Asus ROG Zenith Extreme

Asus ROG Zenith Extreme

Imate onaj osećaj da vam sve polazi za rukom i da ste vi zapravo faktor brzine zahvaljujući umešnosti finog štelovanja karakterisitka vašeg sistema. Istina je zapravo da ova ploča to čini umesto vas pružajući besprekornu asistenicu čime na delu pokazuje rezultat bezbroj sati inženjerskog rada Asusovih inženjera kako bi vam isporučili vrhunsku matičnu ploču, pomerajući granice na jedan potpuno drugi nivo.

  Sadržaj

    
   Aleksandar Božović
    
   Prateći sva dešavanja koja se poput nekog iznenadnog, ubrzanog scenarija bitke odvijaju na tržištu procesora gde vojnici u vidu CPU čipova brzo menjaju pozicije svojih saboraca palih na bojnom polju koja zapravo označava pregrupisavanje snaga i zauzimanje borbenih mesta na prvoj liniji fronta – ne možemo se oteti utisku kako se čitava pozornica događaja preusmerila ka CPU čipovima dok su matične ploče kao njihove verne pratilje, dobile neku vrstu sporedne uloge jer se zapravo od njih to i očekuje da prate prvu zvezdu – centralni procesor. 
    
   asusrogzenithextremex3991mala.jpg
    
   Ipak, ja sam od onih staromodnih, klasičara koji su oduvek veliki značaj pridavali ulozi kvalitetne matične ploče. Takav stav imam i danas. Nema dobrog PC računara bez njegove vrhunske osnove koju čini beskompromisna matična ploča. Od nje zavisi najviše onaj vrhunski osećaj zadovoljstva u radu sa računarom – kada sve jednostavno i besprekorno funkcioniše. Da, to je njeno veličanstvo matična ploča.
    
   I dok teška artiljerija razmenjuje baražnu vatru na liniji Intel i AMD procesorskih rovova, kulminirajući sve savršenijim oruđem u vidu novih i boljih modela CPU čipova, ovaj trend se sa “mainstream” tržišta preneo i u klasu desktop platformi visokih performansi (HEDT). Borba za primat u ovom prestižnom delu PC tržišta se vodi između Core i9 i Ryzen Threadripper procesorskih platformi. U međuvremenu, dok se glavna bitka odvija na CPU tržištu, ništa manje važan rat se vodi na polju matičnih ploča. U glavnoj ulozi su one na bazi Intel X299 i AMD X399 čipseta. Svedoci smo kako proizvođači matičnih ploča zadovoljno trljaju ruke pokušavajući da što bolje kapitalizuju trenutnu situaciju u vezi aktuelnosti na polju novih CPU čipova i odgovarajućih ležišta koji su uslovili pojavu novih linija matičnih ploča. U dotičnom sledu događaja nema ustupanja ni za milimetar. Ploče za HEDT platformu moraju biti “pod konac” jer je to premijum PC segment – oproštaja nema!
    
   asusrogzenithextremex3992mala.jpg
    
   asusrogzenithextremex3993mala.jpg 
    Sam pomen HEDT – High End Desktop PC skraćenice vas nepogrešivo asocira na nešto kvalitetno i skupo. Danas predstavljamo jednu takvu ploču baziranu na AMD X399 čipsetu spremnu da primi AMD Ryzen Threadripper liniju procesora. U pitanju je Asus ROG Zenith Extreme matična ploča sa podrškom za TR4 procesorsko ležište.
    
   Ukoliko ste već dobro procenili i okarakterisali svoje potrebe rada na PC računaru kao zahtevne i odlučili da investirate u jak kompjuter na bazi višejezgarnog Ryzen Threadripper procesora, svakako morate računati na situaciju u kojoj ćete izdvojiti jednu dodatnu sumu novca za isto tako dobru matičnu ploču. Aristokrata kakav je Threadripper ne zaslužuje ništa manje do udobne vožnje jednim Phatnom Rolls Royce modelom. Upravo takva analogija je primenjiva u slučaju Asus ROG Zenith Extreme matične ploče. 
    
   asusrogzenithextremex3994mala.jpg
    
   Ima ASUS u svom asortimanu jeftinijih X399 matičnih ploča i prilično zanimljivih modela poput ROG Strix X399-E Gaming koga smo testirali na premijeri AMD Threadripper familije procesora, ali posle iskustva sa Asus ROG Zenith Extreme modelom, sve ostalo je nekako bledunjavo i slabo. Znate već taj osećaj, sigurno vam je dobro poznat i susretali ste se sa njim.
    
   Superlativi su ono čime se opisuje ova ploča koja košta 550€. To je dobrih 200€ više od proseka ponude za ovu klasu matičnih ploča ali zauzvrat dobijate onaj neponovljivi osećaj premijum proizvoda u vidu vanserijskih specifikacija i najnovijih integrisanih uređaja. Kada želite nešto najbolje u datom trenutku – to je najbolji opis ROG Zenith Extreme  ploče. 
    
   asusrogzenithextremex3995mala.jpg
    
   asusrogzenithextremex3996mala.jpg
    
   Sve to je jasno već na prvom susretu sa velikom kutijom u prepoznatljivom dizajnu i pakovanju vrhunskih ASUS ROG modela. Poput elitnih ratnika koji u boj idu okićeni ratničkim detaljima ulivajući strahopoštovanje na drugoj, u ovom slučaju konkurentskoj strani. Taj utisak je jednostavno neponovljiv među sličnim proizvodima. Ogromna i teška kutija sa “hauba” mehanizmom otvaranja u sebi krije robusnu blister bandažer plastiku koja čuva ovaj HEDT dragulj od mehaničkih oštećenja. Spisak opreme u pakovanju je jednako impresivan što doprinosi opštem stanju zadovoljstva i sreće već na prvom susretu sa Asus ROG Zenith Extreme pločom. Imate osećaj da ste kupili pravu stvar i znajte – niste se prevarili. 
   Asus ROG Zenith Extreme je shodno metodologiji označavanja ploča u Republic of Gamers liniji po prirodi stvari Rampage klasa proizvoda. Znači jedan TOP model za AMD platformu. To pokazuje već na samom startu svojim dimenzijama obzirom na vanstandardnu širinu štampe. Činjenica koja je jednim delom uslovljena veličinom Threadripper čipa odnosno pratećeg TR4 ležišta, dok sa druge strane moralo se napraviti dovoljno mesta za ugradnju dovoljnog broja memorijskih slotova za četvorokanalnu RAM podršku i implementaciju pratećih uređaja koji predstavljaju specijalitet konkretnog modela. Zbog svega toga dimenzije ove ploče više odgovaraju E-ATX standardu. Imajte to na umu prilikom izbora odgovarajućeg kućišta kako posle ne bi imali problema sa manjkom prostora u sistemu.
    
   asusrogzenithextremex3997mala.jpg
    
   TR4 podnožje je zaista ogromno, što nam u neku ruku olakšava proces instalacije TR1950X procesora. Ploča je snabevena dovoljnim brojem konektora za naknadno povezivanja ventilatora. Automatski prepoznaju da li je povezani ventilator sa PWM ili kontrolom obrtaja putem radnog napona. Treba povesti računa o tome šta od uređaja povezujete na određeni konektor jer ne isporučuju svi istu jačinu struje. Dobro je što je svaki od njih odlično ispraćen detaljnom kontrolom rada kroz BIOS matične ploče.
    
   Procesorsko podnožje je sa obe strane okruženo lako dostupnim DIMM slotovima za instalaciju DDR4 RAM memorije. Ukoliko nemate 4 memorijska modula procesor će raditi i sa dva, ali u sporijem, dvokanalnom režimu. Instalaciju samo jednog ne preporučujem, obzirom na zahtevnu prirodu višejezgarne arhitekture i potrebe brzog komuniciranja sa sistemskom memorijom, čime biste napravili ozbiljnije usko grlo u računaru. Uglavnom, ploča može maksimalno da adresira 128GB RAM memorije što i dogovara nameni jednog PC desktopa za svrhu napredne profesionalne upotrebe.
    
   asusrogzenithextremex3998mala.jpg 
   asusrogzenithextremex3999mala.jpg
    
   asusrogzenithextremex39991mala.jpg
    
   Vizuelnim pregledom ploče i identifikovanja DIMM slotova primetili smo jedan sličan, skoro pomislivši da je u pitanju neki rezervni deveti slot za memoriju. Ipak, to nije tačno jer se zapravo radi o specijalnom i do sada prvi put viđenom DIMM.2 slotu u koji se instalira M.2 adapter za ugradnju dodatnih SSD diskova. Zapravo je izbačen slot kojim je ASUS na nekim prethodnim modelima omogućavao vertikalnu ugradnju SSD “pločice”, a vodeći se iskustvima iz prakse da to  nije bilo praktično rešenje naročito u situacijama kada se ploča montira u kućište. Umesto toga sada je tu DIMM.2  kartica-adapter sa mogućnošću prijema dva M.2 SSD diska. Uz pomoć odgovarajućeg dodatka moguće je čak montirati ventilator na vrh adaptera koji direktno hladi NAND čipove na M.2 diskovima. Da bi rad M.2 diskova bio potpuno kontrolisan tu su i dva konektora za ugradnju temperaturnih sondi. Sve zajedno deluje daleko ozbiljnije od pomenute opcije vertikalnog montiranja M.2 SSD disk/kartica.
    
   Nezgodno je što DIMM.2 slot manje iskusni korisnici mogu lako pomešati sa DIMM slotovima za RAM memoriju prilikom naknadnog dodavanja memorije , ali je ASUS dotičnu situaciju predupredio jednim poprečnim metalnim osiguračem koji će korisnika odvratiti od pokušaja da “zabode” DDR4 memorijski modul u dotični slot. 
    
   asusrogzenithextremex39910mala.jpg
    
   asusrogzenithextremex39911mala.jpg
    
   Ugradnjom opcije montiranja dva M.2 SSD diska pomoću DIMM.2 adaptera u Asus-u izbegli zavlačenje diskova između slotova, a istovremeno su izmestili njihovu poziciju u zonu hladnijeg radnog okruženja. Treći M.2 slot i pozicija za ugradnju se nalaze u blizini X399 čipeta, a prekriva ga deo hladnjaka koji poput nastrešnice prekriva M.2 karticu i služi za bolji prenos toplote generisane radom NAND čipova. Jednako je neobična ova pozicija jer je ASUS ponovo izmestio M.2 disk van toplotnog uticaja u poleđini čipseta tačno između čipseta i SATA/U.2 portova. Očigledna je namera proizvođača da M.2 disk oslobodi preterane toplote i efekta zagrevanja okolnih uređaja i na ovoj pažnji im definitivno valja čestitiati.
    
   Kada smo već kod podrške za rad diskova, Asus ROG Zenith Extreme pored pomenutih M.2 SSD diskova nudi i 6 klasičnih SATA 3 konekcija kao i onaj za rad egzotičnih U.2 diskova.
    
    asusrogzenithextremex39912mala.jpg
    
   asusrogzenithextremex39913mala.jpg
    
   Ploča raspolaže sa četiri PCI Express x16 v3.0 slota koji zahvaljujući dovoljnom broju raspoloživih PCIe putanja mogu da rade u režimu x16/x8/x16/x8 (4-way SLI / CFX). Dodatno su vam pri ruci jedan PCIe x4 i jedan PCIe x1 slot za instalaciju karti. Impresivno i na nivou očekivanja jedne vrhunske HEDT ploče.   
   Ploča je opremljena eksluzivitetima među kojima se posebno ističe deo za mrežnu komunikaciju . Tu je pre svega bežična mrežna karta koja radi pod 802.11ad standardom na talasnoj dužini od čak 60GHz kako bi obezbedila maksimalni protok podataka. Ova mreža ujedno podržava i MU-MIMO tehnologiju radi lakšeg arbitriranja bežičnog saobraćaja. U paketu opreme su prisutne dve prateće delta antene. O tome šta je MU-MIMO tehnologija smo već pisali.  
    asusrogzenithextremex39914mala.jpg
    
   asusrogzenithextremex39915mala.jpg
    
   Drugi deo čini jednako interesantan par. Prvi je standardno provereni Intel Gigabitni LAN I211-AT dok zanimljiviji deo stiže u vidu zasebnog  LAN PCI-E adaptera tj  ROG Areion rešenja sa maksimalnom propusnom moći od čak 10Gbps. Da bi to postigli morate imati i odgovarajuće kablove kategorije 6e. Još samo kad bi mrežnu sekciju uparili sa odgovarajuće brzim svičevima i ruterima, Internet bi poleteo. Ovako nam ne preostaje ništa drugo nego da se strpimo i sačekamo novu generaciju uređaja velike brzine. Uglavnom PC sa ovom pločom će spremno dočekati brže standarde mrežne komunikacije.
    
   asusrogzenithextremex39916mala.jpg
    
   asusrogzenithextremex39917mala.jpg
    
   Dobra stvar je što drajvere za instalaciju egzotičnih integrisanih uređaja ne morate juriti unaokolo po internet sajtovima jer uz ploču stiže jedan USB 3.0 memorijski “ključić” kapaciteta 8GB. Ovaj deo dodatne opreme je već postao praksa koju pozdravljamo na vrhunskim ASUS ROG modelima, obzirom da pretpostavljamo kako veoma mali broj sadašnjih korisnika uopše ima ispravan optički drajv.
    
   Pošto je u pitanju matična ploča namenjena okorelim overkloking korisnicima, ona stiže sa vrlo ozbiljnom pripremom u nameri da vas podrži u iznalaženju maksimalnih brzinskih dometa instaliranih komponenti. Zato su prisutni obavezni “power” i “reset” tasteri, “slow mode” prekidač kao i onaj za podršku rada sa hlađenjem na bazi tečnog azota. Tu je i specijalni ReTry taster čiji naziv najbolje objašanjava njegovu fukciju i na kraju opcija kojom prozivate sigurnosni mod podizanja sistema kada baš preterate sa overkloking ambicijama. 
    
   asusrogzenithextremex39918mala.jpg
    
   Vredan pažnje detalj je svakako izostanak ekrana sa POST porukama prilikom rane inicijalizacije i podizanja sistema. Umesto toga je svoju namenu našao specijalni LiveDash OLED ekran koji ispisuje detaljne poruke prilikom provere CPU, RAM i GPU podsistema, te nakon podizanja OS-a ispisuje poruke o radnim vrednostima glavnih faktora rada računara poput: temperature različitih uređaja, CPU frekvencije a možete i pustiti sopstveno kreiranu GIF animiranu grafiku. Iako malo čudno zvuči u praksi sjajno funkcioniše, a mali ekran je postavljen u vizuelnoj zoni oklopa ATX sekcije konektora.
    
   Kad smo već kod svetla i animirane grafike, bila bi neoprostiva greška ne pomenuti prisustvo naprednog LED RGB Aura osvetljenja i pratećih efekata. Zone LED svetla su postavljene na oklopu ATX sekcije, zatim hladnjaku čipseta i donjem delu spoljne ivice štampane ploče na kojoj se čitavom dužinom prostiru ugrađene LED diode popt onih na zasebnim LED trakama. Ako vam to nije dovoljno tu su i posebni konektori za povezivanje dodatnih LED RGB traka koje rade na 5V i 12V, po vašoj želji. Rad čitavog Aura svetlosnog sistema se kontorliše iz prateće, istoimene aplikacije.
    
   asusrogzenithextremex39919mala.jpg
    
   Priču o opremljenosti ploče integrisanim uređajima zaokružujemo integrisanim audio rešenjem u vidu SUPREMEFX sekcije na bazi Realtek ALC1220 codec procesora, ali on zapravo sa standardnim rešenjima ima malo dodirnih tačaka. Izlaz za slušalice koristi integrisani konverter digitalnog u analogni signal (DAC) kao i prateće pojačalo za slušalice. Time se dobija mnogo veća dinamika zvuka i daleko kvalitetniji audio osećaj nego u slučaju standardnih rešenja. Ovaj deo (ESS Hyperstream SABRE9018Q2C DAC) se brine za  poboljšanu rezoluciju zvuka kako bi se muzika učinila što prirodnijom, a zvučna scena široka sa pregršt detalja koji čine osećaj baš onakvim kakvim ste i očekivali od jednog premijum rešenja. Bez obzira da li ste od onih korisnika koji uživaju u muzici i naprednim gejming efektima, odnosno u ambijentalnim efektima najnovijih filmova, zvuk na Asus ROG Zenith Extreme ploči vas ni za trenutak neće ostaviti u nedorečenosti kvaliteta sadržaja koji čujete. Poseban detalj koji pokazuje brigu ASUS-a u pravcu izrade audio sekcije jeste i specijalno osvetljenje na analognim konektorima olakšavajući identifikaciju konektora za pravilno povezivanje odgovarajuće višekanalne konfiguracije zvučnika.  
   Pričati o Asus ROG Zenith Extreme matičnoj ploči, a ne istaći njene vrhunske OC predispozicije bio bi neoprostivi propust. Ploča je dizajnirana da pruži “110%” performansi. Taj supersportski osećaj je prisutan u svakom detalju štampane ploče i upotrebljenim rešenjima. Spremna je da primi i povede Threadripper procesore do samog limita postojećeg postupka 14nm izrade silicijuma Zen jezgra. VRM jedinica je uređaj koji obezbeđuje noramalan rad ovog vanserijski kompleksnog procesora. Otuda je ASUS upotrebio svo raspoloživo znanje i iskustvo. Na prvi pogled ne deluje predimenzionirano već kompaktno, ulivajući poverenje da ga je napravio neko ko itekako dobra zna šta radi. Već i vizuelna inspekcija komponenti na ploči, nedvosmisleno vas navodi na ovaj zaključak. 
    
   asusrogzenithextremex39920mala.jpg
    
   U tu svrhu ASUS je na Asus ROG Zenith Extreme ugradio 8-fazni VRM modul gde svaka pojedinačna faza koristi visoko integrisani Infineon energetski čip koji u formi jednog čipa integiše MOSFET tranzistore, drajver i Šotki diodu radi unapređene efikasnosti. Radi se o uređajima zaista vrhunskih karakteristika koji se zbog toga koriste na zahtevnim serverskim rešenjima. Njihov rad prate MicroFine oklopljeni induktori i polimer-tantalski kondezatori koji koriste sinterovani tantal kao anodu i visoko provodni polimer kao katodu. Sve to rezultuje izuzetno niskom otpornošću i superiorno visokim radnim frekvencijama radi precizne isporuke potrebnog napona. Rad VRM jedinice i pojedinačnih faza su pod kontrolom namenskog PWM kontrolera. Upotreba specifičnih i kvalitetnih rešenja rezultira kompaktnom ali vrlo efikasnim VRM modulom jer sa podrškom radu kabastih Threadripper procesora nema komporomisa.
    
   asusrogzenithextremex39921mala.jpg
    
   To potvrđuje ozbiljnost kojim su izrađeni detalji na ovoj ploči poput hladnjaka na VRM jedinici. Obzirom da je Threadripper veliki potrošač energije, hlađenje VRM jedinice može da bude priličan izazov. Otuda ASUS koristi hladnjak sa toplotnom cevi koja je povezana sa dodatnim, rebrastim alu telom smeštenim ispod oklopa ATX sekcije. On je skriven od pogleda korisnika a kuriozitet je da koristi dodatni 35mm ventilator kako bi se ubrzao proces oslobađanja toplote. Iskreno ne sviđa nam se ovo rešenje jer se ventilator vrti na maksimalnih 6000 obrtaja u min. i bez obzira koliko kvalitetan bio, tokom opterećenja emituje specifični visokofrekventni zvuk. Venitlaor jeste kvalitetan, obzirom da se dotični model koristi na serverskim proizvodima o čemu svedoči i cena od 28USD, ali ipak ostavlja nedoumicu primenjenog rešenja jer visoki broj obrtaja itekeko utiče na njegovu pouzdanost što potvrđuju i forumi za podršku ASUS proizvoda. Inače u pitanju je isti ventilator koji koristi ASUS TUF serija ploča.
    
   Očekivali smo da ASUS problem disipacije toplote VRM modula reši bez upotrebe dodatnih ventilatora ali je očigledno potrošnja energije i količina toplote koja se oslobađa u ovakvim situacijama velika. Deo nastojanja da se ubrza proces predaje toplote može se videti i na poleđini ploče. Tu primećujemo jedan veliki metalni štit. Osim ukrasnog, namena ovog dela je povećanje disipacione površite u svrhu efikasnijeg rešavanja generisane toplote.
    
   asusrogzenithextremex39922mala.jpg
    
   U kombinaciji sa vrhunskim upravljačkim sofverom Asus ROG Zenith Extreme deluje poput ultra sportskog automobila, super sofisticiranog alata za probijanje brzinskih limite Threadripper tehnologije. Lakoća kojom ova ploča radi i pogoni veliki broj Zen jezgara je naprosto impresivna. Sve se odvija glatko sa nepodnošljivo lakoćom koju prati briga o “zdravlju” hardvera. Odgovor i reakcija na korisničke zahteve su momentalni i bez otpora, tako da nemate dovoljno vremena da se zapitate  gde je granica. 
    
   Zbog svega toga naš test primerak Ryzen Threadripper 1950X čipa je postigao stabilnih 4.1GHz pri naponu od 1.4V i prošao niz testova bez problema. Time je postigao limit frekvencije karakterisitčan za prvu generaciju Zen 14nm tehnologije. Kada uporedimo to sa nekim prethodnim pločama kako onih baziranih na X399 čipsetu tako i onih za “obične” Ryzen 7 primerke sa X370 pločama, lični utisak je da Asus ROG Zenith Extreme to čini apsolutno najbolje uz skoro perfektno ponašanje i minimalno stresiranje korisnika ali i samog procesora. Jednostavno je impresivan kako u standardnom tako i overkloking režimu rada.
    
   zenithrogcpuzmala.png
    
   zenithrogoc41.mala.png 
   Svo nabrajanje referentnih hardverskih karakteristika ne bi imalo nikakav smisao bez integracije vrhunskog BIOS-a na Asus ROG Zenith Extreme matičnoj ploči. ASUS jednostavno prevazilazi i najsmelija očekivanja, a slobodan sam da priznam da čak ni meni nakon svih ovih godina druženja sa pločama nisu sasvim poznate sve opcije koje nudi BIOS ove ploče. To se pre svega odnosi na napredna overkloking podešavanja u svrhu ekstremnog ubrzanja CPU čipova korišćenjem nekonvencionalnih rashladnih rešenja u svrhu takmičarskog overklokinga. 
    
   BIOS1mala.png
    
   Za potrebe ubrzanja čipova hlađenih vodom i vazduhom vam neće trebati sve prisutne opcije ali ćete tokom finog podešavanja shvatiti kako vam je sve potrebno na dohvat ruke i u tako finim koracima da će štelovanje rada vaše Threadripper platforme učiniti pravim zadovoljstvom ma koliko to veliki izazov bio čak i za iskusnije korinsike. Tome doprinosti već prepoznatljivi ASUS sistem menija i hijerahija glavnih opcija pa je kretanje maksimalno olakšano. Ploča savršeno sarađuje i prosto ju je nemoguće “zaglupeti” lošim postavkama u BIOS-u. Jednom rečju BIOS  Asus ROG Zenith Extreme je domaći zadatak za ostale proizvođače matičnih ploča.
    
   BIOS2mala.png
    Detaljne specifikacije proizvoda:
   [modul]specifikacija=9306[/modul]
   Test konfiguracija:
   CPU: AMD Ryzen Threadripper 1950X 
   MB: Asus ROG Zenith Extreme 
   Cooling: Noctua NH-U12S 
   RAM: 32GB (8GB x 4) HyperX 426C DDR4-2666MHz @ 2933 MHz Quad Channel 
   VGA: AMD Radeon RX480 8GB 
   HDD: Seagate Barracuda ST1000 
   PSU: Cooler Master V1200 Platinum 
    
    
   Windows 10 sistemske performanse:
    
    
   [modul]test=600[/modul]Windows 10 performanse u aplikacijama: video, muzika, fotografije
   [modul]test=599[/modul]3D gejming performanse 
   [modul]test=598[/modul]Mogli bismo da pišemo o Asus ROG Zenith Extreme matičnoj ploči još naširoko, ali bi time odvratili koncentraciju i pažnju korisnika sa suštine ove vanserijske ploče. Postaje kliše ali nas ASUS ne ostavlja ravnodušnim kada osetite ovako sofisticiran uređaj pod rukama. U pitanju je pravi dragulj  među sličnim proizvodima sa efektom propratne cene koja prelazi magičnu sumu od 500€. Dali vredi taj novac? Običnom korisniku sigurno ne, ali onim zaluđenicima u vrhunski hardver i ekstremnim overklokerima svaki novčić uložen u jednu ovako dobru ploču ima potpuni smisao. Zbog toga je ona namenjena probranoj eliti korisnika HEDT PC platofrmi. 
   Za one koji žele konkretniji zaključak biću sasvim jasan – od ovoga ne može bolje kada je u pitanju AMD Threadripper platforma. U pitanju je Asusov “flegšip” model za TR4 procesorsko podnožje. Time je sve rečeno.  asusrogzenithextremex39923mala.jpg
    
    asusrogzenithextremex39924mala.jpg
   Osećaj komfora u radu i opšte sigurnosti ma šta god pokušali sa ovako jakim i moćnim procesorom zaista ne može da vas ostavi ravnodušnim. Imate onaj osećaj da vam sve polazi za rukom i da ste vi zapravo faktor brzine zahvaljujući umešnosti finog štelovanja karakterisitka vašeg sistema. Istina je zapravo da ova ploča to čini umesto vas pružajući besprekornu asistenicu čime na delu pokazuje rezultat bezbroj sati inženjerskog rada Asusovih inženjera kako bi vam isporučili vrhunsku matičnu ploču, pomerajući granice na jedan potpuno drugi nivo.
   Sve to ima pozitivan efekat i po popularizaciju AMD HEDT platforme. Deo tržišta na kome AMD gotovo do juče nije imao ulogu, odjednom nudi rešenje koje ne samo da parira već se čini bolje od konkurentskog. Intel je uživao na lovorikama slave ali je za kratko vreme ostao bez čvrstog tla, gde je AMD Thradripper sa jednom pločom poput Asus ROG Zenith Extreme pokazao potpunu zrelost u radu  uz natprosečno visok nivo performansi. Malo koje to očekivao ali su ASUS i AMD u ovom slučaju dotičnu tvrdnju demonstrirali za najvišu ocenu.
    asusrogzenithextremex399awardmala.jpg
   Pomalo se već ponavljam koristeći superlative, ali verujte da jednog iskusnog zaljubljenika nije lako dovesti u stanje ushićenja hardverom koji trenutno ima u rukama. Upravo je to slučaj sa kombinacijom ove ploče i najbržeg Threadripper predstavnika. Ukombinujte to sa dovoljno brze memorije, jakom grafikom i brzim SSD diskovima i imaćete nešto što se može slobodno nazvati najmoćnijim PC računarom današnjice. Otuda ova ploča kao baza jednog takvog računara ne zaslužuje ništa manje od nagrade za ultimativni izbor!
    
   Prednosti:
   – Vrhunski osećaj u radu- Sigurnost, stabilnost, performanse- Bogatstvo opcija podešavanja- Overkloking performanse- Kvalitet izrade i primenjenih rešenja- BIOS- Ultrabrzi LAN, WiFi standardi   … i još puno, puno toga
   Nedostaci:
   – Ništa vredno pomena  
   CENA: 550€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi