Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G (Video)

Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G (Video)

GeForce GTX 1660 je dobio bržu GDDR6 video memoriju I sufiks SUPER u oznaci. Grafički procesor je ostao nepromenjen. Koliko zaista brži standard memorije doprinosi performansama u relnom radu I gejmingu? Da li se isplati malo više potrošiti na GTX 1660 SUPER? Da li je konačno Nvidia napravila idealnu 1080p gejming kartu koja ima dovoljno snage da podesite detalje na najbolje vrednosti I ne ugrozite glatku animaciju...

  Sadržaj

   U neprekidnoj potrazi za odgovorom na pitanje o najboljoj gejming grafičkoj karti u srednjoj kategoriji koja zadovoljava potrebu savršeno tečnog prikaza na monitorima u Full HD 1080p rezoluciji, Gigabyte i Nvidia su nam ponudili najnovije u nizu rešenja – GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC grafičku kartu sa 6 GB video memorije.
    

    
   Dizajnirana oko Turing TU116 verzije grafičkog procesora, sposobna je da isporuči dobre performanse uz maksimalno efikasnu upotrebu energije. U toj misiji je opremljena sa 22 streaming multiprocesorska klastera (SM) i ukupno 1408 CUDA izvršnih jedinica. Kako bi dodatno ubrzali performanse u odnosu na obični GeForce GTX 1660, SUPER model je dobio još bržu video memoriju – GDDR6 sposobnu da prenese čak 336 GB/s podataka prema grafičkom procesoru, što je unapređenje od čak 75% u odnosu na obični GTX 1660 model koji koristi  GDDR5 memoriju. Inače, GTX 1660 Super model je pozicioniran između GeForce GTX 1660 i GTX 1660 Ti modela. Sa prvim deli grafički procesor istih specifikacija, ali ima brži tip memorije, dok sa jačim GTX 1660 Ti modelom deli isti tip video memorije, ali  podešenu na 2GHz većoj efiktivnoj frekvenciji. Sa druge strane SUPER ima slabiji grafički procesor sa deficitom od  128 CUDA jezgara.
    
   GeForce_GTX_1660_SUPER_specs_s.jpgGrafički procesor radi na frekvencijama bliskim 2 GHz što je zasluga  Gigabyte-a koji je to omogućio ugradnjom trostrukog WINDFORCE 3X rashladnog sistema, pomažući grafičkom procesoru da u startu ponudi veću baznu frekvenciju u odnosu na referentne Nvidia specifikacije. Masivni hladnjak sa aluminijumskim rebrima, tehnologijom kompozitnih toplotnih cevi i bakarnom bazom, omogućuje bolje hlađenje grafičkog procesora, brži rad i bolje performanse. 
    
   Primećujemo da veoma liči na onaj koji koristi nedavno predstavljeni AMD Radeon 5500 XT model, sa razlikom da Windforce 3X u verziji GeForce GTX 1660 Super modela poseduje jednu toplotnu cev više. Tri ventilatora prečnika 8cm sa usmerivačima vazduha na propelerima, povećavaju vazdušni pritisak u prostoru između rešetkastih rebara hladnjaka, pospešujući proces hlađenja. Fabrički ubrzani grafički procesor dobija pomoć i od efikasnije 6-fazne jedinice za napajanje koja isporučuje potrebnu energiju za rad na većim radnim frekvencijama.
    
    GTX1660_super_1s.jpg
    
   Pošto je u pitanju grafička karta namenjena gejmerima, prisutan je  nezaobilazni detalj u vidu diskretno osvetljenog Gigabyte logoa na vrhu oklopa rashladnog sistema. Svetlosnim efektima se upravlja pomoću RGB Fusion 2 aplikacije. Podešavanje efekata po vašoj želji, definitivno će obogatiti vizuelni deo vaše gejming borbene stanice.
    
   Gigabyte GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G nudi opciju povezivanja i istovremenog rada sa čak četiri monitora istovremeno čemu služe: tri DisplayPort konektora 1.4 specifikacija i jednim HDMI 2.0b konektorom.
    
   U pitanju je grafička karta sa vrlo efikasnom potrošnjom tako da je za pravilan rad potrebno solidno napajanje ukupne izlazne snage od 450W, obzirom da sama karta troši tek 125W električne energije i da za tu svrhu koristi samo jedan dodatni 8-pinski PCIe konektor za napajanje.
    
   GTX1660_super_2s.jpgTest sistem:

   MB: 

   Gigabyte Aorus X470 Gaming 7 WiFi

   CPU: 

   AMD Ryzen 7 3800X – PBO uključen

   RAM: 

   16GB (2x8GB) HyperX Predator RGB 2933 CL16

   VGA: 

   Gigabyte GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   ADATA Gammix S11 Pro

   Cooler:

   CM MasterAir MA620M

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   Nvidia Game Ready 441.66

   OS:
   Windows 10 64-bit ver. 1909

   Performanse:
   [modul]test=1006[/modul]
    
    Sa dobro podešenim sistemom kod koga su izoštrene performanse do maksimuma, GeForce GTX 1660 SUPER radi na performansama vrlo bliskim onima koje isporučuje GTX 1660 Ti model. U Shadow Of The Thomb Raider i Far Cry 5 igrama su skoro poravnati sa odstupanjem od maksimalno par frejmova u korist GTX 1660 Ti modela, dok u Battlefield V igri razlika ide do 3% u korist jačeg 1660 Ti modela i povećava se ako koristite uključenu Ray Tracing opciju. Ne zaboravite da pojedine igre dozvoljavaju GeForce GTX 1660 modleima aktivaciju DXR svetlosnih efekata, tačnije modeli sa 6 GB i više VRAM memorije. 
   U poređenju sa običnim GTX 1660 modleom, SUPER je brži  16-20% u zavisnosti od naslova i u tom pogledu je Nvidia u potpunosti ispunila obećanje koje donosi brža memorija u pogledu performansi. GeForce GTX 1650 daleko zaostaje sa distancom od 40-50%, dok AMD Radeon 5500 XT beleži u proseku 20% zaostatka za GTX 1660 SUPER modelom. Pomena vredna činjenicia, skoro kuriozitet je da Radeon 5500 XT se bolje pokazao u Red Dead Redemption 2 igri, dok su u Borderlands 3 nastavku u frejm izjednačeni. Dakle u novijim naslovima Radeon 5500XT se pokazao kao veoma ozbiljna konkurencija po nižoj ceni. 
   GTX1660_super_3s.jpg
   GTX1660_super_4s.jpg
   U aplikacijama koje mahom koristimo za posao, GeForce GTX 1660 Super beleži malo brže vreme renderinga video materijala u Premijeru, pri tom je osetno je brži od pomenutog Radeon 5500XT modela u Blenderu, čak 50% manje vremena mu treba za rendering identičnog kadra, što je i posledica poslovično dobre CUDA optimizacije u Blenderu, a posebno se to odnosi na najnoviju 2.81 veriziju Blenda.
   Kartica je tiha u radu i ventilatore pokreće tek na 55 stepeni Celzijusa. Maksimalno Izmerena potrošnja iznosi 170W što je znatno više od specifikacijama deklarisanog proseka od 125W. Pri opterećenju temperatura grafičkog procesora dostiže 67. podeok na Celzijus skali.
   Overklokingom je moguće prebaciti radnu frekvenciju od 2 GHz, tačnije smo postigli 2115 MHz i ostvarili dobitak u performansama od nekih 5-7% u zavisnosti od igre do igre. U tim situacijama je značajno povećan rizik nestabilnosti sistema i povremenog “pucanja” tokom gejminga, tako da se iskreno ne isplati prosečnom korisniku gejmeru.
   GTX1660_super_5s.jpg
   GTX1660_super_6s.jpg
   Čitavu sliku o gotovo savršenoj gejming karti srednje kategorije zaokružuju Day 0 Game Ready drajveri koji su mnogo više od činjenice da omogućuju pokretanje svih dostupnih igara. Rezultat su bliske saradnje kompanije Nvidia sa dizajnerima igara. Korist od toga su igre oslobođene bagova, fino doterane performanse i sa druge strane sertifikovani drajveri koji ubrzavaju i svakodnevno korišćene aplikacije, pa čak i one koje služe za bavljenje poslom poput obrade fotografije i videa.
   Uz sve nabrojano Nvidia je ponudila korisnicima upotrebu ReShade filtera kojim gejmeri mogu podariti potpuno različit i originalni izgled “printskrinovima” svojih omiljenih igara. Važno je istaći izlazak posebnog filtera koji povećava oštrinu slike i animacije u igrama.
   GTX1660_super_7s.jpgDolazimo do cene koja je itekako bitan detalj u odluci o grafičkoj karti ove klase. Cena običnog GTX 1660, Super i TI modela su postavljene u tesnom razmaku od 200-250-300 evra plus porez. Modeli sa boljim hlađenjem se preklapaju sa onim boljih GPU i VRAM specifikacija i slabijim kulerima, pa valja dobro odmereiti konkretnu vrednost modela koji birate. Što se tiče Gigabyte GTX 1660 Super Gaming OC 6G verzije ona košta 250 evra plus porez. Imate na raspolaganju i jeftiniju verziju bez sufiksa Gaming u oznaci sa dva ventilatora i 10 evra nižom cenom. Cena Radeon RX 5500 XT modela je manja za 30-50 evra. Pa ako želite tih dodatnih 20% performansi, plaćate 20% sveću cenu, a što čitavu kombinatoriku prilično komplikuje situacija ukoliko igrate novije naslove. 
    
    
    
   Ova grafička karta sjajna prilika za nadogradnju gejming performansi vašeg desktop PC računara. Nesumnjivo je da će Gigabyte GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G biti prvi izbor ljubitelja Nvidia GeForce modela u gejming “mejnstrim” kategoriji i klasi monitora sa Full HD prikazom!
    
    
   Prednosti:
   – Dobre performanse u 1920×1080 rezoluciji
   – Efikasan Windforce 3X kuler
   – Mali zahtevi u pogledu potrošnje
    
   Nedostaci:
   – Pad performansi u DXR režimu
    
   CENA: 250 evra

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi