboljih kulera i shodno tome visoke radne GPU frekvencije koje rezultiraju vrhunskim performansama. Da li je to pomoglo da GeForce RTX 3070 osvoji titulu najboljeg u klasi jakih "mejnstrim" modela, prosudite sami...

  Sadržaj

   Priliku da upoznamo karakteristike GeForce RTX 3070 gejming grafičke karte, imamo u primeru AORUS  RTX 3070 MASTER 8G modela, koji je sudeći po nomenklaturi matičnih ploča ovog proizvođača, najbolji u kategoriji ovog grafičkog procesora.
   O karakteristikama Nvidia Ampere generacije grafičkih procesora i na njima baziranih GeForce RTX 3000 modela smo već pričali i upoznali vas na primeru RTX 3060 Ti grafičke karte. Ukratko ćemo sumirati priču o ključnim poboljšanjima najnovije GeForce serije kroz nekoliko najvažnijih karakteristika. Prva se tiče unapređenja performansi. U primeru današnjeg RTX 3070 modela to znači da je 60% brži od direktnog RTX 2070 prethodnika i u isto vreme praktično bolji od GeForce RTX 2080 Ti modela, jedne od najboljih grafičkih karti prethodne generacije!
   Aorus_RTX3070_Master_1s.jpg 
   Veliko unapređenje u pogledu brzine rada je ostvareno prelaskom na drugu generaciju Ray Tracing i treću generaciju Tenzor jezgara, ali i uz porast broja prisutnih CUDA procesora. Bolji i brži hardver u kombinaciji sa DLSS 2.0 softverskom optimizacijom su omogućili bolje performanse i lepše grafičko okruženje u igrama sa Ray Tracing podrškom. Zahvaljujući prethodno rečenom u novim igrama, GeForce RTX 3000 je duplo i više puta brži od aktuelne Radeon RX 6800 serije kada analiziramo performanse najnovijih Ray Tracing igara, upravo zbog navedenih poboljšanja i DLSS 2.0 optimizacije!  
   Od ostalih unapređenja spomenimo Reflex tehnologiju bržeg odziva čitavog sistema što je itekako važno za takmičarske “on-line” naslove. Jedna od novih osobina o kojoj se dosta priča i od koje se puno očekuje je RTX IO funkcija koja će omogućiti grafičkoj karti direktan pristup podacima igre koju pokreće, bez posredovanja centralnog procesora i tako omogućiti mnogo bržu dekompresiju tekstura i ostalih potrebnih podataka. Rezultat je izostanak pauza tokom igranja da bi s eučitale velike mape i teksture te osetno brže startovanje i učitavanje nivoa. Čeka se naravno Microsoft da omogući ovu funkciju na nivou trenutno najpopularnijeg  DirectX gejming API-a.
   Aorus_RTX3070_Master_2s.jpg 
   Osim gejminga, Nvidia Ampere je doneo pomak performansi i kvaliteta u oblasti aplikacija koje koriste veliku moć proračuna grafičkih procesora i time značajno mogu ubrzati neke od poslova koji su do sada zahtevali puno više vremena prilikom izvršenja na centralnim procesorima. Tako da će i mnogi koji se bave kreativnim radom na računaru, osetiti boljitak u slučaju korišćenja nove serije GeForce grafičkih karti.Ovaj model grafičke karte pokreće Nvidia GA104 verzija Ampere procesora sa 46 SM klastera, koji sadrže ni manje, ni više već 5888 CUDA procesora, 184 Tensor jezgra druge generacije i 46 Ray Tracing procesora. Jasna je hronologija, koliko SM jedinica toliko i Ray Tracing procesora. GPU je podešen na frekvenciji od 1845 MHz u Boost režimu rada, više nego u slučaju referentnih Nvidia Founders Edition modela.
   Ovkao moćan procesor zahteva brzu memoriju, pa je Aorus RTX 3070 Master opremljen sa 8 GB GDDR6 video memorije, povezane sa GPU-om preko magistrale širine 256-bita. VRAM radi na efektivnih 14 GHz.
    GPU_specs.jpg
   Takođe je bitno pomenuti da grafička karta sa ostatkom sistema komunicira preko PCIe 4.0 standarda na bazi magistrale koja koristi x16 transportnih putanja. Ovako konfigurisana grafička karta bi prema specifikacijama Nvidie trebalo da  troši oko 220W, zbog čega ovaj model koristi dva dodatna 8-pinska PCIe konektora za napajanje. Preporučuje se korišćenje ispravljača izlazne snage od deklarisanih 650W. Sliku na monitore šalje preko tri DIsplay Porta 1.4a specifikacija, zatim dva HDMI 2.1 i jednog HDMI 2.0 konektora. To je onaj u sredini. Impresivan spisak prikljčaka koji omogućuje istovremeno povezivanje i rad sa četiri monitora. Aorus_RTX3070_Master_3s.jpg
   Gigabyte Aorus grafičke karte su poznate po odličnim kulerima i dizajnu rashladnog rešenja koje ove grafičke karte svrstava u red onih sa najboljim performansama. Otuda ne treba da vas čudi što su ovi modeli mahom jedan od privh izbora gejmera entuzijasta. I u slučaju najnovijeg Aorus RTX 3080 Master 8G modela, Gigabyte nije zapostavio ovu vrlo bitnu komponentu grafičke karte. Ugradio je najnovije rashladno rešenje koje je dizajnirano tako da ventilatori efektivno svojim radom, pokrivaju čitavu površinu pasivnog hladnjaka. Zbog toga su ugrađena tri ventilatora prečnika 10 cm sa dizajnom propelera koji povećavaju aerodinamički pritisak u zoni rashladnih rebara. Onaj u sredini se vrti u kontra smeru kako bi sprečio turbulencije i  nagomilavanje prašine. Aorus_RTX3070_Master_4s.jpg

   Obzirom da fizičke dimenzije hladnjaka i njegovih gusto poređanih rebara kojima se distribuira toplota sistemom sedam toplotnih cevi, premašuju dimenzije štampane ploče – omogućeno je da se koristi ono čuveno prozorče koje je zapravo otvor na zadnjem delu rashladne ploče, pomoću koga se bolje provetrava hladnjak i brže oslobađa toplota u okolni prostor. Gigabyte ga obeležava terminom “Screen Cooling”. Dotične bakarne toplotne cevi su spljoštene u delu kontakta sa površinom grafičkog procesora preko jednog velikog zajedničkog bakarnog hladnjaka pomoću koga se u isto vreme hladi i površina čipova video memorije. Aorus_RTX3070_Master_5s.jpg

   Hladnjak je oklopljen plastičnim telom na kome se u zadnjem delu nalazi veliki LCD Info ekran prikazujući korisne informacije o statusu rada i ostalih telemetrijskih podataka, a čijim se prikazom upravlja iz RGB Fusion 2.0 softvera. Lepo i efektno, a u istu ruku veoma korisno. Pored pomenutog ekrana, na oklopu se nalaze još dve ukrasne aRGB lajsne za sve koji uživaju u svetlosnim efektima.
   Karta poseduje Dual BIOS opciju u vidu mikroprekidača kojim se menja režim iz standardnog OC moda u “Silent” kada se ograničava maksimalna vrednost broja obrtaja ventilatora čime grafička karta postaje još tiša u radu. Praktično je to razlika između 36dB i 30 dB sa koliko se maksimalno oglašava u “tihom” radnom režimu. Danak tome je i porast temperature GPU procesora tokom intezivnog rada i gejminga za otprilike 5-7 0C.
    Aorus_RTX3070_Master_6s.jpg
   Gigabyte Aorus model koristi i elektronske komponente više klase kao i specijalno zaštićenu štampanu ploču koja je otporna na nagrizanje, prašinu, insekate, slučajno ispuštenih šrafova, ali i vlage i korozije čime je sprečena situacija izazivanja kratkog spoja i oštećenja grafičke karte.
   Zbog toga Gigabyte na ovaj model nudi produženu garanciju od čak 4 godine, a da bi je ostvarili treba da registrujete svoju grafiku kartu na zvaničnom Gigabyte websajtu. Na kraju spomenimo i već uobičajeni Aorus Engine softver za monitoring i dodatno podešavanje frekvencije GPU i VRAM podsistema. Grafički interfejs je potpuno van tokova i zreo za jedan temeljan redizajn, zbog čega smo skloniji korišćenju drugih dostupnih alata slične namene.Test sistem:

   MB: 

   ASRock X570 Taichi

   CPU: 

   AMD Ryzen 7 5800X 

   RAM: 

   32GB (2x16GB) GSkill TridentZ 3600 CL16 2R

   VGA: 

   Aorus RTX 3070 Master 8G

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   ADATA SU800 2TB

   Cooler:

   CM Master Liquid 240 RGB

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   GeForce Game Ready Driver 460.89

   OS:
   Windows 10 64-bit 20H2

   Performanse:
   [modul]test=1083[/modul]
   U pogledu performansi Aorus GeForce RTX 3070 Master 8G je gejming grafička karta koju pre svega preporučujemo za 1080P monitore sa visokim vrednostima vertikalnog osvežavanja (144, 165 i 240 Hz) kao i 1440p modele na 144Hz.
   U odmeravanju snaga sa GeForce RTX 2070 Super prethodnikom, RTX 3070 Ampere je brži u proseku od 30-40% u DirectX 12 i Ray Tracing naslovima. Dobra prednost i zaliha frejmova obezbeđuje još bolji osećaj glatke animacije u sadejstvu sa G-Sync dinamičkom sinhronizacijom prikaza na novijoj generaciji monitora. Ukoliko ste srećnik, vlasnik nekog od modela sa HDR podrškom, animacija u igrama je bliska filmskom osećaju zbog čega novije igre ostavljaju bez daha, naročito u kombinaciji Ray Tracing svetlosnih efekata i obavezne asistencije DLSS 2.0 tehnologije.
   U poređenju sa novom generacijom Radeon  RX 6800 modela, ovaj RTX 3070 je u proseku 10-ak % sporiji sa napomenom da zaostatak u Boredrlands 3, Far Cry 5  i New Dawn naslovima raste i do 20%. Sa druge strane je osetno brži u Ray Tracing naslovima sa DLSS 2.0 optimizacijom kada prednost GeForce RTX 3070 ide od 70 i više procenata (Cyberpunk 2077, Control RT i Fortnite RT). Bez DLSS 2.0 optimizacije u Ray Tracing naslovima kao što je slučaj sa Battlefield V i Riftbraker igrama, ove dve karte su praktično izjednačene sa blagom prednošću u korist Radeon modela. AMD briljira u Godfall Ray Tracing režimu sa izrazitom prednošću!
   Kada govorimo o GPU ubrzanim aplikacijama koje koriste CUDA tehnologiju, Nvidia je u prednosti prilikom poređenja sa Radeon OpenCL akceleracijom i to oko 18% u Blenderu i čak 30% u operacijama renderinga video materijala u Premiere Pro 2020 aplikaciji.Tokom testova pri najvećem opterećenju kao što je igranje u 4K rezoluciji pri maksimalno podešenim grafičkim detaljima temperatura grafičkog procesora se kreće oko 72. podeoka Celzijus skale sa povremeno zabeležnim maksimumom od 73 0C. Najveća zabeležena potrošnja je veća od vrednosti koje navodi Nvidia i iznosi skoro 270W. Jedan od razloga su i veće radne frekvencije koje se prilikom gejminga kreću u intervalu od 1935-1980 MHz. Ventilatori su prilično angažovani i postižu dosta visoke obrtaje održavajući čak 2200 obrtaja u minuti prilikom konstantnog GPU opterećenja. Buka koju proizvode tada se zadržala na gornjoj granici od 37dB.
   GPU_VRAM_Freq_Graph.png GPU_Telemetry.png
    Zbog svojih sjajnih karakteristika, Aorus RTX 3080 Master je nadmašio prosek Gigabyte ponude u ovoj klasi grafičkih karti, etablirajući se kao punokrvni premijum model. Njegove karakteristike, dodatne funkcije i performanse su najbolja potvrda za ovakvu tvrdnju. Oni koji smatraju da bez GeForce-a nema pravog gejminga i spremni su da plate cenu od 1000 €, sigurni smo da će ih Aorus RTX 3070 Master u potpunosti zadovoljiti kao jedna od najpoželjnijh, ali i najskupljih grafičkih karti u klasi GeForce RTX 3070 modela.
    
    Aorus_RTX3070_Master_7s.jpg
    
   Drugo pitanje je da li vredi više od Radeon RX 6800? Činjenica je da NAVI 21 je odlično skrojena serija gejming grafičkih karti koja se sa velikim uspehom nosi u pogledu performansi sa Nvidia Ampere serijom, čak bismo bili skloni da zaključimo – neočekivano dobro. Jedina stvar u kojoj je RTX 3070 bolji jesu igre sa pomenutom DLSS 2.0 i Ray Tracing optimizacijom, za sve ostale koji ne igraju naslove sa ovim specijalnim svetlosnim efektima, Radeon RX 6800 je u prednosti. Ukoliko još dobije optimizaciju sličnu DLSS-u, situacija će biti još nepovoljnija po GeForce RTX 3070 modele.
    
   Dakle, ukoliko planirate kupovinu grafičke karte i želite apsolutno sve i najbolje u ovom trenutku za vaš uloženi novac, pod uslovom da ste spremni izdvojiti 1K evra i imate ste sreće da ugrabite jedan od retkih slobodnih primeraka ove karte na tržištu, Aorus RTX 3070 Master 8G će to opravdati bez i najmanje sumnje!______________________________________________________________
    
   Prednosti:
   – Ray tracing + DLSS 2.0 performanse,
   – Odličan sistem hlađenja
   – Ponuda konektora za povezivanje ekrana,
   – Efektan i koristan LCD info ekran
    
   Nedostaci:
   – Visoka cena, 
   – Potrošnja i grejanje u poređenju sa RX 6800 konkurencijom
    
   CENA: oko 1000€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi