Asus Maximus IX Apex

Asus Maximus IX Apex

Maximus IX Apex je jedna od najspecifičnijih ploča sa Intel Z270 koju je Asus predstavio. Ona je dokaz da kompanija želi da eksperimentiše i isproba nešto novo u vreme kada većina konkurencije samo "štancuje" ploče koje su jedna nalik drugoj. Apex je kao i Maximus IX Extreme prilično zanimljiv koncept koji nudi malo drugačiji ulazak u Skylake i LGA1151 platfomru. Da li će uspeti da privuče kupce, ostaje da vidimo.

  Sadržaj

   Nebojša Todorović
   Umesto uvoda, dovoljno je da pogledate ploču i da primetite da nešto nije uobičajeno i da od starta odskače. Verovatno ste i sami primetili da štampana ploča nije potpuno pravougaonog oblika, već ima specifičan oblik koji Asus naziva “X-shaped PCB”. Iako nije bukvalno oblika slova “X”, može se reći da podseća na njega. Ipak, ono što je bitnije, jeste da Apex zbog toga izgleda zaista odlično i posebno. Pritom, ovim potezom ploča mnogo bolje izgleda u mraku, jer činjenica da su ivice zasečene ostavlja dosta prostora svetlu sa poleđine ploče da se probije napred.
   asus_maximus_ix_apex_010_s.jpg 
   No, to je samo deo priče. Maximus IX Apex je dizajniran za ekstreman overklok i pritom mislimo na LN2, HWBot takmičenja i probijanje rekorda. Štaviše, ova ploča je postigla rekord u januaru kada je postignut takt od 7383 MHz u Single-Thread i čak 7.328 MHz za sva četiri jezgra sa Core i7 7700K procesorom. Pritom, je uspešno postignut takt od 5041 MHz memoriju. Sve u svemu, Apex ima pravi overklokerski pedigre, samo korisnik treba da bude dovoljno ekstreman.
    asus_maximus_ix_apex_011_s.jpg
   Sama ploča je prilično specifična zbog svoje namene, pa tako možemo da primetimo čak deset priključaka za ventilatore koji su raspoređeni širom PCB-a, kao i veliki broj PCIe slotova, ali sa druge strane nedostaje nekih drugih konektivonosti pri čemu mislimo pre svega na SATA, DIMM i M.2 interfejse kojih manjka. Ipak, ovo nije ploča za ljude koji žele punu funkcionalnost ploče za svaki dan, već je ovo orijentisan korisnicima koji žele maksimalne performanse po svaku cenu.
    asus_maximus_ix_apex_014_s.jpg
   Ležište za LGA1151 procesore je okruženo naponskom jedinicom koja je izvedena u 8+2 konfiguraciji. Svaka od njih koristi Texas Instruments CSD87350 FET-ove, dok je PWM brendirani Asusov ASP1405 verovatno proizveden od strane kompanije Internation Recitifier, mada je teško reći tačno koji je u pitnaju. Bilo kako bilo suštinski se radi 4+2 faze sa dablerima, a upotrebljene su kvalitetne zavojnice koje Asus naziva Micro Fine Alloy chokes, kao i 10K kondenzatori proizvedeni u Japanu. Sve u svemu, radi se o kvalitetno napravljenoj naponskoj jedinici koja nije preterano kompleksna, ali očigledno daje rezultate što govore i rekordi na HWBotu. Takođe, primetićemo i činjenicu da ploča ima dva 8-pinska konektora kako bi se eliminisalo usko grlo na polju isporučene energije.
    asus_maximus_ix_apex_015_s.jpg
   Slotovi za RAM su takođe specifični, jer su dva namenjena za DDR4 module maksimalnog kapaciteta do 32 GB, pri čemu je podržana frekvencija vrtoglavih 4266 MHz. Treći slot koji se naziva DIMM.2 slot je tu da se u njega smesti specijalna DIMM.2 kartica koja se dobija u propratnom pakovanju. Na nju možete da smestite do dva M.2 uređaja i iskoristite veliki propust koji ima DIMM slot. Prema rečima Asusa u slučaju montaže dve M.2 kartice idealno je ugraditi i dodatno hlađenje kako uređaji ne bi počeli da se pregrevaju i obaraju performanse.
    asus_maximus_ix_apex_016_s.jpg
   asus_maximus_ix_apex_008_s.jpg
   Odmah do DIMM slotova se nalaze prekidači i mnogi drugi overklokerski detalji koji još jednom čine ovu ploču drugačijom. Tu su klasični Start i Reset prekidači, kao i “Safe_Boot”,”Retry” itd. Nešto egzotičniji su svičevi putem kojih možete da ugasite DIMM slotove i PCIe slotove po potrebi. Nije izostavljen ni prekidač koji rešava Cold Boot Bug, a pronaćićete i merne tačke za različite napone.
    asus_maximus_ix_apex_018_s.jpg
   asus_maximus_ix_apex_019_s.jpg
   Od prekidača bismo primetili i BIOS switch kao i MEMOK! tastere koji su ismešteni u odnosu na ostale, ali verujemo da će se svako vrlo brzo navići na to što nisu grupisani zajedno sa ostalima.
    asus_maximus_ix_apex_022_s.jpgasus_maximus_ix_apex_024_s.jpg
   Ispod LGA1151 soketa se pronalazi i vrlo specifičan “Republic of Gamers” sa osvetljenjem, Asus je ostavio prostor za prilagođavanjem kroz isporučivanje dodatnih pločica koje se jednostavno “ušrafe” i mogu menjati po potrebi.
    asus_maximus_ix_apex_021_s.jpg
    U pogledu PCIe slotova imamo odličnu konfiguraciju sa čak četiri slota pune veličine. Naravno, kako je Intel Z270 ograničen na polju PCIe linija, konfiguracija je ograničena na X8/x8 za prva dva slota, dok druga dva slota mogu da rade u maksimalno x4 režimu. Pored njih, tu su i dva PCIe 3.0 x1 ležišta, a dopada nam se to što su slotovi predviđeni za grafičke karte ojačani. To je jako bitno imajući u vidu koliko su čak i modeli srednje klase narasli i postali prilično teški.
    asus_maximus_ix_apex_017_s.jpg
   U pogledu SATA konekcija nema mnogo toga da se kaže, jer Apex raspolaže sa samo četiri ova priključka. Do njega se nalazi i 4-pin Molex konektor koji služi da dostavi dodatnu snagu PCIe slotovima radi stabilnosti, posebno pri situacijama gde se koriste multi-GPU konfiguracije.
    asus_maximus_ix_apex_023_s.jpg
   Dolazimo i do audio sekcije koja je tipična za matičnu ploču ove kategorije. Pre svega, tu je Realtek ALC 1220 čip koji je podržan od strane Nichicon Gold audio kondenzatora. Imajte u vidu da je prema rečima Asusa, reč o specijalnoj verziji ALC 1220 čipa, koja ima naziv S1220A. Suštinski, reč je o rebrandu Realtekovog čipa koji je dodatno optimizovan, pa kao takav nudi 113 dB umesto 108 koliko ima standardno rešenje. Na kraju, treba pomenuti i ESS9023P DAC koji je deo SupremeFX sistema u većini slučajeva.
    asus_maximus_ix_apex_025_s.jpg
   Kao i većina drugih ploča i Apex se oslanja na mrežni Intel I219V kontroler, ali je propraćen LanGuard sistemom za zaštitom.
    asus_maximus_ix_apex_029_s.jpg
   Zadnji panel je unapređen u odnosu na prethodne Maximuse u smislu da je osvežen novim konektorima. Tu je šest USB 3.1 Gen 1 i dva USB 3.1 Gen 2 od kojih je jedan Type-C. Interesantno je da su tu dva PS/2 porta, verovatno iz razloga kompatibilnosti. Tu su i HDMI 2.0, DisplayPort i LAN priključak. Pet pozlaćenih audio konektora od 3.5mm i jedan S/PDIF čine priču zaokruženom, a pomenućemo još i prekidače za BIOS Flashback i clrCMOS.
    asus_maximus_ix_apex_026_s.jpg
    asus_maximus_ix_apex_027_s.jpgNismo očekivali ništa novo na polju biosa, jer Asus trenutno ima vrlo malo razloga da menja bilo šta kod svog proverenog UEFI sistema. Štaviše, verujemo da bi svaka promena u ovom momentu rezultovala usiljenom redizajnom koji bi najverovatnije bio slabije prihvaćen. Dok konkurencija ne dostigne ovaj nivo ispoliranosti, zaista nema smisla vršiti bilo kakve izmene. Dakle, kao i ostali RoG modeli i Maximus IX Code ima identičan bios.
   bios_asus_maximus_ix_apex_001.jpg
   Extreme Tweaker sekcija je bogata opcijama, tako da će overklokeri moći da uživaju njima. Sa druge strane, manje iskusni korisnici imaju odličan automatski sistem za overklok i gotove profile da eksperimentišu.
   bios_asus_maximus_ix_apex_004.jpg        
   Za one koji ne vole da komponente svetle, postoji opcija da se LED-ovi ugase iz BIOS-a. Zanimljivu opciju predstavlja QFan tuning koji automatski prilagođava broj obrtaja ventilatora na kuleru. U praksi, ploča prođe kroz puni raspon brzina kojima ugrađeni ventilator raspolaže, uporedi ih sa temperaturama i prilagodi profil u skladu sa dobijenim vrednostima.
   bios_asus_maximus_ix_apex_002.jpg
   Sekcija za monitoring napona i temperatura je sjajna. Sve se pedantno prati i vrednosti svih očitavanja možete paralelno da nadgledate.
   Na polju dizajna pakovanja se nije praktično ništa bitno menjalo, jer je reč o RoG matičnoj ploči, a Asus ne voli previše da menja prepoznatljive karateristike koje su definisale celo tržište gejmerskih ploča. Ruku na srce, ovog puta su boje nešto svetlije u odnosu na nekadašnje “bordo” nijanse. Tipično, prednja strana ne nudi gotovo ništa od informacija o samoj ploči.
   asus_maximus_ix_apex_001_s.jpg
   asus_maximus_ix_apex_002_s.jpg
   Poleđina kutije je sasvim druga priča. Ovde možete pronaći gotovo sve ono što se nalazi i na samom Asusovom sajtu, doduše u kraćem obliku zbog očiglednog nedostatka prostora u odnosu na web stranicu.
   asus_maximus_ix_apex_003_s.jpg
   Propratna oprema broji dosta elemenata. Mahom su u pitanju nalepnice koje služe za lakše kabliranje i obeležavanje kablova. Ipak, tu su SATA kablovi, čvrsti SLI mostić, alat za pozicioniranje procesora u ležište kao i jedinstveni dodatak u vidu DIMM.2 kartice koja je zadužena za nošenje M.2 uređaja i povezivanja sa DIMM slotom.
   asus_maximus_ix_apex_005_s.jpg
   asus_maximus_ix_apex_006_s.jpg
   asus_maximus_ix_apex_007_s.jpg
   asus_maximus_ix_apex_008_s.jpgTest konfiguracija:
   CPU: Intel Core i5 7600K Matična ploča: Asus Maximus IX Apex RAM: 2 x 8 GB DDR4 Geil TridentZ 3200 MHz HDD: Seagate 1TB 7200 RPM VGA: Intel HD Graphics Napajanje: Cooler Master V1200 PlatinumOS: Win 8.1 Pro
    
    
   [modul]test=482[/modul][modul]test=483[/modul]Za razliku od ciljne grupe ove ploče mi nismo menjali način testiranja, pa smo overkloku pristupili na standardni način sa našim Core i5 7600K. Nažalost, to nije dovoljno da se pokaže pravo lice Apexa, jer je on ipak dizajniran za ekstremnije uslove. U našem slučaju smo postigli manje-više standardnih 5 GHz pri 1.352 što je za naš primerak procesora prilično nizak napon. Za više ipak bilo potrebno kvalitetnije hlađenje, a za rekorde i LN2.
   asus_maximus_ix_apex_overclock.png
   Na kraju možemo samo reći da nam je drago da i dalje postoje kompanije koje žele da rizikuju i da predstave proizvod koji potpuno odskače od konfekcije u svakom smislu. Čak su i današnje overklokerske ploče počele da liče jedna na drugu, ali Maximus IX Apex je zaista poseban u svakom smislu. Naravno, to znači da će imati i užu ciljnu grupu, ali ovo je specijalizovan proizvod krojen po potrebi entuzijasta i jako nam je drago da postoji.
   asus_maximus_ix_apex_001_s.jpg
   Prednosti:– Dizajn- Kvalitetne komponente- DIMM.2 sistem- Overklok opcije- Fantastično osmišljeno RGB osvetljenje
   Nedostaci:– Definicija ploče koja nije za svakoga- 2 DIMM slota- 4 SATA konektora
   Matičnu ploču na test ustupio ASUS.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan