Gigabyte X670 Aorus Elite AX test

Gigabyte X670 Aorus Elite AX test

Gigabyte X670 Aorus Elite AX je kompletna ploča odličnog kvaliteta i performansi, kao stvorena za sistem integraciju na bazi AMD Ryzen 7000 serije procesora.

  Sadržaj
   Gigabyte X670 Aorus Elite AX test

   Pozitivne ocene

   • Brz memorijski podsistem
   • EZ-Latch sistem rukovanja sa M.2 SSD i GPU uređajima
   • Brza Wi-Fi 6E bežična konekcija
   • USB-C 3.2 2×2
   • Mnoštvo M.2 pozicija za ugradnju SSD uređaja

   Negativne ocene

   • Nešto veća cena u ondosu na slične modele prethodne generacije

   Kompletan spisak funkcija i mogućnosti čine Gigabyte X670 AORUS Elite AX ploču savršenim izborom za bazu desktop računara poslednje generacije. Dodajte tome uobičajeno visok kvalitet izrade i natprosečno dobru BIOS optimizaciju i dobijate jednu od boljih ploča za AMD Ryzen 7000 seriju u smislu uložene i dobijene vrednosti.

   Izlazak nove serije AMD Zen4 procesora je svakako izazvao ushićenje među korisnicima zbog odličnih mogućnosti i performansi. Međutim sa druge strane je ukazao na jedan prilično ozbiljan problem koji se odnosi na poteškoće u nabavci odgovarajućih matičnih ploča i ekstremno visokih cena. Konstatacija koja se posebno odnosi na modele sa X670E čipsetom i najbogatijom opremom. Alternativa je jednako dobra ploča sa X670 logikom, poput današnjeg X670 AORUS Elite AX.

   Osim što je ponuda jako slaba čemu svakako doprinosi i problem sa ograničenom raspoloživosti elektronskih komponenti i globalne inflacije, distributeri izbegavaju da zbog jakog dolara prave zalihe. Rezultat je više nego loša ponuda na policama lokalnih prodavaca. Ovih dana je zaista teško pronaći iole pristojnu AMD AM5 matičnu ploču, osim onih najskupljih čija cena ide i do 1000 evro novčanica.

   X670 Aorus Elite AX – sve što treba da ima moderna ploča

   Za razliku od takvih, danas vam predstavljamo veoma dobru ploču koja je kao stvorena za Ryzen 7000 procesore. Poseduje sve što treba da ima savremena matična ploča, a pri tome je cena u granicama pristojnosti imajući u vidu novi talas matičnih ploča. U pitanju je Gigabyte X670 AORUS Elite AX, ploča na bazi X670 verzije čipseta. Od Extreme verzije se razlikuje u nekim minornim i za većinu korisnika beznačajnim detaljima. Performanse su na istom nivou i u tom pogledu ne treba imati predrasude.

   Sa cenom od 380-420 evra na našem tržištu, ma koliko to zvučalo puno, ovo je jedna od trenutno razumnijih ukoliko već planirate nabavku Ryzen procesora serije 7000. Uglavnom, ovo je ploča koja prima aktuelnu liniju AMD Ryzen 7000 modela od najjačeg R9 7950X do najslabijeg R5 7600X i sa svima radi odlično. Tvrdnja koja stiže iz prve ruke, pošto smo imali sreću da je testiramo malo duže, pa su njome prodefilovali svi pomenuti Zen 4 procesori.

   Tom prilikom su demonstrirali perfektnu stabilnost i zavidan nivo performansi bez ikakvih dečijih problema i uz naravno adekvatnu proceduru ažuriranja BIOS-a. Jednom rečju, ploča koja može lako poneti epitet referentne za AM5 procesorsku platformu.

   X670 AORUS Elite AX – karakteristike

   Ovaj Gigabyte model stiže u Full ATX formatu. Priznajemo da smo u prvo vreme nakon predstavljanja AM5 ležišta i prelaska sa PGA na BGA pakovanje AMD procesora, bili prilično zabrinuti poučeni lošim iskustvom sa Intel platformom zbog osetljivih kontakt “nožica” u ležištu. Praktično je dovoljna i najmanja greška prilikom stavljanja ili vađenja procesora, pa da se iskrivi osetljivi pin u ležištu.

   Na sreću, kod AM5 modela je ležište neuporedivo robusnije i izdržljivije. To svakako ide na ruku nama koji se bavimo testiranjem, ali i krajnjim korisnicima sa manje iskustva prilikom sklapanja konfiguracija.

   Jedinica za napajanje je digitalno kontrolisana. Dizajnirana kao višefazna verzija zbog kompleksne topologije Ryzen 7000 procesora. Zbog toga koristi 16+2+2 konfiguraciju kako bi se obezbedio odgovarajući napon za jezgra, integrisanu grafiku i IoD sistemski kontroler. U tom pogledu Gigabyte je sa ovom pločom odradio zadatak za najvišu ocenu jer su svi testirani modeli procesora pružili maksimum performansi i radnih frekvencija. Za podršku radu najjačih Ryzen 9 modela tu su i dupli EPS+12V konektori za napajanje.

   Ploča raspolaže sa četiri DDR5 podnožja za sistemsku memoriju i podrškom rada AMD EXPO predefinisanim profilima. Oni su zapravo overkloking podešavanja u cilju postizanja boljih performansi platforme. Ploča podržava maksimalno 128 GB RAM-a. Prisutna je podrška za rad u Dual Channel režimu čije su performanse dodatno unapređene zbog specifične konfiguracije DDR5 modula.

   Dobra ponuda konektora i podrška za RGB uređaje

   Kod ove ploče primećujemo i dobru ponudu konekcija za ventilatore. Tu je obavezni za CPU, te opcioni za povezivanje glave vodenog hlađenja i upravlja radom ugrađene pumpe. Tu su još tri konektora za sistemske ventilatore na bočnim ivicama ploče. Svima upravlja SmartFan 6 sistem pomoću koga se kriva rada podešava direktno iz BIOS-a ili pratećeg softvera.

   Odmah pored njih su i RGB konektori za povezivanje i sinhronizaciju odgovarajućih uređaja. U zaleđu se nalazi 24-pinski ATX konektor, a tik pored njega primećujemo dva mikro tastera sa višestrukom namenom čija se uloga podešava iz BIOS-a matične ploče. Mogu da posluže kao reset taster, RGB prekidač, za ulazak u BIOS ili pokretanje BIOS Safe moda.

   Pohvaljujemo i prisustvo USB-C midboard priključka za kućišta koja imaju USB-C priključak na prednjoj strani, to je podrazumevani detalj na ploči ove cenovne klase, a kuriozitet je da je izveden u najbržoj USB-C 3.2 2×2 specifikaciji.

   Obilje opcija za M.2 SSD ugradnju

   Gigabyte X670 AORUS Elite AX raspolaže sa četiri M.2 PCIe konektora koji komuniciraju sa 4 ili 2 PCIe putanje u zavisnosti od modela SSD uređaja. Rad dva M.2 konektora je pod kontrolom samog Ryzen 7000 procesora i njegovog sistemskog kontrolera. Sa prvim M2. konektorom čija je pozicija izdvojena od ostatka, komunicira preko PCIe putanja 5. generacije jer AMD Zen4 procesor obezbeđuje podršku za ovaj trenutno najbrži standard (4 GBs transfera po jednoj liniji, teorijiski maksimum x4 konektora iznosi 16GBs). Kompatibilan je i sa SSD uređajima prethodne generacije.

   Drugi M.2 slot koristi magistralu sa PCIe putanjama 4. generacije. Preostala dva M.2 konektora kontroliše X670 čipset i oba podržavaju PCIe 4.0 putanje. Sve pozicije raspolažu odgovarajućim hladnjacima koji stižu uz matičnu ploču i u dekorativnom pogledu prate stil matične ploče. Pored M.2 konektora tu su i četiri SATA 3 konekcije. Dakle, konfigurisanje podsistema za skladištenje podataka neće biti problem bilo da se radi o kapacitetu, grejanju ili brzini rada.

   Genijalni EZ-Latch sistem montaže i osigurača

   Na ovoj ploči primećujemo jedan novi i vrlo zgodan detalj koji se tiče instalaicje i ugradnje M.2 SSD uređaja. Nema više onih dosadnih i zamornih minijaturnih šrafčića koji su stizali u kesicama i stalno ste ih gubili zbog malih dimenzija. Od sada je tu sistem plastičnih osigurača tzv “EZ-Latch” koji su em jednostavniji, em lakši za upotrebu.

   Gigabyte X670 AORUS Elite AX nudi tri PCIe x16 slota. Prvi i primarni za ugradnju grafičke karte je ojačan metalnim štitom i lako ga je prepoznati jer je bliže procesorskom ležištu, zato što kontrolu nad njim ima upravo sistemski kontroler Zen 4 procesora. Komunikacija na relaciji centralni procesor-grafička karta se obavlja preko magistrale sa 16 PCIe putanja i obratite pažnju na ovaj detalj – one su 4.0 specifikacija. To je glavna razlika između ove (AMD X670) i jačih tj skupljih X670 Extreme matičnih ploča sa AM5 ležištem.

   Preostala dva PCIe x16 slota su to samo po fizičkom obliku konektora. Prvi ima na raspolaganju četiri PCIe putanje 4. generacije, dok drugi ima samo dve i to sa još sporijim 3.0 specifikacijama.

   Zanimljivost kod nove generacije AM5 matičnih ploča jeste čipset. AMD više ne koristi klasični monolitni dizajn kontrolerske logike, već se opredelio za čiplet topologiju i korišćenje dva fizička manja čipa čiju je temperaturu lakše kontrolisati. Tako se na ovoj ploči ispod hladnjaka kriju dva kontriolera periferija čijim opcijama rada upravljate iz BIOS-a ploče, a međusobno komuniciraju magistralom širine 4x PCIe putanje.

   Korektna ponuda USB priključaka

   Na ovaj način je lakše povećati broj željenih konekcija uz istovremeno bolje termalne karakteristike, uprkos korišćenju ultra brzog USB 3.2 standarda. Time se izbegava korišćenje ventilatora na čipsetu.

   Kada već govorimo o raspoloživim konekcijama na ovom modelu ploče, na raspolaganju vam je sledeći izbor. ATX panel nudi: 6x USB-A 3.2 Gen 1, zatim dva brza 10 gigabitna USB-A 3.2 Gen 2 obojena u crveno, jedan USB-C 3.2 2×2 sa protokom od 20 Gbps kao i četiri klasična USB-A 2.0. Ostatak čine mikrotaster za “Qflash” funkciju forsiranog ubacivanja binarne datoteke u sadržaj BIOS-a, kada je onesposobite lošom “update” procedurom. Sledeće što vidimo su dva konektora za Wi-Fi antenu, jedan klasični RJ45 LAN konektor za mrežu, HDMI port za povezivanje monitora sa integrisanom grafikom i tri 3.5mm konektora za zvuk.

   Primetili ste već da ploča pored klasičnog 2.5 Gbps Realtek Ethernet kontrolera raspolaže i trenutno najbržim Wi-Fi 6E standardom bežične komunikacije. Pokriva rad na talasnim dužinama u rasponu od 2.4-6GHz sa dodatnim opsegom od 160 MHz u 802.11ax modu za fino podešavanje veze kako bi se ostvario što veći transfer podataka. Za zvuk se brine Realtek Audio codec čiji se zvuk filtrira uz već uobičejene audiofilske kondezatore, kako bi se dobio lepši i prirodniji zvuk.

   BIOS za ovaj model ploče potpisuje AMI i karakterističan je po tome što ima grafičko okruženje sa bezbroj uredno postavljenih opcija kako bi podesili sistem u skladu sa potrebama i karakteristikama ugrađenih komponenti. Sve ključne opcije za overkloking su prisutne, pa možete da štelujete i eksperimentišete do mile volje.

   X670 AORUS Elite AX – performanse

   CPUAMD Ryzen 9 7900X
   CoolerNZXT Kraken X73
   MBGigabyte X670 AORUS Elite AX
   RAM32 GB (2x 16 GB) DDR4-6000 Kingston FURY RGB
   GPUAMD Radeon RX 6800 XT 16G
   SSD1 TB M.2 XPG Gammix S7 PCIe x4 Gen4
   PSUCooler Master MWE 1250W V2 80Plus Gold
   OSWindows 11 2H22
   DriversAMD Adrenalin 22.19.2
   AMD Chipset 4.09.23.507
   Test sistem

   Windows 11 sistemske performanse:

   Performanse u aplikacijama i igrama:

   Uobičajeni nivo performansi tu i tamo odstupa, posebno u slučaju memorijskog podsistema u odnosu na model ploče koji smo dobili od AMD-a kao referencu prilikom inicijalnog testiranja, a radi se o ASRock Taichi X670E. Ova ploča je poznata kao jedna od retkih na tržištu koja koristi “T-Toplogy” tip konekcije između memorijskog kontrolera i RAM modula.

   Naš Gigabyte X670 AORUS Elite AX, pak ima drugačiji tip veze tzv “Daisy Chain” koji je bolji za postizanje većih frekvencija. U našem slučaju uspeo da obezbnedi memorijski protok od 71 GB/s što je 10 GB/s više od pomenutog ASRock modela, a što ima implikacije na performanse u poslovima koji koriste bržu memoriju. Nije to neka spektakularna razlika, ali svakako jeste prednost u slučaju kada koristite jedan par memorija.

   Temperatura i potrošnja:

   X670 AORUS Elite AX – kao stvorena za sistem integratore

   Gotovo uvek sa dolaskom nove generacije procesorske platforme iznenadi nas činjenica koliko ploče napreduju iz generacije u generaciju. Postaju sve kompleksniji podsistem ključan za adekvatnu podršku naprednim funkcijama centralnog procesora. Preciznije i kvalitetnije jedinice za napajanje, veći broj integrisanih i sve bržih uređaja, veliki hladnjaci i konačno sve to treba povezati odgovarajućim upravljačkim softverom, što je možda i najkomplikovaniji korak u čitavoj proceduri izrade matične ploče.

   Ova ploča poput nekih konkurentskih modela ima opciju u BIOS-u koja će odmah nakon instalacije Windows operativnog sistema i detektovanja internet konekcije, ponuditi instalaciju Gigabyte softvera. Time vam olakšava instaliranje odgovarajućih drajvera i ostalih alata poput onog za RGB kontrolu, monitoring i overkloking.

   Pohvaljujemo i činjenicu da Windows 11 odmah prepoznaje oba mrežna kontrolera (LAN i Wi-Fi), a što se nadovezuje na praktičnost prethodnog mehanizma za preuzimanje Gigabyte kontrolnog cerntra, inače opciju koju je moguće isključiti u BIOS-u.

   X670 AORUS Elite AX je prototip idealne “mejnstrim” matične ploče

   A, kad smo već kod naprednih BIOS opcija, primetili smo i jedan uslovno rečeno nedostatak. Iz BIOS-a nije moguća aktivacija i deaktivacija CCD0 i CCD1 čipleta kod Ryzen 9 7950X i 7900X procesora. Nije nam najjasniji razlog za ovakav potez, osim pomisli da je to možda ekskluziva X670 Extreme verzije.

   Za korisnike koji žele svaki promil performansi u igrama i probaju da na ovaj način povećaju prosečni fps, moraće da koriste Ryzen Master softverski alat koji bez problema sarađuje sa ovom pločom. U krajnjem, mislimo da i nemate puno razloga za ovim potezom jer isključivanje jednog čipleta sa jezgrima kod Ryzen 9 modela daje poboljšanje isključivo u METRO igri, što je očigledno neka anomalija dok je u ostalim procesorski zahtevnim igrama poput: FarCry 5, Borderlands 3 ili Cyberpunk-a, ovaj potez kontraproduktivan i ozbiljnije obara performanse.

   Na kraju, Gigabyte X670 Aorus Elite AX je kompletna ploča odličnog kvaliteta i performansi, kao stvorena za sistem integraciju na bazi najnovije linije AMD Ryzen 7000 serije procesora. Dobar procesor trži jednako dobru ploču, a ovaj Gigabyte to svakako jeste!

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi