Gigabyte RTX 3060 Ti Eagle OC 8G (Video)

Gigabyte RTX 3060 Ti Eagle OC 8G (Video)

RTX 3060 Ti je najnoviji i ujedno najjeftiniji izdanak nove Nvidia Ampere arhitekture. Gigabyte je reagovao izlaskom RTX 3060 Ti Eagle OC 8G modela sa namerom da odgovori na izazov Nvidia preporučene cene od 399€. Da li će u tome uspeti ostaje da vidimo. Uglavnom je očigledan skok u performansama koje su od sada na nivou RTX 2080 SUPER modela. Još ako se obistine tvrdnje u vezi cene, eto pravog povoda da se “apgrejdujete” za Novu godinu!

  Sadržaj

   Možda nismo uspeli da vam predstavimo premijerno najjače Nvidia GeForce grafičke karte poput RTX 3090 ili RTX 3080, ali danas čemo prikazati model koji vas najverovatnije i najviše zanima, obzirom na performanse i iole pristojnu cenu. GeForce RTX 3060 Ti stiže u klasu nekadašnji RTX 2060 modela donoseći značajno unapređenje u performansama, ali i noviteta koji su karakteritični samo za Nvidia Ampere generaciju grafičkih procesora.
    

    
   Dakle u slučaju ove karte se radi od drugoj generaciji RTX arhitekture koja je značajno poboljšana u smislu sirove snage grafičkog procesora i boljih performansi ali i lepših grafičkih detalja. Svakako to su mogućnost igranja na većim rezolucijama, Ray Tracing rendering, DLSS funkcija, ultra brzi odziv u girama žestokog tempa itd.
    
   Nvidia je morala dobrano da protrese dosadašnju arhitekture grafičkih procesoira. Sve tri vrste jezgara su unapređena u slučaju RTX 3060 Ti u odnosu na RTX 2060 seriju. Tako su CUDA jezgra sposobna da obavljaju dve kalkulacije po kloku, duplo više u odnosu na prethodnu generaciju Turing GPU modela. RTX procesori mogu da obrade duplo veću količinu podataka i proračuna koji se tiču prostiranja i prelamanja zraka u trodimenzionalnom prostoru, dok Tensor jezgra su zahvaljujući novom algoritmu učenja scene i kadrova su sposobna da isporuče preko 100% bolje performanse u odnosu na prethodnu generaciju.
    
   giga1s.jpg
    
   Zbog nabrojanih unapređenjam Nvidia tvrdi da su performanse novog RTX 3060 Ti, ni manje ni više nego na nivou RTX 2080 SUPER grafičkih karti, a po ceni dojučerašnjih RTX 2060 modela!
    
   I šta sve to praktično znači za one koji analiziraju tehničke podatke. Direktno poredeći novi RTX 3060Ti i RTX 2060 SUPER stvari stoje ovako: 4864 CUDA procesora više od duplo u odnosu na stariji model, 152 Tensor jezgra 100-nak manje ali u pitanju su brži i efikasniji procesori i 38 RT procesora druge generacije. RTX 3060 Ti raspolaže sa 152 jedinice za obradu tekstura 16 više u odnosu na RTX 2060 i isto toliko procesora za finalni rendering slike koja se prikazuje na ekranu. Boost korak prema Nividia fabričkim specifikacijama ide do 1665 MHz. Ovoliki broj procesora opslužuje 8GB brze GDDR6 memorije na efektivnih 14GHz. Očekivano zbog većeg broja tranzistora, veći je potrošač energije sa deklarisanih 200W što i nije nešto značajno više u odnosu na 175W koliko je potrošnja prethodnog.Priliku da predstavi novu RTX 30 seriju u segmentu pristupačnijih karti, pripala je Gigabyte RTX3060 Ti Eagle OC 8G modelu. Možda vam sa ovim plastičnim oklopom hladnjaka i velikim print natpisima ne deluje premijum kao stariji Founders Edition RTX 2060 SUPER, ali ova karta će verovatno biti jedna od najprodavanijih u svojoj klasi jer bi njena cena trebalo da bude na nivou Nvidia preporučenih.
    
   giga2s.jpg
    
   Ova karta koristi dvostruke WindForce ventilatore prečnika 10cm i veliki aluminijumski hladnjak sa mnoštvom rebara povezanih sa četiri bakarne toplotne cevi koje se spajaju u delu dodira sa površinom grafičkog procesora. Kuriozitet je da ventilatori koriste specijalnu grafen nano tečnost za podmazivanje biksne ventilatora, što prema rečima proizvođača značajno produžava radni vek ventilatora skoro na nivo onog sa dvostrukim kugličnim ležajevima i pro tome je tiši u radu. Zanimljiv je ovaj prorez na zadnjem delu tzv. “Screen Cooling” tj. prozorče koje omogućava bolju cirkulaciju i oslobađanje toplote sa hladnjaka, čime je ubrzano prirodno strujanje vazduha ka vrhu kućišta. Ništa dok se ne odškrine prozorče i napravi promaja.
    
   Na vrhu ovog svojevrsnog oklopa ima i LED ukrasni detalj koji se podešava iz RGB Fusion 2.0 softvera. Karta se napaja jednim klasičnim 8-pinskim PCIe konketorom što odgovara specifikacijama proizvođača o maksimalnoj potrošnji od 200W – 150W preko dodatnog konektora i 75 W preko PCIe slota i to je to. Što se tiče veze sa ekranima ponuđen je par DP1.4 i par HDMI 2.1 konekcija. Kartica je dugačka 24cm, visoka 12.5 debela je 4cm.Dolazimo do najvažnijeg dela koji se odnosi na performanse. Očekivanja su velika jer svi do sada izneti podaci deluju zaista obećavajuće.
    
   giga3s.jpg
    

   Test sistem:

   MB: 

   ASRock X570 Taichi

   CPU: 

   AMD Ryzen 7 5800X 

   RAM: 

   32GB (2x16GB) GSkill TridentZ 3600 CL16 2R

   VGA: 

   Gigabyte RTX 3060 Ti Eagle OC 8G

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   ADATA SU800 2TB

   Cooler:

   CM Master Liquid 240 RGB

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   GeForce Game Ready Driver 460.89

   OS:
   Windows 10 64-bit 20H2

   Performanse:
   [modul]test=1082[/modul]

    
   Krećemo od naše standardne gejming baterije i igara kao što su Far Cry 5, Division, SOTTR, Gears 5, Borderlands 3… direktno odmeravanje snage sa RTX 2060 SUPER modelima kaže da je RTX 3060 Ti brži od 10% pa do skoro 50%. U proseku računajte na nekih sigurnih 30% ubrzanja, kako rezolucija raste, tako se penje i prednost koja je najveća u Borederlands 3 i SOTTR igrama. U odnosu na Radeon RX 5700 XT je brža u nekom ritmu od 5,10 i neretko 20%. Kada je u pitanju obećanje proizvođača, performanse u odnosu na RTX 2080 SUPER su u nekom proseku praktično izjednačene. U Division 2 je sporiji i do 17% ali je zato Far Cry 5 brži 20% posto, a poboljašanje se oseća i u Borderlands 3 naslovu. Iskreno očekivali smo više, zbog podataka o većem broju CUDA jezgara i njihovim boljim mogućnostima, ali ovo je činjenično stanje. U Full HD i 1440p gejmplej je sa debelom rezervom i isplati se monitor sa visokim vrednostima osvežavanja dok smo u 4K u proseku bili na granici od 60-ak fps malo preko ili ispod nje kao neki minimum za glatku animaciju u igrama.
    
   Kada je u pitanju Nvidia Reflex funkcionalnost koja se tiče bržeg odziva u igrama, izmerili smo generalno napredak u Fortnite-u, ali ne i Valorantu, igrama koje donekle dozvoljavaju praćenje dotične telemetrije. Ukoliko vam se ovo čini beznačajno malim i nevažnim podatkom, mislimo da ljubitelji brzih Battle Royala i Counter Strike-a se ne bi složili sa takvom konstatacijom jer dodajte faktor monitora na 144 i 240Hz, AP onda Reflex funkciju i dolazite u povlašćenu situaciju definitivno brže reakcije od protivnika.
    
   giga4s.jpg
    
   Na polju Ray Tracing renderinga, takođe je napravljen korak napred u performansama, tamo gde je i najneophodnije. Performanse su sada na nivou onih koje isporučuje RTX 2080 SUPER. I dalje imajte u vidu da se radi o primeni samo pojedinačnih ili nekoliko efekata mahom senčenja. Aktivacija ove napredne tehnike renderinga vas brzo vraća u realnost koja kaže da grafički procesori moraju još puno da napreduju u tom pogledu, ali su nam defintitivno odškrinuta vrata, vizuelno neuporedivo lepših igara. Sa uključenim RT efektima frejmrejt ozbiljno pada i praktično ne vredi igrati u Full HD rezoluciji, nekada čak ni to nije moguće ako baš sve, sve podignete na maksimum. 
    
   U takvim situacijama pomaže DLSS funkcija koja vraća dah RTX 3060Ti karti kada je u pitanju gejming sa RT efektima. Napredna tehnika skaliranja je napredovala u odnosu na prvu verziju kakvu i dalje možete pronaći u Batt V naslovu Novije igre uključuju dodatna poboljšanja ali je potrebna softverska podrška za DLSS 2.0. Tako recimo Pumpkin Jack sa nekih 200 fps-a sa uključenim RT pada na 120 frejmova da bi ga DLSS ponovo vratio na tih 200 fps-a. Slično je i sa Control, Fortnite i sličnim igrama s tim da kod novijih naslova možete da kontrolišete stepen degradacije kvaliteta grafike aktivacijom DLSS-a i balansirate napredak u performansama i kvaliteta primenjenih efekata.
    
   giga5s.jpg
    
   GeForce RTX 3060 Ti je takođe, tradicionalno dobar i u poslovima klasične namene sa CUDA i GPU akceleracijom.
    
   Gigabyte Eagle RTX 3060 Ti, torši oko 195-200W i mahom radi debelo iznad preporučene vrednosti od 1665MHz za default RTX 3060 Ti, dostižući 1995-2010MHz. Nakon celodnevnog gejminga zna i da se zagreje, u jednom trenutku se temperatura popela na 92 stepena što je odmah praćeno obaranjem frekvencije na pomenuti Nivida fabrički limit od 1665MHz uz neminovne penale po pitanju manjih fps vrednosti. Zbog toga obratite pažnju na hlađenje to od vas zahteva povećani broj tranzistora i 8nm Samsung postupak izrade Amper grafičkog procesora.I na kraju ne možemo, a da u čitavu analizu ne uključimo i faktor cene. Preporučeni iznos koji se traži za RTX 3060 Ti je 399€. Međutim, u čitavoj situaciji opšte nestašice hardvera i poskupljenja transporta i špediterskih usluga, ona će biti definitivno veća – koliko ostaje da vidimo posle 2. decembra kada kreće prodaja. 
    

    
   Već se na Amazonu pominju cene od 600-ak evra, što baca priličnu senku ma model koji treba da bude jača srednja klasa gejming karte jer već tu možete ovih dana pronaći Aorus RTX 2080 SUPER Water Force. Ostaje da vidimo kako će se odvijati situacija u periodu novogodišnje prodaje što svakako neće biti dobro po nas korisnike u želji da se ponovimo novim modelom gejming grafičkih karti.
    
   ________________________________________
    
    

   Prednosti:
   – Kompaktne dimenzije
   – Performanse u DXR + DLSS 2.0 režimu
   – Unapređenje u odnosu na RTX 2060 
   Nedostaci:
   – U pojedinim trenucima – grejanje
   – DLSS u bržim modovima degradira kvalitet slike
   CENA: preporučena oko 400€   

    

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan