Biostar X570 Racing GT8

Biostar X570 Racing GT8

Dočekali smo AMD X570 ploču zbog koje više nema potrebe gledati u pravcu prethodne generacije X470 modela. Brza, savremena i sa pristupačnom cenom, Biostar X570 Racing GT8 je sve ono što će trebati prosečno zahtevnom korisniku AMD Ryzen 3000 platforme, čak i mnogo više od toga...

  Sadržaj

   AMD Ryzen 3000 se poput letnje oluje, svom žestinom “sručio” na PC desktop tržište. Poput ledenca su se različiti derivati Zen 2 tehnolgije stuštili po Intel konkurenciji, pa ne treba da čude i prvi podaci sa tržišta da se tokom proteklog meseca, prvog od starta nove Ryzen 3000 serije, samo jedan model Ryzen 7 3700X bolje prodavao od čitave linije Intel Core procesora. Možda je to i najbolja ilustracija furioznog starta nove AMD linije procesora. E, sada da li je toliko bolji je pitanje objektivne diskusije, ali svakako su marketing i posebno želja kupaca u PC desktop delu tržišta da konačno vide neku novu osveženu, platformu modernih karakteristika, dali jak vetar u leđa prodaji AMD procesora. Taj subjektivni osećaj korisnika desktop tržišta je nekontrolisana sila koja će pretegnuti tas na vagi hrabrijeg, mudrijeg i odlučnijeg. Intel je dobrim delom sam kriv za ovakvu situaciju…
    
    amd_Ryzen5_3600Xs.jpg
    
   AMD koristi momentum slave i pokušava trenutnu popularnost da kapitalizuje. Nekada poznat po odličnoj vrednosti za uloženi novac je princip koji se preko noći skoro promenio. AMD procesori u kategoriji 6C/12T modela (inače jedan od najpopularnijih) su postali osetno skuplji od pređašnje serije Ryzen 2000, prelazeći u kategoriju za klasu skupljih modela. Slično je i sa matičnim pločama koje smo dobili na test u tzv prvom “talasu” – 700, 500 evra. Cifre od kojih vam se diže kosa na glavi. Šta se desilo sa AMD-ovim sloganom – performanse svima dostupne?
    
   Pošto euforija ne jenjava, krenuli smo malo da tragamo i istražujemo da li je išta ostalo na meniju onih koji hoće dosta performansi po iole normalnoj ceni neke jake “mejnstrim” klase, tamo gde nas je AMD godinama uveravao da nema boljeg. Ok, procesori su tu, ali šta je sa pločama. Ove iz prvog talasa su zaista skupe, bez naznake za nekim iole pristupačnijim modelima, pa se veliki broj kupaca okreće ka X470 modelima. AMD je odmah reagovao i praktično zabranio PCIe 4.0 na X470 modelima, izbacivanjem poslednje verzije BIOS-a sa AGESA 1.0.0.3 ABB mikro kodom. Time ostaju bez jednog od ključnih unapređenja nove platforme. Može se učiniti kao nepopularan potez jer AMD je bez sumnje svesno zakomplikovao život svojim korisninicima, ali vam sa druge strane poručuje – pređite na novu platformu, dostupni su vam i alternativni X570, a ne samo premijum modeli.
    
    Biostar_X570_Racing_GT8_1s.jpg
    
   “Top tier” proizvođači, mahom prate AMD u nameri da iskoriste trenutnu situaciju. Međutim, za one malo pametnije kada “razgrnu” tu početnu gužvu ima i pristupačnijih rešenja. Danas vam upravo predstavljamo jednu takvu ploču za novu AMD Ryzen 3000 platformu i Matisse derivate – Biostar X570 Racing GT8 sa cenom od 220 evra. Biostar je bar kada se radi o ovdašnjim prostorima, napravio “comeback” na tržište matičnih ploča. Ima li smo prilike da se susretnemo sa nekoliko modela i generalni utisak je da cilja srž “mejnstrim” tržišta kroz relativno pristupačne i ploče dobrih performansi.  Oslobođene preteranog luksuza “šminkanja” i dodatne opreme, fokusirajući se na čistu suštinu onog za čim traga prosečno zahtevan korisnik mejnstirm klase, Biostar modeli su vrlo brzo stekli simpatije, čak i naše.
    
    Biostar_X570_Racing_GT8_2s.jpg
    
   Tako je i u slučaju AMD X570 modela. Dok “top tier” konkurencija bombarduje tržište najskupljim modelima, dotle Biostar pokušava da istoj toj publici kaže kako ima jednako dobrih ploča sa kompletnim spiskom neophodnih funkcionalnosti po značajno pristupačnijoj ceni i bez značajnijih ustupaka u onim ključnim detaljima zbog kojih smo svi nestrpljivo očekivali dolazak Ryzen 3000 & X570 platforme.
    
   Zbog toga Biostar nije hteo puno da eksperimentiše, držao se svog proverenog rešenja na kome je izgradio svoj najbolji X470 model matične ploče iz Racing GT8 serije i tržištu podario potencijalni “bestseler” u klasi AMD X570 modela.
    
   X570 Racing GT8 deluje lepo na prvi pogled. Kombinacija crne štampane ploče i crno-sivih detalja deluje Hi-tech. Izgled je jednako bitan ovih dana, ali naš fokus je ipak na kvalitetu ugrađenih rešenja. VRM jedinica deluje solidno. Upotrebljena je 12-fazna jedinica za regulacioju napona sa “dabler” rešenjima. Sasvim dovoljno za ciljanu grupu korinsika koji će mahom koristiti Ryzen 5 i Ryzen 7 modele. Sa njima ova ploča radi baš onako kako treba. Svakako će primiti i najjače Ryzen 9 modele, ali u tim slučajevima računajte na malo intezivnije grejanje VRM-a. U svrhu napajanja procesora, služe i dva dodatna (8+4 pinska) EPS +12V konektora kojima se “hrani” VRM sekcija.
    
    Biostar_X570_Racing_GT8_3s.jpg
    
   Hlađenje VRM jedinice je povereno solidnim alu-hladnjacima, ali jednako preporučujemo da obavezno usmerite neki ventilator na VRM sekciju kako bi ploča radila u režimu maksimalnih performansi. Ryzen primerci 3000-serije sa velikim brojem Zen 2 jezgara su vrlo zahtevni po pitanju preciznog napajanja i zbog toga im treba obezebditi adekvatne radne uslove. Biostar je to bez svake sumnje učinio, a na vama je da uslove u kućištu dovedete u optimalno stanje.
    
   Kako to trendovi nalažu, deo ATX sekcije sa konektorima, raspolaže ukrasnim štitom od plastike i svetlećim “Racing” logoom čime je Biostar jasno istakao pripadnost ovog modela najjačem serijalu u ponudi. 
    
    Biostar_X570_Racing_GT8_4s.jpg
    
   Prostor oko AM4 ležišta je očišćen od elemenata koji bi sprečili montiranje većih vazdušnih kulera, a tik pored njega je i deo sa 4x DIMM DDR4 memorijska slota. Memorija bez problema radi na najbržim setovanjima kada govorimo o AMP modelima, ali jednako dobro podiže brzinu 2933 MHz deklarisanih modela na nekih 3200 MHz,  što je svakako prednost ove ploče u svetlu činjenice da su ove memorije danas veoma prisutne na tržištu i svakako svojom cenom omiljene među korisnicima. Pri tome isporučuju dobre performanse. X570 Racing GT8 je tokom našeg testa odlično sarađivala sa G.Skill i HyperX modelima, čitajući predefinisane profile bez ikakovog problema i sa te strane je moramo pohvaliti.
    
   Odmah iza memorijskih slotova pored ATX konektora za napajanje se smestila sekcija pomoćnih tastera za “power”, “reset” i “clrCmos”. Vrlo korisna pomoć koju svesrdno pozdravljamo svaki put jer je od neprocenjive vrednosti svima koji eksperimentišu sa overklokingom i finim podešavanjem radnih karakteristika sistema.  U dodatku, tu je i sistem obaveštenja heksadecimalnim porukama o trenutnom statusu sistema prilikom podizanja računara. 
    
    Biostar_X570_Racing_GT8_5s.jpg
    Biostar_X570_Racing_GT8_51s.jpg
    
   Biostar X570 Racing GT8 koristi tzv kompletnu PCIe Gen 4.0 konfiguraciju slotova. Ploča poseduje tri fizička PCIe x16 slota sa dodatnim mehaničkim ojačanjem u vidu metalnih štitova koji daju stabilnost i potporu slotu u slučaju korišćenja velikih i teških grafičkih karti. Inače, prva dva PCIe x16 slota rade na 4.0 specifikacijama i pod direktnom su kontrolom sistemskog kontrolera Ryzen 3000 procesora. Prvi PCIe x16 Gen 4.0 radi u režimu aktiivnih 16 komunikacionih putanja kada je prisutna jedna grafička karta, a kada su instalirane dve, automatski se prebacuje u PCIe x8 Gen 4.0 režim rada. Drugi PCIe x16 slot ima na raspolaganju x8 PCIe 4.0 putanja, dok je treći, poslednji pod kontrolom X570 čipeta i komunicira preko PCIe x4 Gen4.0 magistrale. Pored nabrojanih ova ploča nudi tri PCIe x1 Gen4.0 slota za proširenje odgovarajućim karticama.
    
   Kada govorimo o podršci za rad M.2 PCIe i SATA SSD diskova, Racing GT8 nudi čak tri M.2 konektora i svaka od tih pozicija je pokrivena odgovarajućim aluminijumskim hladnjakom i termo provodnom trakom, radi boljeg hlađenja brzih M.2 SSD diskova nove generacije.  Prvi M.2 konektor je pod direktnom arbitražom Ryzen 3000 procesora i ima na raspolaganju PCIe x4 Gen4.0 magistralu te podržava rad brzih PCIe NVMe kao i M.2 SATA SSD modela. Drugi i treći M.2 konektor kontroliše X570 čipset i oba imaju na raspolaganju po četiri PCIe 4.0 linije transporta sa podrškom za rad NVMe i SATA SSD modela. 
    
   Biostar_X570_Racing_GT8_6s.jpg 
    
   Kome ni to nije dovoljno tu su dodatnih šest SATA3 portova za rad klasičnih 2.5” SATA SSD i HDD. Zbog ograničeno raspoloživog broja PCIe transportnih linija, kada se koristi neki od SATA portova, drugi M.2 konektor će raditi isključivo sa M.2 SATA modelima SSD diskova.
    
   AMD X570 čipset je hlađen aktivnim rešenjem koje čini kombinacija aluminijumskog hladnjaka i ventilatora. Deo sa ventilatorom je otvoren i deluje kao da mu fali neki ukrasni poklopac, ali sa druge strane je dotok svežeg vazduha neometan i pri tome ukoliko dođe ikada do kvara ventilatora, može se lako promeniti. Na delu je funkcija iznad estetike. Ventilaor je inače potpuno bešuman u radu, pri čemu održava čipset na radnim temperaturuama koje obezbeđuju maksimalne performanse ubrzane PCIe 4.0 magistrale.
    
    Biostar_X570_Racing_GT8_7s.jpg
    
   Na delu ispod PCI Express konektora primećujemo čitav niz “mid board” konektora. Tu su interni audio port koji povezuje prednje 3.5mm konektore za slušalice i mikrofon, zatim dva USB 2.0 koji su od koristi za LED RGB upravljive uređaje, potom par USB 3.0 konektora za brze portove sa prednje strane kućišta, kao i konektori za povezivanje signalizacije na kućištu, a u istom nizu se nalaze i dva konektora za napajanje i PWM kontrolu dodatnih ventilatora u kućištu. Baš sve kako treba i potaman
    
   Kad govorimo o dovoljnom broju konektora za priključivanje dodatnih ventilatora, Biostar je vodio računa o ovom zahtevu i osim pomenuta dva, prisutan je još jedan bočni za napajanje sistemskog ventilatora, kao i još dva pored pozicije CPU-a. Oni služe za ventilator CPU kulera odnosno za napajanje AIO pumpe vodenog hlađenja. Zanimljiva je njihova međusobna dijagonalna udaljenost pozicije u odnosu na CPU AM4 ležište. Inače, ploča ima i mikroprekidač za sve koji se odluče da eksperimentišu sa hlađenjem na tečni azot (LN2).
    
    Biostar_X570_Racing_GT8_8s.jpg
    
   Uprkos činjenici da je X570 Racing GT8 čistokrvni “mejnstrim” model, Biostar ga nije lišio LED RGB svetlosnih detalja. Obzirom da ploča koketira sa naprednijom korisničkom grupom i gejmerima, svetlosni efekti su definitvno sastavni deo opreme ove ploče. Osim pomenutog svetlećeg Racing logoa, tu je i jedna mala ukrasna lajsna na delu zvučne sekcije. Svetlosni efekti se podešavaju iz BIOS-a ploče ili prateće Racing Windows aplikacije. Podržan je i rad dve eksterne LED trake i to na +5V i +12V.
    
   Za procesiranje zvuka je izabrano provereno Realtek ALC1220 codec rešenje, dok je komunikacija sa internetom obezbeđena preko gigabitnog LAN-a. Ovde je očigledno da X570 Racing GT8 izlazi u susret gejming zajednici, jer nije bilo kompromisa oko uštede već je ugrađen provereno brz i siguran Intel i211AT full duplex kontroler.
    
    Biostar_X570_Racing_GT8_9s.jpg
    
   Pogled na sekciju sa konektorima otkriva “mejnstrim” karakter ove ploče. Tu pre svega mislimo na prisustvo DVI-D porta, kao i HDMI, te DisplayPort konektora za CPU rešenja sa integrisanim grafičkim jezgrom. Ova dva poslednja možemo da opravdamo, ali ne i DVI port, koji je ipak višak na ovako modernoj platformi. Umesto njega su potrebniji USB portovi. Tu je i PS2 priključak za tastaturu, a USB konekcije čini grupa od 4x USB 3.0 porta. Prisutna je i ultrabrza 10 Gbps USB 3.1 Gen2 veza koju čine par konektora, jedan Tip-A i drugi obostrani USB-C konektor. Mali prigovor ide na činjenicu da su obojeni istom bojom kao i ostatak duplo sporijih USB 3.0 konekcija, pa korisnik lako može da “promaši” brži port, misleći da je su svi iste propusne moći. U nastavku sledi RJ45 LAN konektor kao i audio sekcija konektora koju čini grupa od pet 3.5mm pozlaćenih konekcija za višekanalnu konfiguraciju zvučnika, kao i jedan optički izlaz za vezu sa odgovarajućim AV pojačalima.
    
   Sa hardverske strane ploča je zaista bez zamerke urađena. Pedantna štampa i birane elektronske komponente ukazuju na pažnju prilikom izrade. Međutim, kao što to volimo da neprestano ponavljamo, dobar hardver bez odgovarajućeg upravljačkog softvera (BIOS) ne vredi puno. To su u Biostaru pravilno procenili zbog čega X570 Racing GT8 ni malo ne zaostaje u pogledu dobrog firmware-a, bogatog opcijama za fino podešavanje i utezanje performansi ugrađenih komponenti.
    
    BIOSs.gif
    
   Klasični izgled BIOS opcija sa pojedinačno pratećim grafičkim ukrasima, daju prijatan osećaj boravka u BIOS-u koji deluje nekako poznato. Za par minut aćete ukapirati gde se nalaze glavne funkcionalne grupe za podešavanje opcija. Posebno pohvaljujemo ažurnost kojom Biostar osvežava mogućnosti ovog modela, tako da je “barabar” sa svim vodećim proizvođačima, obzirom da je aktuelan BIOS sa AGESA 1.0.0.3 ABB mikrokodom tj. najsvežija verzija.
    
   Da bi podrška softverskoj dimenziji ploče bila potpuna, tu je i Racing Windows aplikacija sa gomilom alata za detekciju sistema, monitoring i podešavanje rada ventilatora. Veoma informativna, pregledna i laka za korišćenje. Mnogo je bolja čak i od nekih izvikanih aplikacija koje stižu uz udarne “top tier” modele. Još jednom pohvala za Biostar. Dizajn je urađen u kontekstu onog koji prati BIOS okruženje. Konkretna i bez preterane komplikacije, kao stvorena za svakodnevni rad.
    
    Racing_sws.gifOdmah i bez preteranog uvijanja ćemo reći, Biostar X570 Racing GT8 se ponaša odlično u radu, bez greške. Nema ni najmanjih trzavica ili neodlučnosti. Sistem se brzo podešava i pušta u rad, a ploča bespekorno sarađuje sa novim Ryzen procesorima serije 3000. Isto se može reći i za saradnju sa RAM memorijom. Vidno je da ploča koristi tihi profil rada CPU i sistemskih ventilatora za razliku od nekih Gigabyte i MSI modela kojima su performanse prioritet, tako da ventilatori u AIO hlađenju rade na maksimumu mogućnosti zbog čega je sistem prilično bučan. Sušta suprotnost je ponašanje Biostar modela koji je tih, uglađen i iznenađujuće brz. 
    cinema4ds.png
    
   To bi moglo da vas navede na eventulni zaključak kako zbog toga ploča delimično žrtvuje performanse, ali to nije slučaj jer je naš test Ryzen 7 3700X konstantno gurao na same PBO limite, držeći ga većinu vremena u zoni 4.3-4.35 GHz rad apojedinačnih jezgara, zahvaljujući prisustvu dobrog Nepton 280L AIO sistema vodenog hlađenja. Kada su svih 8C/16T jezgara u pogonu frekvencija se “zakucava” oko 3999 MHz pri naponu od 1.175V. Dobar rezultat jer ploča osetno manje stresira CPU od gore pomenutih modela, praktično smanjujući radni napon jezgra za 0.162V što je osetno niže od konkurentskih modela (1.337V) zbog čega razlika u maksimalnoj potrošnji iznosi čak 30W, pa se i procesor manje greje. Shodno karakteristikama VRM modula, XFR PBO korak je manji za skoro 200 MHz, zbog čega su brzinski penali gotovo neosetni u svakodnevnom radu i kreću se 1-2% u računski intezivnim operacijama renderinga. Na delu je veoma dobro fabrički podešena XFR funkcija koja skoro idealno balansira između performansi i manjeg grejanja procesora. 
    cpuz_6.png
    
   Jednako je brz i u radu sa grafičkom kartom, naročito AMD Radeon modelima. Sa našom etalon Radeon VEGA 64 kartom je postigao skoro identične rezultate kao i do sada najbrži X570 Aorus Master. Od dotičnog je tek nešto sporiji u komunikaciji sa RAM memorijom.
    afterburners.png
    
    
   Odlična usklađenost BIOS-a ploče i firmware-a na samom Ryzen procesoru, rezultira besprekornim funkcionisanjem sistema automatskog overklokinga zbog čega nemate skoro nikakve potrebe za ručnim podešavanjem i bespotrebnim držanjem Zen 2 jezgara na konstantno visokim frekvencijama. XFR i Precision Boost Overdrive funkcije funkcionišu bez greške na X570 Racing GT8 modelu, isporučujući maksimum performansi za navedeni model procesora.
    
   Uostalom pogledajte performanse i razlike u odnosu na druge X570 testirane modele. Dobijeni rezultati najbolje govore u prilog ovoj Biostar ploči…Test sistem:
    

   CPU:

   AMD Ryzen 7 3700X

   MB:
   Biostar X570 Racing GT8

   Cooling:
   Cooler Master 280L Nepton

   RAM:
   2x8GB GSkill Trident Z Royal 3600

   VGA:
   AMD Radeon Vega 64 

   PSU:
   Cooler Master V1200 Platinum

   OS:
   Windows 10 Pro Build 1903

   Driver:

   AMD Chipset 1.07.07.0725AMD Adrenalin 19.7.3

   Display:
   ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

    

   Performanse:

   [modul]test=932[/modul] 
   Biostar je ispunio želju većine korisnika koji su spremni da pređu na novu AMD Ryzen 3000 procesorsku platformu. Ako su ih u prvi mah odvratile visoke cene matičnih ploča, Biostar je ponudio pravu kombinaciju mogućnosti, savremenih standarda, performansi i iole pristojne cene.
    
    Biostar_X570_Racing_GT8_10s.jpg
    
   Po mnogim detaljima svakako nije na nivou “flegšip” modela najpoznatijih proizvođača, ali to i nije njena teritorija. Ne pleni luksuzom, ali daleko od toga da je anemična i stidljiva, naprotiv. U pitanju je jedna vrlo konkretna i u polgedu performansi i mogućnosti, izdašna ploča kojoj skoro da ne možete prigovoriti, niti pronaći ozbiljniju manu.
    
   Zbog dobrog ponašanja u radu i obilja mogućnosti da eksperimentišete sa dodatnim ubrzanjem, veliki broj korisnika će zaključiti da je Biostar X570 Racing GT8 upravo sve ono za čim su tragali prilikom kompletiranja novog AMD Ryzen sistema. Dobar softver samo pojačava utisak brige o dizajnu i izradi te kompletnom utisku jednog idealnog mejnstrim proizvoda na kome ništa ne štrči, niti nedostaje. Jednom rečju pun pogodak za većinu korisnika!
    
    
   Prednosti:
   – Dobre performanse,
   – Veoma dobar firmware,
   – Ponašanje u radu,
   – Spisak funkcije i opreme
   – Softver bolji od prosekla u klasi
   – Odlična vrednost za uloženi novac
    
   Nedostaci:
   – Malo intezivnije grejanje VRM-a u slučaju korišćenja 12-jezgarnog modela
    
   CENA: oko 220€
    
   Korisna adresa: WinWin

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi