Gigabyte PCIe 5.0 napajanje - UD1000GM PG5

Gigabyte PCIe 5.0 napajanje - UD1000GM PG5

Gigabyte PCIe 5.0 napajanje sa oznakom UD1000GM PG5 je pre svega karakteristično po specijalnom 16-pinskom 12VPWR nastavku za napajnje grafičkih karti.

  Sadržaj
   Gigabyte PCIe 5.0 napajanje – UD1000GM PG5

   Pozitivne ocene

   • Velika izlazna snaga
   • PCIe 5.0 16-pinski 12VPWR
   • Potpuno modularan dizajn
   • Cena
   • Dobre radne karakteristike prilikom opterećenja
   • Kompletan spisak zaštitnih opcija

   Negativne ocene

   • U nekim situacijama, ventilator postaje bučan
   • Kruti “plagovi”

   UD1000GM PG5 je proizvod iz najnovije linije Gigabyte napajanja koje pored velike izlazne snage od 1000 W raspolaže i specijalnim 12VPWR nastavkom za napajanje grafičkih karti poslednje generacije.

   Napajanje računara je jedan od najvažnijih njegovih delova jer je u pitanju uređaj koji snadbeva strujom sve ključne komponente vašeg PC-a. Shodno prethodnoj činjenici zaključujete da od pravilnog rada napajanja, zavisi rad pojedinačnih delova i čitavog sistema. O temi napajanja se dosta piše, ali ovom prilikom hteli smo da vam predstavimo najnovije Gigabyte PCIe 5.0 napajanje koje ide u korak sa nekim novim, budućim standardima.

   Mnogi korisnici imaju vrlo rđavu praksu da prilikom sastavljanja i donošenja odluke o spisku komponenti PC konfiguracije, zapostavljaju ulogu napajanja. Štede na njemu i prave grešku koja može da ih na kraju skupo košta.

   Zaključak na početku ovog testa je jasan – nemojte štedeti prilikom izbora i kupovine napajanja. U pitanju je glavni izvor struje neophodne za ispravan rad vašeg računara.

   Proizvodnja novih uređaja napreduje osvajanjem savremenih tehnoloških procesa u izradi tranzistora. Svaka novija generacija zahteva sve preciznije, stabilnije napajanje i mala odstupanja u vrednostima potrebnih radnih napona. Uvode se nove funkcije i radni režimi koji zajedno postavljaju visoke radne zahteve pred izvor napajanja.

   Nove grafičke karte uvode PCIe 5.0 standard što uz ono što smo od ranije znali, govori o značaju ove komponente. Jedno takvo, moderno, sa poslednjim spiskom tehničkih mogućnosti i pozmašnom rezervom snage, želimo danas da vam predstavimo u vidu Gigabyte UD1000GM PCIe 5.0.

   Gigabyte PCIe 5.0 UD1000GM PG5 – karakteristike

   Gigabyte UD serija napajanja vuče korene iz čuvene Ultra Durable serije proizvoda ove kompanije. Poznati su po visokom kvalitetu izrade i upotrebljenih materijala. Takvu praksu nastavlja i današnji model napajanja. Koristi izdržljive japanske kondezatora koji su referenca za kvalitet u ovoj kategoriji proizvoda. Koristi bolje rešeno hlađenje i specijalni 120 mm ventilator sa hidrauličnim ležajem. Tu je i čitav niz sistema napredne zaštite od nepredviđenih situacija i kvara.

   Dizajnirano je da traje dugi niz godina i pri tome obezbedi kvalitetno i stabilno napajanje računara. O toj vrsti samopouzdanja proizvođača govori i njegova garancija od 10 godina za ovaj model, naravno u zavisnosti od specifičnosti zakonodavstva lokalnog tržišta. U našim uslovima iznosi realnih 3 godine.

   Gigabyte UD1000GM poseduje 80Plus Gold sertifikaciju. Napajanje je modularno sa “plagovima” koji omogućuju korišćenje samo potrebnih nastavaka. Na taj način olakšavaju kabliranje i korišćenje isključivo neophodnih kablova koje po potrebi možete dodavati uporedo sa ugradnjom novih uređaja u sistem.

   Konkretno napajanje koristi dizajn sa jednom jakom +12V granom koja isporučuje 1 kW snage. Odlikuje se kompaktnim dimenzijama koje mere: 8 cm u visinu, 14 cm u širinu i 15 cm u dubinu, omogućujući laku ugradnju u klasična midi tower kućišta.

   Ipak, glavni specijalitet ovog napajanja pored velike izlazne snage i kvalitetne izrade je svakako novitet u vidu ranije pomenute PCIe 5.0 podrške za grafičke karte. Oni koji su imali sreće da u rukama drže neki jači Nvidia GeForce Founders Edition primerak, poput RTX 380 Ti, primetili su jedan detalj. Naime, grafička karta se za razliku od uobičajenih sa 2x 8-pin PCIe konektorima, napaja samo jednim čudnim 16-pinskim konektorom koji je uz to i fizički manji.

   Specijalitet u vidu 12VPWR konektora

   Upravo je to taj novi, famozni PCIe 5.0 – 12VPWR koji vas rešava brige oko korišćenja račvi i razno-raznih adaptera sumnjivog kvaliteta. Gigabyte UD1000GM pomoću ovog zasebnog nastavka, isporučuje maksimalnih 600W ka grafičkoj karti i to samo preko jednog jedinog nastavka tj kabla.

   Pored sigurnijeg i stabilnijeg napajanja velike snage, neuporediva korist je i od kabliranja tj. lakšeg rutiranja energetskih, kabastih kablova. Logika je jasna. Čak i u slučaju korišćenja najbržih modela grafičkih karti – umesto teško dobavljivih 8-pinskih PCIe adaptera za napajanje, tu je samo jedan od 600 W sa pozamašnom rezervom snage. Dovoljno čak i za trenutno najmoćnije, OC modele grafičkih karti koji su najveći potrošači energije u računaru.

   Ovako jako napajanje u najavi ima problem sa grejanjem tranzistora u čoperu, kada radi pod punim opterećenjem. U Gigabyte-u su toga bili svesni, tako da su upotrebili hladnjake dvostruko veće efektivne površine za emitovanje toplote od onih koji koriste uobičajeni modeli. Zašto? Pa, zato što grejanje itekako utiče na efikasnost u radu napajanja.

   Pošto svi vole da se hvale visokom efikasnošću svojih napajanja, treba znati da efikasnost u velikoj meri zavisi od visine radne temperature. Elektronske komponente što se više greju, postaju manje efikasne tj više troše i rasipaju energiju. Zbog toga je dobro hlađenje napajanja od velike važnosti. Pored samog uticaja na efikasnost potrošnje energije, bolje hlađenje i niže radne temperature utiču na duži radni vek tranzistora kao vitalno kritičnih komponenti u napajanju.

   Ventilator visokog učinka sa hidrauličnim ležajem

   Pored fizički većih hladnjaka sa rashladnim rebrima, bitan elemenat hlađenja u napajanju je i ventilator. Ta činjenica posebno dolazi do izražaja iz razloga što u napajanju postoji samo jedan ventilator, a obzirom na svu ovu priču o značaju hlađenja tranzistora, jasno je koliko taj ventilator ima važnu ulogu.

   Osim dovoljnog protoka vazduha, tu je i pitanje pouzdanosti rada kao i buke koju pravi tokom dužeg perioda rada. Svesni kompleksne misije ove komponente, Gigabyte je za ovaj model upotrebio 120 mm ventialtor sa propelerima koji stvaraju visok pritisak i time forsirano hlađenje svega što se nađe ispod širokih lopatica.

   Pored takve konfiguracije propelera, ventilator je specifičan i po tome što koristi hidarulični ležaj, zapravo kuglični sa boljim podmazivanjem, koji bi trebao da obezbedi tiši rad i duži radni vek.

   Uz sve nabrojano Gigabyte UD1000GM poseduje višestruke sisteme zaštite: od prekomerne struje u slučaju preopterećenja ili kratkog spoja. Zatim tu je i zaštita od previsoke radne temperature, potom zaštita u svrhu stabilizacije napona u smislu od niskih i previsokih vrednosti radnih napona. Čitav taj sistem zaštite je povezan, a krije se pod skraćenicama: OCP, OTP, OVP, OPP, UVP i SCP. Uglavnom, ovo napajanje ih poseduje u kompletnom spisku.

   Modularan sistem nastavaka

   Za Gigabyte UD1000GM se kaže da je potpuno modularnog dizajna i to se odnosi na produžetke i kablove za napajanje do pojedinačnih komponenti. To svakako pogoduje operaciji kabliranja koja ima za cilj da spreči nered sa kablovima i time omete dotok svežeg vazduha i opstrujavanje vitalnih komponenti u cilju boljeg hlađenja.

   Kabliranje ima i svoj estetski efekat jer vođenje kablova određenim putanjama čini konfiguraciju “čistijom” i lepšom na oko. “Plagovi” ili nastavci su napravljeni u vidu ravnih kablova. Nešto su krući i čvršći od onog što bi mi želeli. Čak je i glavni 24-pinski ATX nastavk izveden u formi dve ravne grupe kablova što je iskreno bolje ukoliko “lomite” kabal pod pravim uglom nego kod klasičnih, kada je debeli vod urolan u pancirnu tkaninu i još dodatno ojačan bužirom.

   Nastavaka ima dovoljno gde pre svega mislimo na dva kompleta 8-pinskih EPS +12 kablova za napajanje procesora, zatim četiri 8-pinska (6+2-pin) za grafičke karte, još jednom ističemo novi 16-pinski PCIe 5.0 i konačno nastavak sa SATA konektorima. Dakle, konfiguracija koja jasno ukazuje da se radi o kvalitetnom napajanju za računar.

   Kada se govori o deklarisanoj snazi, UD1000GM napajanje isporučuje: 82.5 W na +3.3 V i 125 W na 5V pojedinačno i kombinovano, maksimalno 125 W na obe spomenute grane. Na +12 V isporučuje kombinovano 1000 W. Puno snage i rezerve, pa je napajanje kao stvoreno za naprednije gejmerske konfiguracije, ali i one zahtevnije korinsike koji se bave “overklokingom”.

   Gigabyte UD1000GM PG5 – utisci u radu

   Tokom merenja vrednosti smo se skoncentrisali na neke najvažnije, poput regulacije napona pri različitom stepenu opterećenja napajanja. Na +12 V EPS grani smo izmerili razliku od samo 0.02 V, dok smo na PCIe 8-pinskom napajanju za grafičke karte izmerili 0.11 V prilikom promene opterećenja u gejmingu.

   Procentualno, pad napona pri opterećenju na +12 V grani koja snadbeva grafičku kartu klase Ge Force RTX 3080 Ti tokom gejminga je 0.89% što je veoma dobar rezultat, a još je bolje kod napajanja procesora na +12 V EPS grani, svega 0.16% pri intezivnom renderingu u Blenderu.

   Što se tiče odstupanja napona na +12V pri nekih 20% opterećenja, iznosi svega 20 mW. Izmerene vrednosti su dobar rezultat, ali skrećemo pažnju da ovo nije detaljan test, već predstavljanje rada napajanja u uslovima rada jedne solidne konfiguracije.

   Dakle radni scenario koji obuhvata očitavanje vrednosti u uslovima opterećenja kakvi su rendering u Blenderu i Cinema 4D aplikacijama ili igranje nekih od najnovijih “AAA”. Daleko od krajnijih dometa konkretnog modela napajanja. Poenta ovakvog načina vrednovanja jesu realni uslovi rada sa kojima se susreće većina “običnih” korisnika.

   Ventilator ostaje tih skoro do 20% opterećenja i tek tada se pali i lagano počinje da okreće na minimalnom broju obrtaja. Do tih 20-30% opterećenja je praktično neaktivan i nalazi se u tzv “Zero RPM” modu. Zbog toga je napajanje prilično tiho u radu sa bukom koja je konstantno ispod nivoa od 30 dB.

   Izrada je dobra i što bi rekli, pedantna. Komponente su u priličnom redu i skoro nismo videli uredniju štampanu ploču sa manje razbacanih kondezatora. Utisak o kvalitetu izrade pojačava i crna lakirana štampana ploča, što sve zajedno dodatno uliva poverenje u smislu posvećene pažnje tokom faze dizajna napajanja.

   Što se tiče grejanja ono je pojačano samo u delu gde se nalazi primar, a što je i očekivano.

   Gigabyte UD1000GM PG5 – dočekajte spremni sledeći standard

   Na kraju, zaključujemo da je Gigabyte, nakon određenih problema u prošlosti, uspeo da ih prevaziđe i ponudi jedno savremeno i kvalitetno napajanje. U pitanju je model namenjen entuzijastima i malo zahtevnijim korisnicima. Savremene konstrukcije sa pregršt opcija i novim PCIe 5.0 nastavkom za podršku sledeće generacije grafičkih karti. Sa druge strane raspolaže velikom rezervom snage, te vrlo dobrim karakteristikama ponašanja u realnom radu. Sve nas to navodi na zaključak kako Gigabyte sa prilično samopouzdanja vraća na lokalno tržište napajanja.

   Dodajte tome i preporučenu cenu od 145 € pa jasno možete zaključiti da su Cooler Master, NZXT, Thermaltake, Seasonic i ostali dobili ozbiljnu konkurenciju jer napajanje ove snage i opcija, konkurencija nema trenutno u ponudi. Praktično po ovoj ceni se nude 750 W 80Plus Gold ispravljači, tako da Gigabyte sa odličnim UD1000GM modelom ima veoma dobru startnu poziciju.

   Možda vam se svidi