Cooler Master Master Box Q500L (Video)

Cooler Master Master Box Q500L (Video)

Ovo je priča o tome kako su standardne ATX komponente stale u mikro ATX kućište. Master Box Q500L je sve ono što su priželjkivali korisnici kompaktnih PC sistema, ali uz neostvarenu želju da u dimenzije jednog klasičnog mikro ATX kućišta, spakuju standardne ATX komponente. Želja im je ostvarena i ona se zove Master Box Q500L.

  Sadržaj

   Poučen dobrim prijemom koji je kod korisnika napravio zgodni i simpatični Master Box Q300L model kućišta, Cooler Master je predstavio novog člana Q-serije, postavljajući standarde u kompaktnoj klasi ATX kućišta. Uprkos neoubičajeno malim dimenzijama, Master Box Q500L je iznenađujuće robustan. Zapravo ovo je ATX verzija prethodno pomenutog Q300L modela koji se pravi u mikro ATX formatu.
    
   Već prvi susret i činjenica da je Q500L tek minimalno veći od svog manjeg prethodnika, vas naprosto zbunjuje pre svega pitanjem gde je smešteno klasično ATX napajanje. Zahvaljujući pametno dizajniranom unutrašnjem rasporedu koji je “oslobodio” preko potrebni prostor, napajanje je vertikalno postavljeno na prednjem gornjem delu tik iza front panela. Time je ostavljeno dovoljno prostora za osnovne komponente, a značajnije je smanjena visina kućišta. Dotična činjenica ne treba da vas brine jer je ostavljeno dovoljno prostora čak i za veće modele grafičkih karti koje mere u dužinu 360mm, a verovali ili ne u ovako kompaktan prostor je moguće smestiti 120/240mm radijator vodenog hlađenja na vrhu pozicije kućišta. Master Box Q500L je pametno projektovano kućište koje može da primi najsnažniji ATX hardver današnjice i sve to spakuje u veoma kompaktne dimenzije. Ono za čim većina današnjih korisnika traga i potajno se nada.Prve impresije su zaista dobre, no pođimo redom. Cooler Master je ovaj model dizajnirao sa mišlju maksimalne uštede prostora pri tome poštujući najčešće korišćeni ATX standard komponenti. Master Box Q500L dakle podržava uređaje standardnih ATX formata, bez potrebe traženja manjih mikro ATX i mini ITX komponenti. Isto važi i za napajanje, dakle koristite sve standardne komponente, pri čemu su dimenzije samog kućišta maksimalno moguće smanjene, tako da dubina kućišta iznosi 38.6 cm, a visina tek 38.1 cm. Širina je 23cm. Odlične mere za nekoga ko želi kompaktnu, a moćnu PC mašinu.
   CM_MasterBox_Q500L_1s.jpg 
   Obzirom da pričamo o kućištu veoma kompaktnih dimenzija i sa druge strane komponentama klasičnih (ATX) dimenzija, prva sumnja jeste da li se one adekvatno provetravaju i imaju li dovoljno svežeg vazduha u svom radnom prostoru. Zagušljivo okruženje je jedan od glavnih problema sa kojim se susreću kompaktna ATX kućišta i instalirane komponente. Zbog toga su prednja, gornja i donja stranica Q500L modela izređene od perforiranog lima koji omogućuje neometanu ciruklaciju vazduha. Time se obezbeđuje preko potrebna promaja u centralnom delu ćelije kućišta.
   Kako bi se zaštitila unutrašnjost od ulaska prašine, svaka od pomenutih perforiranih stranica je zaštićena mrežastim filterom sa ukrasnom teksturom, a koja se kači sistemom magneta. Lako i jednostavno, naročito kada ga treba “produvati” i očistiti.
   Leva bočna stranica je kako to već pravilo nalaže, prozirna i izrađena od klirita bez zatamnjenja tako da pruža lep pogled na unutrašnjost vašeg računara i njegove komponente. To vam daje dodatni prostor za ulepšavanje detaljima koji koriste LED RGB osvetljenje.
    CM_MasterBox_Q500L_2s.jpg
   Jedno od glavnih dizajnerskih obeležja Master Box Q-serije, a koje se tiče bočno  postavljenog I/O panela i ovde je prisutno. Panel sa dva USB-A 3.0 porta, 3.5mm konektorima za slušalice i mikrofon kao i stilizovani Cooler Master logo power taster sa osvetljenjem se može premeštati na gornji, donji ili standardno bočni deo prozirne bočne stranice kućišta. To je učinjeno kako bi vam se maksimalno olakšao pristup portovima.
   U tom kontekstu, sačuvana je i mogućnost da kućište možete po želji za tili čast “oboriti” i praktično ga iz tower položaja pretvoriti u desktop. U tu svrhu služe posebno gumirani šrafovi koji drže bočne stranice.
   Kada skinete stranice, pojavljuje se pravilan unutrašnji prostor sa lakim pristupom do željenih pozicija. Odmah primećujete pomenuti nosač napajanja na prednjoj stranici koji možete pomerati u zavisnosti od potrebe vaše konfiguracije. Tu je i neophodni, produžni kabal kojim se povezuje pozicija napajanja sa odgovarajućim spoljnim konektorom smeštenim tik ispod ATX panela sa konektorima na zadnjoj strani. Dozvoljena visina tela CPU kulera iznosi 16 cm, što znači da jedan tower kuler poput Hyper 212 Black “pasent” staje u ovo kućište.
   CM_MasterBox_Q500L_3s.jpg 
   Master Box Q500L stiže sa ugrađenim ventilatorom prečnika 12 cm na zadnjoj poziciji čiji je zadatak da izvlači topao vazduh iz zone centralnog procesora. Dodatne ventilatore možete ugraditi na donjem delu panela kućišta koji će da usisava svež vazduh pomoću dve “dvanaestice” i na gornjem panelu koji ispumpava zagrejani vazduh uz pomoć 2x 12 cm ili 2x 14 cm ventilatora. Takvom konfiguracijom ubrzavate prirodnu cirkulaciju vazduha.
   Zanimljiv detalj je da je izrez iza leđa matične ploče u poziciji CPU ležišta iskorišćen za svojevrsni nosač diskova. Pristupate mu sa “leđa” kućišta. Prisutna su dva nosača, jedan ispod drugog na koje možete monitrati četiri 2.5” HDD ili SSD diska, odnosno dva 3.5” hard diska. Primetan je prostor između nosača matične ploče i stranice kućišta koji služi za rutiranje kablova.Što se tiče konkretnih utisaka u radu, prvo i osnovno naoružajte se strpljenjem i pažnjom. To jednostavno od vas zahteva baratanje kablovima, konektorima i zavrtnjima na ovako malom i ograničenom prostoru.
   Perforirana površina je dobro osmišnjena jer otvori su taman toliko veliki da spreče prolazak glave zavrtnja kojim se pričvršćuju dodatni ventilatori pa ih možete šetati i pronaći idealnu poziciju koja ne smeta “midlle-board” konektorima na matičnoj ploči. Mi smo dodali dva para Master Fan 12cm velikih ventilatora u RGB izdanju i povezali par na CM RGB kontroler, a preostali par na konektor kojim ploča upravlja radom osvetljenja.
   CM_MasterBox_Q500L_4s.jpg 
   Pohvaljujemo dodatni prostor na poleđini kućišta koji je izdašan i taman toliki da vam dozvoli pedantno vođenje kablova. Što se tiče dodatnih nosača za diskove, nismo ih koristili jer smatramo da je M.2 SSD prava stvar za ovaj tip kućišta. Prvi nosač smo uklonili sa leđne pozicije ispod CPU ležišta jer nam nikako nije potreban dodatni “grejač” procesorskog čipa, dok je drugi nosač ostao nepopunjen na svojoj poziciji. Ko želi više diskova, stvar je jasna – nabavite NAS jer je mnogo praktičniji za korišćenje u svrhu dodatnog čuvanja podataka.
   Prijatno smo iznenađeni lakoćom kojom ATX matična ploča pronalazi svoju poziciju. Praktično, par poteza ručnim zglobom i ploča ulazi u prostor graničnika. Potrebno je još par šrafova i ploča je u potpunosti montirana. Jednako se lako montira i napajanje. Uprkos tome što postupak vertikalnog montiranja na prednju stranicu zvuči u najmanju ruku grozno obzirom na smanjene dimenzije, pozicija je neočekivano dobra. Kablovi se vode ka delu za rutiranje, glavni otvor sa ventilatorom usisava vazduh kroz mrežastu strukturu prednjeg panela, a škrge koje izbacuju topao vazduh iz ispravljača su okrenute na gore – jednom rečju idealno.
    CM_MasterBox_Q500L_5s.jpg
   Grafička karta kao u našem slučaju GeForce RTX 2060 ima i više nego dovoljno prostora. Poziciju sa dovoljno svežeg vazduha obezbeđuje dodatni par ventilatora. Sa zadnje strane u među-prostoru leđnog hladnjaka i CPU hladnjaka je obično kritična toplotna zona koju ovom prilikom “pokriva” ventilator sa zadnje strane, ali i par ventilatora na vrhu koji izvlače topao vazduh formirajući efekat “dimnjaka”.
   To konkretno znači da smo u zoni ventilatora grafičke karte izmerili strujanje od 1.9 m/s u “normal” režimu rada ventilatora, dok se “windchill” efekat može pojačati ubrzanjem broja obrtaja na maksimalnu vrednost od 2000 rpm što proizvodi strujanje od čak 3.4-3.9 m/s. Temperatura GPU čipa nije prelazila 65 stepeni Celzijusa.
    CM_MasterBox_Q500L_6s.jpg
   Zona oko CPU ležišta je pre svega pokrivena zadnjim 12 cm ventilatorom koji izbacuje topao vazduh vazduh brzinom od 1.5 m/s u “normal” do 2.5 m/s u maksimalnom režimu rada. Veliki doprinos dobrom provetravanju CPU pozicije i čitavog centralnog dela ćelije pružaju pomenute dve 12-ice na top poziciji koje izduvavaju praveći strujanje od 1.7 m/s – 3.7 m/s. Računajte i na efektivni gubitak usled fizičke prepreke mrežaste strukture i prisutne perforacije lima. Uglavnom naš AMD Wraith Prism je održavao Ryzen 7 2700X u PBO režimu i maksimalnom opterećenju prilikom renderinga u rasponu od 44 stepena do maksimalnih 84 stepena i pri tome ga nije spuštao ispod 4 GHz za svako aktivno jezgro. Napominjemo da je računar radio u uslovima normalno klimatizovane prostorije (24 stepena Celzijusa).
   Buka najviše dopire od ventilatora fabričkog AMD Wraith Prism ventilatora koji u stanju maksimalnog broja obrtaja pravi “dreku” od 52dB. U režimu normalnog rada ventilatora buka pada na 43 dB. Ambijentalni nivo buke u testiranoj prostoriji iznosi 40 dB, obzirom da se nalzimo u blizini velike gradske saobraćajnice.
   CM_MasterBox_Q500L_7s.jpgTest konfiguracija:

   CPU:
   AMD Ryzen 7 2700X

   MB:
   Gigabyte Aorus X470 Gaming 7 WiFi

   Cooling:
   Amd Wraith Prism

   RAM:
   2x8GB HyperX Predator RGB – 2933MHz

   VGA:
   MSI RTX 2060 GAMING X 6G

   SSD:
   ADATA Gammix SX11 Pro

   PSU:
   Cooler Master MPX7501 750W

    CM_MasterBox_Q500L_8s.jpg
   [modul]test=907[/modul]Master Box Q500L tačno nastavlja tamo gde je Q300L zastao, a to je namera da u jedno kompaktno i dopadljivo tower kućište spakujete željene ATX komponente. Neverovatno zvuči podatak da je Cooler Master praktično u iste dimenzije mikro ATX Q300L modela uspeo da spakuje komponente standardnog ATX formata pri čemu je Q500L kraći za 1cm od pomenutog mikro ATX Q300L modela. Zaista sjajno.
    
    
    
   Pametno primenjena rešenja i dizajn omogućuju preko potrebnu uštedu prostora bez značajnije žrtve u performansama. To je jednako važan podatak koji nikako ne smemo izgubiti iz vida. Nadali smo se takvim rezultatima upravo zbog činjenice da čitava Q-serija koristi perforirane panele koji propuštaju dosta promaje i dobro hlade unutrašnjost sa vitalnim komponentama.
    
   Svidelo nam se i to što u zaleđju imamo dosta prostora za vođenje kablova, pa smo imali i prostora da zakačimo poveliki RGB višekanalni kontroler. Manje nam se svidela cena od preporučenih 50€.
    
   CM_MasterBox_Q500L_9s.jpg 
    
   Zaključujemo da je Master Box Q500L sve ono što su priželjkivali korisnici kompaktnih PC sistema, ali uz neostvrenu želju da u dimenzije jednog klasičnog mikro ATX kućišta spakuju standardne ATX komponente. Želja im je ostvarena i ona se zove Master Box Q500L. Upravo zbog toga smatramo da će ovo kućište imati zapažen tržišni uspeh jer će nastaviti tamo gde je prilično popularan Q300L prethodnik zaustavljen, zbog potrebe korišćenja manjeg formata PC komponenti. Od sada nema više tog ograničenja koje će vas sprečiti da napravite svoj mali, ali ubitačno brz i dobar PC. Jednom rečju, ko ne voli velika i glomazna midi tower kućišta, dobio je svog favorita – CM Master Box Q500L!
    
   Prednosti:
   – Male dimenzije, prima standardno veliki ATX format
   – Dobro dizajnirana unutrašnjost
   – Laka konstrukcija, perforirani paneli
   – Obilje mrežaste strukture za dobro provetravanje
   – Neuobičajeno dobra pozicija napajanja
   – Dosta prostora za kabliranje
    
   Nedostaci:
   – Bočna stranica od plastike
    
   CENA: oko 50€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi