ASUS PRIME B350-Plus

ASUS PRIME B350-Plus

Uprkos svom, na prvi pogled, bezličnom imidžu i pomalo neuglednoj pojavi poredeći je sa nekim bolje pozicioniranima ASUS modelima, PRIME B350-Plus bez imalo kompleksa udara pravo “u lice” konkurenciji, pokazujući da “šminka” na ploči nema mnog veze sa stvarnim mogućnostima i performansama.

  Sadržaj

   ASUS PRIME B350-PLUS je konkretan korak u pravcu omasovljenja AMD Ryzen AM4 platforme. Nakon serije predstavljanja najjačih verzija AMD platforme u vidu Ryzen 7 procesora i odgovarajućih matičnih ploča na bazi X370 verzije čipseta, većini krajnjih korisnika su daleko interesantniji oni racionalniji modeli  iz srednjeg segmenta. Po mnogima je upravo kombinacija jeftinijih AMD Ryzen 3, Ryzen 5 procesora i B350 baziranih matičnih ploča,  najzanimljivija u smislu pristupačnosti snage višejezgarne AMD Zen arhitekture i isplative cene…
    
   asus_prime_b350_plus_003_s.jpg
    
   AMD se sa B350 logikom okrenuo i onim manje zahtevnim, ali još uvek veoma aktivnim korisnicima na polju kreiranja zahtevnih sadržaja i gejminga. To su oni kojima je još uvek potreban jak procesor sa dosta fizičkih i logičkih jezgara, žustar osećaj odziva PC sistema. Oni koriste možda ne baš najjači CPU model, ali još uvek dovoljno jak da se uhvate u koštac sa poslovima intezivnih proračuna. U tu svrhu je prava mera nešto poput AMD Ryzen 5 serije procesora sa 4C/8T ili 6C/12T  karakteristikama. U skladu sa ovim potezom, korisnicima su ponuđenje i odgovarajuće serije matičnih ploča na bazi B350 čipseta, koje su suštinski veoma slične najjačim X370 modelima, istovremeno pružajući sve ono što će većini prosečnih korisnika ikada zatrebati. Jedna od najpopularnijih B350 ploča na tržištu je ona koju vam danas predstavljamo – ASUS PRIME B350-PLUS.
    
   ASUS PRIME je generalno gledano serija matičnih ploča novijeg datuma, koja je startovala sa poslednjom generacijom AMD i Intel procesorskih platformi. Namenjena je najbrojnijem delu tržišta sa vrlo privlačnom  cenom za većinu običnih korisnika. Kako bi to popularno rekli u pitanju je klasična linija “mainstream” proizvoda. U tom kontekstu ove ploče su svedene na na suštinu funkcije i izrade, bez insistiranja na dodatnim detaljima i ekstra opcijama. Ovo nikako ne znači da su izostavljeni brzi standardi komunikacije i overkloking opcije. One su i dalje tu, samo bez “ukrasa” koji su bitni entuzijastima i najzahtevnijoj korisničkoj grupi. Kada bi hteli da sumiramo, rekli bismo da je ASUS PRIME suština uloge i funkcije matične ploče u kontekstu čitave procesorske platforme, gde je fokus stavljen na funkcije, stabilnost i performanse!
    
   asus_prime_b350_plus_010_s.jpg
    
   Prateći filozifiju koja je suština ASUS PRIME linije, B350-PLUS nas uvodi u segment pristupačnih, snažnih PC računara na bazi AMD Ryzen tehnologije. Ploča na prvi pogled podseća na klasične uređaje ove vrste pre početka perioda “šminkanja” i trenda ulepšavanja, kada je samo suština bila bitna. Potpuno je oslobođena kicoških detalja i nekih suvišnih dodataka. Crna štampa je tek toliko ukrašena jednostavnim, crvenim detaljima i to je sve što bi vam vizuelno privuklo pažnju. Ploča deluje sasvim obično i zbog toga pomalo drugačije od svega sličnog što smo u poslednje vreme navikli da viđamo kod ASUS-a. Malo pažljivijim zagledanjem smo izvršili kontrolu prisustva brzih standarda komunikacije i novih opcija bez kojih savremena ploča ne bi bila dostojna eptiteta jednog aktuelnog PC računara. ASUS se potrudio da sve bude tip-top, jer ASUS PRIME B350-PLUS nije zakinut u pogledu nijedne bitne funkcije i detalja sa spiska opreme koja će vam zatrebati na listi zahteva za konfigurisanjem modernog PC računara.Pogled na poziciju sekcije za napajanje procesora i memorije jasno ukazuje da je pitanju referentna ploča namenjena jeftinijim derivatima Ryzen tehnologije, tačnije rečeno manje zahtevnim i sa manjim brojem raspoloživih fizičkih jezgara. VRM modul je izrađen u tkz. 6-faznoj (4+2) konfiguraciji pa stoga zaključujemo da nije podesan za overkloking najjačih izdanja Ryzen 7 čipova. Energetski modul je oslobođen dodatnih elektronskih elemenata mada je i dalje digitalno kontrolisan od strane specijalnog mikroprocesora koji kontroliše vrednosti izlaznih napona ka procesorskim jezgrima, i SoC logičkom delu. Laka konfiguracija VRM modula pruža  obilje slobodnog prostora oko ležišta procesora koga ima čak i više nego što je to uobičajeno, pa instalacija kulera sa većim telom ne predstavlja problem. Ova činjenica uveliko olakšava postupak pravilne instalacije i konfigurisanja osnovnih komponenti u računaru.
    
   asus_prime_b350_plus_028_s.jpg
    
   U blizini AM4 procesorskog ležišta ASUS je ugradio par 4-pinskih konektora za CPU i sistemski ventilator. Proizvođač na ovom modelu nije bio preterano izdašan i primetili smo još jedan dodatni konektor za ventilator bliže prvom PCI Express x16 slotu i to je sve. Minimum, ali sasvim dovoljan kada je u pitanju podrška dodatnom provetravanju što još jednom pokazuje da je ploča dizajnirana sa mišlju podrške nezahtevnih uređaja i manjom potrošnjom energije. 
    
   Ploča je izrađena u klasičnoj, “Full ATX” formi pa je dovoljno mesta da se na ploču ugrade četiri DDR4 memorijska slota za ukupno 64GB RAM memorije. Ploča podržava opciju overklokinga RAM memorije, a tokom testova uz pomoć ažurirane verzije BIOS-a je bez i najmanjih poteškoća radila na 3200MHz, a što je vrlo bitno za maksimalno  ubrzanje AMD Ryzen procesora. 
    
   ddr4_1mala.jpg
    
   AMD B350 čipset je prekriven krajnje neuglednim aluminijuskim hladnjakom sa ASUS logoom. Solidno se greje  tokom rada tako da je njegova pojava na ploči skoro neprimetna. Ipak, ovaj bitni deo kontrolersko-vezne logike na matičnoj ploči daje podršku  za rad periferija i podržava rad prisutnog M.2 x4 PCIe slota u koji se ugrađuje poslednja generacija ultrabrzih NVMe SSD diskova sa maksimalnim transferom podataka od čak 32Gbps. Zanimljivo je da će u kombinaciji sa AMD Ryzen i Ryzen APU procesorima ovaj slot raditi u punoj konfiguraciji četiri raspoložive PCIe transportne linije dok će u slučaju starijih APU modela prethodne generacije i Athlon procesora, raditi u redukovanom režimu dve aktivne PCIe putanje zbog ograničenja dostupnog broja PCIe linija kontrolera u ovim procesorima. Podržan je rad kako NVMe tako i klasičnih SATA SSD diskova u M.2 formatu. Pored, pomenutog ploča podržava i 6 klasičnih SATA 6Gbps portova za rad sa diskovima i optičkim uređajima. 
    
   asus_prime_b350_plus_032_s.jpg 
   asus_prime_b350_plus_022_s.jpg
    
   U oblasti rada grafičkih karti i ostalih uređaja za nadogradnju PC sistema, ASUS PRIME B350-PLUS raspolaže jednim PCIe 3.0/2.0 x16 slotom u maksimalnoj konfiguraciji sa svih 16 komunikacionih linija koji radi u punom režimu kada koristite kombinaciju grafike i AMD Ryzen procesora. Ovo je praktićno bitnija razlika u odnosu na X370 bazirane matične ploče koje imaju više raspoloživih PCI Express x16 konektora za CrossFire i SLI konfiguracije.  Dotični konektor je posebno ojačan u lemnim tačkama ugradnjom specijalne “SafeSlot” Core viljuške koja trpi 1.6x veće delovanje sile, masivnih grafičkih kartica. Od ostalih slotova prisutan je još jedan fizički PCIe 2.0 x16 konektor koji raspolaže sa smao 4 aktivne transportne linije (x4 mod), zatim dva PCIe 2.0 x1 konektora i dva klasična PCI 32-bitna slota za kartice starije generacije, što je detalj koji nas je pomalo iznenadio obzirom na tendenciju da se na pločama nove generacije klasični PCI solotvi u potpunosti izbacuju, usled izostanka podrške drajvera za Windows 10 operativni sistem.  
    asus_prime_b350_plus_019_s.jpg
    
   asus_prime_b350_plus_020_s.jpg
    
   Podrška zvuku i LAN mrežnoj konekciji je obezbeđena u vidu prisustva dva dokazano dobra kontrolera. Realtek ALC887 je sposoban za 8-kanalnu audio reprodukciju dok je Realtek RTL8111H provereno brz gigabitni mrežni kontroler kao preduslov za neometano tečan rad na internetu. Kada govorimo o zvuku, spomenimo da su putanje elektronskih kola na štampanoj ploči dodatno istaknute LED crvenim osvetljenjem što svakako atraktivno izgleda ukoliko imate kućište sa prozirnom bočnom stranicom. Naglasimo i detalj da su vodovi za levi i desni kanal potpuno odvojeni kako bi se očuvao kvalitet izvornog signala oslobođen šumova i smetnji koje generiše ostala elektronika na matičnoj ploči. U tom smislu ploča koristi poseban sloj štampe za audio vodove. Sa druge strane LAN sekcija je oklopljena specijlanim metalnim štitom koji izoluje kontroler i prateće elektronske komponente od štetnog delovanja elektrostatičkog praženjenja. 
    
   asusprimeb350plus1mala.jpg
    
   asus_prime_b350_plus_031_s.jpg
    
   U pogledu zaštitne funkcije treba istaći da nije samo mrežni konektor, već kompletna sekcija portova na ATX panelu, zaštićena od elektrostatičkog pražnjenja uključujući sve dostupne USB portove, video konektore, kao i one za tastaturu i miša. Specijalna elektrostatička zaštita sprečava oštećenje u uslovima +/- 10kV pražnjenja iz vazduha i +/- 6kV direktnog kontakta, što je ostvareno ugradnjom aktivno-zaštitnih elektronskih kola specijalno dizajniranih da produže radni ugrađenih komponenti.
    
   U svrhu bezbednosti vaše ploče i instaliranih komponenti tu je i zaštita od naponskih udara. Posebno dizajnirana elektronska kola u kombinaciji sa ugrađenim regulatorima napona, štite: čipset, portove i audio procesor od iznenadnih skokova u naponu kao posledice rada loših napajanja.  
    asus_prime_b350_plus_029_s.jpg
    
   Kompletan spisak radnih karakteristika ASUS PRIME B350-PLUS ploče zaokružujemo činjenicom prisustva brzih USB 3.0 i još bržih USB 3.1 portova. Svi su pod kontrolom B350 čipseta. Prvi obezbeđuju brzinu prenosa podataka od 5 Gbps, dok su noviji USB 3.1 duplo brži sa teorijskim maksimumom koji dostiže vrednost prenosa od 10 Gbps. Za pohvalu je da ploča pored ovih raspolaže i sa dva klasična USB 2.0 porta prevashodno za povezivanje tastature i miša, te starije generacije eksternih uređaja. Napominjemo i detalj prisustva jednog internog USB 3.0 konektora koji pomaže da se brzi portovi povežu sa prednje strane kućišta, olakšavajući pristup brzim eksternim uređajima.ASUS PRIME B350-PLUS se već prilikom prvog kontakta odlično pokazao. Dobro optimizovan BIOS sa poslednjom verzijom AGESA koda je bio vidno brži prilikom početne inicijalizacije sistema. Nema one duge i rigorozne “pre-boot” inicijalizacije i višestruke provere što skraćuje vreme ukupnog podizanja računara. Malo su nam zasmetali lošije obrađeni memorijski slotovi, čija gruba plastika pruža veći otpor prilikom ugradnje RAM modula. Stoga vodite računa da osigurači zauzmu odgovarajući pložaj i da memorija “legne” kako bi ostvarila dobar kontakt na svim pinovima. Malo pažnje nije na odmet. 
    asus_prime_b350_plus_018_s.jpg
    
   Ostatak instalacije teče bez problema. Sve je jasno označeno tako da brzo pronalazimo konektore za ventilatore, priključujemo AiO sistem vodenog hlađenja i puštamo ploču u rad. Ovu ploču smo probali u kombinaciji sa redakcijskim etalonom – Ryzen 7 1700 procesorom, ali i najnovijom serijom AMD Ryzen 3 2200G APU procesora sa integrisanom VEGA grafikom. 
    
   Ploča je u slučaju jačeg Ryzen 7 1700 čipa, uprkos prisustvu velikog broja zahtevnih Zen jezgara, besprekorno sarađivala izvlačeći maksimum performansi. Kada je reč o performansama procesora iz različitih Ryzen 3 i 5 kategorija, nemate razloga za brigu hoće li B350 biti u stanju da izvuče nivo performansi X370 modela – jer je sigurno sposoban za takvu vrstu izazova. Kod jačih Ryzen 7 modela valja biti oprezan sa overklokingom, obzirom da slabija građa modula za napajanje trpi veći stres elektronskih komponenti što se manifestuje kroz topliji rad i više radne temeprature čitavog VRM modula.
    
   Slično je i sa radom Ryzen APU procesora. Sve besprekorno radi uz primetno veću radnu temperaturu dela VRM modula za snadbevanje SoC logike koja u slučaju Ryzen APU modela napaja i VEGA grafičko jezgro pa neretko temperatura prilikom igranja dostiže 80 C što je svakako iznad proseka pa ne bi bilo na odmet imati ventilatore na gornjoj poziciji kućišta koji bi dodatno hladili ovaj deo, posebno u toplijim peridoima godine. 
    asus_prime_b350_plus_034_s.jpg
    
   Kada je u pitanju brzina rada – nema brige. Na takvo stanje stvari nam je ukazala prva baterija testova koja je pružila informacije o visokom nivou prosečnih performansi. Usled činjenice da je dotična ploča  prispela nešto kasnije na test među dosadašnjim, testiranim AM4 modelima, očigledno je da su inženjeri ASUS-a iskoristili dodatno vreme za bolju optimizaciju rada ploče koja je briljirala u pogledu brzine i žustrine u radu. Pohvaljujemo preciznost u delu koji se tiče napajanja Ryzen procesora jer je bilo skoro idealna bez dodatnog overvolting-a i efekta grejanja procesora čemu je svakako doprinela i činjenica prisustva AIO sistema vodenog hlađenja, a što je sveukupno na testiranim CPU modelima omogućilo aktiviranje XFR funkcije dodatnog fabričkog overklokinga i ubrzanja pojedinačnih jezgara 100MHz iznad gornjeg Turbo limita. 
    BIOS1.png
     
   BIOS2.png
    
   BIOS je lak i pregledan sa klasičnim ASUS interfejsom koji dodatno pomaže razumevanje pojedinačno izabranih opcija uz pomoć trake sa objašnjenjima na dnu ekrana. Ovih dana je gejming korisnicima Ryzen procesora bitna prisutnost SMT opcije u BIOS-u čije navodno deaktiviranje poboljšava performanse u igrama. Mada vam ovo ne možemo potvrditi iz prve ruke, činjenica da SMT opcija postoji kod ove ploče će svakako obradovati one koje žele detaljnije da eksperimentišu sa BIOS opcijama. Ono što je za nas značajnije jeste da BIOS perfektno sarađuje prilikom overkloking procedure, pružajući preko potrebnu podršku u delu blagog i taman potrebnog overklokinga te regulacije napona ubrzanog jezgra do nivoa kada se uspostavlja  balans performansi i stabilnosti uz proizvođački preporučene vrednosti napajanja koje garantuju dugovečni rad Ryzen/Ryzen APU procesora. Automatika dobro odrađuje svoj posao, a vama ostaje samo da učitate XMP/AMP profile na memoriji i da povećavate multiplikator radne frekvencije procesora ili integrisane VEGA grafike kod Ryzen APU verzije do nivoa koji izdržava dotični primerak čipa.  
    bios3.png
    
   BIOS4.png
    
   Konačni utisak o ponašanju u radu je pozitivan. Ploča je jednostavnija od “nabildovanih” X370 modela i zbog toga deluje na prvi pogled “jeftinije” što realno može da prevari krajnjeg korisnika jer se realno radi o veoma dobrom izdanku AM4 matičnih ploča. Brzina pod Windows 10 okruženjem je ista kao i na X370 modelima, a koja se etablira kao “High Performance” pa u tom pogledu ne treba biti previše mudar pa zaključiti da će korisnici sa jednom diskretnom grafikom itekako biti zadovoljni. U mnogim elementima rada je sasvim dorasla pločama na bazi X370 čipseta i to pre svega performansi. Laka, pregledna i prilično brza, bila je jedna od onih koje su se istakle na dosadašnjem testu AMD AM4 modela.Test sistem:

   MB
   ASUS PRIME B350-Plus

   CPU

   AMD Ryzen 7 1700

    
   AMD Ryzen 3 2200G

   RAM
   16GB (2x8GB) HyperX FURY 2666MHz CL16 @2933MHz

    
   16GB (2x8GB) GSkill FLARE X 3200MHz CL14 

   Cooler
   Cooler Master MasterLiquid Pro 240

   GPU
   MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING

    
   ASUS STRIX RX 580 8G GAMING OC

   HDD
   Seagate Barracuda ST2000 SATA 6Gbps

   SSD
   Kingston SSD Now A400 240GB

   PSU
   Cooler Master V1200 Platinum

    
   Performanse:
   Windows 10 sistemske performanse: 
    
   [modul]test=647[/modul]
    

    
   Windows 10 performanse u aplikacijama: video, muzika, fotografije
    
   [modul]test=648[/modul]
    

    
   3D gejming performanse 
    
   [modul]test=649[/modul]

   ASUS je sa PRIME B350-PLUS modelom pogodio u centar realnih potreba i želja prosečnog korisnika platformi sa ciljem da ostvare što bolje performanse. Za ploču čija je cena oko 90€ priznajemo da poseduje onu neodoljivu dozu privlačnosti obzirom na kompletan spisak dostupnih opcija i brzih standarda komunikacije sa periferijama, te jednako dobrim osećajem brzine u radu. Time se nameće kao isplativ izbor posebno kada je kombinujete sa nekim od Ryzen 5 modela procesora. 
    
   asus_prime_b350_plus_007_s.jpg
    
   Uprkos svom, na prvi pogled, bezličnom imidžu i pomalo neuglednoj pojavi poredeći je sa nekim bolje pozicioniranima ASUS modelima, PRIME B350-Plus bez imalo kompleksa udara pravo “u lice” konkurenciji, pokazujući da “šminka” na ploči nema mnog veze sa stvarnim mogućnostima i performansama. Ko voli dodatnu opremu i dalje će plaćati skuplje modele sa mnogobrojnim ukrasima i LED osvetljenjem, dok će oni koji vole suštinu svakako gledati u pravcu ove dobre ploče. Da se razumemo, ne fali ovoj ploči mogućnosti kada su u pitanju želje za dodatnim ulepšavanjem računara jer poseduje dodatni konektor za povezivanje 12V LED svetlosnih traka, pa ukoliko volite svetlosne efekte ovaj ASUS vas neće uskratiti za dotično zadovoljstvo.
    
   Odlične radne osobine su došle do izražaja ne samo u radu sa osnovnim komponentama na fabrički deklarisanim vrednostima, već i prilikom overklokinga u pogledu traženja radnog maksimuma  Ryzen 7 i Ryzen APU primerka. Postignuti rezultati su “u dlaku” isti kao i sa jačim Crossfire VI Hero modelom što je još jedan od kvaliteta ove ploče, ali ipak treba biti realan da je stres koji trpi ploča u tim trenucima veći u odnosu na jače modele iz iste kuće. Jednostavnija rešenja i “građa” pojedinih delova diktiraju takva pravila u jeftinijoj klasi proizvoda što je logičan kompromis i u tom pogledu nema nedoumica. U kontekstu izrečenog, voleli bi da vidimo noviju verziju sa revidiranim VRM dizajnom koji će lakše odgovoriti na izazove nove generacije Ryzen APU procesora, pošto je ova ploča cenom i mogućnostima kao stvorena za dotične procesore. 
    asusprimeb350plus2mala.jpg
    
   Svoj radni optimum demostrira u situacijama dodatka jednog SSD diska i mogućnost priključenja ultra brzih USB 3.1 eksternih uređaja kada postaje jasno da pred sobom imate ploču na kojoj ćete graditi PC sistem aktuelnih mogućnosti i dobrih performansi, bez ikakve sumnje. 
    
   Još jednom ASUS je pokazao kako i u skromnom pakovanju, ovoga puta na temu B350 ploče iz budžet kategorije, može da izvuče maksimum performansi. Sve je to ispraćeno poslednjom generacijom standarda i brzih kontrolera što izaziva nepogrešiv utisak kod kupca kako ovoj ploči apsolutno ništa ne fali. Taj jedan PCIe x16 slot manjka koji će vas udaljiti od mogućnosti konfigurisanja SLi/CrossFire sistema ionako nije bitan za ciljanu grupu korisnika, dok je sve ostalo tu i na dohvat ruke. Uzimajući u obzir ponašanje u radu tokom testiranja, nivo prikazanih performansi, odličan BIOS i konačno krajnje fer cenu, smatramo da ASUS PRIME B350-PLUS očekuje dug staž na tržištu uz konstataciju da je ovo svakako jedan od modela koji sa pravom i mirne duše može poneti epitet “najbolja kupovina” za matične ploče u kategoriji AMD AM4 procesorske platforme!
    
   Prednosti:
   – Brza u radu
   – Odličan BIOS
   – Dobra ponuda konektora
   – USB 3.1 + M.2 NVMe podrška
   – Realna cena
    
   Nedostaci:
   – Grejanje dela VRM-a u radu sa Ryzen APU modelima 
    
   CENA: 90€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi