Gigabyte RTX 3070 Ti GAMING OC 8G

Gigabyte RTX 3070 Ti GAMING OC 8G

GeForce RTX 3070 Ti je grafička karta koja bi u kontekstu daljeg sniženja cene i hardverske snage koja omogućuje igranje na visokim vrednostima frejmrejta u 1080p i 1440p rezolucijama, pa čak i glatku animaciju u 4K modu, mogla da bude pravi hit u svojoj klasi. Blago revidirane specifikacije su dodale taman onoliko performansi koliko je potrebno da se odlučite upravo za ovaj model, ukoliko sada krećete u gejming "upgrade" investiciju...

  Sadržaj

   Nakon najjačeg Nvidia GeForce Ti modela u liniji Ampere grafičkih procesora, stiže nam i nešto slabija GeForce RTX 3070 Ti verzija. Ovo je model iz nove serije koji se prvi put nakon izbijanja krize sa PC komponentama, konačno spustio sa cenom ispod psihološke granice od 1000€. Koliko do juče je bio duplo skuplji. Konačno “hardcore” gejmeri mogu doći do prave gejming grafičke karte i uživati u maksimumu detalja najnovijih grafičkih modula aktuelnih gejming naslova.
    
   Ostaje pitanje prosečnog korisnika koji je zbunjen velikom ponudom i prisustvo različitih modela sličnog naziva: obični, super, “Ti”. Po čemu se zapravo razlikuje najnoviji od prethodnog GeForce RTX 3070 modela i ko je zapravo ciljna grupa korisnika. Naravno to su zahtevni gejmeri koji igraju u 1440p i 4K rezolucijama ili oni takmičarski nastrojeni sa 1080p monitroima i 240/360Hz osvežavanjem kod kojih treba postići što veći fps u takmičarskim “on-line” igrama.
    
   Ampere_3070Ti_PCB.jpg
    
   Dakle, oni koji su do sad akoristili recimo RTX 2070, mogli bi da razmisle o apgrejdu i iskoriste situaciju da dobro prodaju svoj još uvek aktuelan Turing model i za sada najpovoljniju cenu “skoče” na osetno jači Ampere RTX 3070 Ti. Ukoliko se dvoumite između RTX 3070 i RTX 3070 Ti, u ovom potonjem se radi o modelu koji se ne razlikuje puno i čija je suština u evoluciji performansi. Dakle, vlasnici GeForce RTX 3070 nemaju baš razloga da žure sa kupovinom “Ti” varijante, osim ako imaju dobru kombinaciju za prodaju pre svega “majnerima” zato što su ove prve, otključane za kopanje ethereum-a. 
    
   GPU_specs_tabela.png 
   Dolazimo do brojki i tehničkih specifikacija GeForce RTX 3070 Ti modela. Raspolaže sa 6144 CUDA izvršna jezgra, 192 jedinice za obradu tekstura i 96 procesors za finalni rendering slike koja se prikazuje. Svakako bitan deo specifikacija je onaj koji se odnosi na broj Ray Tracing i Tensor procesora. RTX 3070 Ti koristi 192 Tesor jedinice 3. Generacije i 48 RT procesora druge generacije. Uglavnom za nekih 4% je jača u brojkama koje se odnose na “sirove” performanse grafičkog procesora u direktnom poređenju sa RTX 3070. Obe karte koriste 8GB video memorije ali je “Ti” u prednosti jer koristi GDDR6X, brži tip memorije koji radi na 9500 MHz što je 2 GHz brže od običnog GeForce RTX 3070 modela ili prevedeno u maksimalni transfer podataka 140 GB/s više. Jači hardver proizvodi i veću potrebu za energijom pa RTX 3070 Ti troši 70W više od RTX 370 modela tj ukupna potrošnja pri maksimalnom angažovanju resursa iznosi 290W.Na testu smo imali Gigabyte GeForce RTX 3070 Ti u Gaming OC verziji. Pripada istoj liniji kao i nedavno predstavljeni RTX 3080 Ti model pa možemo najbolje sagledati koja je razlika u radnim performansama ove dve, veoma atraktivne gejming grafičke karte.
   Gigabyte_RTX3070Ti_Gaming_2.jpg
   Gigabyte GAMING OC modeli su poznati po velikom hladanjaku koji je potreban zato što grafički procesor radi na većim radnim frekvencijama 1830 MHz u poređenju sa 1770 MHz koliko predlaže Nvidia. Gigabyte model deluje ogromno sa svojih 32 cm u dužinu, rashladnim sistemom debljine 5.5 cm i visionom od skoro 13 cm. Veliki oklop ispod maske krije ogroman hladnjak koji se prostire punim dimenzijama grafičke karte i prevazilauzi uveliko dimenzija štampane ploče. Praktično treći tj poslednji ventilator ima otvoren izrez na zadnjem metalnom nosaču tzv Screen Cooling kroz koji nesmetano produvava, rebra hladnjaka čime značajno brže oslobađa toplotu.
   Gigabyte_RTX3070Ti_Gaming_3.jpg
   Ogromna dvodelna struktura aluminijumskih rebara je spojena pomoću 7 kompozitnih bakarnih toplotnih cevi za prenos toplote čitavom površinom hladnjaka. U delu gde se spajaju hladnjaci i struktura cevi sužava prolazeći kroz veliki bakarni blok koji direktno naleže na površinu grafičkog procesora. Efikasnije oslobađanje toplote pomaže sistem od tri ventilatora. Na prednjem delu se nalazi manji prečnika 8cm, dok su u zadnjem delu dve “devetke” koje pokrivaju onaj drugi veći deo hladnjaka. Srednji se okreće u suprotnom smeru od krajnjih kako bi se smanjile turbulencije vazduha između rebara hladnjaka, povećao protok svežeg vazduha i statički pritisak u tom delu. Sve to radi boljeg hlađenja. Poseban sistem upravljačke elektronike podešava rad ventilatora koje u slučaju smanjene aktivnosti grafičkog procesora kada praktično padne na oko 44 stepena u potpunosti isključuje.
   Zanimljivo je da je u slučaju ovog modela Gigabyte za svoj Windforce 3X kuler, izabrao venilatore sa klasičnom biksnom ali čiju osovinu podmazuje nano-grafensko ulje čime se značajno produžava radni vek, što prema rečima proizvođača iznosi duplo duže i skoro dostiže radni vek ventilatora sa kugličnim ležajevima. Prednost ovakvog rešenja je što su Gigabyteovi ventilatori tiši u radu od buke koju stvaraju dupli kuglični čežajevi.
   Gigabyte_RTX3070Ti_Gaming_3.jpg
   Ni ovaj model nije mogao da prođe bez uobičajenog gejming detalja u vidu RGB Fusion osvetljenog Gigabyte logoa na vrhu hladnjaka. Na tome su se zadržali bez želje za preterivanjem. Mnogo važniji detalj za većinu naprednih korisnika je mikro-prekidač na vrhu koji znači prisustvo Dual BIOS opcije, kojim birate da li želite da karta bude tiša u radu ili je prebacujete u režim maksimalnih performansi.
   Gigabyte RTX 3070 Ti se napaja sa dva 8-pinska PCI Express konektora kako bi obezbedila potrebnih 290W energije. Preporučuje se korišćenje dobrog napajanja izlazne snage 750W. Grafička karta nudi po par DP 1.4a i HDMI 2.1 konekcija za monitore, velike ekrane i VR uređaje. Može da radi i prikazuje sliku na četiri monitora istovremeno.          Test sistem:
    Test_sistem.png
    
   Far Cry 5 Performance:
    FC5_performance_graph_1.png
    
   SOTTR Performance:
   SOTR_performance_graph.png 
    
   Division 2 Performance:
    Division2_performance_graph.png
   Battlefield V Performanse:
    BATT5_performance_graph.png

   Borderlands 3 Performanse:
    BL3_performance_graph.png
    
   GEARS 5 Performanse:
    GEARS5_performance_graph.png
    
   APEX Legends Performanse:
    APEX_performance_graph.png
    
   RAY Tracing Gaming Performanse:
    RTX_performance_graph.png
    
   Blender GPU Performance:
    blender_performance_graph.png
    
   Adobe Premiere Pro 2020 GPU Performance:
    Adobe_performance.png
    
   Kao što možete videti prilikom poređenja sa “običnim” RTX 3070, mada još jednom ponavljam da “Ti” model ne menja navedeni Ampere model već starije Turing i Pascal grafičke karte, poboljšanja u performansama ima i to naročito u delu klasičnih Direct X12 igara. Takođe, pomak je očekivano mali u Ray Tracing naslovima obzirom na tehničke specifikacije i broj RT i Tensor jezgara je sve to sasvim očekivano.Što se tiče ponašanja grafičke karte u radu, posebno dobar utisak je ostavila tokom rada u periodu veoma toplog perioda i natprosečno visokih dnevnih temperatura. Gigabyte Windforce 3X hladnjak očogledno dobro obavlja svoj zadatak o čemu govori i maksimalno izmerena temperatura tokom celodnevnog testiranja. Zaustavila se na 71. podeoku Celzijus skale. Potrošnja je takođe bila na nižem nivou od očekivanog, tako da smo zabeležili maksimalnih 270W tj 20W manje od fabričkih specifikacija.
    GPUTemperature.png
    
   U ovakvim uslovima rada, grafički procesor je konstantno radio u režimu povišene radne frekvencije i praktično održavao nivo od 1900-1935MHz što je znatno više od Nivida preporučenih ali i vrednosti koju Gigabyte navodi kao “boost” frekvenciju za ovaj model grafičke karte.
    GPUGraphicsclock.png
   Na kraju, karta je tokom rada skoro bešumna, čak nismo osetili ni one periodične momente ubrzanja ventilatora kako bi se razbili toplotni džepovi i izduvala prašina. Kad sve pogledamo, Gigabyte RTX 3070 Ti GAMER OC 8G je ostavila izuzetno dobar utisak u radu i to u prilično stresnim uslovima rada.GeForce RTX 3070 Ti donosi jednu marginu poboljšanja performansi u odnosu na obični RTX 3070, mada ne u meri u kojoj je to učinio RTX 3080 Ti. Dakle oni koji već imaju RTX 3070 mogu bezbrižno da nastave sa uživanjem u vrhunskim gejming performansama i iskustvu igranja. Ciljna grupa novije verzije su svakako oni koji tek sada planiraju da uđu u novi ciklus investicije gejming hardvera.
    
    
   Gigabyte GeForce RTX 3070 Ti GAMING OC 8G im je pružio dobar razlog da potraže baš ovu grafičku kartu koja se na zapadnim tržištima prodaje oko granice od 1K evra. Dobrim performansama i jednako solidnim ponašanjem u radu, ova grafička karta će svakako napraviti značajniji uspeh na tržištu, ukoliko snabevanje krene daljim pravcem normalizacije i u skladu sa tim se spuste cene na neki realniji nivo preporučenih u trenutku izlaska, mada je to iskreno malo verovatno. Uglavnom odličnim gejming performansama i natprosečnom brzinom u CUDA ubrzanim aplikacijama, GeForce RTX 3070 Ti GAMING OC 8G je svakako jedna od najzanimljivijih grafičkih karti u svojoj klasi.
    
   Prednosti:
   – Odlične performanse
   – Efikasan sistem hlađenja
   – Tiha i ne preterano topla u radu
    
   Nedostaci:
   – Trenutna cena
    
   CENA: oko 1000€
    
    

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi