Cooler Master Cosmos C700M (Video)

Cooler Master Cosmos C700M (Video)

Cooler Master je sa Cosmos C700M uspeo da pomeri granice u klasi premijum big tower kućišta za PC računare. Čini nam se ubedljivije kao nikada do sada. Kućište je lepše, još kvalitetnije i sa pregršt dodatnih opcija za sve koji žele svoj računar da učine različitim.

  Sadržaj

   PC entuzijasti imaju novi razlog za radost jer je nepunih godinu dana nakon predstavljanja Cosmos C700P modela, stigao njegov naslednik u vidu unapređenog i poboljšanog big tower kućišta – Cosmos C700M. Cooler Master je nastavio da poboljšava karakteristike svog udarnog modela koji je već duže vremena prava ikona u svetu big tower modela i svakako najpoznatiji model ovog renomiranog proizvođača. Prateći trendove, Cooler Master je zadržao sve prednosti prethodnog modela, ali i otišao korak dalje kako bi ga učinio funkcionalnijim, atraktivnijim i još ultimativnijim. Dakle, u pitanju je još jedna evolucija i rekli bismo značajna etapa u procesu osavremenjavanja jednog od najboljih serijskih PC kućišta.
    

    
   Godinama unazad Cooler Master Cosmos je tiha čežnja zaljubljenika u PC računare. Svojim jedinstvenim izgledom, naprednim rešenjima unutrašnjeg prostora i kvalitetom upotrebljenih materijala, ne prestaje da izaziva pažnju entuzijasta i zahtevnih korisnika. U najnovijoj verziji – Cosmos C700M stiže naoružan novim tehnologijama, dizajnerskim elementima i funkcijama koje učvršćuju njegovu vodeću poziciju u klasi ultimativnih PC kućišta. Konkurencija je dobila novi izazov i zadatak koji će biti prilično teško dosegnuti, a kamoli prevazići.
    
   Kome je namenjen Cosmos C700M? PC kućište već odavno nije prosta limena kutija sa par dodatnih pozicija za prihvat ventilatora i HDD radnih fioka u koju se instaliraju osnovne komponente. U današnje vreme, savremena kućišta su mala umetnička dela savremene PC tehnologije, a jedan od najočitijih primera ove tvrdnje je upravo Cooler Master C700M. Spoj savremenog izgleda, vrhunskog kvaliteta izrade i najnovijih mogućnosti, oličen je u pravom dragulju današnje generacije PC kućišta.
     cmcosmosc700M1s.jpg
    
   Brušenje ovakvog dijamanta tokom vremena nije bio ni malo lak posao. Cooler Master je ipak firma sa najdužim stažom u ovoj oblasti i svakako zna da iznese ovaj deo izazova. Ako bismo se kladili na nekog proizvođača onda je to svakako Cooler Master. Nije to marketing, već čista empirija obzirom da dugi niz godina pratimo proizvode ovog proizvođača i njegove inovacije koji su toliko puta postavili standarde u mnogim oblastima PC komponenti. Otuda nam veliko zadovoljstvo pričinjava činjenica da Cooler Master nastavlja istim ttempom i entuzijazmom da oduševljava PC korisničku populaciju. 
    
   Koncept fleksibilne Cosmos strukture ima za cilj da motiviše korisnike i odvaži ih na eksperimentisanje, a sve u cilju kako bi napravili računar jedinstvene konfiguracije i time ispoljili svoje kreativno viđenje savremenog računara, darujući mu jedinstveni pečat lične zamisli.Cooler Master je zadržao dobre osobine i kvalitete prethodnih modela. Bila je to osnova za dalje unapređenje naslednika. Osnovni koncept strukturne šasije u vidu dokazanog Master Concept 2.0 dizajna krasi i najnoviji Cosmos C700M. Da podsetimo, ovako naprednom opcijom modularnih mogućnosti osnovnog kaveza se malo ko u ovom delu industrije može pohvaliti. Dotični omogućuje da menjate poziciju matične ploče i izmenite kompletnu unturašnju strukturu računara. To znači da matičnu ploču možete montirati na suprotnu stranu kaveza ili potpuno okrenuti njenu poziciju radi dobijanja “chimney” efekta, veoma korisne opcije kada se u vašem računaru nalazi više grafičkih karti radi boljeg provetravanja sistema. Jednom rečju, fleksibilnost Master Concept 2.0 dizajna primenjenog na Cosmos seriji kućišta je neprevaziđena.
     cmcosmosc700M2s.jpg
    
   Cosmos C700M je otišao korak dalje i bacio još jedan izazov time što je ugradio specijalni nosač koji omogućuje postavljanje vaše grafičke karte u zaista nesvakidašnji položaj. Do sada smo navikli da grafička karta stoji vodoravno pod uglom od 90 stepeni u odnosu na matičnu ploču ili u nekim modelima je omogućeno da stoji paraleleno sa matičnom pločom – kako mi to volimo da kažemo, u izlogu bočne staklene stranice. Dotična opcija je zahtevala specijalni raspored na zadnjem delu kućišta kako bi se prihvatila i učvrstila vertikalna pozicija grafičkih karti, a što je zahtevalo posebne nosače i kablove za povezivanje PCIe x16 konektora i odgovarajućeg slota na matičnoj ploči. Cooler Master je jedan od retkih proizvođača koji je u potpunosti podržao ovu naprednu opciju. 
    
   Ovog puta Cosmos omogućuje postavljanje grafike pod uglom sa nosačem pomoću koga je moguće menjati nagib grafičke karte kako bi ona “zasijala” u punoj lepoti njene nesvakidašnje pojave, posebno ukoliko raspolaže atraktivnim LED osvetljenjem ili specijalnim vodenim blokom za hlađenje. Za potrebe ove opcije je obezbeđena specijalna platforma sa zglobom i pratećim kablom dugačkim 40cm.
    
   cmcosmosc700M3s.jpg
    
   RGB osvetljenje je današnji trend i bez njegovog prisustva se ne može ni zamisliti izlazak novog premijum kućišta. Četiri karakteristična Cosmos rukohvata se nalaze u neposrednoj bilizini  integrisanih RGB svetlećih traka darujući im nesvakdašnje svetlosne efekte. Isto se desilo i sa prednjim panelom, koji je ukrašen tankim, finim RGB svetlosnim kanalima. Kompletno osvetljenje je preko pratećih kablova moguće povezati sa matičnom pločom i odgovarajućim konektorom za adresibilno upravljanje, što proizvodi sinhronizovane svetlosne efekte, omogućujući da upravljate radom pojedinčanih LED dioda. Mogućnosti su praktično neograničene, a dodatna pogodnost je i prisustvo specijalnog kontrolera koji se nalazi ugrađen na leđnom delu nosača matične ploče. 
    
   Dve paralelno postavljene ARGB svetlosne “lajsne” stvaruju efekat kao da se svetlo preliva sa gornjeg panela na prednji, odakle se oborenom ivicom uliva ka donjim aluminijumskim ručkama, stvarajući poseban efekat odsjaja koji bukvalno izvire ispod baze kućišta. Mnogo lepše izgleda u stvarnosti nego što možemo rečima opisati. Napominjemo da su svetla lepo i odmereno podešena, da nisu previše napadna, već sa merom i ukusom dozirana što se posebno odnosi na uske RGB putanje prednjeg panela.
    cmcosmosc700M4s.jpg
    
   Lepom izgledu Cosmos C700M kućišta svakako doprinose i specijlni poklopci koji imaju funkciju pokrivača mnogobrojnih kablova, a sveopšte su prisutni: delom velikog poklopca tunela sa napajanjem koji je ovom prilikom napravljen iz jednog dela. Gornja površina predstavllja osnovu za montiranje pomenutog nosača vertikalne pozicije grafičke karte, zatim tu je deo koji je istovremeno nosač SSD uređaja ili baza za montiranje rezervoara/pumpi vodenog hlađenja. Pristuni su i veliki aluminijumski poklopci sa zadnje strane, a novitet je ugradnja kanalica sa čičak trakama za uredno i lepo rutiranje kablova čime se daje osećaj “čisto” odrađenog “build-a”.
    
   Kada već pominjemo opciju ugradnje sistema vodenog hlađenja, spomenimo da Cosmos C700M zbog obilja prostora big tower unutrašnjosti, kao i njegovi prethodnici, raspolaže impresivnim mogućostima za ugradnju najrazličitijih elemenata sistema vodenog hlađenja. Ugradnju olakšavaju specijalni nosači na gornjoj i prednjoj poziciji  za radijatore koji primaju 420 mm modele i omogućuju instalaciju odgovarajućih ventilatora sa obe strane nosača.
    
   Detalj po kome je Cooler Master Cosmos serija kućišta prepoznatljiva su svakako specijalni rukohvati koje se pružaju čitavom dužinom ivica kućišta. Oni su na C700M modelu vidno modernizovani tako što su postali tanji, spljošteni i izduženiji, prateći oblik pa se izgledom perfektno uklapaju u siluetu C700M kućišta. Izrađeni su od brušenog aluminijuma koji osim vizuelnog, ima i svoju funkcionalnu namenu u cilju dodatne zaštite prilikom rukovanja i premeštanja kućišta.
    cmcosmosc700M5s.jpg
    
   Velike površine i metalni paneli na C700M big tower kućištu, kriju vizuelno vešto skrivena vrata i panele koji se lako otvaraju. Iako izgledaju kao od neproboljnog metala i gotovo milimetarski zadihtovano odajući utisak monolitne celine, brojni paneli se zapravo jednostavno skidaju ili odvajaju, pružajući pristup unutrašnjim elementima za ugradnju. 
    
   Takav slučaj je i sa prednjim panelom ispod koga se nalaze pozicije za ugradnju sada već prevaziđenih optičkih uređaja i mesta za ugradnju ventilatora za provetravanje centralne ćelije računara. Prednji panel, osim što se može odškrinuti “na kant”, u potpunosti se skida sa glavnog nosača, maksimalno olakšavajući preko potreban pristup filteru za prašinu ili mestima za montiranje radijatora i ventilatora. Ovde posebno pohvaljujemo preciznu izradu jer je ožićenje za LED RGB svetlo u potpunosti skriveno, a na dnu je ostavljen samo jedan panel sa kontaktima, tako da je procedura demontaže maksimalno olakšana.
    
   Sviđa nam se i promena u dizajnu gornjeg i prednjeg panela koji su zajedno sa delom prednje konzole u potpunosti izrađeni od brušenog aluminijuma sa teksturom na gornjem delu koja je dobila rupičaste stilizovane otvore, poput onih na nedavno predstavljenom Q300L modelu. Vizuelno, osim osećaja neprobojnog metala, izgleda nesumnjivo lepo i efektno što će prijati probirljivom oku entuzijasta, ali i gejmera. 
    
   cmcosmosc700M6s.jpg
    
   Detalj na koji smo navikli kada je upitanju izgled Cosmos kućišta je svakako velika bočna stranica oblikovana u skladu sa siluetom kućišta. Specijalan oblik zakrivljenih ivica na krajnjim delovima otvara panoramski širok pogled u unutrašnjost kućišta. Za razliku od ostalih proizvođača koji staklene panele ugrađuju u formi pravougaono-ravnih površina, stranicu Cosmos kućišta je mnogo teže napraviti i pri tome je nose specijalne šarke bez vidljivih pozcija bočnih šrafova. Jednostavno rečeno, razlika je u klasi. Još jedan detalj razlikuje bočnu staklenu stranicu – ovog puta u odnosu na prethodni Cosmos model. Naime C700M je dobio kaljeno staklo sa manjim stepenom zatamnjenja što pruža korisniku jasniji pogled u centralnu ćeliju računara.
     cmcosmosc700M7s.jpg
    
   Promenu u dizajnu pretrpela je i glavna konzola sa konektorima na prednjem čeonom delu. Umesto plastike sada je čitava površina izrađena u brušenom aluminijumu poput onog od koga su izrađeni prednji i gornji panel, što daje celokupno bolji osećaj. U pogledu ponude raspoloživih konektora nije bilo promene jer su vam i dalje na raspolaganju četiri USB 3.0 tip-A i jedan USB 3.1 tip-C obostranog konektora. Standardno su prisutni 3.5mm konektori za slušalice i mikrofon, dok se na bočnim ivicama nalaze prekidači za kontrolu rada ugrađenih ventilatora kao i onaj za promenu svetlosnih režima rada ugrađenog RGB osvetljenja.Prvi utisak nakon susreta sa Cosmos C700M modelom nameće nekoliko zaključaka. Kućište je u odnosu na prethodni model boljeg kvaliteta, još preciznije izrade u smislu skoro milimetarski preciznih spojeva između različitih površina i odsustva brojnih klimavih delova sa velikim zazorima. Nesumnjivo je bolje i lepše izgleda.
    
   cmcosmosc700M8s.jpg
    
   Naoružani pozitivnim utiscima krenuli smo u sastavljanje konfiguracije na bazi AMD Ryzen platforme u Full ATX formatu. Obilje raspoloživog prostora u elegatnoj formi pomalo izduženog big tower kućišta, pruža obilje prostora za laku manipulaciju komponentama, čineći zadovoljstvo sklapanja boljim i manje stresnim. 
    
   Precizniji spojevi i čvršći kontakti između panela zahtevaju malo pažnje i “pipkanja” kako ne bi “na silu” razvalili žabice. Malo plana prilikom sklapanja računara nije na odmet. Unutrašnjost deluje ozbiljnije i primerenije jednom premijum modelu, tako da je odluka da se tunel za napajanje napravi iz jednog dela pun pogodak kako estetski tako i funkcionalno, jer je dobijena platforma za ugradnju nosača za promenjivi ugao pozicije grafičke karte, zatim prostor za SSD uređaje, kao i platforma za rezervoare i pumpe vodenog hlađenja. 
    
   U delu iza prednjeg panela uočavamo vertiklani deo na kome se nalaze dodatne konzole za poziciju 3.5” hard diskova kao i dodatne pozicije za montažu SSD uređaja. Na ove svojevrsne “merdevine” se može ugraditi pomenuti nosač grafičkih karti, koje onda mogu zauzeti vertikalnu orijentaciju, veoma korisnu prilikom konfigurisanja “dimnjak” forme i izbacivanje toplog vazduha “na gore”, čime se slede prirodni principi cirkulacije toplog vazduha.
     cmcosmosc700M9s.jpg
    
   Ploča, veoma lako zauzima svoju poziciju, napajanje lako pronalazi mesto u specijalnom depou koji raspolaže konzolom koja je izdignuta u odnosu na bazu kućišta, tako da napajanje praktično visi u vazduhu, što nesumnjivo koristi ugrađenom ventilatoru i boljoj cirkulaciji svežeg vazduha unutar napajanja i njegovih važnih elektronskih komponenti, održavajući ih u top kondiciji i idealnoj radnoj temperaturi. 
    
   Nosač matične ploče poseduje veliki prorez sa zadnje strane radi lakše instalacije glave AiO sistema vodenog hlađenja, a na njemu se nalaze dodatna SSD pozicija kao i ugrađeni kontroler RGB osvetljenja koji ujedno obezbeđuje i napajanje ugrađenih ventilatora. Inače, Cosmos C700M stiže sa tri ugrađene “četranaestice” na predjoj strani i jednom na standardno zadnjoj poziciji iza CPU ležišta. Svi ventilatori raspolažu PWM kontrolom rada. 
    
   Osim ugrađenih, možete do mile volje pakovati i dodatne ventilatore obzirom da predviđenih pozicija ima u izobilju: na vrhu kućišta 3x 120/140 mm, napred  3x 120/140 mm, pozadi jedan 120/140 mm i na dnu 2x 120/140 mm ventilatora sa napomenom da će vam za ove potonje trebati opcioni nosač.
     cmcosmosc700M10s.jpg
    
   Svakako najveće interesovanje je izazvao novi nosač za grafičku kartu koji dozvoljava promenu ugla njene pozicije. Instalacija nije komplikovana, ali jeste povezivanje video konektora i kabla sa monitorom, obzirom da je pozicija čitave karte uvučena iza zadnjih otovora kućišta, pa je prilično veliki izazov proturiti i povezati HDMI i posebno DisplayPort konektor u predviđeni izlaz na grafičkoj karti. Uz malo muke smo ipak uspeli, a nije na odmet potražiti kablove sa manjim telom konektora što bi značajno olakšalo povezivanje. Velika pomoć stiže i zbog odluke Cooler Master-a da uz kućište isporuči dovoljno dug kabal za vezu između PCIe x16 slota i same grafike što je u prošlosti bio jedan od nepremostivih problema u pokušaju da promenite mesto grafičkoj karti.
    
   Jedan od izazova prilikom sklapanja novijih konfiguracija je svakako manipulacija kablovima. To je zapravo poseban i vrlo bitan deo kada su u pitanju entuzijasti jer dobiti čist izgled, očišćen od prisustva mnogobrojnih signalnih, kablova za napajanje i RGB osvetljenje je imperativ vrhunske konfiguracije. Obzirom da Cosmos C700M poseduje četiri adresibilna LED kanala, zatim prilično kompleksan RGB kontroler koji zahteva dodatno napajanje, kao i kablove četiri ugrađena ventilatora je veliki posao sam po sebi. Dodajte tome potrebne kablove iz PSU jedinice, SATA kablove, 12V EPS, 24-pinski ATX,  +12V PCI-e za grafiku i shvatićete u jednom trenutku da imate u rukama šumu kablova.
    
   Na sreću, C700M poseduje specijalne kanalice sa čičak trakama koje će vam uz malo truda i uloženog vremena, pomoći da sredite ožičenje u kućištu. Ukoliko to i ne uspete na zadovoljavajući način, tu je dodatni poklopac koji će prekriti sve što predstavlja neuređeni višak.
     cmcosmosc700M11s.jpg
    
   Pošto se nismo bavili nekim posebnim zahtevima u smislu obrnutog ili “chimney” rasporeda, relativno lako smo spakovali našu mašinu. Posebno smo zadovoljni prijatnim LED osvetljenjem, koje nije prenaglašeno već se baš sa ukusom uklopilo u izgled celokupnog kućišta, dajući mu posebnu notu ekskluzivnosti. Tome doprinosi svakako i donje pozadinsko svetlo koje prosto izbija iz baze visokog big tower-a.
    
   Kućište nije nimalo lagano jer prazno teži skoro 24 kg. Dimenzijama meri 74 cm u visinu, 33 cm u širinu i 75 cm u dubinu. Kada ga napakujete komponentama i dodatnim uređajima, pred sobom imate jednu respekabilnu mašinu i težinu koju valja preneti, pa zaključujemo da ugrađene ručke itekako imaju smisla i da nisu samo puka estetika.
    
   Radna temperatura je u svakom trenutku pod kontrolom zbog velikog volumena centralne ćelije, obilja mrežastih otovora koji su vizuelno neprimetni, kao i dovoljnog broja ugrađenih ventilatora čijim se radom obezbeđuje preko potrebna cirkulacija vazduha.
    
   U radu je Cosmos C700M apsolutno tih i nečujan, ali sa svojim naprednim svetlosnim efektima itekako upadljiv. Taman je dovoljno visok da zauzme nižu poziciju, ali ako ga i podignete na sto, svojom ubedljivo elegantnom pojavom potpuno će dominirati okruženjem.Test konfiguracija:

   CPU:
   AMD Ryzen 7 1700

   MB:
   Gigabyte Aorus X370 Gaming 5

   Cooling:
   MasterLiquid ML240R RGB

   RAM:
   2x8GB HyperX Predator DDR4-3300

   VGA:
   MSI Radeon RX570 GAMING

   SSD:
   Kingston A400 240GB

   PSU:
   Cooler Master V1200 Platinum

   [modul]test=739[/modul]
    Cooler Master je sa Cosmos C700M uspeo da pomeri granice u klasi premijum big tower kućišta za PC računare. Čini nam se ubedljivije kao nikada do sada. Kućište je lepše, još kvalitetnije i sa pregršt dodatnih opcija za sve koje vole svoj računar da učine različitim. Brojnost opcija za modifikaciju je impresivna što će zadovoljiti čak i najzahtevniju populaciju PC modder-a.
    
    
    
   Adresibilna RGB funkcija je postala standardni deo spiska mogućnosti sa pratećim kontrolerom i softverskim upravljanjem radom svetla. Materijali od brušenog aluminijuma su svuda prisutni što ostavlja poseban utisak kvaliteta, a sa druge strane svetlo u kombinaciji sa metalom pravi još atraktivnije efekte.
    
   Unutrašnjost i modularni elementi su oduvek bili specijalitet Cooler Master modela, pa je tako i ovog puta. Više nemamo pregršt nerezonskih “flekica” od lima koje treba sklapati poput slagalice, već su tu funkcionalne celine sa idealno podešenim pozicijama za brojna mesta koja služe ugradnji komponenti i dodatnih uređaja. Posebno ističemo alternativne pozicije grafičke karte, tema koju je Cooler Master sa ovim modelom, potpuno apsolvirao.
     cmcosmosc700M13s.jpg
    
   Konkurencija će imati prilično muke da dostigne ono što je Cosmos C700M postavio kao referencu u klasi premijum big tower modela. Sa ovom konstatacijom ide i jedan detalj koji vam se sigurno neće svideti, a pretpostavljate, odnosi se na cenu. Preporučena cena za evropsko tržište iznosi 439€ što je svakako prilično puno i činjenica kojom postaje jasno da Cosmos C700M postaje privilegija probranih, da ne kažemo imućnijeg dela korisničke populacije. Sa druge strane, Cosmos C700M stiže sa kompletnim spiskom opreme i pratećeg aksesoara koji omogućava iskorišćenje svih navedenih mogućnosti, ne prepuštajući vas traganju za onim delovima koje je po nepisanom pravilu najteže nabaviti. Otuda je i ovako visoka cena velikim delom opravdana.
     cmcosmosc700M14s.jpg
    
   Imali smo sreće što smo dobili priliku da testiramo i isprobamo Cosmos C700M. Malo je reći da smo zadovoljni jer nismo ni približno isprobali sve njegove mogućnosti i opcije. Čak i ovih 7 stranica ispisanog teksta deluje malo da saberemo i sumiramo sve utiske. Oni su nakon svih ovih dana veoma jaki, jer se radi o nesumnjivo jednom od najboljih PC kućišta današnjice. Sa nabavkom Cosmos C700M nema greške jer ćete dugo vremena istraživati i otkrivati njegove mogućnosti, te brojne opcije uz osećaj besprekornog kvaliteta i prelepe pojave. To mogu samo najbolji!
    
   Prednosti:
   – Visok kvalitet izrade
   – Vrhunski materijali
   – ARGB svetlosni efekti
   – Fleksibilna i modularna struktura
   – Panoramska stranica od kaljenog stakla
   – Obilje prostora
   – Spisak funkcionalnosti i opcija
   – Pozicija grafičke karte
   – Sistem kanalica i opcije skrivanja kablova
    
   Nedostaci:
   – Visoka cena
    
   CENA: 439 evra

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi