G.Skill Trident Z NEO 3600 CL16 (Video)

G.Skill Trident Z NEO 3600 CL16 (Video)

Ukratko, ovo je prava memorija za Ryzen 3000/X570 kombinaciju. Ako ne želite da potrošite puno para, ali i dalje želite vrhunske performanse i OC mogućnosti uz prepoznatljivo atraktivan izgled Trident Z modula – napravili ste pravi izbor...

  Sadržaj

   Uloga RAM memorije u današnjoj generaciji PC računara je značajna kako za stabilan rad sistema, tako i radne performanse. Mnogi su skloni da relativizuju važnost jedne od najznačajnijih na spisku osnovnih komponenti. Istina je da će računar raditi i sa “običnom” RAM memorijom osnovnih specifikacija, ali svi oni koji žele da izvuku maksimum performansi iz svog računara, povešće pažnju prilikom izbora adekvatne RAM memorije za svoj PC računar.
    
    
    
   Uloga RAM memorije je dobila na važnosti izlaskom nove generacije centralnih procesora sa više fizičkih jezgara. Što više jezgara ima vaš procesor utoliko je i veći značaj prisustva brže memorije. Logika je prosta – operativna jezgra centralnog procesora su gladna podataka i neophodna je brza RAM memorija koja će im servirati potrebne podatke i dalje ih proslediti ostatku uređaja u sistemu.
    
   Ovaj zahtev posebno dolazi do izražaja u slučaju najnovije generacije AMD Ryzen 3000 serije centralnih procesora kod kojih je odvojen memorijski kontroler od Infinity Fabric magistrale, tako da podržava rad na mnogo većim vrednostima radne frekvencije sa RAM memorijom nego što je to slučaj sa prethodnim generacijama. Tome dodajte da Ryzen 3000 ima više fizičkih i logičkih jezgara pa dobijate očigledan razlog zašto treba obratiti pažnju prilikom izbora RAM memorije.Imajući u vidu da je AMD Ryzen serija procesora postala zahtevnija u smislu potrebe korišćenja brže memorije boljih karakteristika u odnosu na Intel Core generaciju procesora, zbog pomenutih činjenica u vidu više prisutnih operativnih jezgara i bržeg memorijskog kontrolera, na tržištu su u poslednje vreme sve prisutnije RAM memorije optimizovane za rad na AMD Ryzen sistemima. Velika popularnost AMD Ryzen 3000 serije centralnih procesora je svakako činjenica koja je uticala da svi vodeći proizvođači RAM memorija u svoju ponude uključe specijalizovane module, optimizovane za rad na AMD X470/X570 platformi.
    
    GSkill_TridentZ_Neo_3600_1s.jpg
    
   Danas vam predstavljamo jedan takav paket u vidu G.Skill Trident Z NEO 3600 CL16 16 GB kompleta koji se konfiguriše u dvokanalani režim rada pomoću dva prisutna memorijska modula kapacitete 8 GB svaki.
    
   Dakle, ovde se nećemo baviti temom zašto dve memorije i dvokanalni sistem umesto jednokanalnog jer smo to već svi manje, više shvatili kako modernim procesorima uvek treba instalirati dva modula umesto jednog, ukoliko želite bolje performanse. Dotični efekat i implikacije na performanse se “prelivaju” na ostatak komponenti i čitav sistem.
    
   GSkill je jedna od trenutno najpopularnijih i najpoželjnijih marki u svetu RAM memorija zbog činjenice da u poslednjih par godina u svom asortimanu ima proizvode najboljih performansi i za kratko vreme je praktično postala referenca prema kojoj se mere proizvodi ostlaih proizvođača. Zbog toga je stekla prilično poverenje među zahtevnim korisnicima i entuzijastima. 
    
    GSkill_TridentZ_Neo_3600_2s.jpg
    
   Svakako najpoznatija serija jesu Trident Z modeli koju su među prvima doneli napredne RGB svetlosne efekte i spojili to sa vrhunskim performansama. Danas imamo jedan takav primerak sa dodatkom NEO u oznaci koja spaja prethodno pomenute osobine.
    
   Konkretni komplet je optimizovan za rad na AMD X570/X570 matičnim pločama i posebno sa Ryzen 3000 serijom procesora. Imajući u vidu karakteristike Zen 2 arhitekture i činjenice da svoj maksimum daje u radu sa memorijom na 3600MHz, Trident Z NEO upravo stiže sa radnim profilom koji omogućuje rad na frekvenciji od 3600MHz uz faktore kašnjenja CL16-19-19. Time je spremna da pogura performanse ove platforme do samog maksimuma.
    
   Osim performansi, Trident Z NEO je prepoznatljiv po izuzetnom atraktivnom izgledu hladnjaka koji kombinuju crni brušeni aluminijum sa granulirano srebrnim površinama i velikim Trident Z NEO logoom, dajući odvažan izgled vašem računaru. To posebno ističu “peraja” na vrhu ivica haldnjaka koja daju dozu agresivnosti, ali istovremeno savršeno čist i atraktivan  izgled bez preteranih detalja koji bi delovali kao kič.
    
    GSkill_TridentZ_Neo_3600_3s.jpg
    
   Poseban šmek daje RGB svetlosna lajsna sa 8 adresibilnih LED dioda koje su smeštene u mlečno beli difuzor čija je funkcija da prelama efekte u prijatno efektne nijanse i pri tome deluje zaista prelepo u radu. Svetlosni efekti se kontrolišu iz prateće Trident Z Lightning Control aplikacije i kon ne voli RGB efekte može ih u potpunosti isključiti. Istovremeno su podržani programi za kontrolu svetla na matičnim pločama svih vodećih proizvođača kao što su: Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light i slični.
    
    GSkill_TridentZ_Neo_3600_4s.jpg
    
   Ono što nas svakako najviše interesuje jesu performanse. Obezbeđene su činjenicom da se G.Skill Trident Z NEO 3600 CL16 moduli izrađuju u tehnici 10-slojne štampe koja garantuje bolji kvalitet i integritet signala zbog čega lakše dostižu visoke radne frekvencije uz istovremeno niske vrednosti kašnjenja u odgovoru na traženi podatak.
    
   Druga dimenzija kvaliteta i performansi ovih modula se prelama kroz činjenicu da se memorijski čipovi ručno biraju kako bi se postigla apsolutna stabilnost na deklarisanim, overklokovanim radnim frekvencijama. Jednom, rečju vrhunski kvalitet izrade u cilju postizanja maksimalnih performansi.
    
   GSkill_TridentZ_Neo_3600_5s.jpgG.Skill Trident Z NEO 3600 CL16 stižu sa fabrički učitanim AMP profilima, ali treba pomenuti da ove memorije bez ikakvih problema rade i na Intel Core platformi.
    
   Učitani profili podržavaju rad na sledećim parametrima:
    GSkill_TridentZ_Neo_3600_6.jpg
    
   Sve prethodno rečeno o ovim RAM memorijama zvuči gotovo idealno, ali kako to zaista izgleda u realnom radu i korišćenju svakodnevnih aplikacija i igara. Kada poredite učinak Trident Z NEO memorije sa nekim jefitinijim modulima na 2666Mhz situacija je sledeća…  
    

   Test sistem:

   MB: 

   GA X470 Aorus Gaming 7 WiFi

   CPU: 

   AMD Ryzen 7 3800X

   RAM: 
   2x8GB G.SKill Trident Z NEO 3600 CL16

   VGA: 
   AMD Radeon VEGA 64

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000

   SSD: 
   ADATA Gammix SX 11 PRO

   Cooler:
   Cooler Master Nepton 280L

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   [modul]test=968[/modul]

   Dobijeni rezultati upućuju na to da Trident Z NEO utiče na porast performansi u aplikacijama i to onim koje koriste prednosti bržeg transfera podataka iz sistemske memorije, kakvi su programi za arhivranje koji beleže i do 17% bolje performanse,  aplikacije za kreiranje zahtevnijih sadržaja poput onih za video montažu, rendering 3D scena ne osećaju neku preveliku korist beležeći do 2.5% ubrzanja, Windows 10 u sistemskom okruženju beleži dobitak na brzini od čak 25%, a neki sistemski pomoćni programi, poput RAM disk aplikacija daju ubrzanje od 20%.
    
