Aorus GeForce RTX 4080 Super Master 16G test

Aorus GeForce RTX 4080 Super Master 16G test

AORUS GeForce RTX 4080 Super Master 16G upotpunjuje novu liniju Gigabyte GeForce gejming grafičkih karti, zasnovanih na najaktuelnijoj seriji Nvidia grafičkih procesora

  Sadržaj
   Aorus GeForce RTX 4080 Super Master 16G test

   Pozitivne ocene

   • Vrhunske gejming performanse
   • Izuzetno dobar Windforce kuler
   • Atraktivan izgled adresibilnih RGB efekata
   • Više CUDA jezgara i brža memorija
   • Tih rad i kontrolisana radna temperatura

   Negativne ocene

   • Visoka cena
   • Mali napredak u performansama
   • CPU postaje usko grlo u pogledu GPU performansi

   AORUS GeForce RTX 4080 Super Master 16G je jedan od najjačih predstavnika nove GeForce RTX 40 SUPER serije grafičkih karti. Brz, veliki i veoma lep, ovaj Aorus je prava poslastica za PC entuzijaste i ljubitelje dobrog hardvera…

   Sa najjačim predstavnikom najnovije Nvidia RTX 40 Super serije u vidu RTX 4080 Super modela, zatvaramo poglavlje najaktuelnijeg serijala Nvidia GeForce gejming grafičkih karti. Kako bi je predstavili na pravi način jer se radi o premijum modelu na test smo dobili reprezentativni primerak Gigabyte kartice u vidu Aorus RTX 4080 Super Master 16 GB modela. Nešto što se ne viđa svaki dan.

   RTX 4080 Super je u odnosu na obični model dobila verziju grafičkog procesora sa 5.27% više CUDA jezgara kojih sada ima ukupno 10240 na raspolaganju. Količina memorije se nije promenila i dalje je tu 16 GB u najbržoj GDDR6X verziji , sa razlikom da je radni takt memorije neznatno ubrzan.

   Aorus RTX 4080 Super Master 16G – karakteristike

   Aorus GeForce RTX 4080 Super Master 16G je jedna od najjačih gejming grafičkih kartica u Gigabyte ponudi. U poređenju sa referentnim Founders Edition, ova kartica pruža slične i bolje performanse zbog nekih specifičnih rešenja.

   Zato grafički procesor na ovom Aorus modelu „boost-uje“ radnu frekvenciju i do 300 MHz više nego referentni Nvidia model. Sa druge strane ukoliko se poredi sa nekim jačim modelom poput jednog RTX 4080 Gaming OC kartice vidimo da razlike nema, čak šta više su i niže.

   Uglavnom neznatno jači hardver grafičkog procesora u kombinaciji sa 16GB GDDR6X memorije na 256-bitnoj magistrali, garantuje vrlo visok nivo performansi. Ovo je osetan korak napred u odnosu na RTX 4070 Ti Super što se može pre svega naslutiti po impozantnoj pojavi kartice kada vam postaje jasno da je bez sumnje pozicionirana u premijum 4K klasi. Uostalom to ovi kadrovi najbolje potvrđuju jer ni hiljadu reči ne može opisati pojavu ovog Aorus Master modela bolje od slike.

   Ultimativni Windforce hladnjak za „SUPER“ performanse

   Vanserijske performanse su rezultat rada grafičkog procesora i memorije u ubrzanom režimu. Da bi to postigli u Gigabyte-u su morali da bace sve adute na sto i projektuju ultimativni rashladni sistem koji bi olakšao rad komponentama u vrlo stresnom radnom režimu povišenih frekvencija i napona koji prate overklokovane radne vrednosti.

   S obzirom da se tokom rada na overklokovanim vrednostima mora osećati maltene kao da radi na referentnim specifikacijama, AORUS GeForce RTX 4080 SUPER MASTER 16G je opremljen izrazito velikim Windforce hladnjakom, koji koristi ogromnu parnu komoru sa 12 bakarnih cevi za hlađenje, i tri specijalno dizajnirana ventilatora prečnika 110 mm za efikasno povećanje protoka vazduha kako bi se postigao maksimalni efekat hlađenja.

   Propeleri ventilatora koriste male izbočine oblika peraja ajkule kojim kanališu strujanje vazduha i tako povećavaju dotok i pritisak u zoni rashladnih rebara hladnjaka. Takav dizajn ujedno eliminiše mikro turbulencije i efikasno utiče na usmereni protok vazduha kroz radijator.

   Njihov rad je digitalno kontrolisan i u periodu manjeg angažovanja se potpuno isključuju. Onaj u središnjoj poziciji ima kontra spin dodatno neutrališući turbulencije tokom strujanja vazduha u zoni hladnjaka i razbijaju’i džepove prašine koji se usled toga talože između rebara hladnjaka..

   Impresivan je i ScreenCooling u velikim dimenzijama hladnjaka ove kartice koji pomaže da se moćni grafički procesor još brže oslobodi toplote tokom intenzivnog gejminga.

   RGB ukrasi za unikatni izgled Aorus Master modela

   Pored samih dimenzija koje utiču na vizuelnu pojavu ove kartice, posebno upečatljiv deo jesu svetlosni RGB efekti sa LED elementima koji kao da se nalaze na vrhovima propelera što daje jedinstven pečat ovoj kartici tokom rada.

   Dodatno je prisutan minijaturni LCD monitor na vrhu oklopa hladnjaka, sposoban da vam pored animacija prikaže i osnovne podatke sa parametrima rada kartice u realnom vremenu: temperature, frekvencije, stepena opterećenja, a podešava se iz Gigabyte Control Center softvera. Osim pomenutih, tu su i dodatne RGB ukrasne zone na kartici koje joj pored brutalnih performansi, još više daju na dinamičnoj i brzoj prirodi. Sve to na radost korisnika koji je poseduju. Uostalom kada već nema neki značajnijih tehničkih noviteta, Gigabyte je ovu Aorus karticu učinio vanserijski lepom i atraktivnom.

   Aorus Master u RTX 4080 Super verziji se sa monitorima povezuje preko tri Display Port konektora u 1.4a verziji, a tu je i dodatni HDMI 2.1a.

   Obzirom da kartica ima natprosečnu masu u pakovanju stiže i specijalni adapter ojačanje koje sprečava deformaciju grafičke karte usled velikih dimenzija i mase koje su osetno veće od današnjih „mejnstrim“ standarda.

   Za napajanje Aorus RTX 4080 Super Master koristi 16-pinski, za novije GeForce modele, uobičajeni i moramo priznati zgodniji sistem napajanja. Iako NVIDIA preporučuje napajanje snage 750 W kao optimum za RTX 4080 Super, Gigabyte preporučuje malo jači model od 850 W za ovu karticu jer ova karta troši i do 50 W više u odnosu na obični RTX 4080 .

   AORUS RTX 4080 SUPER MASTER 16G – performanse

   CPUIntel Core i7-14700K
   MBGigabyte Aorus Z790 ELITE AX
   CoolerNZXT Kraken X73 360mm AiO
   RAM2×16 GB DDR5-6800 CL32 G.Skill Trident Z5
   GPUAORUS RTX 4080 SUPER MASTER 16G
   SSD2 TB Lexar NM790 PCIe x4 Gen4
   PSU1250W Cooler Master MWE Gold 1250 V2
   OSWindows 11 23H2
   DriversNvidia Game Ready 551.52
   Intel Chipset Driver 10.1.19376.8374
   Test sistem:

   Raster rendering gejming performanse:

   Dolazimo i do dela gde analiziramo performanse. U delu klasičnih raster rendering igara, možete primetiti da na ovako visokom nivou performansi grafičkog procesora, centralni procesor počinje da deluje kao ozbiljno usko grlo u sistemu koje ograničava maksimalne domete posebno na nižim rezolucijama, zato obavezno povedite računa o ovom detalju, a kako bi iz jedne ovakve „zverke“, dobili apsolutni maksimum.

   Gejming Raster / Ray Tracing performanse sa i bez DLSS 3 i Frame Generation asistencijom:

   1080p Cyberpunk 2077:

   1440p Cyberpunk 2077:

   4K Cyberpunk 2077:

   1080p Dying Light 2:

   1440p Dying Light 2:

   4K Dying Light 2:

   1080p – Immortals of Aveum:

   1440p – Immortals of Aveum:

   4K – Immortals of Aveum:

   1080p – CoD Warzone III:

   1440p – CoD Warzone III:

   4K – CoD Warzone III:

   U ovom delu testova možete primetiti još jednu negativnu pojavu a to je da kombinovani ograničavajući faktor centralnog procesora i „apskejling“ tehnike sa uključenom opcijom generisanja dodatnih frejmova u nekim situacijama i mahom online igara kao da imaju neki interni frejmrejt maksimum što vodi da se kartice iz različitih klasa poravnaju i praktično budu jednake iako to po prirodi stvari ne bi trebalo tako da bude.

   Performanse u aplikacijama:

   AORUS RTX 4080 SUPER MASTER 16G – unikatno lep i skup

   Najveći potencijalni nedostatak jeste taj dekadentni nivo napretka performansi koji je ponekad veoma teško postići i praktično male promene u konfiguraciji računara ga mogu potpuno neutralisati u odnosu na obični RTX 4080.

   Sa druge strane cena je visoko postavljena sa svojih 400-500 evra, a što je nivo RTX 4090 modela u Gaming OC varijanti. Visoka cena kod konkretnog modela se pravda tim finim detaljima, vrhunskim rashladnim sistemom kojima Aorus Master postaje klasa za sebe. To običnim korisnicima ništa ne znači, ali gotovo sigurno postoji ona mala grupa probirljivih korisnika koji ne žale novca za ovakve posebne serije komponenti.

   Korisnici se između ostalog sve više žale na Nvidia strategiju pozicioniranja jakih modela, za koje važi nepodeljeno mišljenje da pružaju lošiji odnos cena-performanse od Radeon 7900 XTX konkurencije. U tom kontekstu se pominje matematika kao ključni argument. GeForce RTX 4080 je na 59% snage najjače verzije Ada procesora u vidu RTX 4090 modela, a pri tome je samo 25-30% jeftinija, što je lošije od prethodne generacije i slučaja sa RTX 3090 i RTX 3080 modela.

   Dolazak RTX 4080 Super modela bi donekle trebalo popravi stvar, jer je na 62.5% sirove snage jednog RTX 4090 modela, a uz dodatno sniženje je 28-33% jeftinija. Uglavnom, korisnici koji treba da izbroje svotu novca od preko 1200 €, radije se vode logikom da kupe RTX 4090 koji je nesumnjivo moćnija grafička karta, a što posebno dobija na aktuelnosti u ovom trenutku jer ima indicija da cena RTX 4090 modela polako, ali sigurno klizi na niže i to je ujedno najveći problem RTX 4080 SUPER modela.

   Na kraju, dolazimo do gole istine koja kaže da je RTX 4080 SUPER jedva brži od običnog 4080 i ne nudi ništa novo, ali ako se eventualna obećanja o pojeftinjenju obistine uz tu malu porciju dodatne brzine to je barem korak u pravom smeru. Međutim, ako se po jutru dan poznaje, od toga nema ništa. Barem ne za sada, jer su cene na nivou i malo veće od običnog RTX 4080 modela.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi