Cooler Master MasterBox NR400 (Video)

Cooler Master MasterBox NR400 (Video)

Kućište manjih, mikro ATX dimenzija koje se lišilo preovlađujućih trendova RGB ukrasa i kontrolera, ali u prvi plan pre svega ističe dobro dizajniranu unutrašnjost i iznenađujuće efikasnu provetrenost centralnog kaveza. U suštini ovo je jedno klasično kućište za korisnike koji žele da im PC računar i komponente budu u top kondiciji. Klasik ulepšan dodatkom prozirne bočne stranice...

  Sadržaj

   Predstavljamo vam još jedno Cooler Master kućište iz plejade novih, aktuelnih modela. U pitanju je mikro ATX kućište koje prati nove trendove u ovom delu PC tržišta. Akcenat je na minimalističkom dizajnu, čistim linijama i odličnim performansama. Konkurencija je prilično velika, ali i iskustvo ovog proizvođača koji dugo vremena uspešno čuva jednu od vodećih pozicija je svakako razlog da posvetimo pažnju i detaljno ispitamo mogućnosti Master Box NR400 modela.
    
   Odmah na startu je zanimljiva činjenica da je glavna konstrukcija nove Master Box serije razvijana uporedno sa novom Silencio serijom, ali da je ovde ipak akcenat primarno na performansama dobrog hlađenja i provetravanja unutrašnjosti. Zbog toga ima dosta zajedničkih karakteristika sa nedavno predstavljenim Silencio S600 modelom, koje se tiču pre svega dobrih rešenja, ali isto tako ima dovoljno razlika u detaljima zbog kojih ćete napraviti nepogrešiv izbor, dajući priroitet radnim karakteristikama koje odgovaraju vašem računaru i potrebama.Kao što smo na početku rekli performanse su u pravom planu. Zbog toga je prednji panel u potpunosti izrađen u jednom sloju od materijala mrežaste strukture. Da bi se izbegla zamka dosadnog izgleda u jednom tankom vertikalnom delu, spušta se metalizirana lajsna koja definitivno daje dozu one poželjne eleganice i ozbiljnosti vašem “build-u”. Mi smo dobili verziju modela koji ima ugrađenu poziciju za 5.25” optički uređaj, koji takođe razbija uniformnost jednoličnog mrežastog panela. Dodatak koji je po nama suvišan, ali definitivno ima korisnika koji i dalje koriste ovaj arhaični uređaj.
   CM_MasterBox_NR400_1s.jpg 
   Da bi se ostvarile dobre performanse, tik ispod prednjeg panela je deo osnovne šasije sa nosačem dva 120/140 mm ventilatora pod uslovom da uklonite kavez ODD uređaja, a što je potez “od tri šrafa”. Ovakvo konstrukcijsko rešenje omogućava postizanje balansiranog vazdušnog pritiska koji je poželjan ukoliko trebate vanserijsko provetravanje osnovnih komponenti. Otuda je Master Box kao stvoren za male ali hardverski moćne PC konfiguracije – radne ili gejming borbene stanice, svejedno, tek će im zbog ovakve konstrukcije omogućiti rad u režimu maksimalnih performansi.
   Gornja pozicija je zapravo otvorena, tačnije rečeno, perforirana stranica lima sa pozicijom za ugradnju dva 12 cm ventilatora sa ulogom da što brže izbace topao vazduh. Da bi bio ispunjen estetski uslov i vizuelno prikrivena pozcija dva ventilatora, koristi se klasični mrežasti filter sa mehanizmom magneta koji se bukvalno zalepi u predviđeni ispust tako da se dobija ravna površina, koja po potrebi može da se čisti od prašine.
   CM_MasterBox_NR400_2s.jpg 
   Na desnoj strani gornjeg panela u formaciji kolone su se smestili konektori i tasteri: power, reset sa signalizacijom aktivnosti diskova, dva USB 3.0 porta i specijalitet u vidu četvoropolnog 3.5 mm konektora za slušalice sa funkcijom mikrofona.
   Desna stranica je izrađena od punog profila lima, dok glavna, leva od kaljenog stakla pokriva 2/3 bočne površine, omogućujući pogled na komponente vaše konfiguracije. Ovaj detalj je posebno koristan ukoliko imate uređaje sa LED RGB efektima.
   U unutrašnjosti vlada potpuni red, a što je dokaz da se dosta radilo na dizajniranju konstrukcije glavnog kaveza. Ona je u isto vreme jednostavna u smilu izostanka značajnijih fizičkih prepreka normalnoj cirkulaciji vazduha, ali u isto vreme vrlo prilagodljiva kako bi se što bolje adaptirala vašoj konfiguraciji komponenti. Zbog toga je nosač matične ploče spojen sa tunelom napajanja bez poprečnih vertikalnih podupirača koji bi ometali pristup prostoru za napajanje, a da pritom nije narušena krutost kaveza. Rezltat je smanjena težina i efikasnija iskorišćenost materijala uz obilje slobodnog, unutrašnjeg prostora koji olakšava postupak sklapanja konfiguracije i skrivanja kablova.  
   Jedino nam za oko zapinje i smeta dodatni kavez za instalaciju optičkog urđaja, ali kao što smo rekli – lako se uklanja.
   CM_MasterBox_NR400_3s.jpg 
   Kada je u pitanju unutrašnji prostor, Master Box NR400 na prednjoj poziciji može da primi radijator vodenog hlađenja od 240 mm. Mogao bi tu da se smesti i jedan od 280 mm pod uslovom da demontirate kavez za 5.25” poziciju. Prostora iza prednje pozicije ima dovoljno, tačnije 9.5 cm pa možete napraviti i “Push-Pull” konfiguraciju ventilatora bez bojazni da će vam nedostajati prostora obzirom da se prednji ventilatori montiraju na spoljašnju poziciju kaveza, bliže mrežastom panelu.
   Bez obzira na kompaktne dimenzije mikro ATX formata, Master Box nudi dovoljno pozicija za ugradnju velikog broja diskova. Na tunelu napajanja se nalaze dve pozicije za 2.5” SSD/HDD diskove, dok je u unutrašnjosti ovog tunela smešten kavez za prihvat dva 3.5” HDD uređaja. Njega je moguće ukloniti ukoliko vam je potreban dodatni prostor za ugradnju većeg i jačeg napajanja ili potrebe da montirate veći radijator vodenog hlađenja tik ispod prednje maske koji se spušta do samog dna konstrukcije kućišta.
   CM_MasterBox_NR400_4s.jpg 
   Top pozicija ima na raspolaganju 3.5 cm prostora do gornje ivice i može da primi 240 mm radijator sa ventilatorima na unutrašnjoj strani. Nazad se nalazi standardna 120 mm pozicija. Prostora za grafičku kartu ima za one koje idu u dužinu do 34.6cm, dok u depo za napajanje možete ugraditi 20 cm velike ispravljače. Kada je u pitanju CPU kuler, Master Box NR400 može da primi one sa telom visokim 16.6 cm. Dodatni prostor za kabliranje ostavlja 22 mm “lufta” do bočne stranice.
   Nosač ploče ima veliki izrez za lakši pristup prilikom montiranja glave vodenog hlađenja, a takođe ima i dodatne dve pozicije za ugradnju 2.5” SSD diskova. Kućište stiže sa dva ugrađena ventilatora. Na prednjoj strani je fabrički montiran jedan 120 mm Cooler Master AirBalance koji se vrti na 1000 rpm, dok je na zadnjoj poziciji 120 mm model sa  AirFlow propelerima i maksimalnim brojem obrtaja od 1200 rpm-a.
   Kućište je široko 21 cm, visoko je 41 cm i  duboko isto toliko, zbog čega ima pomalo kutijasti oblik i dotični sufiks u oznaci modela. Prazno teži oko 5.7 kilograma.PC se prilično lako pakuje u ovo kućište. Iako malih dimenzija, glavni kavez pruža dosta komforan prostor za ugradnju jačeg hardvera. Smeta nam preosetljiva polu-sjajna glazura metalnih površina koje poput magneta “primaju” masnice. Iznenadilo nas je da to čini čak i prednji mrežni panel sa koga se nečistoće prilično teško uklanjaju.
   CM_MasterBox_NR400_5s.jpg 
   Za pohvalu su brojnost pozicija za diskove, mada u ovako kompaktnom prostoru toplo savetujemo korišćenje M.2 diskova kako bi izbegli višak kablova. Izrez na prednjem delu tunela olakšava ugradnju ventilatora većeg prečnika, a uz to i odlično “pokrivaju” poziciju 3.5” hard diskova ukoliko ih koristite.
   Prilično nam smeta kavez za 5.25” obzirom da nismo od onih koji imaju DVD kolekcije, a i sumnjamo da su dotični interni uređaji još uvek u radnom stanju. Čast izuzetcima, ali DVD vidimo samo u obliku egzotičnog USB aksesoara, nikako unutar modernog PC računara. Otuda nam uopšte nije simpatična ova odluka da se dodatni kavez ugradi u ovako kompaktno kućište. Jednostavno rečeno smeta, a i ako ga ukolnite, prisustvo ovog dela je uslovilo izostanak trećeg mesta za ventilator na prednjem nosaču kućišta. Naravno, postoji NR400 model bez ODD kaveza sa tri pozicije za ventilatore i svakako bi voleli da smo na testu imali ovu varijantu.
   Prilikom instalacije matične ploče, pohvaljujemo dodatni prostor do gornje ivice koga ima taman toliko da komforno možete provući i povezati 12V EPS konektore za napajanje ploče, ali i kablove za dodatne ventilatore i raznorazne USB konekcije za kontrolu LED svetla.
   CM_MasterBox_NR400_6s.jpg 
   Prostora u tunelu za napajanje ima dovoljno i može se dodatno povećati demontiranjem kaveza za instalaciju 3.5” hard diskova, a što olakšava posao oko rutiranja kablova, posebno onih debljih, strujnih. Zbog toga se u centralnoj ćeliji dobija prilično “čist” i uredan izgled.
   Sklapanje konfiguracije sa ovim kućištem je zaista zabavno i jednostavno. Naričito prijaju njegove mikro ATX dimenzije i obilje unutrašnjeg prostora, kao i činjenica da je taman malo šire od proseka za svoju klasu, ne preterano već dovoljno da vam obezbedi malo preko potrebnog komfora.
   Iako “filing” nije poput onih mikro ATX modela iz super premijum klase, svakako je bolje od prethodnih CM modela. Spojevi su precizniji, providna stranica od klajenog stakla sa zatamnjenjima oko spoljnih ivica daje lepši osećaj nego pleksiglas. Nema suvišnih uklapajućih limova koji su u prošlosti delovali nakaradno i jeftino. Sve je skladno i što bi rekli cakum, pakum.
   CM_MasterBox_NR400_7s.jpg 
   Mikro ATX forma obezbeđuje dovoljno prostora između zatvorenog dela tunela za napajanje i pozicije grafičke karte kako bi mogla pravilno da diše i hladi se. Tome pomaže i pozicija prednjeg ventilatora koji ubacuje vazduh, dok dodatnu cirkulaciju pravi i opcija ugradnje dva ventilatora na vrhu kućišta. Mrežasti panel sa svoje strane olakšava cirkulaciju vazduha i to se definitivno oseća tokom rada u vidu nižih radnih temperatura osnovnih komponenti zahvaljujući strujanju od 1.2-1.4 m/s.
   Centralni procesor je radio u intervalu od 35-65 stepeni Celzijusa, dok je naša redakcijska Radeon VEGA 64 grafička karta dosegla 76 stepeni celzijusa. Što se tiče buke izmerili smo skoro standardnu vrednost od 51 dB pri opterećenju centralnog procesora.
   Zasmetali su nam pomalo čudni zvuci iz ugrađenih ventilatora koji su na trenutke ispuštali rezonancu koju uho itekako registruje, ona se pojačava prilikom naprezanja procesorskih i GPU resursa pa bi Cooler Master definitivno morao da povede računa o ovom bitnom detalju rada kada je u pitanju srednja, “mainstream” klasa kućišta gde vlada prilična konkurencija.Test konfiguracija:

   CPU:
   Intel Core i5 9600K

   MB:
   Biostar B365 GTQ

   Cooling:
   Cooler Master Hyper 212 Black Edition

   RAM:
   2x8GB HyperX Predator RGB – 2933MHz

   VGA:
   AMD Radeon VEGA 64

   SSD:
   ADATA Gammix SX11 Pro

   PSU:
   Cooler Master V1200

   [modul]test=969[/modul] Kada sumiramo utiske o ovom kućištu pre svega nam misao ide u pravcu osećaja jednostavnosti. Sve se nekako glatko odvija, kako prilikom sklapanja računara, tako i u radu. Izmerene performanse u radu sa Intel Core i5 9600K CPU platformom i VEGA 64 grafikom su zaista odlične, a što znači da Master Box NR400 dizajn definitivno funkcioniše u praksi.
    
    
    
   Iako dizajn prati moderne trendove, izostali su LED RGB ukrasi ili neki pametni kontroleri i u tom pogledu se morate osloniti na izbor odgovarajuće matične ploče. Oni koji ne žele neke suvišne dodatke u vidu pomenutih uređaja, već suštinu dobrog kompaktnog kućišta, pronaći će sve što žele u Master Box NR400 modelu. Što se tiče našeg mišljenja, simpatije idu u korist modela bez ODD opcije.
    
   Cena Master Box NR400 modela se kreće oko 85 evra sa porezom. Voleli bi da je niža, ali ako hoćete dobre performanse i staklenu bočnu stranicu to vam je otrpilike srednja klasa dobro projektovanih kućišta!
    
   Prednosti:
   – Jednostavna ugradnja osnovnih komponenti
   – Efikasno projektovana unutrašnjost
   – Obilje pozicija za skrivanje kablova,
   – Otvor na gornjoj strani
   – Komforan tunel napajanja
   – Bočna staklena stranica
   Nedostaci:
   – Prisustvo 5.25” kaveza
   – Nešto veća cena od očekivane
   Cena: oko 85€ 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan