Gigabyte RX 6800 XT GAMING OC 16G

Gigabyte RX 6800 XT GAMING OC 16G

Prva Radeon RX 6800 XT grafička karta u verziji nezavisnog proizvođača, stigla je iz Gigabyte-a. Masivan hladnjak, mnoštvo isprepletanih "heatpipe" cevčica i trostruki sistem ventilatora, najavljuju brutalne gejming performanse. Napredak nove generacije AMD Radeon grafičkih karti je zaista impresivan i svakako će obradovati sve one koji ne interesuje ništa drugo, osim ultimativnog gejming osećaja...

  Sadržaj

   Uprkos činjenici da skoro svi proizvođači komponenti u svom asortimanu imaju prikazane Radeon RX 6800 /XT modele grafičkih karti, vrlo mali broj je onih koji stižu do krajnjih korinsika. Već nam je dosadilo da objašnjavamo zašto je to tako i da se žalimo na razloge hronične nestašice i “naduvanih” cena. Međutim, vredna pomena je činjenica da je Gigabyte jedan od najvrednijih po tom pitanju, bar kada se radi o ovom našem malom, ali probirljivom tržištu. Svidelo se to vama ili ne, ipak govori da ovaj proizvođač itekako brine o tome da novi proizvodi dođu do nas i kako bi na taj način održao svoj brend aktuelnim.
   Zato je i ovog puta, posle “običnog” Radeon RX 6800 modela, do nas stigao prvi primerak NAVI 21 modela u RX6800 XT u varijanti nezavisnog proizvođača tj da se ne radi o originalnnom AMD primerku, već nekom od proizvođača iz “prve lige”. Priliku da se predstavi na svoj način, imao je Gigabyte Radeon RX 6800 XT Gaming OC 16G model.
   Gigabyte_RX6800XT_GamingOC_1s.jpgNa ovoj karti se nalazi jedan od najjačih primeraka poslednje generacije NAVI 21 grafičkih procesora sa 4608 “stream” procesora organizovanih u 72 jedinice za proračune i isto toliko Ray Akceleratora. Procesor izrađen u 7nm postupku, podiže tokom rada frekvenciju na maksimalnih 2285 MHz, dok Gigabyte garantuje 2045MHz tokom tipičnog scenarija igranja.
   Karta je opremljena sa 16GB GDDR6 memorije i povezana 256-bitnom magistralom sa grafičkim procesorom. Radna frekvencija VRAM sekcije je podignuta na efektivnih 16 GHz. Komunikacija sa ostatkom sistema se obavlja preko PCIe x16 4.0 magistrale. Prosečna potrošnja prema specifikacijama proizvođača iznosi 300W, a dotičnu energiju pored PCIe x16 slota, crpi iz dva dodatna 8-pinska PCIe konektora za napajanje.
   Gigabyte_RX6800XT_GamingOC_2s.jpg 
   Da bi se ohladio ovako veliki broj tranzistora u grafičkom procesoru, a koji pri tome rade na prilično visokoj frekvenciji kao i 16GB VRAM-a, te regulator napajanja karte – Gigabyte je na Gaming OC modelu upotrebio svoj dokazani Windforce 3X sistem hlađenja. Tačnije rečeno, njegovu modifikovanu verziju prilagođenu karakteristikama konkretnog modela grafičkog procesora i karte. Iako kuler nosi isti naziv kao i onaj na “običnom” RX 6800 modelu, u ovom slučaju je hladnjak nekako još masivniji, sa brojnijim i gušće raspoređenim rashladnim rebrima.
   Gigabyte_RX6800XT_GamingOC_3s.jpg 
   Kako bi se obezbedio ravnomerniji prenos  i time brže oslobodila toplota, koristi se sistem od 6 kompozitnih toplotnih cevi koje se spajaju u središnjem delu gde se pomoću velike bakarne “hladne” ploče, dodiruju direktno sa površinom Radeon grafičkog procesora. Telo hladnjaka je nekako izduženo sa nešto nižim profilom od očekivanog za ovu “tešku” kategoriju gejming akceleratora, zbog čega koristi sistem od tri ventilatora prečnika 8 cm. Onaj u sredini se vrti u kontra smeru zbog sprečavanja taloženja prašine između rebara i kako bi razbio zaostale džepove toplog vazduha koji se mogu stvoriti u prostoru ovako velikog hladnjaka.
   Gigabyte_RX6800XT_GamingOC_4s.jpg 
   Neizostavni deo rashladnog rešenja je i velika hladna metalna površina na leđima štampane ploče karte koja je zapravo dodatna površina kojom se oslobađa toplota sa elektronskh komponenti. Zanimljivo je da je izostao Screen Cooling rashladni prorez koji inače, postoji na običnom RX 6800 modelu. Zato je čitav kuler nešto deblji od onog na slabijem modelu pa mu treba mesta za tri PCI slota.   Rad ventilatora kao i RGB osvetljenog Gigabyte logoa, podešavate iz već dobro poznatog softvera. Na prednjem delu se nalazi par DisplayPort 1.4a i dodatni par HDMI 2.1 konektora za povezivanje monitora. Svi pomenuti se mogu povezati odjednom, tako da možete raditi sa četiri monitora istovremeno. 
   Gigabyte_RX6800XT_GamingOC_5s.jpgTest sistem:

   MB: 

   ASRock X570 Taichi

   CPU: 

   AMD Ryzen 7 5800X 

   RAM: 

   32GB (2x16GB) GSkill TridentZ 3600 CL16 2R

   VGA: 
   Gigabyte RX 6800 XT GAMING OC 16G

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   ADATA SU800 2TB

   Cooler:

   CM Master Liquid 240 RGB

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   AMD Adrenalin 20.12.2

   OS:
   Windows 10 64-bit 20H2

   Gigabyte_RX6800XT_GamingOC_6s.jpg
   Performanse:
   [modul]test=1084[/modul]Gigabyte RX 6800 XT Gaming OC 16G je baš, baš brza u radu. Napredak novih NAVI 21 modela u odnosu na prethodnu Radeon RX 5000 seriju je osetno veliki i to se definitivno oseća u vidu većeg prosečnog frejmrejta, naročito u novijim grafički zahtevnim naslovima.
   Ova karta kao i većina boljih Gigabyte modela, poseduje Dual BIOS opciju koju koristite uz pomoć jedva primetnog mikroprekidača na vrhu karte. Ovaj model standardno stiže u OC režimu, a moguće ju je prebaciti u Silent. Obzirom da smo imali dobro provetreno kućište u prostoriji gde ambijentalna temperatura nije prelazila 22-23 stepena, nismo osetili neku veću razliku jer karta je inače tiha u radu. Aktivacijom Rage moda u Adrenalin drajverima raste frekvencija GPU-a iznad Boost koraka, a što dodaje par frejmova u igrama. Frekvencija GPU-a svo vreme igranja se održavala u intervalu Boost vrednosti prelazeći na momente i granicu od 2300MHz, dakle osetno više iznad deklarisanih gejming vrednosti.
   GPU_clk_graph.jpg 
   Karta je tiha u radu uprkos manjem prečniku ventilatora. Dobro podmazivanje i ležajevi rade odličan posao, uprkos činjenici visokog broja obrtaja koji na trenutke ide i do 2200 obrtaja u minutu. Pitanje je samo koliko dugo, a ukoliko se obistine tvrdnje o uticaju nano-grafenskog maziva, nema razloga za brigu.
   FAN_rpm_graph.jpg 
   Potrošnja je tokom opterećenja “zakucana” na 280W i praktično ma šta joj radili nije prelazila maksimum od 280W. Temperatura u opisanim uslovima intezivnog gejminga i pokretanja GPU ubrzanih aplikacija se kretala u intervalu od 66-70 stepeni Celzijusa. Povremeno je dostizala maksimum od 71 stepen. Osetno niže vrednosti i hladniji rad od konkurentskih RTX 3080 modela.
   GPU_temp_graph.jpg
   GPU_temp_IRs.jpg
   Kada su u pitanju performanse Gigabyte Gaming OC verzija RX 6800 XT karte je brža od referentnog AMD modela. Nekada je razlika par frejmova, a nekada raste do 10% u pojedinačnim slučajevima igara. Sa direktnom GeForce RTX 3080 konkurencijom uspešno vodi ljutu borbu. Čak Radeon RX 6800 XT ima prednost u klasičnim DX12 naslovima i u AMD optimizovanim Ray Tracing igrama, dok je Nvidia nepobediva kada koristite Ray Tracing u kombinaciji sa DLSS akceleracijom. Subjektivni osećaj je da novi Radeon RX 6000 modeli kako na originalnim primercima, tako i na ovom Gigabyte modelu imaju primetno oštriju sliku. Oštrina ne pada čak ni u VSR modovima, pa se uvek iznenadimo i oduševimo kako jedan Battlefield V izgleda u svoj lepoti DICE grafičkog okruženja!
    6800XTBATTVs.jpg
   Gigabyte RX 6800 XT Gaming OC 16G @ Battlefield V, Ultra, DirectX 12, 1920x1080px
   Ostaje i zaključak da je nešto sporija od GeForce konkurencije u GPU ubrzanim aplikacijama. CUDA i dalje ima prednost na ovom polju, ali spomenimo da se Gigabyte verzija u ovom delu pokazala bolje od referentne AMD RX6800 XT karte. Kombinacija optimizovanog BIOS-a i novijih drajvera su defintivino rezultirali ovakvom razlikom. Negde je ona veća, negde manja, ali generalno bez obzira na ovo unapređenje, GeForce modeli su i dalje u prednosti kada govorimo o ovom delokrugu rada.
    Dirts.jpg
    Gigabyte RX 6800 XT Gaming OC 16G @ Battlefield V, RayTracing, 1920x1080pxGigabyte je uspešno predstavio svoju verziju Radeon RX 6800 XT gejming grafičke karte. Brz GPU, brza video memorija i odlična podrška u vidu dobro dizajnirane štampane ploče i VRM modula su kombinacija predodređena na uspeh. Svakako ne treba zaboraviti odličan kuler koji je na nivou najboljih “aftermarket” rešenja jer zaista je retkost videti hladnjak koji sa uspehom izlazi na kraj sa toplotom koju generiše potrošnja  od 280W.
   U radu je brza i taman toliko da se pohvali kako je ispred referentnog AMD RX6800 XT modela, koji uzgred nije ni malo naivna grafička karta sa svojim odlično rešenim rashladnim sistemom. Pitamo se koliko bi brža bila da je kojim slučajem ugrađena GDDR6X memorija. Ipak, AMD je odlučio da ide na jeftiniju verziju veće količine GDDR6 VRAM-a.
   Gigabyte_RX6800XT_GamingOC_7s.jpg 
   Zaključujemo da je Gigabyte uspešno započeo novi ciklus modela ultra-brzih gejming karti nove generacije. U svojoj ponudi ima i više pozicionirani Aorus Master model koji sigurno ima još bolje rešenje u delu koji se tiče hlađenja, zbog čega novi Radeon Navi 21 bazirani modeli izgledaju privlačnije i poželjnije od dosadašnjih Radeon grafičkih karti.
   Ostaje samo problem cene i dobavljivosti. Proizvođač preporučuje sumu od 850€ što je 50€ manje od Aorus Master modela, ali čak 200€ više od preporučenog AMD iznosa. Mada znamo da te preporučene cene obično imaju malo veze sa realnošću. Ostaje još dodatni faktor nestašice pa je realno mala šansa da se trenutno dokopamo jedne ovakve dobre grafičke karte, čak i pod uslovom da smo spremni potrošiti ovoliko novca. To svakako ne umanjuje kvalitet i dobar utisak sjajne Gigabyte RX 6800 XT Gaming OC grafičke karte sa kojom smo proveli sate i sate gejminga. Zbog visokog frejmrejta daje jednu potpuno novu dimeziju osećaja u igrama – koju do sada nismo imali na Radeon grafičkim kartama!
   ____________________________________________ 
   Prednosti:
   – Vrhunske performanse- Odličan rashladni sistem- Razumna potrošnja i grejanje
   Nedostaci:
   – Zastareo grafički interfejs softvera- Dobavljivost i cena- Nedostatak DLSS alternative u Ray Tracing naslovima
   CENA: preporučena 850€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi