Asus ROG Maximus X Formula

Asus ROG Maximus X Formula

U pitanju je ploča opremljena maksimalnim spiskom opcija i opreme. U istom stilu je izrađen i fenomenalni ROG UEFI BIOS koji će vas podržati u apsolutno svakoj nameri dodatnog ubrzanja kroz pregršt naprednih overkloking opcija. Ne treba, zaboraviti i sjajnu vizuelnu pojavu sa velikim brojem atraktivnih svetlosnih Aura RGB opcija kao i zanimljivi OLED ekran sa sistemskim porukama.

  Sadržaj

   ROG Maximums Formula je posebna vrsta matičnih ploča. Još od samog početka se u ASUS ponudi razlikovala po velikim hladnjacima, vrhunskim overkloking mogućnostima i specijalnom zvučnom sekcijom. Jasno je da se takvim načinom obraća gejmerskoj populaciji, onima koji žele sam vrh performansi. Isti šablon ASUS primenjuje i danas nakon nekoliko uspešnih međugeneracija i modela koji isto tako ponosno nose naziv Maximus Formula u svojoj oznaci. Danas je aktuelna verzija sa Intel Z370 čipsetom i podrškom za rad poslednje generacije Intel Coffee Lake procesora. U pitanju je ekskluzivni model u ponudi ASUS ROG serije pod oznakom ROG Maximus X Formula, jedna od najboljih u ponudi za Intel LGA 1151 procesorsku platformu.
    
   Ova ploča raspolaže slobodno možemo reći, najkompletnijim spiskom funkcija i dodatnih opcija što znači da će vam omogućiti ostvarenje maksimumalnog nivoa performansi iz vašeg Intel Core procesora 8. generacije i pratećeg hardvera. Izbor dodatnih mogućnosti i funkcija su u najmanju ruku onakvi kakve i očekujete od jedne matične ploče sa premijum cenom od oko 500€. Ploča zaista nudi pregršt mogućnosti i dodatnih opcija ali ostaje pitanje da li je to dovoljno da bi se opravdala natprosečno visoka cena? 
    rogmaximusxformula1s.jpg
    
   Da bi pokazao svu ozbiljnost namere u cilju pružanja vrhunskih gejming performansi, ASUS je na ovu ploču ugradio CrossChill EK II vodeni blok “Г” profila izrađenog od bakarne legure, a koji direktno naleže na deo sa tranzistorima VRM modula. Tim potezom je nedvosmisleno poslao poruka korisnicima kako se neće zadržati samo na fabričkim radnim vrednostima, već je spreman za overkloking čak i najjačih i najzahtevnijih modela CPU čipova osme generacije Intel Core procesora.
    
    Svoju premijum pojavu već najavljuje na prvi dodir ogromnim pakovanjem koje se otvara po hauba principu. Kada je uzmete u ruku, prva asocijacija je neuobičajeno velika težina matične ploče što je posledica oduke ASUS-a da je opremi jednim svojevrsnim egzoskeletom koji je zapravo ogromni sendvič hladnjak napravljen delom od metala sa donje strane, a delom od masivne ABS plastike sa gornje strane, kako bi se višak toplote sa zagrejanih elektronskih komponeneti efikasnije oslobodio u okruženje. Očigledno je to jedan od poteza za pripremu misije ekstremnog overklokinga. 
    
   ROG Maximus X Formula je vanserijska ploča koja to dokazuje svojim kvalitetno izrađenim detaljima. Potpuno oklopljen i izolovan deo sa već ugrađenom maskom na delu sa ATX konektorima, omogućuje osim bolje zaštite konektora od elektro-statičkog pražnjenja i jednostavniju ugradnju ploče u kućište. Pri tome je panel sa konektorima načičkan ultrabrzim portovima sa najnovijim standardima koji garantuju maksimalnu brzinu transfera podataka sa perifernih uređaja (4x USB 3.0, 2x USB 3.1 tip-A + tip-C, 4x USB 2.0, USB BIOS Flashback, LAN itd.). Kao da sve to nije bilo dovoljno, ASUS se odlučio da integriše i bežičnu mrežnu kartu sa dvopojasnim radnim režimom na 2.4GHz/5GHz  i podrškom za  2×2 MU-MIMO standard komunikacije.  
    rogmaximusxformula2s.jpg
    rogmaximusxformula3s.jpg
    
   Poziciju centralnog procesora okružuje moćna i masivna jedinica za napajanje procesorskog čipa (VRM). U osnovi ona koristi 8+2 konfiguraciju koja se faktički postiže dupliranjem 4 faze za snadbevanje CPU dela i jedne faze koja snadbeva sistemski kontroler na procesoru. Upotrebljene su kvalitetne komponente koje dodatno ulivaju poverenje u ovu ploču. To nije samo šminka u šta smo se uverili i tokom overkloking testova obzirom da je VRM jedinica bila na visini zadatka omogućujući pravilno napajanje procesora čak i pri vrlo velikim radnim učestanostima, pri čemu je stabilnost napona CPU jezgara bila ključni faktor uspešnog overkloking ostvarenja od 5.1GHz. Tada je potrebno obezbediti konstantne vrednosti napona i zbog toga hlađenje VRM jedinice uključuje specijalne blokove pojačane sistemom disipacije pomoću tečnosti. Na blokovima se jasno uočavaju poklopci otvora sa navojima za “holendere”, a tik pored njih je i logo EK brenda, jednog od najpoznatijih i napriznatijih na polju hlađenja vodom. Zaključujemo da je spoj ASUS i EK tehnologije definitvno dobitna kombinacija kada je u pitanju Maximus X Formula.
    
   Jedini deo koji nije oklopljen je mali  prostor na ploči između CPU ležišta i 4 DIMM memorijska podnožja. Ona primaju naravno, DDR4 memorije i to najbrže primerke jer podržavaju overkloking režim rada RAM memorije sve do 4133 MHz i više. Slotovi su podeljeni po kanalima i različito obojeni kako bi vam olakšali pravilnu instalaciju i konfigurisanje bržeg, dvokanalnog režima rada. ASUS ROG Maximus X Formula sjajno sarađuje sa DDR4 modulima, navodeći ih na veće radne frekvencije poput projektila. To je idealna situacija za najjače Core i7 8700K primerke koji sa svojih 12 logičkih jezgara, trebaju što bržu komunikaciju sa RAM memorijom. 
    rogmaximusxformula4s.jpg
    
   Zanimljivi detalji na ovoj ploči počinju u zaleđu DIMM modula. Zahvaljujući ugrađernom oklopu, delovi kao što su glavni 24-pinski ATX konektor, USB 3.1 interni konektor, “reset” i “power” tasteri su izdvojeni kao zasebne celine i ne izgledaju “golo” kao na standarndim matičnim pločama. Ovaj detalj se posebno odnosi na pomenute funkcije koje su dobile prave, velike tastere sa pozadinskim osvetljenjem, a koji su deo čitavog oklopa tj. njegov produžetak. Tik iznad njih na samoj desnoj ivici je i heksadecimalni sistem informisanja o statusu sistema prilikom inicijalizacije i ranog podizanja sistema.
    
   Pomenuti sistem poruka nije jedini kojim ova ploča raspolaže obzirom da je sledeći na spisku specijalnih funkcija, ASUS-ov LiveDash OLED. Na poziciji nekadašnjeg sistemskog kontrolera (Northbridge), ugrađen je 1.3″ veliki OLED ekran koji prikazuje čitav spektar korisnih informacija o stanju sistema (CPU frekvencija, broj obrtaja ventilatora, temperature itd.) kao i grafički predstavljene poruke sa animacijama koje možete sami napraviti. Vrlo korisna opcija koja uz to izgleda neverovatno efektno. Do sada smo je samo jednom sreli i to na jednom od najjačih X299 modela, a što sa druge strane daje posebnu notu privlačnosti ROG Maximus X Formula ploči. 
    rogmaximusxformula5s.jpg
    
   Kada je u pitanju rad diskova, ova ploča nudi 6 klasičnih SATA III portova za povezivanje sa hard i SSD diskovima kao i par M.2 ležišta za brže verzije NVMe fleš diskova. Oba podržavaju PCIe x4 režim rada, dok samo prvi podržava i rad sa M.2 SATA verzijama SSD diskova. Računajte da će korišćenjem M.2 konektora biti isključeni pojedini SATA portovi. U slučaju korišćenja prvog M.2 porta isključuje se prvi SATA, a u slučaju korišćenja drugog M.2 konektora, žrtvujete 5. i 6. SATA port. To je zapravo ograničenje na sistemskom nivou i posledica je ograničenog broja raspoloživih PCI Express komunikacionih putanja Intel Z370 čipseta kao i kontrolera koji upravlja PCI-E magistralom u okviru CPU čipa. Pozicija drugog M.2 konektora je u neposrednoj blizini Z370 čipseta pa praktično dele isti hladnjak koji svojim produženim delom ima funkciju dodatnog hlađenja NAND čipova na M.2 SSD diskovima. Uglavnom, imate sasvim dovoljno opcija za povezivanje brzih diskova uz istovremeno najbrže protokole transfera podataka. Brzine i žustrine vašem PC računaru, zasigurno neće nedostajati. 
    rogmaximusxformula6s.jpg
    
   Za jednu modernu i ekskluzivnu ploču od posebnog značaja je pokrivenost i dobra pozicija dodatnih konektora za napajanje ventilatora, pumpi AiO sistema kao i klasičnih vodenih pumpi. Tu su i senzori temperature, raspoređeni na najvažnijim radnim tačkama matične ploče koji zajedno čine sistem sofisticirane telemetrije i naprednog monitoringa stanja vašeg računara. Vredno pažnje jeste i prisustvo konektora na koje se mogu povezati protokomer sistema vodentog hlađenja, kao i onaj koji upozorava da li u rashladnom sistemu ima dovoljno rashladne tečnosti. Svi navedeni senzori i kontroleri su pod direktnom kontrolom naprednog UEFI BIOS-a, što uz kombinaciju prateće Windows aplikacije, obezbeđuje podatke u realnom vremenu kada je u pitanju zdravlje i kondicija PC sistema.
   Nije zapostavljen ni deo sa ulepšavanjem pomoću ASUS Aura RGB svetlosnih efekata. Oni su prisutni na samoj ploči u zoni zaleđa ATX sekcije, zatim osigurača PCIe x16 slotova, ROG logooa na čipsetu i pomenutih “power” i “reset” tastera. ROG Maximus X Formula pored toga raspolaže i dodatnim konektorima za povezivanje RGB LED svetlosnih traka čiji se svetlosni režimi podešavaju iz prateće Aura aplikacije. Rad pomenutih RGB LED uređaja je moguće sinhronizovati sa radom ostalih ASUS Aura kompatibilnih uređaja (VGA, kućišta, ventilatori, periferije, itd.). Aura LED efekti u kombinaciji sa pomenutim OLED ekranom priređuju pravi spektakl pred očima iznenađenog korisnika. 
    rogmaximusxformula7s.jpg
    
   rogmaximusxformula8s.jpg
    
   Komunikacija sa LAN mrežom je poverena Intel I-219V gigabitnom kontroleru i ostaje malo iznenađenje zašto ASUS u ovaj model nije odlučio da ugradi skuplji i brži tip mrežne karte, bar one od 10Gbps. Sve to u kontekstu neke buduće aktuelnosti jednog top aktuelnog modela, sa cenom od skoro 500€. Sa druge strane tu je SupremeFX zvučna sekcija bazirana na standardnom za Z370 generaciju ploča, RTL1220 “codec” procesoru zvuka koji je dodatno pojačan prisustvom audiofilskih Nichicon kondezatora za prirodniju boju zvuka. U kombinaciji sa pratećim Sonic Studio III i Sonic Radar III softverom trebao bi da ispuni sva vaša očekivanja u pogledu dobrog kvaliteta zvuka kada su u pitanju muzika, filmovi i gejming.
    
   rogmaximusxformula9s.jpg
    
   Na kraju našeg predstavljanja ove vrhunske ploče nezaobilazan deo pobedničke ROG priče je vrhunski upravljački softver tj. UEFI BIOS bez koga ova ploča ne bi imala ni približno precizno i uspešno upravljanje resursima. U pitanju je onaj završni detalj koji daje šampionski osećaj u rukama svakog ko poseduje ovaj “dragulj”. ASUS je BIOS interfejs i raznovrsnost prisutnih opcija za podešavanje, doveo do savršenstva i dodatno unapredio specijalizovane opcije monitoringa poput onih o protoku tečnosti vodenih hlađenja i već spomenutih senzora kao dodatni deo telemetrije i nadgledanja rada sistema. Kada je u pitanju overkloking, BIOS na ovoj ploči je nezamenljivi deo komandne konzole odakle navodite svoj CPU i RAM do brzinskih maksimuma. Kada imate ovako softisticiran BIOS, dodatni softverski alati postaju suvišni, pri čemu naravno ne mislimo na one za monitoring.
    
   rogmaximusxformulabioss.jpg
    Test sistem:

   MB: 
   ASUS ROG Maximus X Formula 

   CPU: 
   Intel Core i7 8700K Coffee Lake

   RAM: 
   2x8GB HyperX DDR4 3600 CL17 Predator

   VGA: 
   MSI GTX 1070 Ti GAMING 8GB

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST1000

   SSD: 
   Kingston A400 240GB

   Cooler:
   Cooler Master AiO MasterLiquid Pro 240 

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

    
   Performanse:
    
   [modul]test=675[/modul]Kada govorimo o overkloking dostignućima ROG Maximus X Formula ploče, moramo istaći da se pokazala u svetlu najbolje tradicije, elitnih primeraka “Republic of Gamers” porodice. Impresionira pre svega stabilnost rada na visokim radnim vrednostima kada čitava platforma deluje neverovatno stabilno ulivajući dodatni nivo poverenja kod korisnika. Visoke frekvencije se postižu sa nestvarnim osećajem lakoće kao da podešavate fabričke vrednosti, a ne sam prag fizičkih mogućnosti poslednje generacije Intelove 14nm tehnologije.
    
   Baš kako je to bilo i sa poslednjim primercima ROG serijala onog trenutka kada pređete sa X.M.P. profila na manuelni mod podešavanja, izgube se vrednosti napona u našem omiljenom monitoring programu (HWInfo). Na sreću, ispomoć u vidu CPU-Z alata nam je pomogao da se uverimo kako je napon bio stabilan i bez fluktuacija. I zaista, procesor je bio “zalepljen” za 1.344V i pri tome otišao do 5.1GHz, renderujući Cinema 4D Studio scenu pola sata bez i najmanjih znakova slabosti, dok je u isto vreme naša etalon HyperX Predator memorija radila na 3.6GHz. Ovakve rezultate uz navedene radne vrednosti do sada nismo postigli ni na jednoj Z370 baziranoj matičnoj ploči. Odličan rezultat! 
    
   Pokušali smo sa 5.2GHz i 5.3GHz. Sistem se budio i podizao do desktop Windows 10 operativnog sistema. Na žalost, ograničeni kapaciteti AiO sistema hlađenja nisu mogli da se izbore sa temperaturnim skokovima koji su iznenada prekidali svaki dalji pokušaj zahtevnijeg rada sa overklokovanim procesorom.
    
   Ostajemo sasvim zadovoljni postignutim sa utiskom kako je ROG Maximus X Formula čistokrvni primerak overkloking optimizovane matične ploče spremne da u potpunosti iskoristi i najmanji delić rezerve snage vašeg procesora, RAM memorije i ostalih komponenti.
    
   M10FOC51.PNG
    Ovo je ploča za sve one koje hoće apsolutni maskimum iz svog hardvera, svaki bit snage iz procesora i memorije, pa joj otuda naziv u potpunosti odgovara. U pitanju je jedan od onih primeraka matičnih ploča koji ne odustaji ni posle zaista žestokih overkloking ubrzanja, držeći “procesor” čvrsto pod kontrolom poput ugriza pitbul terijera. Pre će se desiti da vam AiO sistem hlađenja posustane nego što ćete dovesti ploču do granice regularnosti rada. Jednom rečju, vrhunski projektovana i napravljena matična ploča kojoj je teško pronaći iole realnu manu. 
    rogmaximusxformula10s.jpg
    
   U pitanju je ploča opremljena maksimalnim spiskom opcija i opreme. U istom stilu je izrađen i fenomenalni ROG UEFI BIOS koji će vas podržati u apsolutno svakoj nameri dodatnog ubrzanja kroz pregršt naprednih overkloking opcija. Ne treba, zaboraviti i sjajnu vizuelnu pojavu sa velikim brojem atraktivnih svetlosnih Aura RGB opcija kao i zanimljivi OLED ekran sa sistemskim porukama. Koliko god se trudili da proniknete u sve tajne Maximus X Formula matične ploče, ona uspeva svaki put da vas iznenadi, poput mađioničara koji iz rukava “sipa” svoje adute.
    
   Čitava priča u suprelativima ima i svoju težinu tj. cenu koja izražena u evrima iznosi 500€. Žestoko po džepu korisnika ali uz konstataciju da do sada nismo videli, ni probali, bolju i opremljeniju matičnu ploču za Intel Coffee Lake procesore. Poseban kvalitet u kontekstu cene je svakako i detalj vrhunske pripreme i dodatne opreme za “custom” sisteme vodenog hlađenja što nikako ne treba zanemariti obzirom da se time ističe jedan poseban overklking kvalitet ove ploče. 
    rogmaximusxformulawrds.jpg
    
   Odgovor na pitanje da li vredi toliko novca neće ništa značiti prosečnim korisnicima obzirom da oni nisu ciljna grupa jednog ovako naprednog proizvoda. Ovo je ploča namenjena najzahtevnijim gejmerima i entuzijastima koji pogone najjače verzije, otključanih primeraka Intel CPU čipova 8. generacije, one koje je Intel predodredio za vanserijske ploče vrhunskih mogućnosti naknadnog ubrzanja. U pitanju su korisnici koji ne žale novca za premijum kvalitet procesora, ploče i RAM memorije. Samo u tom kontekstu možete dokučiti koliko zaista može jedna ROG Maximus X Formula. Ploča zbog koje ćete biti iskreno srećni i potpuno zadovoljni. To retko koji model ploče može danas da pruži svom vlasniku. Takve ćete izbrojati na prste jedne ruke. Zbog toga ne bi ni da dužimo sa pričom. U pitanju je ploča koja sa punim pravom osvaja najvišu nagradu koja dodeljuje naša redakcija – Editors Chioce. 
    
    
   Prednosti:
   – Vrhunska izrada i spisak opreme
   – Natrposečne overkloking mogućnosti
   – Priprema za vodeno hlađenje
   – Top stabilnost u radu i overklokingu
    
   Nedostaci:
   Očekivali smo brži LAN standard
    
   CENA: 500€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi