Asus Maximus VIII Ranger (VIDEO)

Asus Maximus VIII Ranger (VIDEO)

Asus Maximus Ranger VIII je najpristupačniji ulazak u Republic of Gamers klub ukoliko tražite kvalitetnu Intel Z170 matičnu ploču. Pritom, nudi 90% onoga što može i sjajni Maximus VIII Hero, tako da imamo velika očekivanja od ovog modela i već sada mu je lako predvideti komercijalni uspeh. Međutim, da li je zaista reč o tako dobrom izboru i da li tih 10% razlike u korist Hero modela imaju veću težinu od onoga što bismo možda pomislili.

  Sadržaj

   Nebojša Todorović
   Test: Asus Maximus VIII Ranger (Cena oko 190 EUR)
   Asus je maksimalno raširio svoju Republic of Gamers seriju grafičkih karti čime je pokrio najveći mogući spektar potencijalnih korisnika. U svetu LGA1151 procesorskih ležišta to su modeli sa Intel Z170 čipsetom i trenutno kompanija u ponudi ima oko deset predstavnika. Maximus VIII Ranger je najpristupačniji sa cenom koja je nešto manja od 200 EUR. Možda se čini kao mnogo, ali zapravo ovo je za pojmove Asusove prestižne familije proizvoda prilično dobra ponuda i cena koja je manja od mnogih “civilinih” modela.
    
   U ovom cenovnom rangu, Maximus VIII Ranger ima mnogo toga da ponudi, posebno ukoliko volite zaokružen proizvod. Pre svega, vizuelna komponenta koja je veoma bitna za RoG modele je odlična. Pored atraktivnog dizajna, Asus je postigao i željeni “premium” osećaj koji ploča pruža. Završna obrada i kvalitet ugrađenih komponenti su na veoma visokom nivou, a tu je i adekvatna funkcionalnost, jer je “layout” ploče veoma dobar.
   asus_maximus_viii_ranger_007_s.jpg
   Oko procesorskog ležišta (LGA1151) koje prihvata nove Skylake bazirane procesore iz Intela se nalazi vrlo dobra naponska jedinica. Tu su Nichicon 5K kondenzatori, kao i Trio Power zavojnice koje se oslanjaju na feritna jezgra. Nažalost, očigledno nije bilo budžeta za MicroFine ili 10K kondenzatore, ali je ovo i dalje više nego dovoljno da izvučete visok takt iz bilo kog “K” procesora. Naravno tu je i Digi+ VRM oznake ASP1200B koji kompanija koristi često za pristupačnije modele.
   asus_maximus_viii_ranger_014_s.jpg
   Tipično za Intel Z170 model punih dimenzija, do LGA1151 soketa su smeštena četiri DIMM slota za DDR4 memoriju. Asus zvanično podržava module do 3400 MHz, mada ne sumnjamo da će se lako nositi i sa bržim.
   asus_maximus_viii_ranger_008_s.jpg
   Pored DIMM slotova je smešten MEMOK! mikroprekidač i veoma korisni POST ekran koji služi za lako otkrivanje grešaka.
   asus_maximus_viii_ranger_026_s.jpg
   Maximus VIII Ranger poseduje identičan raspored PCI slotova kao i Hero model. Tu su dva PCIe 3.0 x16 koji rade u x16/- ili x8/x8 modu, a prisutan je i treći veliki PCIe 3.0 slot koji radi u x4 modu. Pored njih tu su i tri PCIe 3.0 x1 slota za ostale komponente. Dopada nam se ovaj “paket” slotova i njihov raspored, a jasno je da ga je i Asus odabrao zbog njegove praktičnosti.
   asus_maximus_viii_ranger_022_s.jpg
   Asus Maxiums VIII Ranger ima nešto manji broj SATA konektora u odnosu na skuplji Hero. Renžer koristi praktično samo Intel Z170 čipset za ove potrebe kako bi se izbegla upotreba dodatnih kontrolera. Ploča korisniku nudi šest SATA 6 Gbps konektora. Takođe, od njih četiri mogu da formiraju dva SATA Express 10 Gbps porta. U skladu sa aktuelnim standardima tu je i jedan M.2 slot sa podrškom za 32 Gbps protok, a zahvaljujući dobro odabranoj lokaciji mogu da se ugrade i najduže M.2 kartice.
   asus_maximus_viii_ranger_015_s.jpg
   Supreme FX 2015 je verovatno jedan od najboljih integrisanih audio sistema na tržištu. Asus nije štedeo na komponentama i može se reći da pored njega zaista može da se postavi pitanje “Da li mi je potrebna diskretna zvučna karta?” i da pritom za većinu odgovor bude jasno “Ne.”. Osnovu čini Realtek ALC1150 (barem pretpostavljamo, jer Asus krije ovaj podatak), a uparen je sa ES9023P DAC-om, Texas Instruments RC4580 pojačalom za slušalice, Nichicon Gold audio kondenzatorima i mnogim drugim komponentama.
   asus_maximus_viii_ranger_013_s.jpg
   Izdvojili bismo Asus Sonic Sense AMP koji predstavlja kontroler za detekciju otpora kabla za slušalice, “De-Pop” relej strujno kolo eliminiše pucketanje prilikom gubitka i dobijanja napona itd. Uz fantastičnu softversku podlogu u vidu Sonic Studia II, jasno je zašto smo izuzetno zadovoljni kvalitetom zvuka na izlazima.
   asus_maximus_viii_ranger_023_s.jpg
   asus_maximus_viii_ranger_017_s.jpg
   Od detalja koji izdvajaju ovu ploču od ostalih možemo da primetimo i uvek korisne i lepo dizajnirane “START” i “RESET” tastere, zajedno sa clrCMOS mikroprekidačem za momente kada uspete da preterate sa overklokom i zbunite automatski “recovery” sistem ploče.
   asus_maximus_viii_ranger_018_s.jpg
   Dopada nam se što je Ranger dobio isti set konektora na zadnjem panelu kao i skuplji Hero. Prisutna su četiri USB 2.0 i dva USB 3.0. Povrh svega, računajte i na dva USB 3.1 porta od kojih jedan odgovara Type-C standardu (mali). Implementiran je PS/2 u kombinovanoj varijanti, HDMI 2.0, DisplayPort i LAN priključak. Pet pozlaćenih audio konektora od 3.5mm i jedan S/PDIF čine priču zaokruženom, a pomenućemo još i prekidač za BIOS Flashback funkciju.
   asus_maximus_viii_ranger_019_s.jpg
   [modul]specifikacija=8960[/modul]Kutija odaje tipičan Republic of Gamers šmek što znači da je pretežno crvene boje sa, na prvi pogled, malim brojem informacija. Međutim kako se prednja stranica preklapa poput knjige, situacija je upravo obrnuta. Otvorite “koricu knjige” i otkrićete mnogo toga o Maximus VIII Ranger matičnoj ploči. Tu je kompletna slika ovog modela sa istaknutim karakteristikama i komponentama koje su ugrađene.
   asus_maximus_viii_ranger_001_s.jpg
   asus_maximus_viii_ranger_002_s.jpg
   asus_maximus_viii_ranger_003_s.jpg
   Zadnja strana kutije je izuzetno informativna, tako da proizvođač u velikoj meri obezbeđuje informacije o karakteristikama ploče i obaveštava potencijalnog kupca ukoliko se prethodno nije naoružao podacima. Očekivano, pored “suvih” specifikacija, pretežno su istaknute karakteristike koje Asus smatra najvećim adutima. To su u jednakoj meri hardverske komponente ove ploče, ali i softverska rešenja koja u velikoj meri zaokružuju kompletno Republic of Gamers iskustvo.
   asus_maximus_viii_ranger_004_s.jpg
   Obzirom da je Maximus VIII Ranger zamišljen kao ulaznica u RoG porodicu, jasno je da propratno pakovanje ne može biti preterano bogato. Tu je disk sa drajverima i propratnim aplikacijama, temeljno i detaljno uputstvo, kao i nalepnice za označavanje kablova. Isporučeni su i SATA 6 Gbps kablovi, lepo izrađen lim za zadnji panel, SLI mostić i još par sitnih dodataka.
   asus_maximus_viii_ranger_005_s.jpg
   asus_maximus_viii_ranger_006_s.jpgUEFI bios kod Asusa nikada nije predstavljao problem, ali je u skladu sa novom generacijom kozmetički doteran u blagoj meri. Ono što je dobro ne treba da se menja i Asus je to imao u vidu. Organizacija je logična, intuitivna i jasna. Malo kome će zadavati muke i verujemo da će se svaki napredni korisniik lako snaći.
    
   asus_maximus_viii_ranger_bios_013.jpg
    
   asus_maximus_viii_ranger_bios_014.jpg
    
   asus_maximus_viii_ranger_bios_016.jpg
    
    
   Extreme Tweaker sekcija je bogata opcijama, tako da će overklokeri moći da uživaju njima. Sa druge strane, manje iskusni korisnici imaju odličan automatski sistem za overklok i gotove profile da eksperimentišu.
    

   asus_maximus_viii_ranger_bios_017.jpg
   asus_maximus_viii_ranger_bios_017.jpg
   asus_maximus_viii_ranger_bios_019.jpg
   Za one koji ne vole da komponente svetle, postoji opcija da se LED-ovi ugase iz BIOS-a. Zanimljivu opciju predstavlja QFan tuning koji automatski prilagođava broj obrtaja ventilatora na kuleru. U praksi, ploča prođe kroz puni raspon brzina kojima ugrađeni ventilator raspolaže, uporedi ih sa temperaturama i prilagodi profil u skladu sa dobijenim vrednostima.
   bios_asus_maximus_viii_hero_010.jpg
   Sekcija za monitoring napona i temperatura je sjajna. Sve se pedantno prati i vrednosti svih očitavanja možete paralelno da nadgledate.
   asus_maximus_viii_ranger_bios_020.jpg
   asus_maximus_viii_ranger_bios_021.jpg
   asus_maximus_viii_ranger_bios_022.jpg
    
    
   [modul]test=437[/modul][modul]test=438[/modul]Asus Maximus VIII Ranger je vrlo sličan Hero modelu iz iste porodice, uz nešto manje istaknuti pedigre. Pre svega, skuplji model je vizuelno atraktivniji, posebno zbog dodatnog LED osvetljenja koji izostaje kod Rendžera. Međutim, ima i kompleksniju, ali i kvalitetniju naponsku jedinicu, kao i veći broj SATA konektora.

   Nekome te razlike neće biti dovoljno jak razlog da izdvoje dodatnih 4.000 RSD i nećemo ih kriviti, jer će možda i biti u pravu. Reč je o subjektivnom utisku da li su dodatni kvalitet naponske jedinice, izgled i dva SATA konektora vredni pomenutih tridesetak EUR-a. Mi bismo ipak rekli da jesu i da bismo mi rado napravili dodatnu investiciju.
   asus_maximus_viii_ranger_award_s.jpg
   Prednosti:– Dizajn i kvalitetna izrada hladnjaka- BIOS- Kvalitetna izrada- Supreme FX 2015 audio
   Nedostaci:– Jednostavnija naponska jedinica od Hero modela
   Matičnu ploču na test ustupio ASUS.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan