Asus Crosshair VI Extreme

Asus Crosshair VI Extreme

Nakon vremena provedenog sa Crosshair Hero matičnom pločom, pitali smo se kako bi neko mogao da nadmaši Asus sa pločom zasnovanom na AMD X370 čipsetu. Izgleda da je Asus dao odgovor na to tako što je predstavio Crosshair VI Extreme i time prevazišao sopstveni najbolji model do sada. Zaista je reč o posebnoj ploči koja će samo zbog visoke cene ostati rezervisana za uzak krug korisnika sa najdubljim džepom.

  Sadržaj

   Nebojša Todorović
   Kao što smo već rekli u uvodu, Asus Crosshair VI Hero se pokazao kao sjajna opcija za entuzijaste i one koji vole da poseduju atraktivnu matičnu ploču. Asus u RoG seriji zaista nudi uređaje koji su idealni za kućišta sa providnom bočnom stranicom, jer se ističu fantastičnim izgledom, materijalima i RGB LED osvetljenjem. Osim toga Hero je zaista bio idealan odnos cene i mogućnosti. Sa druge strane Asus Crosshair VI Extreme je praktično Hero “na steroidima”, ali kao što kažu više dobrog je uvek odlično, zar ne?
   asus_crosshair_vi_extreme012_s.jpg
   Ukoliko biste gledali ove dve ploče odvojeno, moglo bi se oprostiti ukoliko ne primetite razliku bez detaljnog zagledanja. Sa druge strane, ukoliko bismo postavili Crosshair VI Hero i Extreme jedan pored drugog, odmah bi se primetilo koliko je zapravo skuplji model drugačiji i bolji u nekim aspektima.
   [modul]specifikacija=9234[/modul]
   asus_crosshair_vi_extreme013_s.jpg
   Neke od tih stvari su detallji kao što je zarotirani 24-pinski naponski konektor koji je u odnosu na površinu ploče postavljen paralelno. Ovo olakšava sakrivanje kablova, što je svakako za pohvalu.
   asus_crosshair_vi_extreme036_s.jpg
   Tu je recimo i povećan broj konektora 4-pinskih za ventilatore, pa Extreme model raspolaže sa čitavih 12 što je više od većine ploča na tržištu. Unapređeno je i RGB osvetljenje, pa tako sada više elemenata svetli, a tu je i modularni hladnjak za jedan M.2 slot. U svakom slučaju, to je deo nekih manjih unapređenja, a mi ćemo ipak krenuti standardnim putem od od početka.
   asus_crosshair_vi_extreme017_s.jpg
   Asus Crosshair VI Extreme izgleda zaista impresivno sa poluoklopom, masivnim stilski izrađenim hladnjacima i evideno kvalitetnom izradom koja je na najvišem mogućem nivou. Naponska jedinica doduše nije menjana, ali je i Hero filtrirao napon na isti odličan način i Asus verovatno ne vidi motiv da vrši izmene, jer je ovaj aspekt u poslednjim godinama sve manje moguće iskoristiti u marketing svrhe.
   asus_crosshair_vi_extreme024_s.jpg
   Naravno to ne menja činjenicu da je naponska jedinica odlična. Oko AM4 ležišta za procesor se nalazi odlična naponska jedinica izvedena u 12 faza koja filtrira napon uz pomoć kvalitetnih komponenti, kao što su 10K kondenzatori i Asusove MicroFine Alloy zavojnice. Tu je i Digi+ ASP1405I PWM kontroler za kontrolu naponske jedinice.
   asus_crosshair_vi_extreme025_s.jpg
   Desno od ležišta za procesor, pronalazimo četiri DIMM slota za DDR4 memorijske module. Oni se napajaju preko Digi+ ASP1103 kontrolera uz filtraciju napona u dve faze. Maksimalni podržani kapacitet iznosi 64 GB, dok je Asus naveo maksimalnu frekvenciju od 3200 MHz. Dopada nam se i to što je odmah pored smešten POST ekran čije prisustvo uvek dočekujemo širom raširenih ruku.
   asus_crosshair_vi_extreme023_s.jpg
   Tu pronalazimo i POST ekran, “Start” i “Reset” prekidače, kao i druge svičeve za MemOK! funkciju, Safe_Boot itd. Ovo su veoma korisni dodaci koje uvek volimo da vidimo, a koje će i mnogi entuzijasti umeti da cene. Treba primetiti i da se u krajnjem desnom gornjem uglu iznad POST ekrana nalazi šest od ukupno dvanaest 4-pin konektora za ventilatore.
   asus_crosshair_vi_extreme027_s.jpg
   Layout sa PCIe slotovima je isti kao i kod Hero modela. Tu su dva PCIe 3.0 x16 koji mogu da rade u x16/x1 ili x8/x8 režimu, a tu je i treći veliki PCIe 3.0 slot koji radi u x4 modu. Pored njih tu su i tri PCIe 3.0 x1 slota za ostale komponente. Treba pohvaliti ojačane PCIe x16 slotove koji se najčešće habaju više nego ostali, tako da je poboljšana konstrukcija od posebno koristi za entuzijaste sklone čestoj izmeni hardvera.
    Za razliku od većine Intel Z270 ploča koje su “spale” na šest SATA 6 Gbps konektora, Crosshair VI Extreme može da se pohvali sa njih osam za koje nije potreban dodatni kontroler, već se sve obavlja nativno i za njih je zadužen upravo AMD X370 čipset.
   asus_crosshair_vi_extreme026_s.jpg
   Hladnjak čipseta je izveden iz dva dela. Naime, veliki “poklopac” koji je fiksiran putem tri šrafa predstavlja zaseban hladnjak koji služi da obori temperaturu M.2 uređaja. Naime, Asus tvrdi da ovaj sistem obavlja odličan posao, tako da možete hladiti jedan M.2 uređaj, dok je drugi M.2 slot praktično bez hlađenja. U svakom slučaju, ovo je trend koji pokazuje sve veću implementaciju, pa je sve teže naći ploču više klase koja nema neko rešenje za hlađenje barem jednog M.2 uređaja.
   asus_crosshair_vi_extreme038_s.jpg
   asus_crosshair_vi_extreme039_s.jpg
   asus_crosshair_vi_extreme040_s.jpg
   Kao i kod mnogih drugih modela Asusa, jedan USB 3.1 je smešten u okvriu same ploče, tako da možete direktno da povežete neki uređaj što je svakako korisno, bez obzira da li želite da imate pristup USB portu dok vam je ploča van kućišta ili želite da povežete prednji panel na kućištu.
   asus_crosshair_vi_extreme037_s.jpg
   Bez ikakve dileme da će SupremeFX biti ime koje ova ploča nosi na svojoj audio sekciji bacili smo se na proveru ugrađenih komponenti. Ugrađen je novi Realtek ALC S1220 audio kontroler, koji je opremljen dodatnim komponentama radi maksimalnog kvaliteta. Tu je ESS9023P DAC kao i zaštita od elektromagnetnih interferencija.
   asus_crosshair_vi_extreme028_s.jpg
   Zadnji panel ploče karakteriše 12 USB konektora. Ovo je jedan aspekt gde je Hero bolji i to za dva USB-a. Kod Extreme modela tu su dva USB 3.1 Gen2 od kojih je jedan Type-C. Pored njih tu je šest USB 3.1 Gen1 konektora, kao i još četiri USB 2.0.
   asus_crosshair_vi_extreme035_s.jpg
   Tu su i standardni LAN priključak iza koga stoji Intel I211-AT kontroler opremljen LANGuard i GameFirst IV tehnologijom. Audio priključci su standardni, pa broje pet 3.5mm džekova i jedan S/PDIF, a pomenuli bismo još i prekidače za BIOS Flashback i clrCMOS. Na kraju, možemo da primetimo i dva navoja za ugrađeni WiFi modul koji podržava sve nove tehnologije kao što su Dual-Band veza, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, BlueTooth 4.2, pa čak i MU-MIMO tehnologija.Na polju biosa Asus nastavlja da proverenom metodom pridobija poverenje kupaca. Naime, UEFI bios je praktično isti kao i kod drugih RoG (Maximus) ploča koje smo testirali. To nije loša stvar, jer kao što smo već zaključili Asus zaista postavlja standard kada je u pitanju dizajn i funkcionalnost biosa. Interesantno je da najnoviju verziju nismo pronašli na zvaničnom sajtu, već na direktnom linku i ta verzija je donela još veću stabilnost, posebno prilikom overkloka.
   asus_crosshair_vi_hero_001.jpg
   Pod stavkom Extreme Tweaker možete pronaći veliki broj različitih opcija vezanih za overklok, a kako je reč o RoG modelu broj podešavanja za detalje kao što su sub-latencije i slično je toliko veliki i obiman da većina regularnih korisnika nikada neće ni pomisliti da ih koristi, a biće od velike koristi “sportskim overklokerima” koji žele da iscede i poslednji megaherc iz svog sistema.
   Takođe, tu je veliki broj opcija za praćenje napona, temperatura i automatsko pravljenje profila za rad ventilatora na kuleru ili manuelno precizno štelovanje. Tu je i odličan sistem za “update” biosa bilo da to radite putem fajla sa fleš diska ili putem interneta. U svakom slučaju, bios je ekstremno bogat i pun opcija kako i doliči jednoj punokrvnoj RoG ploči.

   Pakovanje je vizuelno identično kao i kod drugih RoG matičnih ploča. Povrh svega, Asus ne voli previše da menja prepoznatljive karateristike koje su definisale celo tržište gejmerskih ploča. Ruku na srce, ovog puta su boje nešto svetlije u odnosu na nekadašnje “bordo” nijanse. Tipično, prednja strana ne nudi gotovo ništa od informacija o samoj ploči. Suportno od prednje stranice, poleđina kutije nudi obilje informacija, specifikacija i objašnjenja koja se tiču specifičnih tehnologija koje su implementirane od strane proizvođača. Štaviše, možemo reći da zadnja strana kutije nudi gotovo sve ono što se nalazi i na samom Asusovom sajtu u nešto kraćem obliku zbog prostora koji je bio na raspolaganju.
    asus_crosshair_vi_extreme002_s.jpg
   Propratno pakovanje je zaista veoma bogato i na nivou Deluxe ploča. Ima svega, od simpatičnih dodataka sve do veoma korisnih koje nećete naći uz standardne ploče. Pod simpatičnim mislimo na veliki broj nalepnica od kojih su neke tu samo da biste ih lepili na kućište ili negde drugde, dok su neke tu da obeležite kablove ili karton koji možete da okačite na kvaku od sobe kako biste obavestili ostale ukućane da vas ne uznemiravaju dok je gejming sesija u toku.
   asus_crosshair_vi_extreme004_s.jpg
   asus_crosshair_vi_extreme003_s.jpg
   Prvo što smo našli od opreme su standardni dodaci poput dokumentacije, diska sa drajverima i nalepnice za kućište. Uz ploču stiže šest SATA i raznih drugih kablova i kablića, tako da ste potpuno obezbeđeni u tom smislu. Ovo je odlična vest za sve one koji koriste veliki broj uređaja za smeštanje podataka.
    asus_crosshair_vi_extreme005_s.jpg
   Zanimljiv dodatak je Fan Hub koji praktično predstavlja štampanu ploču na kojoj se nalaze tri 4-pinska konektora za napajanje ventilatora. Ovaj dodatak se napaja putem molex konektora, a svaki priključak za ventilator može da isporuči do 12 W. Imajući u vidu da CrossHair VI Extreme već poseduje ukupno 12 fan konektora, ovo je zaista neophodno samo entuzijastima sa specifičnim potrebama. Dobra vest je da se kontrola može vršiti putem UEFI biosa ili AI Suite aplikacije zahvaljujući dodatnoj elektronici na PCB-u.
    asus_crosshair_vi_extreme007_s.jpg
   asus_crosshair_vi_extreme006_s.jpg
   Asus isporučuje jedan čvrsti HB SLI mostić za TwoWay SLI konfiguracije.
   asus_crosshair_vi_extreme008_s.jpg
   Kao i kod drugih modela nove generacije, Asus isporučuje novu antenu koja je dizajnirana kao omaž na peraje ajkule, ali smo ipak stare antene preferirali zbog magneta koji im omogućava da se montiraju na kućište bez bojazni da će da padnu, dok je ova mogućnost odsutna kod novihi antena.
    asus_crosshair_vi_extreme010_s.jpg
    
    Test konfiguracija:
   CPU: AMD Ryzen 7 1800XMatična ploča: Asus Crosshair VI ExtremeRAM: 2 x 8 GB DDR4 Corsair Vengance 2933 MHzHDD: Seagate 1TB 7200 RPMVGA: Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GBNapajanje: Cooler Master V1200 PlatinumOS: Windows 10 64 bit
    
    [modul]test=492[/modul] [modul]test=493[/modul]Nije bilo nikakvih iznenađenja na polju overkloka zbog sličnosti sa Hero modelom. Sa početnih 3.6 GHz koliko iznosi fabrički takt Ryzen 7 1800X model dostigli smo stabilnih 4 GHz bez velikog povećanja napona koji smo podesili na 1.37 V.
   asus_crosshair_vi_extreme_award.JPG 
   Da li je više dobrog zaista bolje? U slučaju Asus Crosshair VI Extreme smatramo da jeste, jer je ploča zaista bolje opremljena, ali kao takva će biti interesantna specifičnom krugu entuzijasta kojima novac nije prepreka i žele da imaju kompletno i udobno “out of the box” iskustvo. Stoga, broj kupaca ove ploče će biti adekvatno manji u odnosu na pristupačnije modele, ali ukoliko vas novac ne sprečava i želite ultimativnu Ryzen platformu, zaista možemo da samo da kažemo “samo napred”.
   asus_crosshair_vi_extreme_award_s.JPG
   Prednosti:– Veliki broj USB i 4-pin konektora- Kvalitet izrade- LED osvetljenje- WiFi modul
   Nedostaci:– Vrlo visoka cena
   Cena: oko 370 evra
   Matičnu ploču na test ustupio ASUS.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi