Asus ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti

Asus ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti

Kartica je brza i kao stvorena za monitore sa baznom 1080p i 1440p rezolucijom. Tiha i hladna u radu, britka u isporuci dovoljnog frejmrejta kako bi vam isporučila savršeno glatku animaciju pri visoko postavljenim grafičkim detaljima, ASUS ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti grafika sa pravom zaslužuje preporuku kao idealan gejming akcelerator u svojoj klasi!

  Sadržaj

    
   Aleksandar Božović
    
   Nvidia Pascal je već prilično zrela tehnologija na tržištu. Priznajem da sam pomalo već zasićen proizvodima na bazi Pascal arhitekture. Jednim delom to je posledica brojnih proizvoda koji su prošli kroz naš “testlab”, ali i sve češćih vesti o predstojećim Volta novitetima i arhitekturi koja treba da nasledi postojeće Pascal grafičke karte.  
    rogstrixgtx1070ti0mala.jpg
    
   Upravo je to onaj trenutak kada postojeća tehnologija daje najviše za uloženi novac jer proizvođači raspolažu zrelom tehnologijom oslobođenom početnih nedostataka i dodatno optimizovanom u cilju isporuke maksimalnih performansi. Sada Nvidia pokušava da iskoristi momentum Pascal tehnologije, nudeći praktično “sweetspot” proizvode poput nedavno predstavljenih GeForce GTX 1070 Ti grafičkih karti. 
    
   Cene se fino trimuju i spuštaju, najavljujući vreme novih, nadolazećih čipova sa novijim tehnologijama. Dok se to ne dogodi, maksimalno se eksploatiše materijal kojim proizvođači trenutno raspolažu. Otuda možete očekivati korekciju cena postojećih gejming modela grafike u klasi srednje jakih gejming akceleratora. Uprkos maniji kopanja kripto valuta, mnogo je lakše pronaći odgovarajuće GeForce grafike nego konkurentske Polars modele. Otuda GeForce GTX 1070 Ti deluje atraktivnije i bliže nego ikada ako zaista želite da nabavite grafiku za pravo, kvalitetno igranje u 1080p i 1440p rezolucijama.
    
   rogstrixgtx1070ti1mala.jpg
    
   U pogledu strukture resursa GPU procesora GeForce GTX 1070 Ti je bliži jačoj kategoriji GTX 1080 modela nego oznaci sličnijim prethodnicima GTX 1070 serije karti. Podsećamo vas da GTX 1070 Ti koristi praktično isti Nvidia GP104 grafički procesor kao i bolje pozicionirani GTX 1080 modeli sa razlikom da je kod verzije ugrađene na GTX 1070 Ti kartu isključen jedan SM blok CUDA izvršnih jedinica tako da ova karta raspolaže sa ukupno 2432 CUDA procesorskih jezgara, neznatno manje od 2560 koliko imaju GeForce GTX 1080 modeli. Poređenja radi, model koji se direktno menja tj “obični” GTX 1070 raspolaže sa svega 1920 CUDA jezgara. To dovoljno govori o razlici u sirovoj snazi GP104 verzije grafičkog procesora ugrađenog u jače i bolje GTX 1070 Ti karte.
    
   Ulazeći dublje u analizu ostalih karakteristika, vidimo da GTX 1070 Ti koristi identičnu 256-bita široku memorijsku magistralu za razmenu podataka sa 8GB GDDR5 video memorije, zatim 64 operativnih procesora za finalni rendering kadrova i konačno bazni radni takt koji je Nvidia ograničila na 1607 MHz kako bi napravila kakvu, takvu distancu od jačih GTX 1080 modela i sprečila pojavu uzajamne konkurencije u ponudi iste kategorije gejming karti.
    
    NvidiaGTX1070TiSpecs.jpg
    
   Ako se pitate zašto bi onda iole normalan korisnik gledao u pravcu skupljih GTX 1080 modela, jedini odgovor je zapravo suštinska razlika između ovih dveju karti a to je tip video memorije VRAM. Kao deo kompromisa u vidu pristupačnije cene, GeForce GTX 1070 Ti modeli koriste i dalje uobičajeni tip GDDR5 VRAM memorije dok u isto vreme GTX 1080 isporučuju bolje performanse zahvaljujući efektivnijem tipu GDDR5X video memorije koje rade na efektivnih 10GHz. Možda manje upućenim korisnicima ovaj detalj ne deluje preterano bitan, ali u pitanju je vrlo važan faktor naročito u kategoriji ovako jakih GPU procesora sa velikim brojem izvršnih jezgara. Shodno analogiji performansi kod CPU čipova tako i u slučaju GPU procesora važi pravilo da što imate kompleksnij procesor sa većim brojem izvršnih jezgara njihova prednost još više dolazi do izražaja u kombinaciji rada sa brzom memorijom. Tačnije rečeno, što više jezgara procesor integriše utoliko je potreba za bržom memorijom izraženija čime se performanse lansiraju u orbitu maksimalnih. 
    
   To je upravo onaj fini detalj triminga performansi zbog koga GeForce GTX 1080 modeli i dalje zadržavaju distancu boljih performansi u odnosu na GTX 1070 Ti. Ipak ciljno polje upotrebe ove kategorije grafičkih karti jeste igranje u 1080 i 1440 rezolucijama, a u toj misiji GTX 1070 Ti većinom ispunjava uslov obezbeđenja ciljanog frejmrejta od 60 kadrova u sekundi. Danas ćemo predstaviti jednu od najzanimljivijih karti u klasi GeForce GTX 1070 Ti modela – Asus ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti. 
   Ključno pitanje je zašto je ovaj Asus Strix model zanimljiviji od drugih, jednako sličnih GTX 1070 Ti modela. Postoji nekoliko razloga za to. Asus očigledno koristi svoju jaku poziciju na tržištu PC komponenti nezavisnih proizođača što mu omogućuje da se u nekim situacijma makar i malo ogluši o smernice koje proizvođači propisuju kako bi uredili pojedine tržišne kategorije. 
    rogstrixgtx1070ti2mala.jpg
    
   rogstrixgtx1070ti3mala.jpg 
   Upravo je takav slučaj ovog puta. ROG Strix GTX 1070 Ti ukida neke od limita koje smo imali prilike da osetimo u radu sa preliminarnim, testiranim modelom MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming grafike. To se pre svega odnosi na interval radnih frekvencija. Da bi se ovaj zahtev obezbedio nije dovoljno da Asus u BIOS-u kartice podesi veće radne vrednosti. Takva odluka možda deluje krajnje jednostavno na prvi pogled ali to povlači efekat lančane reakcije i čitav redosled poteza koji omogućavaju ovoj karti da radi na ciljanim radnim vrednostima i pruži brzinu iznad proseka.
    
   Morate imati kvalitetan GPU, VRAM, napajanje, sistem hlađenja i perfektno naštelovan upravljački softver koji dovodi ovaj gejming projektil u savršeni radni balans. Asus je bez imalo preterivanja pravi majstor u ovakvim situacijama, a testirani ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti je još jedan dokaz za ovu tvrdnju. 
    rogstrixgtx1070ti4mala.jpg
    
   rogstrixgtx1070ti5mala.jpg
    
   Prvi pogled na pakovanje ove grafičke karte daje informaciju da se zapravo radi o uveliko poznatoj Strix seriji gejming grafičkih akceleratora, ali pažnju vam odmah privlači jedan detalj na ambalaži. Zapravo jedna mala ali bitna ilustracija, a to je da kartica koristi probrani “Advanced Binned” primerak Nvidia GPU tehnologije. Moram priznati da čak i mi koji svakodnevno testiramo slične proizvode nismo u prilici da često susrećemo ovakve “specijalne” primerke proizvoda. 
    
   Zašto je ovaj detalj toliko bitan? Testirajući nekoliko GTX 1070 Ti modela primetili smo da njihov GP104 grafički procesor nerado zalazi u visoke radne frekvencije. Kada to kažemo mislimo na granicu od 2GHz i nešto malo više koliko je prag mogućnosti za Pascal arhitekturu. Naime da li zbog ograničenja Nvidie tek GPU procesori kao da gube dah oko 1950MHz. Neki vas zaustavljaju tek u samom pokušaju da dohvatite ovaj prag frekvencija, prekidajući rad i prikazujući poruku o prestanku rada na relaciji drajver – GPU. Sa druge strane testirani ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti bez problema zalazi u zonu dotičnih frekvencija ponašajući se upravo na način koji je i očekivan od jedne punokrvne Nvidia Pascal grafike. 
    rogstrixgtx1070ti6mala.jpg
    
   U standardnom režimu rada tj. kako to obično kažemo “iz kutije”, ovaj ROG Strix model ubrzava GPU do 1886 MHz tek neznantno više od prethodno testiranog MSI GTX1070 Ti GAMING modela. To znači da i ovaj Asus GTX 1070 Ti “debelo” prelazi zacrtanu liniju turbo granice od 1683 MHz koliko je prvobitno zamislila i odredila Nvidia. Međutim, lepša strana čitave priče je da dotični ROG Strix GTX 1070 Ti krije dodatno Turbo punjenje i ubrzava u OC režimu do maksimalno stabilnih 2076 MHz za GPU i čak efektivnih  9.2 GHz za GDDR5 VRAM. Time se opasno približila nivou GTX 1080 modela.
     asus1070rocafbr.png
    
   Sada sa potpunom argumentacijom možete reći kako je tako nešto lako postići sa “Binned” primerkom kartice. Ovde ćemo vas prekinuti jer moramo da istaknemo kako smo imali priliku da uporedo sa primerkom dobijenim iz Asus kanala, isprobamo i drugi primerak kartice dobijen iz regularnih kanala prodaje onako kako bi svako od nas kupio u slobodnoj prodaji i upravo ovaj primerak kartice nam je primarno poslužila za test. Svi rezultati prikazani na ovom testu su zapravo rezultati “normalne” verzije koja se tokom testiranja ponašala identično kao i probrana verzija. Razlike u radu i overkloking mogućnostima su bile skoro identične u par MHz odstupanja što je na nivou dozvoljnog kada su u pitanju fizički različiti primerci proizvoda.  
    rogstrixgtx1070ti7mala.jpg
    
   rogstrixgtx1070ti8mala.jpg 
   Da bi postigao ovako visoke radne vrednosti Asus je morao dodatno da poradi na dizajnu i opremi svoje ROG Strix GTX 1070 Ti grafike. Uprkos činjenici da različiti primerci iz Strix linije grafičkih karti liče kao jaje jajetu, međusobno se ipak razlikuju po nekim specifičnim detaljima. Kuler je jedan od njih. Vizuelno razliku ne možete primetiti obzirom da jači modeli koriste gotovo identičnu konfiguraciju 3 ventilatora na ukrasnom oklopu hladnjaka. Razlika je ispod haube i vidi se u veličini ogromnog hladnjaka koji koristi veoma masivno aluminijumsko telo sa brojnim rashladnim rebirima u cilju maksimalno velike površine za predaju toplote. U zadatku ubrzane toplotne disipacije mu pomaže sistem 6 toplotnih cevi koje prenose toplotu u udaljene delove hladnjaka. Dotični je prilično veliki i “debeo” a proteže su čitavom dužinom 30cm štampane ploče, zauzimajući u širinu dva i po mesta za PCI kartice.
    
   rogstrixgtx1070ti9mala.jpg 
   GeForce GTX 1070 Ti (levo) – GTX 1060 (desno)
    rogstrixgtx1070ti10mala.jpg
    
   U pogledu pravilnog snadbevanja potrebnom energijom, ova grafika koristi 6+1 VRM konfiguraciju modula za napajanje sa specijalno oblikovanim induktorima koji imaju za cilj da smanje onaj tako nepoželjni efekat zujanja prilikom punog opterećenja grafičke karte. Takođe, faze zadužene za snadbevanje GPU procesora koriste efikasne Fairchild energetske multi-čip module. Deo za snabevanje energijom GDDR5 memorijskih čipova je pod kontrolom UPI dvofaznog kontrolera koji duplira fazu zaduženu za napajanje VRAM-a. 
    
   Na štampanoj ploči primećujemo dva dodatna priključka za ventilatore sa PWM kontrolom kako bi njihov radni režim pratio zahteve rada grafičke karte u smislu obezbeđenja bolje provetrenog radnog okruženja. Dodatni efekat hlađenja štampe i elektornskih elemenata obezbeđuje velika metalna ploča i površina na leđnoj strani karte koja čitavom površinom emituje toplotu. 
    rogstrixgtx1070ti11mala.jpg
     rogstrixgtx1070ti12mala.jpg
    
    
   Osim funkcionalnog nije zapostavljen ni vizuelni deo. Ova grafika koristi uobičajeni Aura LED RGB “nakit” kao i LED osvetljenji ROG logo na poleđini. Rad svetlosnih efekata se može podesiti zasebno ili sinhronizovati sa ostalim ASUS Aura komponentama u sistemu instalacijom i pokretanjem istoimenog softvera. 
   Test sistem:
    
   MB: Gigabyte X370 Aorus Gaming 5
    
   CPU: AMD Ryzen 7 1700X 
    
   RAM: 16GB (2x8GB) HyperX FURY 2666MHz CL16
    
   GPU: MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G
    
   HDD: Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps
    
   SSD: Kingston SSD Now A400 240GB
    
   PSU: Cooler Master V1200 Platinum
    
    rogstrixgtx1070ti2mala.jpg
    

   Rezultati – Crysis 3: 
   [modul]test=616[/modul]
    
   Rezultati – Battlefield 1:
    
   [modul]test=615[/modul]Rezultati – GTA V:
    
   [modul]test=613[/modul]Rezultati – Deus Ex: Mankind Evolved:
    
   [modul]test=610[/modul]Rezultati – Tomb Raider 2016:
    
   [modul]test=609[/modul]Rezultati – Call of Duty Infinite Warfare:
    
   [modul]test=607[/modul] 
   Rezultati – Far Cry Primal:
    
   [modul]test=614[/modul]Rezultati – The Division:
    
   [modul]test=612[/modul]Rezultati – CUDA/OpenCL:
    
   [modul]test=606[/modul]Potrošnja energije i radne temperature:
    
   [modul]test=605[/modul]Iako se ne možemo pohvaliti činjenicom kako smo testirali značajniji broj GeForce GTX 1070 Ti  primeraka, već nakon prvih testova je bilo vidljivo da ASUS ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti isporučuje za jednu malu ali primetnu marginu bolje performanse od ostalih modela. Ako tome dodate i definitivno bolje overkloking mogućnosti, dobijate realnu razliku u performansama koja se kreće u intervalu od 5-13% što nije za zanemariti kod ovako jake i skupe klase gejming grafičkih karti.  
    rogstrixgtx1070ti13mala.jpg
    
   Bez sumnje je činjenica da i GTX 1070 Ti modeli ostalih proizvođača raspolažu dodatnim overkloking potencijalom, ali ono što smo do sada imali prilike da isprobamo vodi nas zaključku da nisu tako veliki i lako ostvarivi kao kod ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti grafičke karte. Pri tome treba posebno istaći da kod ovog Asus modela taj dodatni korak overkloking ubrzanja ne dovodi do nekih dramatičnih penala u vidu većeg grejanja ili osetno veće potrošnje energije. 
    
   ASUS ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti je dobro opremljen, koristi jedan dodatni 8-pinski konektor za napajanje i standardnu konfiguraciju izlaza za ekrane (1xDVI, 2xHDMI 2.0, 2xDisplayPort). Komfor u radu je jednostavno zagarantovan obiljem dodatnih opcija, softverskih alata, kvalitetnim i tihim radom rashladnog sistema te vrhunskim performansama. 
    rogstrixgtx1070ti14mala.jpg
    
   Obzirom na nedorečenost Nividie u pogledu tačno definisane tržišne pozicije GeForce GTX 1070 Ti modela je proizvela situaciju u kojoj mnogi proizvođači pomalo lutaju po pitanju radnh karakteristika. Tako one variraju od onih “običnih” koje se drže strogo zadatih Nvidia smernica što proizvodi jedan vidljiv brzinski jaz u odnosu na GeForce GTX 1080 modele i sa druge strane primeraka koji se ozbiljnije overklokuju i tako hvataju priključak sa pomenutim GTX 1080 modelima. ASUS ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti je upravo jedan od tih modela koji omogućuju solidan nivo dodatnog ubrzanja realno se preporučujući kao jedna od najboljih gejming grafika u srednje jakoj kategoriji. Praktično to i jeste smisao “sweetspot” modela zrele Pascal tehnologije pa smo skloni da zaključimo kako je ASUS dobro shvatio zadatak i pogodio u samu suštinu izlaska GeForce GTX 1070 Ti grafike. 
    rogstrixgtx1070ti15mala.jpg
    
   Sve rečeno potvrđuje u realnom radu. Kartica je brza i kao stvorena za monitore sa baznom 1080p i 1440p rezolucijom. Tiha i hladna u radu, britka u isporuci dovoljnog frejmrejta kako bi vam isporučila savršeno glatku animaciju pri visoko postavljenim grafičkim detaljima, ASUS ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti grafika sa pravom zaslužuje preporuku kao idealan gejming akcelerator u svojoj klasi!
    
    
   Prednosti:
   – Nadprosečne performanse u klasi
   – Odličan kuler
   – Veliki overkloking potencijal
   – Umerena potrošnja
   – Kontrolisano grejanje
    
   Nedostaci:
   – Velike dimenzije
    
   CENA: 500€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan