CM MasterAir MA612 Stealth/RGB (Video)

CM MasterAir MA612 Stealth/RGB (Video)

Došlo je toplo vreme i sa njim pravi izazovi za rad vašeg centralnog procesora. Ukoliko ste tek sada shvatili da vaš BOX kuler nije dovoljan da rashladi procesor, evo jednog zaista dobrog rešenja. MasterAir MA612 vam ostavlja mogućnost da birate... u crnoj ili aRGB verziji ventilatora - i u svakoj odlično hladi!

  Sadržaj

   Zvanično je nastupilo leto, a sa tim trenutkom se poklopio prvi talas letnjih vrućina i izazova za rad vašeg centralnog procesora. Dolaskom leta se aktelizuje problem pravilnog provetravanja računara i hlađenja, pre svega centralnog procesora.
    

    
   Nekako u poslednje vreme od naleta raznih All-in-One sistema vodenog hlađenja, klasični vazdušni kuleri su pali u drugi plan. Ipak, ni korisnici ni proizvođači, ne odustaju od ovih proverenih rešenja.
    
   Mnogi korisnici i dalje ne veruju u AiO sistemima pre svega zbog tečnosti i mogućnosti dodatnog rizika od havarije računara ako nešto krene po zlu, a tu je i veći broj sklopova koji povećavaju mogućnost otkaza u vidu impelera pumpe, brojnih ventilatora, poroznih creva, a o komplikovanom procesu instalacije, ukoliko još ima i RGB elemente – da ne govorimo. Zbog svega toga su vazdušni kuleri provereno i sigurnije rešenje naročito na duge staze. Performanse su za nijansu lošije, ali ne toliko presudno po značaj prosečnih čak i i onih malo zahtevnijih korisnika.Danas vam predstavljamo najnoviji u liniji Cooler Master MasterAir modela MA612 Stealth u verziji klasičnih crnih, ali i ARGB ventilatora. Namenjen je pre svega gejmerima i entuzijastima, dakle populaciji koja očekuje vrhunske performanse od svog hardvera.
    
   cmm1s.jpg
    
   Ovaj kuler poseduje klasično “tower” telo od aluminijumskih rebara, protkano sa šest toplotnih cevi spajajući se u bazi jednog blok hladnjaka koji naleže na površinu centralnog procesora. Radi boljeg kontakta i prenosa toplote, baza je ispolirana i dodatno niklovana. Kuler je mračno crn i u klasičnoj Stealth verziji stiže sa par SickleFlow ventilatora – dakle jedna Jet-Black kombinacija koja već na prvi pogled puno obećava. Postoji i verzija sa par adresibilnih Sickle Flow ventilatora i pratećim aRGB kontrolerom.
    
   MasterAir MA612 Stealth na vrhu ima svojevrsni poklopac koji krije završno rebro hladnjaka na kome se mogu primetiti dodatna proširenja oko toplotnih cevi u cilju prirodnog oticanja toplog vazduha koji struji uz obode toplotnih cevi.
    
   cmm2s.jpg 
    
   Zanimljivost je da je telo ovog hladnjaka asimetrično jer je položaj toplotnih cevi tako oblikovan kako bi hladnjak bio pomeren i udaljen od pozicije memorijskih modula i time omogućio korišćenje memorija sa većim hladnjacima.
    
   Telo hladnjaka sa gusto pakovanim alu rebrima se forsirano hladi uz pomoć duplih 12cm Sickle Fow ventilatora u Push-Pull konfiguraciji koji u trenucima maksimalnog opterećenja procesora dostižu plafon od nekih 1750-1800 obrtaja u minuti. Inače telo hladnjaka meri 11cm u visinu i koji milimetar preko 12cm u širinu kako bi površina efikasnog oslobađanja toplote idealno poklopila sa učinkom 12cm ventilatora. Ventilatori imaju prilično široke zakrivljene lopatice sa jasnom namenom da stvore zonu visokog pritiska  između rashladnih rebara. Od same baze pa do vrha kulera treba 15.8 cm prostora u kućištu. Masa hladnjaka iznosi kilogram i 200 grama tj. kilogram i po sa ventilatorima.
    
   cmm3s.jpg
    
   Instalira se sa već poznatim mehanizmom sličnim sa onim koji koriste Hyper 212 modeli, dodatno poboljšanim u cilju boljeg držanja masivnog tela. Uglavnom, kuler se lako montira i svi potrebni delovi su nalaze u pakovanju. Vodite računa o ventilatorima u “Push-Pull” konfiguraciji kako ih postavljate jer može vam se učiniti da zbog pozicije nalepnice na osovini ventilatora u startu duvaju jedan u drugi ali nije tako na šta ukazuje orijentacija i položaj propelera. Dakle u startu je sve namešteno kako treba.
    
   Kompatibilan je sa svim trenutno aktuelnim AMD i Intel verzijama centralnih procesora.Preovlađujući utisak u radu MasterAir MA612 Stealth modela je da se i pored korišćenja dva ventilatora na 1800 rpm-a, radi o prilično tihom kuleru koji čak i u trenucima maksimalnog napreznaja procesora nije prelazio granicu od 32dB buke. U stanju manjeg opterećenja procesora je praktično bešuman.
    
   cmm4s.jpg
    
   Zanimljivo je da ventilator koji gura svež vazduh suočen sa gustom vodoravnom strukturom rashladnih rebara i da uprkos tome ne pravi dodatnu buku. Aerodinamički otpor je veliki ali Sickle Flow je sposoban da napravi strujanje od 3.6-3.7 m/s. Sa druge strane istom brzinom izbacuje zagrejani vazduh. Ovoliko “vetra” u okruženju kulera svakako godi elektronskim komponentama matične ploče pre svih VRM jedinici.
    
   Što se tiče hlađenja, u režimu maksimalnog opterećenja u rendering aplikacijama poput Blendera, izmerili smo maksimalnih 91 stepen Celzijusa pri uključenom PBO 2 sistemu automatskog overklokinga što je omogućilo probijanje granice od 5 GHz tj. za pojedinačna jezgra smo uspeli da R7 5800X poguramo do 5049 MHz. Blizu ali ipak manje od najboljih AiO sistema. Tako je bilo i tokom testova ali treba reći da su razlike u realnoj brzini rada procesora zaista male. Praktično je nemoguće očitati tačno kretanje frekvencije procesora obzirom da se kod Ryzen 5000 serije ona menja i do 1000 puta u sekundi, dok softver za praćenje to čini jednom u sekundi. Uglavnom, vidno je da je centralnom procesoru prijalo prisustvo MasterAir 612 Stealth kulera u trenucima napornog rada, a što je potvrdilo i vreme renderinga pojedinačnih kadrova. Rezultati su bez sumnje u rangu AiO sistema vodenog hlađenja.
    
   cmm5s.jpg
    
   Direktno smo poredili performanse MasterAir MA612 Stealth modela sa konkurentskim NOCTUA NH-U12S kulerom – legendom u svojoj cenovnoj klasi i vidimo da su skoro izjednačeni sa praktično zanemarljivo malom prednošću Noctua modela u vidu 23 MHz većeg Boost koraka i jedan stepen nižoj maksimalnoj temperaturi, te par deciblea tišem radu tokom maksimalnog CPU opterećenja, zahvaljujući činjenici da je sve to postigao pomoću samo jednog ventilatora. Prednost Cooler Master modela je bolje provetravanje okoline tj. matične ploče.
    
   Obratite pažnju da je izmerena vrednost maksimalnih i minimalnih temperatura u aktivnom PBO2 modu maksimalnih performansi sa Power limitom podešenim na 150W, tako da ploča dozira maksimalni napon u cilju postizanja najboljih mogućih performansi. U slučaju fabričkog limita na 105W, temperatura je niža, a maksimalna vrednost manja za 11 stepeni Celzijusa i shodno tome performanse lošije.Dakle, zaključak je da se nesumnjivo radi o jednom od boljih vazdušnih kulera koje danas možete nabaviti. Volja vam je da to bude u mračno crnoj Jet Black verziji ili sa ARGB ventilatorima. Na vama je da odlučite. Jedini nedostatak vidimo u nešto višoj ceni jer obični Stealth košta oko 75€, dok ARGB verzija je skuplja 20€. To je već klasa u kojoj vladaju neki od najboljih vazdušnih kulera današnjice poput Dark Rock 4 Pro ili Noctua NH-D15 modela.
    

    
   __________________________________________
    
   Prednosti:
   – Solidne performanse
   – Push – Pull konfiguracija ventilatora
   – Olakšan sistem montiranja
   – Tih rad
   – Atraktivan izgled u slučaju ARGB verzije
    
   Nedostaci:
   – Visoka cena
    
   CENA: CM MasterAir MA612 Stealth oko 75€, ARGB oko 95€ 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan