Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC 8G (Video)

Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC 8G (Video)

Ovo je prva Radeon RX 5700XT grafička karta sa “specijalizovanim” rashladnim rešenjem. Daje nam odogovor na pitanje koliko bolji kuler utiče na rad Navi GPU procesora. Da li je brži sa boljim hlađenjem? Koliko je tiši i jesu li “boost” frekvencije veće? Sve su to pitanja koja mogu da uspostave novi poredak u klasi srednje skupih gejming grafičkih karti. Da li je Radeon 5700XT u verziji Gigabyte Gaming OC 8G modela zapravo ono pravo – što smo čekali još od samog momenta predstavljanja Navi grafičkih karti...

  Sadržaj

   Danas predstavljamo grafičku kartu koju smo zapravo čekali još od početka ovog leta i dana kada je predstavljena nova generqacija AMD Radeon Navi gejming akceleratora. Razloga za ovakvu tvrdnju jeste želja da vidimo dotični GPU procesor u režimu maksimalnih performansi, obzirom da znamo kako pomenuti Navi ima prilično “vruć” karakter.
    
   Do sada smo uglavnom sretali i testirali referentne Radeon RX 5700/XT modele koji koriste standardno provereni dizajn kulera. Proizvođači primenjuju već godinama unazad provereno rešenje koje se do sada bezbroj puta u praksi pokazalo kao efikasno u misiji zvanoj ispoštuj referentne fabričke specifikacije.
   U slučaju AMD-a to je već dobro poznati kuler baziran na centrifugalnom tipu ventilatora, parnoj komori i aluminijumskom bloku sa profilisanim rebrima koji bolje prenosi toplotu zahvaljujući grafitnom termalnom interfejsu između kulera i GPU procesora. Ništa posebno, ali efikasno u svojoj funkciji. Iako centrifugalni i ventilator zna da bude bučan, a čitava karta nekada i toplija nego što očekujemo, ovaj tip kulera ispunjava svoju misiju, a sada druge strane AMD otvara dodatni prostor za proizvođače grafičkih karti da primene sopstveno rešenje kada se radi o hlađenju. Obzirom da se u većini slučajeva radi rashladnim sistemima boljih karakteristika, što otvara put ka boljim radnim karakteristikma i u većini slučajeva, unapređenju performansi.
   Gigabyte_RX5700XT_Gaming_1s.jpg 
   Zbog toga i ona tvrdnja sa početka teksta jer smo hteli da vidimo Navi u svom najboljem i najbržem izdanju. Upravo u tom delokrugu svoju šansu traži naša današnja karta na testu – Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC 8G koja koristi sopstveno prilagođenu verziju štampane ploče u kombinaciji sa proverenim Windforce hladnjakaom u konfiguraciji sa trostrukim ventilatorima.Pošto smo već testirali referentni radeon RX 5700XT i zaključili kako se radi o ulepšanoj referentno dizajniranoj AMD Radeon karti koja je dobila malo atraktivniji oblik tela kroz par drugačijih linija i krivina, ali da se zapravo radi u suštini o varijaciji na istu temu. Obzirom da smo se kasnije susretali sa par MSI i Gigabyte modela koji su u početku prodaje zapravo bili zapakovani referentni AMD proizvodi, današnji RX 5700 XT Gaming OC 8G je bio pravo osaveženje i ono što smo zapravo čekali.
   Gigabyte_RX5700XT_Gaming_2s.jpg
   Gigabyte_RX5700XT_Gaming_3s.jpg
   Već na prvi pogled je jasna razlika i ona se zapravo tiče dizajna rashladnog sistema. Zašto je to bitno? Pa tokom testova referenog Radeon RX 5700 XT modela smo potvrdili neke tradicionalne mane korišćenja fabričkog hlađenja. Pre svega kartica je u nekim trenucima bučna, zatim je osetno da se malo više greje tokom višesatnih gejming sesija, a što ima za utemeljenje sumnju da GPU zbog veće radne temperature ne postiže maksimalne frekvencije turbo koraka.
   Sa druge strane, sopstveni Gigabyte dizajn štampane ploče podrazumeva bolju optimizaciju vodova i rasporeda elektronskih komponenti, pre svega radi boljeg hlađenja i efikasnijeg rada u vidu boljeg korišćenja energije, ali i podizanja performansi tj “frejmrejta” u igrama kroz veći turbo korak i činjenicu da je omogućeno grafičkom procesoru da zbog nižih radnih temepratura ostane duže u turbo zoni.
   Gigabyte_RX5700XT_Gaming_4s.jpg
   Kako bi to ostvario Gigabyte je umesto referentog kulera upotrebio svoj Windforce 3X sistem. Koristi sendvič konstrukciju jer na zadnjem delu upotrebljava veliku efikasnu površinu metalne ploče koja služi kao hladnjak za elemente na štampanoj ploči, dok sa druge strane koristi višeslojni dizajn rashladnih površina. VRM elementi jedinice za regulaciju napona i VRAM memorijski čipovi koriste poseban pasivni hladnjak na koji se nastavlja zasebna celina u vidu glavnog hladnjaka GPU procesora. Moćan aluminijumski hladnjak sa brojnim rashladnim rebrima se prostire čitavom dužinom štampane ploče, a dodatno je isprepletan kompozitnim, bakarnim toplotnim cevima koje koriste kapilarnu tehnologiju u cilju efikasnijeg transporta toplotne energije iz toplijih u hladnije delove hladnjaka, a sve kako bi se stvorena toplota što brže oslobodila u okruženje. U delu GPU procesora toplotne cevi se spajaju i direktno svojom površinom naležu na GPU procesor. Čitav proces hlađenja je ubrzan sa tri ventilatora prečnika 8 cm sa specijalno dizajniranom površinom lopatica čiji je cilj da uvedu veću količinu svežeg vazduha u prostor između rashladnih rebara i tako ubrzaju proces razmene toplotne energije.
   Zahvaljujući ovako “skrojenoj” karti, Gigabyte je definisao tri radna profila: bazni, gejming i “boost” koji redom postižu frekvencije od 1650 MHz, 1795 MHz i 1905 MHz. Gejming je zapravo ona očekivana prosečna vrednost koju postiže ova karta u većini igara. To je u proseku 50 MHz više od referento dizajniranih Radeon RX 5700XT modela.
    adrenalin_s.jpg
   Spomenimo i neke standardne podatke kojima raspolaže klasa Radeon RX 5700XT gejming grafičkih karti, a koje uostalom krase i ovaj model.  GPU koristi 2560 stream procesora u kombinaciji sa 8 GB GDDR6 memorije na efektivnih 14 GHz sa kojom komunicira magistralom širine 256-bita. Da bi se podaci preneli vanserijskom brzinom koristi se poslednja specifikacija PCI Express 4.0 magistrale.
   Pošto je u pitanju model sa Gejming sufiksom, nezaobilazni detalj, do duše veoma skroman je i prisustvo RGB Fusion 2 ukrasnog svetlećeg Gigabyte logoa koji se sa ostalim uređajima sinhronizuje uz pomoć istoimenog softvera. Inače uz ovu kartu se isporučuje i Aorus Engine softver za monitoring, prozivanje pomenutih radnih profila i podešavanje radnih parametara, odnosno režima rada ventilatora čiju krivu rada možete ručno štelovati.
   Gigabyte_RX5700XT_Gaming_7s.jpg
   GAUtil_s.jpg 
   Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC 8G uzim apreko PCIe slota osnovnih 75W električne energije, ali za dodatno napajanje ovako jakog hardvera koristi prisustvo jednog 8-pinskog i jednog 6-pinskog PCIe konektora. Signal na ekran šalje preko tri DisplayPort 1.4 i jednog HDMI 2.0b konektora. Kartica u dužinu meri čitavih 28 cm, visoka je 11.5 cm i široka 5cm.Čitava ova priča i rabota oko boljeg hlađenja nije samo prazan marketing nezavisnih proizvođača PC komponenti. U radu se pokazalo da je Windforce 3X kuler bolji od referentnog AMD rešenja i to u nekoliko disciplina. Prvo i osnovno bolje hladi. Temperature pri opterećenju su 10% niže. Mi smo test sistem držali na otvorenoj platformi i postigli 6 stepeni Celzijusa niže vrednosti – umesto 66 Celzijusa koliko se grejao fabrički Radeon RX 5700XT, Gigabyte verzija je bila hladnija i pri tome se zadržala na maksimalnih 60 stepeni Celzijusa.
   Gigabyte_RX5700XT_Gaming_5s.jpgTo je sa druge strane dalo prostora Navi GPU procesoru da se razmahne pa smo zabeležili i konstantno veće radne frekvencije tokom gejminga gde je GPU mahom u zoni bliskoj vrednosti od 1900 MHz, a što se odrazilo i na porast performansi. “Frejmrejt” je razumno porastao od 1-9% što svakako nije za ignorisanje. Gigabyte_RX5700XT_Gaming_6s.jpgIpak, najveći dobitak je upravo u ponašanju tokom rada. Gigabyte RX 5700XT verzija je za jednu osetnu marginu hladnija, baš onako kako smo i očekivali. Detalj koji fali referentnim AMD RX 5700XT kartama. To je sa druge strane uslovilo da bude značajno tiša u radu. Em su upotrebljeni tiši ventilatori, em su brojniji, tako da je bučna ali efikasna priroda centrifugalnog ventilatora, nadomeštena prisustvom većeg broja aksijalnih ventilatora koji su se definitivno bolje pokazali, naročito u pogledu tihog rada.Test platforma:

   MB: 
   Gigabyte Aorus X470 Gaming 7 WiFi

   CPU: 

   AMD Ryzen 7 3700X – PBO on

   RAM: 

   16GB (2x8GB) HyperX RGB 3200 CL16

   VGA: 

   Gigabyte RX 5700XT Gaming OC 8G

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   240GB NVMe x4 ADATA Spectrix S11

   Cooler:

   CM Nepton 280L

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   Adrenalin 2019 Edition 19.9.2

   OS:
   Windows 10 64-bit ver. 1903

   Monitor
   ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

    
   Performanse:
   3D gejming 
   [modul]test=958[/modul]
    

   GPGPU performanse
    
   [modul]test=959/modul] 

    
   Potrošnja energije i radne temperature
    
   [modul]test=960[/modul]Gigabyte je uspešno uradio domaći zadatak na temu sopstveno dizajniranog Radeon RX 5700XT tj Navi 10 modela, kome je podario efikasniji hladnjak i time ovu gejming grafiku učinio tišom, bržom i u krajnjem rezultatu boljom od referentno dizajniranih AMD RX 5700XT modela. Pri tome isto koštaju, pa postaje sasvim jasno zašto vam preporučujemo da ako ste se već opredelili za AMD Radeon gejming tehnologiju, potražite baš ovaj model grafičke karte. 
    

    
   Koliko je karta dobro izrađena i usklađena u svojim karakteristikama govori i činjenica da su rafovi sa ovim modelima “očišćeni” u prvom naletu zato se nemojte čuditi ako neko pokuša da iskoristi zakon ponude i tražnje pa je pronađete po nešto skupljoj ceni, ali budite strpljivi jer se isplati nabaviti jedan ovakav unaprađeni model po ceni kartice referentnog dizajna.

   Prednosti:
   – Dobar Windforce 3X kuler,
   – Unapređene performanse tj “frejmrejt”
   – Niže prosečne radne temeprature,
   – Tiha u radu
    
   Nedostaci:
   – Veća potrošnja el. energije
   – Visoka cena
    
   Cena: oko 520€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi