ASUS ROG Crosshair VII Hero

ASUS ROG Crosshair VII Hero

U čitavoj računici performansi novog sistema, ROG Crosshair VII Hero je onaj element na koji se možete osloniti. Sve ostalo zavisi od izbora procesora, brze RAM memorije i mogućnosti da ugradite neki od brzih NVMe SSD diskova koji će moći da isprate visok nivo performansi ostatka ugrađenih komponenti.

  Sadržaj

   Druga generacija AMD Ryzen procesora je uveliko startovala na krilima Zen+ jezgra dok su tržište istovremeno preplavilili odgovarajući Ryzen 7 2700X i Ryzen 5 2600X modeli. Sa njima su stigle nove matične ploče na bazi AMD X470 čipseta, a jedan od prvih modela koji prati Zen procesore boljih karkateristika je „udarni“ Asus model – ROG Crosshair VII Hero. AMD nije slučajno odabrao dotični Asus model kao prvu „pratilju“ obzirom da je do sada „ROG Crosshair“ serija ploča bila jedno od najboljih izdanja za AM4 procesorsku platformu. Ploče sa kojima AMD Ryzen procesori blistaju u punoj raskoši svoje snage i mogućnosti. 
    
   Bez ikakvih nedoumica ROG Crosshair VII Hero je jedna od onih ploča koja izlazi u susret zahtevnim korisnicima i njihovim očekivanjima u pravcu najboljeg što osvežena AM4 platforma može da pruži u kombinaciji Zen+ jezgara i X470 čipseta. Ništa manje je neskromno konstatovati da je u pitnaju jedna od trenutno najboljih matičnih ploča namenjenih AMD Ryzen procesorima. Iako smo tokom testova utvrdili kako nekog suštinskog poboljšanja nema u odnosu na prethodnu generaciju ploča na bazi X370 čipseta, noviji X470 modeli imaju finu optimizaciju za iskorišćenje novih mogućnosti druge generacije Ryzen procesora poput: Boost Precision 2, XFR2 i StoreMI tehnologija. Dovoljan razlog da se prilikom nabavke novih Ryzen procesora opredelite baš za AMD X470 baziranu ploču, a ukoliko su vam u glavi maksimalne performanse i kompletan spisak mogućnosti, onda će svakako u uži izbor ući naša današnja test ploča. 
    ROGCrosshairVIIHero1s.jpg
    
   Glorifikacija ROG Crosshair VII Hero ploče u uvodnim pasusima i ne treba da vas čudi obzirom da je Asus jedan od strateških partnera AMD-a kada su u pitanju ploče i procesorska platforma. Dokaz za to je i činjenica da Asus među prvima implementira najnovije verzije BIOS-a sa odgovarjaućim AGESA kodovima. Sve to rezultira performansama Asus ploča koje su u tom pogledu konstantno u samom vrhu ponude AMD baziranih proizvoda. ROG Crosshair VII Hero je upravo jedan takav izdanak dotične filozofije.Ploča stiže u ozbiljnom pakovanju i sa izdašnim spiskom dodatne opreme kako  dolikuje vrhunski pozicioniranom modelu za AMD AM4 platformu. Već na prvi dodir je prisutan prepoznatljivi osećaj da u rukama imate ROG proizvod. Mat crna štampana ploča sa elementima hladnjaka od brušenog aluminijuma i naravno, ROG logo izazivaju osećaj kao da se nalazite na dobro poznatom mestu, kod najboljeg prijatelja. Bar je takav naš utisak nakon bezbroj testiranih modela ploča i stečenog iskustva.
    
   ROGCrosshairVIIHero2s.jpg  
   Matična ploča deluje robusno. Tome svakako doprinosi masivna jedinica za regulaciju napona (VRM) koja zauzima dobar deo „severa“ obzirom da koristi 10 faza za CPU jezgra i dve faze za ostatak (SoC) logiku. Pasivni aluminijumski hladnjaci se stapaju sa velikim oklopom ATX pozicije konektora za eksterne uređaje. Dva nezavisna aluminijumska bloka su povezana jednom toplotnom cevi čiji je zadatak da deo generisane toplote prebaci u deo hladnjaka koji je u tom trenutku spremniji da primi višak toplote. Obično je to gornji blok koji hladi deo za snadbevanje SoC dela procesorskog čipa. Kada smo već kod napajanja, spomenimo da ploča ima na raspolaganju jedan četvoropinski i jedan osmopinski +12V EPS konektor, čime se u potpunosti zadovoljavaju energetski apetiti Zen + jezgara. 
    
   Procesorsko AM4 ležište je dovoljno udaljeno od VRM hladnjaka i elektronskih elemenata tako da imate krajnje komforan prostor za korišćenje velikih vazdušnih kulera. U blizini su i brojni priključci za povezivanje ventilatora i rad pumpi vodenih hlađenja. Prisutni su i oni za senzore protokomera kao i dvopinski za temperaturne sonde koje se dobijaju uz ploču, a mogu se koristiti prema vašim potrebama. Tu je i deo za heksadecimalne poruke o statusu sistema prilikom rane inicijalizacije. 
    
   ROGCrosshairVIIHero3s.jpg 
   Ploča poseduje četiri DDR4 podnožja za instalaciju RAM memorije čija je specifičnost, a sada već i svojevrsni znak raspoznavanja ASUS ploča činjenica da samo sa jedne strane koriste klips osigurač za memorijski modul što značajno olakšava instalaciju memorije kada se ploča nalazi monitorana u kućištu. DIMM slotovi koriste i specijlani metalni orijentir kako bi vam dodatno olakšali snalaženje prilikom instalacije u uslovima slabe vidljivosti. U kombinaciji sa drugom generacijom AMD Ryzen procesora, ploča može da adresira maksimalno 64GB RAM memorije i to modula koji u overkloking modu mogu da rade do 3600MHz pa i više. Probali smo sa referentnim G.Skill Sniper-X modulima i možemo vam potvrditi iz prve ruke da ploča potpuno stabilno radi na DDR4-3600 podešavanjima i CL16 parametrima kašnjenja, što rezultuje prilično velikim transferom podataka na relaciji CPU-RAM, a prema kriterijumima Windows 10 sistema iznosi preko 37GB/s. Naravno, u dvokanalnoj konfiguraciji.
    
   Ovde moramo malo da zastanemo jer primećujemo jedan detalj, mali novitet na ASUS pločama. Naime po prvi put primećujemo male, nazovi etikete, svojevrsne jezičke sito štampe istaknute belom bojom i sa oznakama koje vam pomažu jasnu identifikaciju portova, slotova i na taj način vam jasno olakšavaju odluku u smislu koje slotove za memoriju treba prve popuniti modulima, ili koji uređaj treba povezati na određeni port. Vrlo korisna i lako uočljiva servisna informacija u cilju pravilnog konfigurisanja PC sistema. 
    ROGCrosshairVIIHero4s.jpg
    
   Ploču kao što je ROG Croshair VII Hero ne kupuje bilo ko. U pitanju je model namenjen veoma probirljivim korisnicima. Otuda ploča mora biti u najmanju ruku „specijalna“. Prvo što nam pada na pamet je neuobičajena pojava i naša intuicija nas automatski usmerava na pregled Aura RGB LED mogućnosti. Međutim, za razliku od nekih drugih modela, ROG Crosshair VII Hero deluje pomalo uzdržano. Nema svetla koje „pršti“ na sve strane. Osvetljen je oklop jednom tradicionalnom LED trakom koja preliva u duginim nijansama ili u jednobojnom režimu što je po vašem izboru i pride je tu Crosshair logotip koji na isti način menja boje. Dodatno je od svetlosnih bedževa, prisutan još sam ROG logo na hladnjaku čipseta i to je sve. Ukoliko želite spektakularnije svetlo, ASUS vam je stavio na raspolaganje dva konektora za povezivanje svetlosnih traka. Jedan kontroliše adresibilnu traku, dok je drugi namenjen klasičnim svetlećim LED trakama na 12V. Uglavnom, zadovoljeni su ukusi probirljivih, kako onh koje vole diskretno osvetljenje ili pak onih koji uživaju u radosti „disco“ efekata.
    
   Pomenimo još jednu bitnu činjenicu, a tiče se nove mogućnosti sinhronizacije sa Philips HUE bežičnim RGB sijalicama. Podsećamo vas da je Philips HUE vodeća tehnologija na polju ambijentalnog RGB osvetljenja, a od sada svoje kućno svetlo možete kontrolisati i podešavati preko matične ploče i Aura aplikacije te na taj način potpuno uklopiti rad dvašeg računara u kućni ambijent. Sa druge strane čitav stan za tren oka možete pretvoriti u svoju ličnu gejming arenu. Zanimljiva mogućnost.
    
   ROGCrosshairVIIHero5s.jpg  
   Bez obzira na svu „razdraganost“ koja prati gejming proizvode, ROG Crosshair VII Hero je vrlo ozbiljna ploča. Na takav zaključak vas navode detalji koji nepogrešivo izazivaju osećaj prisustva premijum proizvoda. Crni, mračni pertineks sa detaljima od aluminijuma tamno grafitne boje sa prelepim print detaljima su ono što hrani vaše aspiracije ka konfigurisanju PC računara vrhunskog kvaliteta i performansi. Ova ploča je idealna osnova za jedan takav kompjuter. 
    
   U tom pravcu nastavlja sa ostatkom karakteristika. Zanimljivost je da ploča upošljava dva M.2 NVMe slota prikačena na x4 PCI Express komunikacione linije treće generacije. Ovo nas je prilično iznenadilo, obzirom da većina X470 bazirnaih ploča sa dva M.2 slota radi u režimu prvog M.2 slota sa Gen3 putanjama koje su „prikačene“ direktno na CPU, dok drugi radi sa Gen2 putanjama kontrolisanim od strane X470 čipseta. Takvo stanje stvari diktira ograničeni broj PCI Express putanja i činjenica da AMD X470 čipset ne podržava rad sa PCI Express Gen3 već samo onim druge generacije (Gen2). Kako je ASUS uspeo da ubrza komunikaciju sa drugim M.2 slotom, ostaje mala tajna ovog proizvođača. Još veću misteriju izaziva činjenica da ovaj slot deli transportne putanje sa poslenjim PCI Express x16 slotom koji zapravo radi u PCIe x4 modu. Kada je jedan od ova dva konektora aktivan, drugi se automatski isključuje. Klasični mehanizam kontrole od strane X470 čipseta.
    ROGCrosshairVIIHero6s.jpg
    
   Pošto već pričamo o M.2 konektorima spomenimo da je prvi slot prekriven aluminijumskim hladnjakom koji koristi termo podlogu kao sloj između metala hladnjaka  i površine NAND čipova.  Ploča osim M.2 konektora novije generacije nudi i 6 klasičnih SATA portova koje kontroliše X470 čipset i služe za rad SATA hard disk uređaja kao i klasičnih 2.5“ SSD SATA diskova na bazi 6Gbps interfejsa.
    
   ASUS ROG Crosshair VII Hero ploča koristi standardnu konfiguraciju PCI Express x16 slotova za grafički podsistem. Primećujemo tri fizička PCIe x16 konektora od kojih su dva vidno izdvojena specijalnim sigurnosnim metalnim oklopom koji daju strukturnu čvrstinu čitavom konektoru što je naznaka da su upravo oni predviđeni da rade sa grafičkim kartama. Ovde skrećemo pažnju da je prvi PCIe x16 konektor sa kompletnim arsenalom 16 Gen3 komunikacionih vodova, dok drugi radi u x8 Gen3 režimu i služi za korišćenje dve grafičke karte istovremeno u CrossFireX ili SLI režimu rada. Kada su instalirane dve grafičke karte, ploča ih automatski prepoznaje, a odgovarajući kontroler pod okriljem Ryzen procesora se prebacuje u dvostruki x8 PCIe režim rada. Treći fizički slot ima na raspolaganju samo četiri komunikacione putanje i to sporijih (Gen2) specifikacija i pod kontrolom je X470 čipseta. Pored nabrojanih  na ploči se nalaze i dva PCIe x1 konektora za dodatna proširenja mogućnosti odgovarajućim kartama.
    
   ROGCrosshairVIIHero7s.jpg  
   Tradicionalno nam se sviđa prisutnost specijalizovanih „overkloking“ tastera, svojevrsnih prečica za rad na otvorenom kada su u pitanju „Start“ taster za uključivanje sistema, zatim „reset“ i sada već uobičajeni „SafeBoot“ i „Retry“. Prvi od potonjih učitava „safe mode“ overkloking profil na kome je overklokovani sistem prethodno funkcionisao, dok je „Retry“ klasični hard reset taster. Tik pored poslednja dva se nalazi i prekidač za „Slow Mode“ u slučaju korišćenja hlađenja tečnim azotom. Dakle, ovim detaljima ROG Crosshair VII Hero poručuje da se radi o ultimativnom overkloking oruđu. U vezi toga još jedan dokaz koji potkrešljuje prethodnu konstataciju, a tiče se prisustva mernih tački koje se nalaze tik uz poziciju 24-pinskog ATX konektora i služe za povezivanje unimera i praćenje napona: CPU jezgra, sistemskog kontrolera, RAM memorije, čipseta i oscilatora sistemske frekvencije itd.
    
   Ploča naprednog „kalibra“ ne može da prođe bez odgovarajućeg arsenala konektora za brzi rad sa eksternim uređajima. Otuda Crosshair VII Hero na ATX sekciji sadrži: dva integrisana tastera – prvi za opoziv BIOS podešavanja na fabričke vrednosti i drugi BIOS „Flashback“ ako slučajno ispraznite sadržaj upravljačkog softvera služi da ga na najjednostavniji način oporavite i ponovo oživite matičnu ploču. Zatim je tu jedan kombinovani PS/2 port za miša ili tastaturu ako ste već emotivno vezani za neku vremešnu periferiju, dok su ispod njega dva USB 2.0 porta od kojih je donji predviđen za podršku BIOS Flashback funkcije tako što u njega povezujete USB fleš memoriju sa binarnom datotekom za učitavanje sadržaja BIOS-a. Potom nailazimo na dve vertikale sa po četiri (ukupno 8) USB 3.0 portova, LAN gigabitni port i ispod njega dva USB 3.1 porta koji su izvedeni u jednom tip-A klasičnom konektoru i drugom, savremenijem obostranom tip-C konektoru. Nakon toga sledi audio sekcija sa analognim izlazima za više-kanalne zvučnike, ulazom za mikrofon i optičkim izlazom. 
    
   ROGCrosshairVIIHero8s.jpg  
   Pored ovih, ploča na sebi nosi interne konektore za dodatne portove. Nudi jedan USB 3.1 konektor za rad portova na prednjem delu kućišta, zatim tu je konektor za dodatni par USB 3.0 konektora i još jedan dodatni port za rad USB 2.0 portova ili odgovarajućih uređaja sa USB kontrolom. Iskreno, fali nam malo više USB 2.0 internih konekcija za rad upravljivih AiO sistem ili LED svetlosnih kulera koji koriste softversku kontrolu rada RGB efekata.
    
   Gejming podrazumeva dobar zvuk i brzu internet konekciju tako da ova vrhunska ROG ploča integriše već dokazano dobra rešenja. U slučaju audio sekcije koristi SupremeFX zvučnu tehnologiju zasnovanu na Realtek S1220 codec procesoru i dodatnom ESS Sabre HiFi DAC konverteru digitalnog u analogni signal. U okviru ove sekcije je integrisan i zasebno Texas Instruments RC4580 integralno pojačalo sa malim izobličenjem, a sve kako bi se isporučio što kvalitetniji zvuk na slušalicama ili zvučnicima, u gejmingu ili slušanju muzike, svejedno. U svrhu prirodnijeg i verodostojnijeg zvuka, ploča koristi Nichicon audiofilske elektrolite i pozlaćene audio konektore radi što manjeg gubitka na kvalitetu signala. Sve to uz pomoć Sonic Radar III i Sonic Sutdio III softvera treba da pruži korisniku uživanje u muzici i realističnim zvučnim efektima u igrama.
    
   ROGCrosshairVIIHero9s.jpg  
   Kada pričamo o brzoj internet i mrežnoj konekciji, rad ovog bitnog podsistema u slučaju gejminga, ali i svakodnevnog rada je poveren Intel I211-AT mrežnom kontroleru koji je već stari i pouzdan pratilac mnogih ploča u skupljem cenovnom segmentu, kod kojih se traže brz protok i besprekorna kontrola saobraćaja internet podataka. Kako bi vezu sa mrežom i internetom učinio maksimalno pouzdanom, LAN port na ovoj ploči koristi sistem osigurača kojim eliminiše štetno dejstvo statičkog elektriciteta i time štiti osetljivu elektroniku na štampanoj ploči. Upravljanje radom i arbitracija saobraćaja internet podatka kao i transport paketa podataka lokalnom mrežom se obavljaju iz pratećeg ROG GameFirst IV softvera koji se dobija uz ploču.
    
   Verzija ploče koju smo testirali stiže sa integrisanim Wi Fi bežičnim mrežnim modulom. U pakovanju se nalazi prepoznatljiva 2×2 antena u obliku leđnog peraja koje pristaje uz ekstremno atraktivan izgled Crossfire VII Hero modela. Bežična mrežna karta radi u opegu dve talasne dužine: 2.4GHz za bolji domet i 5GHz za brži transfer podataka. Podržana je 2×2 MU MIMO tehnologija koja ubrzava rad sa više istovremeno, bežično povezanih uređaja što sa druge strane pretpostavlja upotrebu odgovarajućeg MU MIMO rutera kako bi se iskoristile sve prednosti ove tehnologije.
    
   ROGCrosshairVIIHero10s.jpg  
   I na kraju, ROG UEFI BIOS – vrhunski upravljački softver koji ASUS pločama daje onu tako željenu nepobedivost i konstantnu prednost nad ostatkom konkurencije, što se posebno odnosi na najviše pozicionirane modele. Baš kao što je slučaj i sa našom današnjom pločom. Već početak i ulazak u pozdravni ekran otkriva crvenu temu nagoveštavajući da se radi o Republic of Gamers proizvodu. Kada malo dublje „uronite“ u menie i sve raspoložive opcije, otkrivate riznicu naprednih funkcija i finih podešavanja za overkloking. Raznovrsnost opcija zahtevaće i malo traganja po internetu kako bi vam bilo do kraja jasno čemu koja služi. Ipak, trud se isplati jer se Crosshair VII Hero može naštelovati i utegnuti do nivoa preformansi samog maksimuma postojeće generacije CPU Ryzen čipova.
    
   ROGCH7Hbios0.png 
   ROGCH7Hbios.png
    
   Kretanje kroz menie i opcije je jednostavno kao uostalom kod svih Asus ploča sa razlikom prisutnosti dodatnih delova u kojima se nalaze specijalna setovanja za ručno podešavanje i kontrolu overkloking procedure. Prednost prisustva gotovo savršenog „firmware-a“, ova ploča je pokazala i tokom rada jer u značajnoj meri olakšava rukovanje sistemom i pronalaženje maksimalnih vrednosti u procesu stresnog testiranja ključnih komponenti sistema.Test platforma:

   MB: 
   ASUS ROG Crosshair VII Hero

   CPU: 
   AMD Ryzen 7 2700X, AMD Ryzen 5 2600X

   RAM: 
   2x8GB G.Skill SNIPER X 3466 CL16 

   VGA: 
   MSI GTX 1060 AERO ITX

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST1000

   SSD: 
   Kingston A400 240GB

   Cooler:
   Cooler Master AiO MasterLiquid Pro 240 

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Performanse:
   [modul]test=695[/modul]ROG Crosshair VII Hero matična ploča se bez obzira da li je koristite za običan, svakodnevni rad ili overkloking, ponaša skoro besprekorno. Savršeno predvidivog ponašanja, vodi vas očekivanim putanjama bez ekscesnih situacija koje će vam zadati glavobolju ili brigu. Sofisticirane hardverske karakteristike kao i jednako savršen upravljački softver ploče u radu i relanim situacijama se sjajno upotpunjuju, čineći jednu od najboljih osnova za vaš napredni gejming PC na bazi poslednje generacije Ryzen procesora i X470 čipseta.
    
   Instalacija ploče je jednostavna i u najvećem broju slučajeva pruža osećaj pravog zadovoljstva koje inače može da pruži  sklapanja računara. Narano, to se odnosi na one koji znaju da rade i cene natprosečno kvalitetne komponente. Sve je na svom mestu, a prateća oprema je više nego bogata. Budite sigurni da ćete sve neophodno čak i više od toga, dobiti u pakovanju, potrebno da instalirate ploču baš onako kako ste to zamišljali.  
    R22700default.png
    
   Ugradnja CPU čipa i kulera koji je u našem slučaju već prepoznatljivi CM Liquid Master Pro 240 je lak proces oslobođen začkoljica i mogućih problema. Ploča u kućištu lako pronalazi svoju poziciju jer ima već ugrađenu masku na ATX sekciji konektora. Zbog toga je konfigurišemo u relativno kratkom periodu i ostajemo sasvim relaksirani za izazov instalacije Windows 10 OS-a i pratećih drajvera.
    
   Standardna test baterija protiče već uobičajeno i pomalo dosadno predvidiva. Zbog toga nam pažnju zaokuplja lep svetlosni detalj na oklopu ATX sekcije koji se u početnoj konfiguraciji crvenog LED svetla savršeno uklapa u okruženje masivnih aluminijumskih hladnjaka i njihove blago hrapave alu površine tamno sive boje. Slično je i sa osvetljenim ROG amblemom na čipsetu. Ploča baš lepo izgleda, jednako dobro van pakovanja i kada je „upaljena“. 
    ROGCrosshairVIIHero11s.jpg
    
   Nakon, kompletirane baterije testova na „default“ vrednostima, krećemo u otkrivanje maksimalnih dometa. Obzirom da je naš CPU primerak već isproban i znamo šta možemo od njega očekivati u pogledu maksimalne frekvencije, ostalo je samo da vidimo kako če taj zadatak ispuniti matična ploča. Pripremni korak ide na 4.0 GHz i fiksiranje multiplikatora na 40x za sva prisutna jezgra. Napon ne diramo, već ga prepuštamo automatici matične ploče. Koristimo G.Skill Sniper X module na deklarisanoj frekvenciji od 3466MHz i CL16 latencijom, ali kakav bi to pokušaj overklokinga bio ako ne izvučemo i dodatni tračak brzine iz dotičnih modula. Podižemo frekvenciju na 3600MHz ostavljajući CL16 paramtere uz minimalno povećani napon za memoriju od 1.39V. 
    
   Sistem se budi i kao da je sve uobičajeno na fabričkim vrednostima sa lakoćom se sjurio u Windows 10 desktop. Očigledno mu prija brza memorija, doteran CPU i jednako munjeviti NVMe SSD koji je pravio društvo našem redakcijskom Kingstonu A400 drajvu. Sledi „re-start“ i ponovni ulazak u BIOS. Pokušavamo da iz RAM memorije izvučemo još koji MHz pride uz postojeće oštra setovanja, ali ne uspevamo da to učinimo bez značajnijeg opuštanja faktora latencije,  što nam uopšte ne odgovara zbog pogoršanja performansi. 
    ROGCH7Hbios2.png
    
   Vraćamo se CPU čipu i podižemo multiplikator na 41x. Re-startujemo i sve se ponovo podiže onako kako smo i potajno priželjkivali. Propuštamo jednu Blender rendering epizodu, CPU je odrađuje besprekorno. Stabilan je i temperatura je na prihvatljivo niskom nivou koji otvara mogućnost za dalja ubrzanja. Dižemo multi na 42x i dalje ostavljamo automatku aktivnu, podižemo sistem i Blender scenu, ali na polovini zadatka sistem „zamrzava“. Vreme je da preuzmemo ručnu kontrolu uz nagoveštaj da smo blizu krajnjih granica CPU čipa. 
    
   Nakon kraćeg eksperimentisanja sa početnih 1.35V, pronalazimo da je 1.385V minimalna vrednost koja održava stabilnim CPU na frekvenciji od 4.2GHz. Procesor je odradio nekoliko test scenaria bez ikakvih problema pokazavši vrlo slično ponašanje kao i nedavno testirani Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi, sa jednom malom, ali bitnom razlikom u kojoj je procesor prilikom OC-a na istoj frekvenciji i skoro identičnom naponu, radio 2 stepena hladnije na Crosshair VII Hero ploči. 
    R22700OC42.png
    
   Probali smo i na 4.3GHz, ali posle nekoliko bezuspešnih pokušaja smo odustali jer procesor nikako nije mogao da uspostavi željeni nivo stabilnosti „pucajući“ već u prvom prolazu rendering scene. Spustili smo multiplikator za pola vrednosti ali se ponovio isti problem u nešto povoljnijem obliku jer je sada „pucao“ iz drugog ili trećeg prolaza. Uglavnom, željenu stabilnost uspostavljamo na 4.2GHz što je bio maksimum za ovaj model ploče i našeg etalon CPU primerka.Dolazimo do samog kraja i zaključka nakon višednevnog druženja sa ovom sjajnom pločom. Imali smo sreće da ovu ploču praktično dva puta isprobamo, jednom tokom standardne Benchmark test procedure i pisanja ove recenzije, a drugi put za vreme održavanja zvanične promocije poboljšane generacije AMD Ryzen procesora na nedavnoj manifestaji koja je upriličena i na kojoj smo u sklopu OC olimpijade takođe od nekoliko mogućih, dobili baš ovu ploču i praktično postigli identične rezultate. 
    
   Ponovljeno iskustvo sa dva različita primerka govori o visokom dometu ovog modela. Sa druge strane iskustva drugih koji su imali prilike da isprobaju ovaj vrhunski Asus X470 bazirani model, nedvosmisleno upućuje na zaključak da se radi o referenci u svetu AM4 matičnih ploča. Raskošna u opcijama, vrhunski izrađena sa gotovo savršenim upravljačkim softverom, isporučuje performanse na kojima joj konkurencija može samo pozavideti. 
    
   ROGCrosshairVIIHeroaws.jpg  
   Dakle, u čitavoj računici performansi novog sistema, ROG Crosshair VII Hero je onaj element na koji se možete osloniti. Sve ostalo zavisi od izbora procesora, brze RAM memorije i mogućnosti da ugradite neki od brzih NVMe SSD diskova koji će moći da isprate visok nivo performansi ostatka ugrađenih komponenti.
    
   ASUS je sa svoje strane vrhunski odradio domaći na zadatak referentne AM4 ploče na bazi X470 čipseta. Ko traži vrhunsku ploču teško da će se pomaknuti dalje od police na kojoj se prodaje ova ploča. Ne kažemo da konkurencija nema adekvatan odgovor, ali ROG Crosshair uvek ima nekog dodatnog „keca“ u rukavu koji vas prelomi na njenu stranu. Ovog puta je to priprema za vrhunske overkloking domete i dva brza M.2 NVMe slota sa PCIe x4 Gen3 interfejsom komunikacije, više nego što nude ostali.  U tom kontekstu ide i cena od 300€, a što je jedini ograničavajući faktor kako bi se veći krug korinsika domogao ove ploče. Međutim, kao što smo i na početku rekli, ovo nije ploča za svakoga već samo za one sa visokim očekivanjima i zahtevima spremne da plate natprosečnu cenu za jednako vanserijske mogućnosti i karakteristike!
    
    
   Prednosti:
   – Vrhunski kvalitet izrade
   – Prisustvo brzih standarda komunikacije
   – Besprekorno ponašanje u radu
   – Izuzetan upravljački softver
   – Odličan WiFi MIMO 2×2 bežični mrežni adapter
   – Dva brza NVMe x4 Gen3 porta
   – Philips HUE kompatibilnost
    
   Nedostaci:
   – Visoka cena
    
   CENA: oko 300€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan