ASRock X570 Steel Legend

ASRock X570 Steel Legend

Ploča koja cenom pripada "mejnstrim" tržištu, a mogućnostima i rezultatima pokazuje osobine onih iz visoke klase, o čemu govori i prisustvo AMD X570 čipseta. Najlepše je što upravo sve te osobine demonstrira u radu, zbog čega je kao idealna za Ryzen 5 i Ryzen 7 procesore...

  Sadržaj

   AMD Ryzen procesori su u zenitu popularnosti bez obzira da li je u pitanju Ryzen 3, 5, 7 ili najjači Ryzen 9 za AM4 platformu. I dok se u slučaju početnih modela, kupci mahom odlučuju za jeftinije verzije matičnih ploča sa A320 i B450 čipsetom, dotle oni koji imaju Ryzen 5 i jače primerke, rado gledaju u pravcu X570 matičnih ploča koje su optimalno podešene za rad trenutno najbolje serije Ryzen 3000 procesora.
    
   Kao što znate, X570 čipset podržava PCIe 4.0 standard koji je podržan od strane SoC kontrolera u Ryzen 3000 procesorima i ostvaruje duplo veći maksimalni transfer podataka od prethodnog PCIe 3.0 standarda. Pomenimo da brži standard komunikacije sa procesorom već imaju Radeon Navi modeli grafičkih karti, ali i nova generacija M.2 NVMe SSD uređaja, tako da nije u pitanju samo reklama već i realni dobitak u performansama.
    
   ASRock_X570_Steel_Legends_1s.jpg 
    
   Zbog ovoga, do izlaska B550 baziranih matičnih ploča, X570 modeli su jedini koji nude iskorišćenje punih mogućnosti Ryzen procesora na bazi Zen 2 jezgara. Ovog puta vam predstavljamo jednu veoma dobru matičnu ploču na bazi X570 čipseta u klasi od 200 evra, nekom maksimumu budžeta koji se troši na nabavku ploče u ovoj klasi. U pitanju je ASRock X570 Steel Legend, koja cilja korisnike u srednje jakoj kategoriji računara, nudeći im ploču sa najjačom verzijom AMD AM4 čipseta, po ceni koja će biti niža čak i od nekih B550 modela. Razlog više da vidimo koliko ova ploča nudi u realnom radu jer imamo utisak da je nekako prošla neprimećena od strane korisnika.Prvi utisak je pre svega “svetla” pojave ove ploče, zbog čeličnog prideva u oznaci modela. On je pojačan metalnim efektom na hladnjaku VRM jedinice i velikom hladnjaku čipseta i M.2 uređaja. Metalne površine, prate metalik oklop ATX sekcije konektora i specijalna belo-crno-siva digitalna maskirna šara u vidu print ukrasa na štampanoj ploči. Sa RGB detaljima, ova ploča će definitivno izazvati pažnju svojom pojavom koja se razlikuje od proseka konkurencije.
    
    ASRock_X570_Steel_Legends_2s.jpg
    
   Izgled je samo jedna stavka u listi faktora izbora matične ploče. Mnogo važniji je onaj koji se tiče kvaliteta VRM jedinice za napajanje centralnog procesora. U tom pogledu imamo samo reči hvale za ovu ploču. Upotrebljen je VRM dizajn sa 4+2 faze. Četiri faze namenjene napajanju procesorskih jezgara koriste “dablere” pa efektivno ova sekcija radi kao 8-fazni modul. “Dablere” praktično koristi PWM mikroprocesor jer pomoću njih ravnomernije upravlja opterećenjem pojedinaćnih faza, čime se smanjuje grejanje i povećava efkasnost u radu pojedinačnih elektronskih komponenti VRM modula. Dve faze koje su namenjene napajanju sistemskog kontrolera ne koriste dablere, jer su dovoljne obzirom na potrošnju, čak i u slučaju Ryzen APU modela. ASRock X570 Steel Legend koristi Dr Mos – visoko integrisane uređaje sa dva tranzistora i drajverom tzv “power stage” elektroniku sposobnu da radi sa strujom jačine 50A po jednoj fazi. Sve to u kombinaciji sa Nichicon 12L Black polimerskim kondezatorima.
    
   Veoma dobra VRM jedinica je konfigurisana kao radni optimum za Ryzen 5 i Ryzen 7 modele procesora, dok bismo za najjaču Ryzen 9 seriju svakako preporučili X570 Taichi modele, zbog njihove zahtevnije prirode u pogledu električnih karakteristika matične ploče. 
    
    ASRock_X570_Steel_Legends_3s.jpg
    
   VRM jedinica se hladi sa par alu-blok hladnjaka koji čak nisu ni povezani toplotnom cevi radi ravnomernijeg prenosa toplote. Pošto znamo da je vertikalni deo VRM jedinice zadužen za napajanje CPU jezgara i samim time se više greje od gornjeg dela koji služi za napajanje sistemskog kontrolera, čudi izostanak toplotne cevi. To nam u ovom slučaju, još jednom potvrđuje pretpostavku kako je ova ploča više namenjena radu Ryzen 5 i 7 procesora.
    
   Sistemska memorija se konfiguriše pomoću 4 DIMM slota i sa lakoćom prima DDR4 RAM module koji mogu do željenih 3600 MHz. U pitanju je poželjni radni takt od 1800 MHz kada memorijski kontroler, RAM moduli i Infinity Fabric magistrala rade u sinhronom 1:1:1 režimu, maksimalnih performansi. Ploča sa procesorom iz Ryzen 3000 serije, adresira maksimalno 128 GB sistemske memorije. Kuriozitet je da ova ploča koristi pozlaćene pinove za kontakt sa memorijom, radi boljeg kvaliteta signala sa ciljem postizanja većih radnih frekvencija. 
    
    ASRock_X570_Steel_Legends_4s.jpg
    
   Takođe, prilikom izrade višeslojne štampane ploče ASRock je za proizvodnju ovog modela koristio dve unce bakra zbog bolje karakteristike provodljivosti i boljih toplotnih osobina matične ploče u radu.
    
   ASRock X570 Steel Legend je namenjen prevashodno radu sa jednom grafičkom kartom sa punom PCIe x16 magistralom i to sa Gen 4 specifikacijama. Ne podržava Nividia SLi konfiguracija rada sa više GeForce grafičkih karti, a o čemu govori i vizuelna inspekcija pošto ispod slota za grafičku kartu nedostaju “svičevi” za x8/x8 režim rada, kao i “re-diriveri” koji u tom slučaju služe za pojačanje signala usled korišćernja dužih putanja i vodova za drugu poziciju grafičke karte. Uopstalom to je i uobičajeno za ovu klasu matičnih ploča jer je pomenuta sertifikacija skupa, pošto je Nvidia dodatno naplaćuje. Obzirom da veoma mali broj korisnika koristi dve grafičke karte, ovo je razuman potez sračunat na postizanje popularnije cene.
    
   Pored primarnog PCIe x16 slota na raspolaganju imate još jedan fizički PCIe x16, ali sa aktivnih 4x PCIe putanje i razlikuje se od primarnog slota jer nema metalno ojačanje pozicije. Dodatno, tu su i tri PCIe x1 slota za prihvat dodatnih karti za dodatne mogućnosti PC sistema.
    
    ASRock_X570_Steel_Legends_5s.jpg
    
   Ploča ima dva M.2 slota koji koriste PCIe x4 Gen4 magistralu te primaju kako NVMe, tako i SATA3 SSD uređaje – ovo se odnosi na  Ryzen 3000 CPU seriju. Rad provg slota kontroliše SoC deo u okviru procesora dok je drugi pod nadzorom X570 čipseta. Obe M.2 pozicije su prekrivene velikim aluminijumskim hladnjakom koji ujedno hladi i čipset, te ima aktivno hlađenje u vidu jednog malog ventilatora. Ovo je svakako “dizajnerski” detalj preuzet sa jačih Taichi modela.
    
   Čipset pruža podršku i za rad 8 standardnih SATA 3 konekcija bez ikakvih restrikcija u pogledu deljenja putanja sa M.2 konektorima.
    
    ASRock_X570_Steel_Legends_6s.jpg
    
   Zvučna sekcija je napravljena oko standardnog rešenja za današnju generaciju matičnih ploča srednje kategorije. Realtek ALC1220 i Nichicon Fine Gold audio elektroliti su zaduženi za očekivano pristojan kvalitet zvuka sa 7.1-kanalnom reprodukcijom “surround” efekata. Inače sekcija zvuka koristi posebno pojačalo za slušalice kao i pozlaćene konektore na ATX I/O sekciji.
    
   Za komunikaciju sa mrežnom infrastrukturom i brz rad sa internetom, X570 Steel Legend koristi provereno brz i pouzdan Intelov GigaLAN I211AT.
    
   Za jednu dobru ploču važna je i raspoloživost konektora na ATX sekciji kao i dostupnost, te raznovrsnost midboard konektora. U tom pogledu X570 Steel Legend u potpunosti zadovoljava potrebe čak i onih zahtevnijih korisnika.
    
    ASRock_X570_Steel_Legends_7s.jpg
    
   Zadovoljni smo rasporedom i dostupnošću konektora za dodatne ventilatore. Ima ih ukupno šest i raspoređeni su najvećim delom spoljnim ivicama štampane ploče, a što je inače vrlo bitan detalj – da budu lako dostupni, čak i kada je ploča monirana u kućištu.
    
   Zatim tu su i dva “široka” USB 3.0 5Gbps konektora za duplo prisustvo USB 3.0 portova na prednjoj strani kućišta. Na donjem delu zatičemo i obavezni par klasičnih USB 2.0 konekcija koje su neophodne u današnje vreme radi pravilnog funkcionisanja raznovrsnih “smart” uređaja. Ne zaboravimo i podršku za rad ukrasnih adresibilnih i običnih RGB svetlećih traka sa maksimalnom potrošnjom od 36W (2.5m) po kanalu. Podržane su dve vrste traka – one na 12V i kao i modeli koji rade na 5V naponu. 
    
    ASRock_X570_Steel_Legends_8s.jpg
    
   Na ATX I/O sekciji se ističe prisustvo ultrabrzih USB 3.1 portova sa maksimalnim transferom od 10 Gbps. Jedan je klasičnini USB-A, dok je drugi izveden u formi obostranog USB-C konektora.  Pored ova dva najbrža porta, tu je dodatnih 6x USB-A 3.0 konekcija, zatim PS2 za tastaturu i miša, zatim HDMI, DP, RJ45 i naravno sekcija analognih audio konektora sa dodatkom jednog digitalno-optičkog izlaza. Ovi konektori imaju zaštitu od elektrostatičkog pražnjernja, što je svakako poželjna osobina kako ne bi došlo do kvara matične ploče tj njenih integrisanih uređaja. Test sistem:
    

   CPU:

   AMD Ryzen 7 3800X

   MB:
   ASRock X570 Steel Legend

   Cooling:
   AMD Wraith Prism

   RAM:
   2x8GB G.Skill 3600 Trident Z Neo

   VGA:
   AMD Radeon RX 5700 XT 8G

   PSU:
   Cooler Master V1200 Platinum

   OS:
   Windows 10 Pro Build 1903

   Drivers:

   AMD Chipset 2.04.28.626Adrenalin 2020 Edition 20.4.2

    

   Performanse:
   [modul]test=1041[/modul]
    
   [modul]test=1042[/modul]Ploča je “bez greške” u radu. Očekivali bi neke kompromise u odnosu na jači X570 Taichi i druge konkurentske modele u visokoj klasi, ali X570 Steel Legend jednostavno nije dao ni najmanjeg povoda za kritiku. 
    ASRock_X570_Steel_Legends_9s.jpg
    
   Vrlo brzo radi sa RAM memorijom i savet je obavezno da uparite iole pristojnije 3200 MHZ RAM module, ako već ne možete da priuštite ili pronađete DDR4-3600 modele jer, onda sistem funkcioniše u modu maksimalnih performansi. Uz dozirani overkloking ploča će “povesti” memoriju do željenih vrednosti frekvencije (3600 MHz).
     ASRock_X570_Steel_Legends_10s.jpg
    
   ASRock_X570_Steel_Legends_11s.jpg
    
   Performanse u “default” režimu rada sa uključenim PBO i XFR2 mehanizmima automatskog overklokinga koju koristi 99% AMD Ryzen korinsika, su izjednačene sa ostalim X570 modelima. Temperatura u rasponu od 34 do maksimalnih 79 stepeni sa AMD Wraith Prism kulerom je u rangu pomenutog Taichi i Gigabyte X570 Aorus Master modela što potvrđuje našu konstataciju kako mu idealno odgovara ta srednja i srednje jaka klasa Ryzen procesora sa kojom optimalno radi.
    
    ASRock_X570_Steel_Legends_12.jpg
    
   To potvrđuju i rezultat benchmark testova i naročito izmerena potrošnja koja nije odstupala od preporučenih vrednosti TDP limita koje je AMD propisao. Odlično ponašanje i izmereni rezultati, sa druge strane dokazju rešenje i kvalitet VRM jedinice u ovoj cenovnoj klasi matičnih ploča. 
    ASRock_X570_Steel_Legends_13s.jpgDošli smo i do samog kraja predstavljanja ASRock X570 Steel Legend ploče za AMD Ryzen 3000 seriju procesora. Bez lažnog uvijanja i korišćenja reči čudnog značenja, ova ploča je potencijalni bestseler u klasi modela od 200€. Preporučuje se korisnicima koji žele dobru, kvalitetnu i brzu ploču sa spiskom svih modernih tehnologija koje idu ruku pod ruku sa najnovijim Ryzen serijom procesora. 
    ASRock_X570_Steel_Legends_14s.jpg
    
   Ukoliko želite da utegnete glavnu osovinu “Infinity Fabric-RAM-memorijski kontroler” i ne pravite kompromis u smislu podrške PCIe 4.0 specifikacija, definitivno će vam trebati ova ploča. Tu je i USB-C 10Gbps kao i opcija ugradnje M.2 WiFi ac modula. U ASRock-u su o svemu mislili, tako da ova ploča zaista stiže sa kompletnim spiskom funkcionalnosti koje će vam zatrebati u radu vašeg AMD Ryzen sistema. Vrlo je konkretna u onom što vam nudi i pri tome ima zanimljiv dizajn koji definitivno odudara sličnih modela.
    ASRock_X570_Steel_Legends_15s.jpg
    
   Na kraju, cena od 200€ je zapravo gornji limit srednje više klase i u prvi mah izgleda puno. Ipak, imajući u vidu sve rečeno o njenom ponašanju i bogatstvu funkcija, ASRock X570 Steel Legend je dobra ploča koja će zamisliti sve one koji su izabrojali više novca za neke druge “nabildovane” modele. 
    ASRock_X570_Steel_Legends_16s.jpg
    
   Ukoliko realno sagledate svoje potrebe i želje, te ih stavite u okvir razumnog budžeta, kalulator će vam gotovo uvek pokazivati u pravcu X570 Steel Legend ploče. Jednostavno dobra, brza i ne previše skupa!
    
   Prednosti:
   – Odlično ponašanje u radu
   – Performanse na nivou skupljih modela
   – Atraktivan izgled
   – M.2 Wi-Fi slot
    
   Nedostaci:
   – Hladnjak na VRM-u nema toplotnu cev
    
   CENA: oko 210€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi