Aorus WaterForce X II 360 ICE test

Aorus WaterForce X II 360 ICE test

Aorus WaterForce X II 360 ICE je najnoviji u nizu prekonfigurisanih sistema za hlađenje vaših moćnih procesora pomoću tečnosti, karakterističan po jednostavnom konfigurisanju, atraktivnom izgledu i vrhunskim performansama.

  Sadržaj
   Aorus WaterForce X II 360 ICE test

   Pozitivne ocene

   • Kvalitet izrade
   • Povezivanje ventilatora bez kabla
   • Atraktivan izgled
   • Jednostavna montaža
   • LED ekran na glavi
   • Softver za podešavanje i monitoring
   • Dobre performanse

   Negativne ocene

   • Bučan u turbo režimu
   • Visok prosečan broj obrtaja ventilatora

   Aorus WaterForce X II 360 ICE je jedan od najozbiljnijih kandidata kada je u pitanju izbor dobrog kulera za procesor u belom kućištu. Jednostavna ugradnja, bez preterane muke sa kablovima, atraktivan izgled i dobre performanse su aduti ovog AiO vodenog hlađenja.

   Ne bi pogrešili ako bi ovaj članak započeli konstatacijom da smo na test dobili jedan od najboljih AiO sistema vodenog hlađenja. Međutim, ostati samo na toj konstataciji je zaista greh prema ovom odličnom Aorus WaterForce X II 360 ICE vodenom hlađenju koje je mnogo više od proseka sličnih proizvoda. U ovom testu pokušaćemo da vam ukažemo na detalje kojima nas je ovaj Aorus “kuler” ostavio pomalo zatečene, pitajući se čime mi trenutno hladimo svoje procesore?


   WaterForce X II 360 ICE donosi vrhunsko hlađenje za CPU

   Kroz redakciju nam je prodefilovao veliki broj AiO kulera za centralne procesore. Dobar deo smo prikazali u našim testovima, dok su neki od njih prodefilovali ugradnjom u računare naših prijatelja, onako ispod radara medijske, ali ne i bez naše pažnje. Otuda, sa dobrim kredibilitetom možemo suditi o novim modelima ove vrste, specifičnih kulera za centralne procesore.

   U slučaju Aorus WaterForce X II 360 ICE, već u startu je jasno da imate nešto posebno. Pažnja koju je proizvođač posvetio dizajnu pakovanja, već u prvom momentu daje do znanja da u rukama imate nešto što iskače iz šablona prosečnosti. Naravno da to nije garancija ultimativnih performansi, ali i od ranije znamo da je Gigabyte imao vrlo uspešne AiO modele kulera, pa kada poklopite te činjenice, svakako je velika verovatnoća da u rukama imate dobar  proizvod. I nismo se prevarili.

   Aorus WaterForce X II 360 ICE – karakteristike

   Uprkos činjenici da je WaterForce X II 360 ICE pozicioniran u sam vrh ponude ovog tipa kulera, Gigabyte se potrudio da maksimalno pojednostavi proces ugradnje i instalacije. Poznato je da AiO kuleri, pogotovo oni sa boljim opcijama i aRGB osvetljenjem, nisu baš jednostavni za ugradnju. Pre svega mislimo na mnogobrojne potrebne kablove, signalne i energetske. Pri tome ih treba sve skloniti iz vidika, pa čitav proces može prilično potrajati i namučiti one manje iskusne.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Gigabyte se sa WaterForce X II 360 ICE modelom, potrudio da vam olakša život. U toj nameri raspolaže vrlo specifičnim ventilatorima. Osim što su snežno bele pojave, na prozirnim propelerima koriste aRGB efekte, a kako bi se uskladio rad i njihovi svetlosni efekti, potrebno ih je međusobno povezati.

   Dok većina proizvođača koristi kaskadne veze na bazi kablova, Aorus WaterForce X II 360 ICE eliminiše potrebu razvlačenja žica i umesto toga koristi magnetni mehanizam veze, kojim se na mestu odgovarajućih kontaktnih spojeva, ventilatori ukopčaju jedan u drugi bez ikakve potrebe razvlačenja kablova. Praktično se vezuju na red, a samo prvi u nizu se povezuje sa nastavkom za napajanje i aRGB kontrolu.

   Dalje, veza ide kroz tekstilnu oblogu creva do same glave i pumpe nakon čega se povezuje na matičnu ploču. Maksimalno je izbegnuto komplikovanje sa potrebnim vezama i kabliranjem, koliko je to god moguće i to je činjenica koju moramo pohvaliti. Svakako je jedan od glavnih aduta ovog AiO kulera.

   Kvalitet završne obrade na visokom nivou

   Kao što naziv jasno stavlja do znanja u pitanju je AiO sistem sa 360 mm velikim hladnjakom koji prima tri ventilatora od 120 mm. Svi delovi su ofarbani snežno belom nijansom, pa WaterForce X II 360 ICE definitivno deluje ekskluzivno.

   Robusna glava sa rashladnim blokom i pumpom deluje čvrsto i robusno. Na njenom vrhu se nalazi LCD ekran koji prikazuje različite informacije tokom rada sistema kao što su: temperatura centralnog procesora, stepen zauzeća procesorskih resursa, broj obrtaja ventilatora, broj obrtaja pumpe, itd.

   U svrhu prikaza različitih podataka i ilustracija na ekranu, raspolaže sa 40 MB interne memorije, pa možete prikazati i sopstveno generisane poruke, animacije i sličice u: tekstualnom/GIF/JPEG/MP4 formatu. Da bi postavili ekran u odgovarajuću orijentaciju prikaza, moguće je rotirati obod glave, nezavisno od tela i „holendera“ sa crevima kako bi glava sa ekranom zauzela idealnu poziciju.

   Aorus WaterForce X II 360 ICE – potpuna kontrola rada

   Karakteristike pumpe su takođe unapređenje u smislu boljeg protoka rashladne tečnosti. Takođe, efektivna površina kontakta rashladnog bloka je neznatno povećana, kao i promer creva od skoro 8 mm, a što bi sve zajedno trebalo da ima uticaj na bolje hlađenje.

    U nameri da obezbede niže radne temperature centralnog procesora u Gigabyte-u su dodatno poradili na dizajnu samog propelera ventilatora radi efikasnijeg strujanja vazduha i povećanja vazdušnog pritiska u zoni rashladnih rebara radijatora.

   Na kraju, Aorus WaterForce X II 360 ICE stiže sa svim potrebnim adapterima za korišćenje na trenutno aktuelnoj generaciji procesora i matičnih ploča: Intel 115x,1200,1700 i AMD TR4, AM5, AM4, sTR5. Uzgred tu je i softver sa monitoringom i podešavanjem ključnih karakteristika rada pumpe i ventilatora kao i ponuđenih predefinisanih profila. Pride je tu i HWInfo jedan od najpopularnijih softvera za praćenje radnih parametara računara „obučen“ u Aorus boje. Jednom rečju sve je tu i ništa ne fali, a što je osećaj koji definitivno imate u radu tek prosečnih sličnih kulera.

   Aorus WaterForce X II 360 ICE – performanse

   MBASRock X670E Taichi
   CPUAMD Ryzen 9 7900X 12-core
   CoolerAorus WaterForce X II 360 ICE
   RAM2x 16 GB G.Skill Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL30
   GPUAMD Radeon RX 7900X 20G
   SSD2TB Lexar NM790 M.2 PCIe Gen4 x4
   PSUCooler Master MWE Gold 1250 V2
   CaseCooler Master TD500 Mesh V2
   OSWindows 11 2H23
   Test sistem:

   Rendering performanse:

   Gejming performanse:

   Kada su u pitanju performanse Aorus WaterForce X II 360 ICE rashladnog sistema, merili smo ih u dve grupe testova, a što je naša standardna procedura. Prvi deo se odnosi na rendering scenario gde su procesorska jezgra pod punim opterećenjem i CPU je praktično na maksimumu zauzeća svojih resursa.

   Drugi deo je nešto lakši, ali ništa manje bitan i odnosi se na gejming scenario gde su pojedinačna jezgra pod stresom postizanja visokih frekvencija. U oba ova slučaja WaterForce X II 360 ICE je dokazao da je dobar i kvalitetan kuler spreman za izazov hlađenja čak i najjačih centralnih procesora.

   Međutim, biti kvalitetan nije jedini uslov garancije i titule najboljeg, jer su se kuleri mnogih dokazanih marki iz ove oblasti, pokazala kao tvrd orah i ozbiljni takmičari, a što iz rezultata možete lako zaključiti. Naime, WaterForce X II 360 ICE je uprkos većem broju obrtaja pumpe i ventilatora, držao veći prosek frekvencija u gejming scenariju, ali uz koji stepen višu temperaturu i potrošnju.

   Sa druge strane u procesorski zahtevnijim aplikacijama kao što je Blender rendering pojedinačne scene, vidimo malko drugačije ponašanje sistema sa ovim hladnjakom, a kada su u pogodnu sva jezgra na maksimumu. Frekvencija, ali i temperatura su malo niži od LiquidMaster 360 Core hladnjaka pogotovo u Balanced režimu rada, ali uz zadržavanje visokog radnog ritma i broja obrtaja ventilatora i pumpe.

   To svakako ima uticaj na nivo buke u radu koja je na granici neprimetno tihog u Balanced modu sa 33 dB, do primetno čujnih 53 dB u Turbo modu. Ovo je svakako deo u kome je moguće ostvariti neka buduća unapređenja.

   Pohvaljujemo odličan softver kojim se upravlja preko USB veze, a što iskreno velikom broju sličnih AiO sistema fali, a pomoću koga u tančine podešavate i prilagođavate rad WaterForce X II 360 ICE sistema hlađenja, shodno potrebama, karakteristikama sistema i onoga što trenutno radite.

   Aorus WaterForce X II 360 ICE – lep, lak za korišćenje i snežno beo  

   Pored toga što dobro radi, ima odličan softver i rešenja koja omogućuju krajnje laku instalaciju, Aorus WaterForce X II 360 ICE ostavlja utisak svojim prelepo snežno belim izgledom, LED ekranom i upečatljivo lepim svetlosnim efektima.

   Performanse su jako dobre i definitivno neke karakteristike se mogu poboljšati kako bi WaterForce X II 360 ICE pored izgleda bio i u samom vrhu po pitanju performansi. Iskreno, jako je teško biti uvek najbolji u moru sličnih rešenja gde najveći deo skoro istovetnih kulera, počiva na Asetek rešenju tj patentu ovog tipa, zatvorenog sistema vodenog hlađenja i odgovarajućeg rešenja rashladne pumpe.

   Još jednom moramo istaći krajnje jednostavan sistem povezivanja ventilatora uprkos aRGB modu osvetljenja i minimumu potrebnog kabliranja, koji će mnoge rešiti velike muke. U tom pogledu on je daleko ispred drugih sličnih rešenja.

   Cena Aorus WaterForce X II 360 ICE AiO vodenog hlađenja se kreće od 260-270 evra. Konkurencija poput Kraken 360 Elite kreće od 300 pa se penje do 400 €. MasterLiquid 360 Core je duplo jeftiniji, ali sa svim svojim manama i manjkom komfora u pogledu odgovarajućeg softvera. Tako je naš današnji WaterForce X II 360 ICE AiO praktično na pola puta, nudeći kvalitet i izgled premijum AiO rešenja i performanse koje su na korak do najboljih, po primetno pristupačnoj ceni.

   Možda vam se svidi