    GSkill_TridentZ_Neo_3600_7s.jpg
    
   Što se tiče gejming performansi ubrzanje se kreće između 5-10%. Možda na prvi pogled zvuči malo, ali ako to pretvorite u broj frejmova to znači da u igri poput Gears 5 na nekih prosečnih 60-ak frejmova dobijate još 6 i više na račun brže RAM memorije. Slično se ponaša i Far Cry 5 koji rezultuje sa 7 frejmova viška pri nekom prosečnom frejmrejtu od 100-tinak kadrova u sekundi i sve to u Full HD rezoluciji.Pored rada na vrednostima učitanog profila koji je zapravo optimalna vrednost jer je memorijski kontroler podešen za rad na 1800MHz bez potrebe uveđenja dodatnih delioca radne frekvencije, a pri čemu FCLK iznosi jednako optimalnih 1800MHz, probali smo da izmerimo uticaj smanjenih latencija. 
    GSkill_TridentZ_Neo_3600_8s.jpg
    
   Smanjenje faktora latencija pretpostavlja dodatno podizanje napona na vrednost 1.4V.  Međutim, nikako nam nije uspevalo da smanjimo faktor kašnjenja na vrednost CL14 i održimo sistem stabilnim. Preambiciozno jer je da očigledno da ugrađeni SK Hynix čipovi nisu dorasli ovako niskim vrednostima kašnjenja pri visokoj radnoj frekvenciji na 3600MHz. 
    GSkill_TridentZ_Neo_3600_9s.jpg
    
   Poslužili smo se drugom taktikom, Oborili smo frekvenciju na 3200 MHz i smanjili primarnu latenciju na CL14 (sekundarni CL16, tercijalni CL16). Sistem se uspešno podigao i odradio testove. Programi za arhiviranje kao što je WinRAR nije oduševljen i registruje pad performansi za nekih 4%. Blender rendering nije zainteresovan za ovakav vid ubrzanja i daje gotovo identične rezultate u stotinku. Premije Pro CC pokazuje slično ponašanje, dok igre pokazuju tendenciju pada prosečnog fps-a. U pitanju je minimlani, ali uočljiv trend pada.
    
   Pokušali smo i sa drugim OC načinom, podizanjem radne frekvencije i ostvarili maksimalno stabilnih 4000MHz pri naponu od 1.42V. Tada se uvode dodatni delioci u radu sa kontrolerom (1/2) pa efektivno memorija daje benefit isključivo u aplikacijama kojima pogoduje veća vrednost transfera podataka i koje u isto vreme ne zavise od brzine odziva.
    
   Ostvarena frekvencija omogućuje dobitak u performansama od 5% u aplikacijama
   za arhiviranje podataka, dok su u zahtevnima aplikacijama za kreiranje sadržaja izjednačeni, a pad se dešava u nekim utility programima kakav je RAM disk. Windows 10 OS daje nesumnjivu prednost memorijama na većo frekvenciji i u konkretnom slučaju ona iznosi oko 3,5%. Gejming scenario ne voli usporenje u komunikaciji sa RAM-om tako da zaostatak iznosi od 3-9%.
    GSkill_TridentZ_Neo_3600_10s.jpg
    
   GSkill_TridentZ_Neo_3600_11s.jpg
    
   Oni koji žele još više i brže imaju na raspolaganju skuplje Trident Z NEO CL14 modele na bazi Samsung B memorijskih čipova ili Trident Z Royal primerke. Međutim većini korisnika će G.Skill Trident Z NEO 3600 CL16 ponuditi optimum performansi za uloženi novac.G.Skill Trident Z NEO 3600 CL16 je vrhunska RAM memorija srednje klase prilagođena pre svega radu na zahtevnoj AMD Ryzen 3000 platformi. Budžet kupci će reći da im izmereni skok performansi nije toliko važan koliko trenutna ušteda pri konfigurisanju računara, dok će oni koji žele fino podešen i u pogledu performansi maksimalno “utegnut” PC sistem, zaključiti kako su dobili su jedan pravi komplet RAM memorija. 
    
    
    
   Zaključujemo konstatacijom da je G.Skill Trident Z NEO 3600 CL16  blistavo lepa i atraktivna RAM memorija koja će definitivno biti ukras vaše konfiguracije. Osvaja svojim RGB svetlosnim efektima i prava je stvar ukoliko imate prozirnu stranicu na kućištu računara. Osim što je lepa, pleni odličnim performansama i nije preskupa. Prava kombinacija karakteristika za one malo zahtevnije korisnike. Pokazala se besprekornom u radu i dokazala još jednom zašto su GSkill Trident Z memorije tako poželjne. Otuda im dajemo bezrezervnu preporuku za nabavku!
    
    GSkill_TridentZ_Neo_3600_12s.jpg
    
    
   Prednosti:
   – Vrhunska izrada
   – Lep dizajn hladnjaka
   – Atraktivni RGB efekti
   – Veoma dobre performanse
   – Cena u rangu konkurencije lošijih karakteristika
    
   Nedostaci:
   – Slabija dostupnost (inostrane web prodavnice)
    
   CENA oko 134 evra

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi