ASUS ROG Strix X399-E Gaming

ASUS ROG Strix X399-E Gaming

ASUS je uporedo sa izlaskom najnovijeg aduta AMD-a u klasi najbržih PC platformi predstavio par ploča među kojima je i današnji ASUS ROG STRIX X399-E GAMING test primerak. Inače ovaj model je toliko "svež" da ga slobodno možemo nazvati ekskluzivom obzirom da je dostupan tek na pojedinim evropsklim tržištima. Naziv ploče sugeriše da je ASUS pokušao da pogodi idealni balans između ultimativnih mogućnosti, cene i vrhunskih performansi.

  Sadržaj

   Bazu dobrog računara čini kvalitetna matična ploča sa dobro izbalansiranim spiskom funkcionalnosti koje omogućavaju pravilan rad osnovnih komponenti i povezivanje sa periferinim uređajima. Ovaj zahtev posebno dolazi do izražaja u klasi PC desktop računara visokih performansi. Moćni, višejezgarni procesorski čipovi zahtevaju ultimativnu infrastrukturu u smislu brze dopreme podataka, munjevite razmene sa RAM sistemskom memorijom i  mali odziv prilikom skladištenja podataka na novu generaciju fleš SSD diskova.
    
   ASUSX399ESTRIXROG1mala.jpg
    
   U tom pogledu veliki izazov je napraviti odgovarajuću ploču za najnoviju AMD Threadripper seriju procesora. ASUS je uporedo sa izlaskom najnovijeg aduta AMD-a u klasi najbržih PC platformi predstavio par ploča među kojima je i današnji  ASUS ROG STRIX X399-E GAMING test primerak. Inače ovaj model je toliko “svež” da ga slobodno možemo nazvati ekskluzivom obzirom da je dostupan tek na pojedinim evropsklim tržištima. 
    
   Naziv ploče sugeriše da je ASUS pokušao da pogodi idealni balans između ultimativnih mogućnosti, cene i vrhunskih performansi. Kada je u pitanju najbrža kategorija PC računara, obično se ne pita za cenu jer su performanse u prvom, a sve ostalo u drugom planu. Ipak, postoji veliki broj tržišta i kupaca koji se ne ponašaju po opšte prihvaćenom šablonu premijum kategorije već itekako brinu o troškovima. Sa cenom od 400€, ASUS ROG STRIX X399-E GAMING je 150€ jeftinija i za mnoge optimalnije rešenje od ultimativnog Asus ROG Zenith Extreme modela.
    
   ASUSX399ESTRIXROG111mala.jpg
    
   Iako se krije iz ROG GAMING naziva dotični STRIX X399-E prevashodno želi da izazove asocijaciju na brzinu i bolju opremljenost ploče mnogobrojno aktuelnim standardima brze komunikacije sa periferijama. Nagoveštaj da se radi o proizvodima iz premijm ponude daje  puni ATX  format izrade koji nudi dosta fizički raspoloživog prostora za ugradnju mnogobrojnih opcija kao i velikog TR4 procesorskog ležišta.
    
   Pakovanje je bogato i prilično veliko što se i očekuje od ovako skupog proizvoda. Dizajn je vrlo atraktivan što treba da asocira u pravcu brzine i naprednih tehničkih mogućnosti jedne vrhunske Threadripper matične ploče. Sličan koncept smo videli i na nedavno testiranom modelu namenjenom Intel Core-X seriji procesora koji praktično pripadaju istoj klasi kao i današnji X399 bazirani STRIX model. Zapravo to je svojevrsni odgovor AMD-a na Intelovu LGA 2066 procesorsku platformu. Zbog toga je i oprema ploče slična te obuhvata spisak na kome se nalazi: “Q-Shiled” štitnik, vertiklani adapter za montiranje M.2 SSD diska, četiri SATA 3 kabla za povezivanje diskova, DVD sa drjaverima, nekoliko vezica za sređivanje kablova u kućištu, SLI konektor, oznake i nalepnice sa ROG simbolikom, pakovanje dodatnih toplotnih senzora i produžetak kabla sa konektorom za povezivanje LED RGB osvetljenja.  Matična ploča je izrađena u prepoznatljivom crnom pomalo, mračnom izdanju kojim dominira ogromni TR4 interfejs za instalaciju Threadripper procesora. Kao što smo to rekli tokom testiranja Threadripper 1950X procesora, procedura instalacije je nešto potpuno novo i radi se na drugačiji način od svega što smo do sada probali. Zbog veličine procesorskog čipa čitav postupak ugradnje traži još veću pažnju i poštovanje određene procedure kako bi se CPU pravilno instalirao u odgovarajuće ležište matične ploče. Povećani broj osetljivih nožica u TR4 procesorskom podnožju, matičnu ploču čini ranjivijom i zbog toga zahteva dodatni oprez prilikom instalacije.
    
   ASUSX399ESTRIXROG2mala.jpg
    
   TR4 procesorsko ležište se nekako ušuškalo između dve grupe slotova za instalaciju DDR4 memorijskih modula. U skladu sa zahtevima memorijskog kontrolera u Threadripper čipovima, ROG Strix X399-E Gaming je spreman da primi maksimalno 128GB RAM memorije konfigurisane u četvorkanalni sistem raspoređen u čak 8 dostupnih slotova za memoriju. Potrebno je pratiti uputstvo i oznake o pravilnom rasporedu ugrađenih DIMM memorija kako bi ste konfigurisali četvorokalni sistem komunikacije, a koji itekako utiče na realne radne performanse Threadripper procesora. Tokom testova ploča je bez problema radila sa GEiL DDR4-3200 CL16 modulima, dok je u BIOS-u ponuđena podrška za RAM module na 3600MHz u OC radnom režimu.
    
   ASUSX399ESTRIXROG11mala.jpg
    
   U pozadini memorijskih ležišta nalaze se konektori za napajanje ploče. Ovde skrećemo pažnju da zbog energetske zahtevnosti čitave Threadripper platforme u pravcu veće potrošnje ROG Strix X399-E Gaming  koristi “ProCool” 24-pinski ATX konektor koji je u odnosu na klasične, prema rečima proizvođača, u potpunosti redizajniran u vidu ojačanih kontaktnih spojeva sa vodovima na matičnoj ploči. Bolja konekcija obezbeđuje efikasniji protok energije, manji otpor i grejanje što ploču tokom rada i većeg opterećenja značajno hladnijom. Tik pored glavnog ATX konektora se nalaze i dva pomoćna E-ATX 12V, jedan 8-pinski i jedan 4-pinski.
    
   ASUSX399ESTRIXROG3mala.jpg
    
   U blizini sekcije za snadbevanje električne energije nalazi se slot M.2 slot za instalaciju SSD diskova koji sada već po nekoj ASUS tradiciji zauzima vertikalnu poziciju uz pomoć adaptera koji stiže u spisku dodatne opreme. Dotični M.2 slot radi u režimu angažovanja x4 PCI Express komunikacione linije. Tik pored njega je smešten jedan interni USB 3.1 Gen2 konektor za povezivanje odgovarajućih, brzih portova sa prednje strane kućišta. 
    
   ASUSX399ESTRIXROG4mala.jpg
    
   Obzirom na činjenicu da AMD X399 čipset u kombinaciji sa Threadripper serijom procesora obezbeđuje 64 PCI Express komunikacione linije, ROG Strix X399-E Gaming je opremljen sa čak četiri fizička PCI Express slota koji u zavisnosti od konfiguracije kartica mogu raditi u “single” x16, dvostrukom x16/x16 ili trostrukom x16/x16/x8 režimu rada. Prema specifikacijama omogućen je rad sa 3-Way SLI konfiguracijama kao i Quad/Triple CrossFireX Radeon karticama što je u potpunoj suprotnostima sa najnovijim najavama AMD-a kako će ukinuti podršku na nivou rada sa Crimson Edition drajverima sa više od dve kartice u PC sistemu. Pored toga ploča nudi jedan PCI Express X4 slot sa sve četiri aktivne komunikacione linije kao i jedan obični PCI Express x1 slot.U pogledu podrške rada diskova, ROG Strix X399-E Gaming nudi opciju povezivanja maksimalno šest SATA 3 uređaja i mogu se konfigurisati u RAID 0, 1 ili 10 nivoe, dva M.2 SSD diska koji rade u SATA ili NVMe interfejsu pri čemu ovi potonji mogu da iskoriste prednost 4 aktivne PCIe 3.0 komunikacione putanje u cilju obezbeđenja drastično većeg transfera podataka. Konačno tu je i podrška za egzotične U.2 diskove kao svojevrsnu  eksternu 2.5″ formu NVMe diskova. Utisak je da imate zaista dovoljno izbora za povezivanje klasičnih hard disk uređaja velikog kapaciteta, brzih klasičnih SATA SSD modela ali i najbržih trenutno dostupnih M.2 NVMe i U.2 diskova na bazi fleš NAND memroije. Spomenimo da je pozicija drugog M.2 slota vešto skrivena ispod produžetka tela hladnjaka čipseta koji je bukvalno potrebno demontirati da bi pristupli poziciji za instalaciju M.2 uređaja. Dobra strana je što taj produžetak aluminijumskog tela služi kao funkcionalni hladnjak SSD uređaja i fleš memorijskih čipova.
    
   ASUSX399ESTRIXROG7mala.jpg
    
   ASUS je imajući u vidu zahtevnost Threadripper procesorske platforme u pogledu velike potrošnje i grejanja posebno obratio pažnju na ugradnju dovoljnog broja konektora za povezivanje ventilatora. Neki od njih su namenski izdvojeni za povezivanje pumpi sistema vodenih hlađenja kao i prekonfigurisanih AiO sistema hlađenja na bazi tečnosti. Ploča na sebi ima čak osam 4-pinskih konektora za kontrolu i napajanje PWM ventilatora plus opciju za povezivanje dodatna četri ventilatora preko kartice koja je zapravo svojevrsni razdelnik za potrebe povezivanje naknadnih ventilatora. Dva od četiri konektora su namenjena za napajanje rada pomenutih pumpi vodenog hlađenja. Pored toga ploča raspolaže konektorima za povezivanje eksternih toplotnih senzora lociranih na najvažnijim pozicijama: modula za napajanje, TR4 procesorskog ležišta, ispod čipseta i na samoj donjoj ivici matične ploče kako bi imali relevantan podatak o radnoj temperaturi sistema. Rad ventilatora i termo senzora se nadgleda i kontroliše iz Fan Xpert 4 softvera koji stiže uz ploču.
    
   ASUSX399ESTRIXROG10mala.jpg
    
   Kada je reč o komunikaciji računara sa internetom ROG Strix X399-E Gaming nudi opciju povezivanja preko klasične gigabitne LAN opcije koju u ovom slučaju čini provereni Intel Intel I211-AT mrežni kontroler sa zaštitom od štetnog delovanja statičkog elektriciteta i mogućnošću arbitraže prioriteta internet saobraćaja, tako da “on-line” igrama omogućite bržu interakciju sa serverima u odnosu na Windows Update proceduru ili obrnuto. Osim žičane mrežne konekcije, ova ploča nudi i bežično WiFi povezivanje na internet obzirom da ima ugrađen Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac kontroler sa 2×2 MU MIMO podrškom. U pitanju je dvopojasni WiFi koji radi sa ruterima na 2.4GHz i 5GHz talasnim dužinama. O prednosti upotrebe Multi User MIMO tehnologije pročitajte više na sledećem linku…
    
   ASUSX399ESTRIXROG5mala.jpg
    
   Deo zadužen za reprodukciju zvuka čini ASUS SupremeFX  audio sekcija koja se bazira na Realtek S1220 codec čipu. Karakterističan je po podršci za više-kanalnu reprodukciju zvuka sa naprednim ambijentalnim efektima. Vodovi za levi i desni audio kanal su potpuno odvojeni i izolovani u zasebne slojeve štampane ploče kako bi se izvorni signal sačuvao od bilo kakvih smetnji i šumova. Tu su i specijalni japanski audiofilski kondezatori koji čuvaju prirodan osećaj zvuka dajući mu toplinu i eliminišući onaj tako loš efakat siromašnog, metalnog prizvuka. Gejmeri će biti zadovoljni činjenicom da je ugrađeno posebno pojačalo za slušalice. Oni koji se bave muzikom primetiće prisustvo specijalnog kola koje sprečava efekat “pucanja” signala na audio izlazu. Na PC stanicama visokih performansi jednako važan detalj jeste prisustvo dovoljnog broja brzih USB konekcija. Kao što možete pretpostaviti ROG Strix X399-E Gaming ne oskudeva u ponudi portova za brzu komunikaciju sa perifernim uređajima čak šta više, prilično je izdašna sa ponudom od 8 USB 3.1 Gen1 portova na zadnjoj strani ploče tj. standardnoj poziciji ATX konektora. U pitanju su najčešće korišćeni Tip-A USB portovi dodatno označeni plavom bojom.
    
   ASUSX399ESTRIXROG9mala.jpg
    
   Pored toga X399 čipset obezbeđuje još četiri USB 3.1 Gen1 porta preko internih konekcija na samoj ploči. Specifikacije čipseta su dopunjene jednim internim konektorom u cilju povezivanja brzog USB 3.1 Gen2 porta sa prednje strane kućišta koji smo pomenuli nešto ranije u tekstu, a dodatno je prisutan zaseban ASMedia USB 3.1 Gen2 kontroler pod čijom su arbitražom dva porta na ATX sekciji konektora. Jedan je standardni Tip-A konektor, dok je drugi obostrani Tip-C konektor. Bogatu ponudu USB portova zaključujemo sa par internih konekcija koje opciono obezbeđuju 4 klasična USB 2.0 porta.
    
   Korisnici koji se bave overklokingom i finim štelovanjem performansi sistema na bazi ove ploče, pohvaliće prisustvo LED dijagnostičkog sistema koji pomoću heksadecimalnih poruka obaveštava korisnika o trenutnom stanju prilikom rane inicijaliztacije komponenti računara i tokom “boot” procedure. U tom kontekstu pomažu i LED diode različitih boja koje se aktiviraju redosledom kojim se vrši inicijalizacija CPU, RAM, GPU i podsistema diskova, tako da ćete odmah znati ukoliko “zapne” na nekoj od ovih osnovnih komponenti. U tom kontekstu je obavezno prisustvo izdvojenog “power” tastera.
    
   ASUSX399ESTRIXROG8mala.jpg
    
   ASUS je ROG Strix X399-E Gaming  ploču osim odličnih radnih karakteristika častio prilično lepim i atraktivnim izgledom. Prisutan je Aura LED RGB sistem osvetljenja sa dve prisutne grupe led dioda prekrivene specijalnim mlečnim kliritom što daje veoma lep vizuelni efekat, mnogo lepši nego kada su dotične LED diode direktno izložene pogledu. Dobija se mnogo lepši osećaj RGB svetlosnih efekata i prelaza pa čitavo osvetljenje deluje sofisticirano iako je u pitanju jednostavan trik.
    
   Pored pomenutih LED dioda i mogućnosti AURA sinhronizacije sa ostalim ASUS komponentama koje podržavaju ovu funkciju, ASUS je ovu ploču opremio sa dva dodatna konektora za povezivanje i upravljanje radom LED RGB svetlosnih traka. Tako je moguće pored samih komponenti u računaru podesiti i sinhronizovati ambijentalno osvetljenje. Kompletna kontrola efekata i aktivnosti AURA LED svetlosnih elemenata se vrše iz istoimenog softvera koji se isporučuje uz ploču.Da bi sve nabrojane hardverske mogućnosti radile kao celina neophodan je dobar upravljački softver tj BIOS. ASUS je dokazani majstor na tom polju kada pod diregintsku palicu UEFI BIOS-a treba orkestrirati rad svih naprednih funkcija na spisku centralnog procesora i matične ploče. ROG Strix X399-E Gaming je najbolji primer kako ta svojevrsna harmonija ugrađenog hardvera i UEFI BIOS softvera funkcioniše u realnom radnom okruženju. Cilj je pružiti maksimalnu kompatibilnost sa ugrađenim ostatkom komponenti i pri tome obezbediti najbolji mogući nivo performansi. 
    
   ASUSX399ESTRIXROGBIOS1mala.jpg
    
   ASUS je u slučaju ovog modela X399 matične ploče dotični zadatak izvršio bez greške. Obzirom na kompleksnost čitave platforme i na neverovatno veliki broj opcija za podešavanje, pravo je čudo kako sve besprekorno funkcioniše bez i najmanje nedoumice ploče kada krenete sa ručnim podešavanjima. BIOS tada savršeno sarađuje pa se u nekim situacijama počnete diviti sopstvenom umeću i  kako ste konačno ovladali tolikim brojem naprednih opcija. Istina je da ploča i njena automatika dosta toga urade umesto vas.
    
   ASUSX399ESTRIXROGBIOS2mala.jpg
    
   Interfejs i raspored menia je već uveliko poznat svakome ko se makar i jednom susreo sa ASUS pločama. To stvara osećaj već poznatog okruženja pa se kroz menie i mnogobrojne opcije krećete brzo. Svaka od stavki ima svoj kontekstualni meni u kome je objašenjena uloga dotične opcije. Posebno je impresivan “Advanced menu” sa pregršt overkloking podešavanja za CPU i RAM. Naravno, ukoliko vam je sve to nepoznato, ploča će vam ponuditei neke predefinisane “setup” profile pa se ne morate mučiti sa eksperimentisanjem.
    
   ASUSX399ESTRIXROGBIOS3mala.jpg
    
   UEFI BIOS je lak za saradnju, lepo izgleda i jednostavno se krećete bez obzira da li koristite tastaturu ili miš. Grafički nije opterećen detaljima koji bi vam skrenuli pažnju sa suštine dok crvena boja pozadine vas uvek podseća da pod rukama držite čistokrvnu matičnu ploču čije su ambicije postizanje vrhunskih performansi. 
    
   ASUSX399ESTRIXROGBIOS4mala.jpg
    
    
   ASUSX399ESTRIXROGBIOS6mala.jpg
    
   Posebno su korisne opcije za monitoring glavnih parametara rada, podrška za rad diskova velikog kapaciteta (preko 2TB), zatim odlični asistent za ažuriranje BIOS-a koji do krajnje mere olakšava ovu prilično važnu, ali vrlo stresnu operaciju. Tu su i posebni profili za snimanje vaših unikatinh kombinacija radnih parametara itd.  Jednom rečju sve glavne opcije podešavanja kao i bezbroj finih detaljnih faktora rada su obuhvaćeni ovim sjajnim UEFI BIOS-om koji je do trenutka testiranja imao samo jednu noviju verziju i toplo vam preporučujemo da obavezno pre rada proverite postojanje novijih BIOS verzija i uradite ažuriranje.Detaljne specifikacije proizvoda:
   [modul]specifikacija=9237[/modul]
   Test konfiguracija:
   CPU: AMD Ryzen Threadripper 1950X 
   MB: ASUS ROG Strix X399-E Gaming 
   Cooling: Cooler Master MasterLiquid Lite 240 
   RAM: 32GB (8GB x 4) GEiL DDR4-3200MHz 
   VGA: AMD Radeon RX480 8GB 
   HDD: Seagate Barracuda ST1000 
   PSU: Cooler Master V1200 Platinum 
    
    
   Windows 10 sistemske performanse:
    
    
   [modul]test=519[/modul]Windows 10 performanse u aplikacijama: video, muzika, fotografije
   [modul]test=520[/modul]3D gejming performanse 
   [modul]test=521[/modul]Matična ploča može da bude dobra ili loša. Jednostavno, nema između. Na sreću u pitanju je tipičan iz Asus ROG Strix proizvod. Dobro opremljen dodatnim opcijama i brzim standardima, oštar u radu, veoma atraktivnog izgleda uz upotrebu Aura RGB svetlosnih ukrasa i konačno zaokružen fantastičnim BIOS-om. Korisnici pred sobom imaju bukvalno sve što im treba da iz Treadrippera iscede poslednji promil performansi. Ploča je jednom rečju savršen spoj mogućnosti i optimalne vrednosti koliko se to može primeniti na jednu čistokrvnu ploču iz premijum PC segmenta sa cenom od skoro 400€. Kada za nešto kažemo da je vrhunski proizvod, onda je visoka cena podrazumevani detalj.
    
   ASUSX399ESTRIXROG12mala.jpg
    

   Prilikom podešavanja ROG Strix X399-E Gaming deluje kao da vam čita misli. To je zasluga vrhunskog upravljačkog softvera zbog koga ASUS proizvodi tako često osvajaju nagrade. Sa druge strane dotična činjenica izaziva kod korisnika osećaj da su natprosečno talentovani u štelovanju često, potpuno nerazumljivih tehničkih termina. Odličan “Ai” deo koji u našim tekstovima nazivamo “automatikom”, čini ovu ploču pametnim hardverom. Taj osećaj je sveopšte prisutan jer skoro sve što pokušate polazi vam za rukom, “zatezanje” memorije, overklokovanje procesora, čak i kada preterate ploča vas ne kažnjava već strpljivo vraća korak u nazad i sami uvidite gde ste pogrešili. Zaista sjajan hardver.
    
   Zbog toga AMD Threadripper izgleda bolji, radi brže i u mogućnosti je da demonstira svoju veliku snagu. Čitava platforma deluje zrelo i uigrano kao da je na tržištu već dugo vremena, a prošlo je tek mesec i kusur dana. Zbog dobrih ploča kao što je danas testirani ROG STRIX X399-E Gaming, korisnici stiču poverenje i to tamo gde je do sada AMD važio za slabašnog i zbog nedostatka snage nepoželjnog u PC konfiguracijama najviših performansi. Sve deluje poput bajke, korisnici počinju da veruju u AMD. Vraćeno mu je povrenje, a sa njim stiže i samopouzdanje. Intel je u problemima jer više ne može da nam maže oči svoji slatkim pričama jer postoji i druga, jaka strana priče ispričane na različit, AMD način. A u toj priči ROG STRIX X399-E Gaming ima veoma važnu ulogu.

    
   ASUSX399ESTRIXROGawardmala.jpg
    
   Stigli smo do kraja i red je da zaključimo utiske u radu sa ovom sjajnom pločom. Ne možemo da sakrijemo osećanje povlašćenosti u smislu da smo među prvima u Evropi imali prilike da testiramo ovaj model ploče. Drugi su možda imali raskošniji ROG Zenith na testu, ali ovaj ROG STRIX je prava “oštrica” poput sečiva katane koje prolazi kroz kikiriki puter. Opremljena poput sajber vojnika najnovijim arsenalom ultra brzih standarda za M.2, U.2, NVMe, USB 3.1 Gen2, WiFi 802.11AC deluje maksimalno naoružana u specijalnoj misiji. Već možete pretpostaviti kojoj… Nama ostaje samo da konstatujemo da smo pronašli idealnu ploču za AMD Treadripper procesore, a ostalim proizvođačima ostaje da nas ubede da makar postoji nešto slično i malo bolje. Do tada nagrada za apsolutnu preporuku kada su u pitanju PC HEDT radne stanice, zasluženo ide u ruke sjajne Asus ROG STRIX X399-E Gaming matične ploče! 
    

   Prednosti:
   – Implementacija savremenih standarda- Vrhunski kvalitet izrade- Nenadmašan upravljački softver (BIOS)- Izbor OC mogućnosti
   Nedostaci:
   – Visoka cena
   Cena: 400€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi