Cooler Master MasterBox Q300P

Cooler Master MasterBox Q300P

Svi oni koji vole praktične računare manjih dimenzija, a pri tome ne bi želeli da je značajnije narušena kultura rada pre svega u pogledu grajanja i buke, MASTERBOX Q300P predstavlja zaista dobro rešenje. Modularnost je na visokom nivou, dozvoljava dosta eksperimentisanja i prilagođavanja potrebama korisnika, lepo izgleda i pri tome nije preskupo. Šta bi više mogao poželeti jedan prosečan gejmer?

  Sadržaj

   Matične ploče u punom ATX formatu odavno već nisu “u modi”. Manji formati jednako izdašnih mogućnosti koji zadovoljavaju potrebe najvećeg dela korisničke populacije su postali veoma traženi. Razlog je krajnje jednostavan – pružaju isti ili skoro jednak nivo funkcionalanosti istovremeno dozvoljavajući da napravite PC računar manjih dimenzija koji zauzima daleko manje dragocenog prostora. 
    

    
   U kontekstu dotičnog trenda, vodeći proizvođači sistema sve češće predstavljaju veoma atraktivne mikro i mini PC sisteme. Sa druge strane reaguju i proizvođači komponenti, a posebno kućišta i matičnih ploča. Cooler Master kao jedan od vodećih svetskih proizvođača kućišta je prateći pomenuti trend,  predstavio novu liniju portabl kućišta u klasi micro ATX formata pod oznakom “MasterBox Q”. Nova serija kućišta se odlikuje brojnim inovativnim rešenjima i funkcionalnim opcijama koje ni za pedalj ne zaostaju za modelima većeg formata. Kada to kažemo mislimo pre svega na funkcionalnost racionalno iskorišćenog unutrašnjeg prostora, modularnog principa uređenja unutrašnjopsti i premeštanja pojedinačnih elemenata kako bi prilagodili strukturu kućišta vašim potrebama i željenim performansama hlađenja.
    
   CoolerMasterMasterBoxQ300P2s.jpg 
   Na današnjem testu ćemo imati jedan od modela iz MasterBox Q-serije sa oznakom Q300P. Ovo kućište je prepoznatljivo po četiri demontažne ručke pozicionirane na krajnjim ivicama šasije, a koje olakšavaju rukovanje kućištem i u isto vreme  služe kao postolje na koje se oslanja čitava konstrukcija. Takođe, tu je i bočna stranica od zatamnjenog pleksiglasa i efektom ogledala. Gornji i prednji paneli su takođe izrađeni od visoko sjajnih, zatamnjeno providnih površina što celokupno daje jedan vrlo atraktivan i ekskluzivan izgled kućištu. Imajući u vidu njegove kompaktne dimenzije mogli biste zaključiti da MasterBox Q300P koristi specijalno prilagođene komponente, ali to na sreću nije slučaj. 
    
   “Kockasti” dizajn glavnog kaveza vam omogućava različite opcije prilagođavanja pozicije kućišta. Možete ga okrenuti i postaviti ga u više pozicija. Bočni panel sa ulazno/izlaznim konektorima se premešta i može da zauzme jedno od tri predviđena mesta na svakoj strani kućišta. Izgled i naknadno ulepšavanje računara su dodatno istaknuti prisustvom dva RGB ventilatora sa prednje strane čiju kolor nijansu možete menjati i sinhronizovati sa RGB osvetljenjem matične ploče i ostalih komponenti u PC sistemu. Podržani su RGB standardi većine vodećih proizvodđača.
    
   CoolerMasterMasterBoxQ300P3s.jpg
    
   Sve opisane kombinacije i karakteristike MasterBox Q300P kućišta jasno ukazuju da je prevashodno namenjeno probirljivim korisnicima, većih želja u pravcu personalizacije svog računara i davanja svojstvenog karaktera. Otuda se nameće kao idealan izbor za gejmere i kreativce koji kubure sa raspoloživim radnim prostorom ili jednostavno žele da svoj ultimativni “build” drže pored sebe na radnom stolu.Pred MASTERBOX Q300P smo stavili popriličan izazov želeći da sklopimo jedan jak i moćan gejming računar, ali ovog puta manjih dimenzija kako bi mogao da ukrasi naš radni sto. Obzirom na osnovnu platformu koju su činili matična ploča na bazi Z370 čipeta i najjačeg izdanka Intel Coffee Lake centralnog procesora (Core i7-8700K), poželeli smo AiO vodeno hlađenje i odlučili se za 2x120mm konfiguraciju radijatora u vidu CM MasterLiquid Pro 240 prekonfigurisanog sistema. Ova odluka je uslovila potrebu montaže radijatora na unutrašnjem delu prednjeg panela kućišta. Zahvaljujući perforiranom limu od koga je izrađena prednja noseća stranica, radijator lako pronalazi svoju poziciju i isto tako se jednostavno pričvršćuje uz pomoć pratećih šrafova koji stižu u pakovanju. 
    
   CoolerMasterMasterBoxQ300P4s.jpg
    
   Pozicija radijatiora je uslovila potrebu za promenom mesta bočnog dela sa konektorima i komandnim tasterima koji smo preselili prema gornjoj ivici. Čitav postupak premeštanja traži manipulaciju sa par vijaka i žabica koje se montiraju u predviđene proreze. Potrebno je kablove za USB konektore i audio priključke rutirati sa gornje strane i konačno okrenuti pleksi providnu bočnu stranicu tako da zarez “legne” u prostor nove pozicije panela sa konektorima. Zvuči možda komplikovano, ali je u praksi veoma prosto.
    
   Jedini dodatni korak jeste potreba da se pomere frontalni VGA ventilatori dok ne pričvrstite telo radijatora. Ovde nam je malo zasmetao način kačenja prednjih RGB ventilatora koji umesto klasičnih metalnih vijaka koristi plastične nosače sa centralnom osovinom pri čemu se zadnji kraj “glave” koja prolazi kroz otvor rupe širi i tako fiksira poziciju ventilatora u četiri tačke. Problem je što nakon prve montaže/demontaže plastična glava dobije “luft” i ne drži tako čvrst ventilator, a uzgred i ne uliva baš neko preterano poverenje jer deluje veoma krhko. Nervozu prilikom korišćenja ovakvog načina kačenja pokušali smo izbeći upotrebom klasičnog “debelog” vijka za ventilatore, ali zumbana struktura otvora ne dozvoljava dotični “hack”.
    
   CoolerMasterMasterBoxQ300P5s.jpg
    
   Nakon montiranja radijatora na red je došla ugradnja ploče sa CPU čipom. Ovde skrećemo pažnju da bi u slučajevima sklapanja ovako kompaktnih PC sistema najviše odgovarao jedan M.2 SSD disk zbog redukcije potrebnih kablova i uštede preko potrebnog prostora za nesmetano strujanje vazduha. Obzirom da je centralna ćelija potpuno očišćena od bilo kakvih prepreka, instalacija MB/CPU platforme se svodi na montiranje nosača matične ploče i odgovarajućeg ATX limenog adaptera sa zadnje strane sekcije ATX konektora. Ploča je bez po muke zauzela svoju poziciju i jednako lako smo je pričvrstili odgovarajućim šrafovima. Vodilo se računa o dodatnom nanosu farbe kako šrafovi ne bi “oblajznuli” i tako pokvarili vaš osećaj zadovoljstva tokom sklapanja PC-a.
    
   Montaža glave i odgovarajučeg nosača AiO hlađenja protiče lako jer je baš u poziciji leđa matične ploče napravljen veliki izrez na metalnom nosaču koji olakšava rukovanje prilikom instalacije u nameri da na pravi način pričvrstite AiO mehanizam kačenja na ploču i nakon toga za glavu sa pumpom. Očigledno su imali na umu ovakav tip hlađenja prilikom projektovanja MASTERBOX Q300P kućišta.
    
   CoolerMasterMasterBoxQ300P6s.jpg
    
   Na red dolazi napajanje. Proizvođač tvrdi da u tom pogledu MASTERBOX Q300P nema posebnih zahteva tj. da koristi “normalne” modele kao i za bilo koje drugo kućište. Da bi dotičnu konstataciju proverili na pravi način, otišli smo u krajnost i instalirali super jaki CM V1200 Platinum. U  prvi mah smo mislili da smo preterali, ali je nakon ugradnje obaveznog adaptera, čak i ovo glomazno napajanje bez problema zauzelo svoju poziciju – što je u najmanju ruku pohvalno za jedno mikro ATX kućište.  Manja visina ujedno znači da će svi naponski kablovi koji idu sa zadnje strane, iza nosača matične ploče “dohvatiti” predviđene konektore na ploči, a ujedno obezbediti praktičnije pronalaženje idealnih ruta za vođenje, koje će najmanje smetati kako pažljivom oku, tako i strujanju vazduha. Nosač ploče je dovoljno odmaknut od stranice tako da ima dovoljno međuprostora za skrivanje kablova.
    
   CoolerMasterMasterBoxQ300P7s.jpg
    
   Isto tako… ostavljeno je dovoljno proreza i ispusta za glavni ATX konektor za napajanje i njegov “debeli” pancirni kabal, baš kao i za dodatni +12 EPS 8-pinski kabal koji sa gornje strane nalazi svoju poziciju tik uz VRM jedinicu na ploči. Sve se lepo uklapa jer ponavljamo, ima taman dovoljno prostora koji će poštedeti vrhove vaših prstiju od posekotina oštrih ivica i bolnih uboda matične ploče. 
    
   Pozicije diskova su prebačene na poleđinu nosača ploče i tako skriveni od pogleda. MASTERBOX Q300P može da primi jedan 3.5” HDD koji se montira na specijalni nosač sa zadnje strane kao i dva manja 2.5” HDD/SSD uređaja čije se pozicije nalaze jedna ispod druge po vertikali glavnog leđnog nosača kućišta. U predviđene otvore se montiraju specijalni gumeni nosači, radi neutralisanja vibracija tokom rada. Uglavnom, sasvim dovoljno opcija za ugradnju diskova jer smo mišljenja da prvenstvo treba dati prednost aktuelnim M.2 modelima koji štede prostor i kablove, a pri tome su i brži. 
    
   CoolerMasterMasterBoxQ300P8s.jpg
    
   Konačno, na red dolazi i grafika. Izabrali smo jednog GeForce GTX 1070 Ti “teškaša” koji je “pasent” integrisan u čitavu konfiguraciju. Imali smo malo problema sa kablom za napajanje i konektorom koji ulazi pod velikim uglom u grafičku kartu i više je predviđen za kaveze sa velikom bočnom širinom. Uz malo truda ćete rešiti i ovu situaciju, a isto tako pretpostavljamo da će mnogi koristiti specijalizovane kolor kablove koji će itekako oplemeniti unutrašnjost vaše gejming konfiguracije.
    
   Cooler Master MASTERBOX Q300P dolazi u standardnoj opremi sa  dva prednja 120mm RGB ventilatora i jednim klasičnim bez LED osvetljenja, 120mm na zadnjoj poziciji iza CPU ležišta. Napred je umesto standardnih moguće ugraditi opcione 140mm velike ventilatore, a na gornju poziciju je takođe moguće ugraditi dva 120mm što će ubrzati prirodnu cirkulaciju toplog vazduha i njegovo oticanje iz kućišta. Konačno, predviđena je još jedna pozicija za 120mm ventilator na dnu kućišta koji treba da uvodi svež vazduh u unutrašnjost kaveza.  
    
   CoolerMasterMasterBoxQ300P9s.jpg
    
   Kontrolu RGB svetla smo povezali na interni kontroler koji koristi reset taster za promenu svetlosnih efekata, pošto naša micro ATX ASUS Z370-F STRIX ploča nije imala na sebi dodatne konektore za povezivanje svetlosnih traka, uprkos prisustvu Aura funkcionalnosti. Konačan rezultat će vas sigurno preplaviti osećajem neizmernog zadovoljstva onim što vidite ispred sebe – što najbolje ilustruje naš video.
    
   Velike prozirne, ali blago zatamnjene površine su izrađene od plastike. Na ovom kućištu nema stakla jer je čak i bočna stranica izrađena od prozirnog plastičnog materijala. Ispod velikog prednjeg panela dolazi RGB svetlo sa dva ventilatora, a dodatni efekat pruža zakošena površina međupanela koji spaja prednju i gornju površinu kućišta. Njegova funkcija je isključivo svetlosno-ukrasna jer ispod sebe krije grupu LED dioda koje ispod ravne površine poklopca, stvaraju efekat prigušenog pozadinskog svetla. Obzirom da se prozirni paneli prostiru do samih ivica ovog kompaktnog kućišta, stvaraju zaista atraktivan vizuelni efekat koji retko koga može ostaviti ravnodušnim.
    
   CoolerMasterMasterBoxQ300P10s.jpg
    
   Na kraju, CM MASTERBOX Q300P možete oboriti na leđa i od njega napraviti svojevrsno mini desktop PC. Za tu svrhu vijci koji drže zadnju stranicu kućišta imaju specijalne gumene produžetke – odstojnike koji u ovom slučaju preuzimaju ulogu svojevrsnih nogica na kućištu. I ne zaboravite da pomoću torex odvijača možete skinuti gumirane rukohvate kućišta i time dobiti čistiji dizajn oslobođen suvišnih detalja – kome je suviše da toleriše ručke i svojevrsni “rackmount” izgled u položenoj poziciji.Test konfiguracija:
    

   CPU:
   Intel Core i7 8700K

   MB:
   ASUS ROG Strix Z370G Gaming AC 

   Cooling:
   Cooler Master MasterLiquid Lite 240

   RAM:
   16GB (8GB x 2) HyperX FURY DDR4-3000MHz

   VGA:
   MSI GeForce GTX1070 Ti 8G GAMING

   SSD:
   Kingston A400 240GB

   PSU:
   Cooler Master V1200 Platinum 

    
   [modul]test=682[/modul]Cooler Master MASTERBOX Q300P je zanimljivo kućište pre svega zbog svoje mikro-ATX pojave i manjih dimenzija. Uz to veoma lepo izgleda i nudi dosta vizuelno efektnih detalja koji zbog manjih dimenzija kaveza omogućuju da vaše malo remek delo držite tik pored vas, na stolu.  Možete ga čak i položiti vodoravno i dobiti jedan kompaktni desktop sa prozirnom “haubom”. 

   Posebna prednost je činjenica da je kompletan centralni kavez oslobođen bilo kakvih fizičkih prepreka pa dobijate jednu veliku, čistu zapreminu gde možete efikasno iskoristiti sav raspoloživi prostor. Kućište je u najvećem broju detalja modularno i pojedine funkcionalne delove možete prebaciti sa jedne na drugu poziciju, onako kako vam to najviše odgovara u datom trenutku. Veoma praktičan detalj koji će uštedeti dosta vremena, mozganja i živaca prilikom sklapanja konfiguracije.
    
   Dodatni kvalitet je vizuelna pojava, tako atraktivna da će joj teško odoleti oni koji vode računa o izgledu svoje gejming konfiguracije. Imajte na umu činjenicu da je kućište manjih dimenzija od standarndih midi/mini tower modela i dobijate jedan pravi “slatkiš”.
    
   Lepota nije žrtvovala funkcionalnost obzirom da je sve lepo uklopljeno kako bi se sakrili suvišni kablovi čije se rutiranje mahom obavlja iza glavnog nosača matične ploče. Prostora za kablove ima dovoljno kako biste ih na pravi način sakrili i sklonili sa putanja kojima struji vazduh iz prisutnih ventilatora. 
    
   CoolerMasterMasterBoxQ300P12s.jpg
    
   Zbog solidno projektovanih rešenja i dizajna, sklapanje konfiguracije je pravo zadovoljstvo. U pitanju je kućište iz niže srednje klase pa umesto kaljenog stakla koristi pleksi providne površine. Cena je ipak bitan faktor za kupce u ovoj kategoriji, i Cooler Master nije hteo da preteruje te učini ovo veoma dobro kućište nedostupnim za veliki broj kupaca. Preporučena cena se kreće u rasponu od 70-80€ što zaista nije previše ukoliko imate u vidu njegovu dobro projektovanu unutrašnjost ali i višenamensku spoljašnjost, dodatno ukrašenu prisustvom RGB kontrolera i svetlećih, prednjih ventilatora. Sve to vam omogućava uživanje tokom sklapanja ali i u periodu aktivnog korišćenja računara spakovanog u MASTERBOX Q300P.
    
   CM MasterBox Q300P nije premijum kućište ukoliko očekujete vrhunsku izradu, top ventilatore i najbolje materijale. U tom pogledu očekujemo da Cooler Master dodatno koriguje cenu i učini je još pristupačnijom čime bi ovo kućište postalo interesantnije većem broju korisnika jer prava istina je da će vas osvojiti svojom praktičnošću i upotrebljivošću tokom svakodnevnog korišćenja. Tako će njegova misija biti ispunjena u potpunosti!
    
   CoolerMasterMasterBoxQ300Paws.jpg
    
   Svi oni koji vole praktične računare manjih dimenzija, a pri tome ne bi želeli da je značajnije narušena kultura rada pre svega u pogledu grajanja i buke, MASTERBOX Q300P predstavlja zaista dobro rešenje. Modularnost je na visokom nivou, dozvoljava dosta eksperimentisanja i prilagođavanja potrebama korisnika, lepo izgleda i pri tome nije preskupo. Šta bi više mogao poželeti jedan prosečan gejmer?
    
    
   Prednosti: 
   Kompaktne dimenzije
   Dobro projektovana unutrašnjost
   Atraktivan izgled
   Ručke za lakše rukovanje
   Horizontalna, desktop pozicija
    
   Nedostaci:
   Cena u kontekstu materijala i izrade
    
   CENA: 80€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi