GIGABYTE Z370 AORUS Ultra Gaming (VIDEO)

GIGABYTE Z370 AORUS Ultra Gaming (VIDEO)

Ukoliko želite dobru, pouzdanu, brzu, lepu i na overkloking spremnu matičnu ploču ne morate previše tragati jer Z370 Aorus Ultra Gaming ispunjava sve nabrojane uslove. Uz sve spomenute kvalitete nije preskupa, čak je osetno jeftinija od bolje pozicioniranih modela iz iste kuće dok je razlika još veća u direktnom poređenju sa ASUS ROG konkurencijom. Zbog toga zaslužuje sve pohvale i preporuku za najbolju kupovinu u klasi Z370 modela namenjenih Coffee Lake čipovima.

  Sadržaj

   Ovom prilikom ćemo vam predstaviti jedan sasvim neuobičajen koncept PC gejming računara. Intel Core procesori 8. generacije ili među nama običnim korisnicima poznatiji kao Coffee Lake, uživaju sve veću popularnost. Dodatak dva fizička jezgra i povećanje radne frekvencije koja se približila magičnoj granici od 5GHz, doneli su očekivano povećanje performansi. Otuda i ne treba da čudi što se korisinici sve češće raspituju o Coffe Lake platformi.
    
   aorusgamingsystem1mala.jpg
    
   Gigabyte pažljivo osluškuje korisničke zahteve i u skladu sa njihovim interesovanjem je predstavio bogatu ponudu matičnih ploča na bazi Intel Z370 logike. Podsećamo vas da Coffee Lake primerci rade isključivo na pločama sa Z370 čipsetom. Međutim, ovaj proizvođač se nije zaustavio samo na klasičnoj ponudi matičnih ploča i grafičkih karti.Više nije dovoljno da PC sistem stabilno radi i isporučuje vrhunske performanse, potrebno je da sve to lepo izgleda i ima atraktivnu formu.
    
   Gigabyte je ovog puta u našu redakciju pored ploče i grafike poslao čitav arsenal Aorus komponenti koje zajedno predstavljaju njihovo viđenje savršenog gejming sistema. Tu su Aorus Z370 Ultra Gaming ploča, zatim veliki ATC 700 hladnjak sa Aorus simbolikom, vrhunska Aorus GTX 1080 grafika, izuzetno lepo i kvalitetno Aorus AC300W  kompaktno midi tower kućište, da bi na kraju čitav sistem zaokružili Aorus K7 RGB mehaničkom tastaturom i Aorus M3 gejming mišom sa Omron prekidačima te konačno, jednom prijatnom Aorus AMP-500 gumiranom podlogom.
    
   aorusgamingsystem2mala.jpg
    
   Ranije je bilo sličnih pokušaja pre svega Asusa da na sličan način dopre do korisničkih srca ostvarujući njihove prikrivene želje. Sa našeg gledišta ovakav pristup itekako ima smisla. Gigabyte je poznat i cenjen proizvođač PC komponenti koji sa dosta uspeha promoviše svoju vrhunsku liniju Aorus komponenti. Veliki broj zadovoljnih korisnika matičnih ploča se po principu poverenja odlučuje za Aorus grafičke karte i sledeći dotično pravilo bi želeli da nabave i ostatak komponenti iz ove prestižne Gigabyte linije proizvoda. Zašto im to ne omogućiti? Zbog toga pozdravljamo ovaj potez Gigabyte-a koji nije samo puko iskorišćavanje tržišta u vidu proizvoda koji su tu samo da bi popunili prazninu i tek tako poneli Aorus ambleme.
    
   U ovom slučaju se radi o brižljivo dizajniranim proizvodima koji kombinuju moderne karakteristike, visoke radne performanse uz istovremeno veoma atraktivan izgled. Gigabyte Aorus sistem je zaista upečatljiv i mnogo lepše izgleda uživo nego što bi to mogli da zaključite iz fotografija pojedinačnih uređaja. Jednako dobre performanse ni za pedalj ne daju sumnji u pravcu nekih kompromisa, tako da smo na kraju dana vrlo zadovoljni viđenim i postignutim, sumirali utiske, pogledali ovu sjajnu mašinu da bi onako od srca, “otkinuli” jedno veeeliko bravo za Gigabyte.
    
   aorusgamingsystem3mala.jpg
    
   Obzirom na ovako veliku koncentraciju neuobičajeno atraktivnih komponenti, proći ćemo svaku pojedinačno i izneti utiske o njihovim ključnim mogućnostima i performansama, da bi konačni zaključak i rezultate zaokružili brojkama i faktima celokupnog sistema. Ovo je onaj tip PC konfiguracije kada želite nešto zaista dobro, brzo i lepo a da pri tome ne razmišljate koje ćete komponente ugraditi unutra ili još gore upasti u matrix saveta mnogobrojnih poznavalaca haradvera.Kao pripadnik elitne Aorus linije Gigabyte proizvoda, ova ploča poseduje i koristi potpuno novu, iz temelja redizajniranu jedinicu za regulaciju napona i modul za napajanje ugrađenih uređaja. Poboljšano upravljanje napajanjem rezultira jačim i boljim signalom između Intel Coffee Lake procesora i regulatora napona.
    

    
   Unapređeni sistem isporuke potrebne energije centralnom procesoru je ključno poboljašnje koje stiže na matičnim pločama sa Z370 čipsetom. To je urađeno zbog potrebe Intela da na bolji način podrži rad dodatnih procesorskih jezgara na Coffee Lake generaciji CPU čipova i dodatno utiče na bolje overkloking karakteristike. Čitav napor učinjen u pravcu poboljšanja performansi i overklokinga svakako zaslužuje pohvalu. Upravo ovaj detalj čini novu generaciju Gigabyte Z370 Aorus ploča tako dobrim i poželjnim.
    
   aorusgamingsystem41mala.jpg
    
   Činjenica koju će većina nas voleti jeste ona koja se tiče cene jer je Z370 AORUS Ultra Gaming jedan od pristupačnijih Aorus modela koji košta oko 170€. Najlepša stvar je da u pogledu funkcija praktično ne zaostaje puno za skuplje pozicioniranim modelima. Opcije u Gaming 5 i Gaming 7 modelima uključuju mesta za ugradnju tri M.2 SSD diska, dok danas testirani Z370 AORUS Ultra Gaming poseduje dva slota za M.2 NVMe/SATA diskove, što je više nego dovoljno za većinu korisnika. Gornji slot, bliže CPU poziciji podržava sve aktuelne modele SSD M.2 uređaja, dok drugi M.2 slot ne prima jedino one najduže, 22110 modele. Što se tiče podrške za klasične SATA  uređaje na raspolaganju vam je 6 SATA 6Gbps konektora. Ova ploča kao dodatnu mogućnost nudi kreiranje RAID 0 i RAID 1 konfiguracija sa PCIe SSD diskovima.
    
   aorusgamingsystem5mala.jpg
    
   Z370 Aorus Ultra Gaming velikodušno koristi u radu prednosti Intelove Turbo Boost tabele – unapred definisanih radnih frekvencija u svrhu fabrički podešenog overklokinga, pa tako u turbo režimu pojedinačno jezgro ubrzava čak do 4.7 GHz, dok će u slučaju dva aktivna jezgra taj korak ubrzanja iznositi max. 4.6 GHz, tri jezgra će ubrzavati do 4.5 GHz, četiri i pet jezgara do 4.4 GHz, dok će svih 6 Coffee Lake jezgara punom parom raditi na 4.3 GHz.
    
   aorusgamingsystem7.jpg
    
   Kada govorimo o karakteristikama platforme na bazi  Z370 AORUS Ultra Gaming ploče i odgovarajućeg Coffee Lake procesora, ona raspolaže sa 16 PCI Express 3.0 komunikacionih putanja koje obezbeđuju pretpostavku za konfigurisanje sistema sa više grafičkih karti u svrhu podizanja gejming performansi pomoću Nvidia SLi ili AMD CrossFire tehnologije. Zbog toga su na ploči fizički prisutna tri PCIe 3.0 x16 slota, pri čemu onaj najbliži poziciji CPU ležišta raspolaže sa svih 16 PCIe komunikacionih linija, drugi ih ima osam (x8) na raspolaganju, a treći svega četiri (x4).Ova ploča je jednako impresivna i u radu sa DDR4 RAM memorijom. Uprkos zvaničnom podatku u specifikacijama kako podržava rad sa JEDEC sertifikovanim modulima na 2666 MHz što je karakteristika celokupne generacija Z370 matičnih ploča i Coffee Lake procesora, u overkloking režimu može da radi i do 4000 MHz. Imajte u vidu da najjači primerci 8. generacije Intel Core Coffe Lake procesora sa 6 fizičkih jezgara imaju veće zahteve u pogledu prisustva brze RAM memorije pa se može desiti u slučaju starijih DDR4 modula da se ploča ne probudi na predviđenim XMP podešavanjima. Tada je potrebno spustiti brzinu na jedan stepenik niže – obično na drugi, sporiji profil.
    
   aorusgamingsystem8mala.jpg
    
   Posebno upečatljiv detalj na ovoj ploči se tiče ugrađenog RGB LED osvetljenja. Nije moglo da prođe bez svetlosnih ukrasa što je karakteristika skoro svih sadašnjih, malo jačih modela matičnih ploča posebno onih koji se obraćaju gejming populaciji ali koje jednako vole i obični korisnici. U tom pogledu Aorus serija nije izuzetak. LED ukrasni detalji su svoje mesto pronašli između memorijskih slotova, zatim na PCI Express slotovima za grafiku, ispod hladnjaka na jedinici za regulaciju napona,  čipsetu-kontroleru rada periferija, i konačno duž ivica same štampane ploče. Svaki od ovih delova je moguće posebno kontrolisati i dodeliti mu određenu nijansu u spektru RGB kolor nijansi. Povrh svega tu su i konektori za eksterne LED trake čiji rad možete sinhronizovati sa radom osvetljenja na Aorus komponentama i to samo jednim pristiskom na taster u okviru Aorus RGB Fusion softvera. Podržan je rad LED traka na 5V i 12V, a selekcija napona se bira promenom pozicije odgovarajućeg “džampera”. Rezultat je zaista impresivan u vidu svetlosnog spektakla zbog koga ćete sigurno još više voleti svoj Aorus PC sistem.
    
   aorusgamingsystem9mala.jpg
    
   U cilju boljeg hlađenja i provetravanja sistema, Z370 Aorus Ultra Gaming koristi Smart Fan 5 tehnologiju pod čijom se kontrolom nalazi 6 priključaka za ventilatore. Konektori su sposobni da isporuče 3A na 12V što je maksimalna potrošnja od 36W, dovoljno čak i za jake pumpe vodenog hlađenja. Uz pomoć sofisticiranog sistema upravljanja moguće je podesiti krivu rada i odgovarajući broj obrtaja ventilatora u zavisnosti od trenutnog opterećenja sistema. U čitav proces je uključena telemetrija i očitavanje podataka sa temperaturnih senzora koji se nalaze na pozicijama VRM, CPU podnožja, PCIe x16 slota, kako bi se sistem doveo u ravnotežu idealnih radnih performansi i kulture rada. Kada govorimo o temi hlađenja i upravljanja radom ventilatora, primećujemo jednu novinu, a tiče se mogućnosti algoritma koji upravlja Samrt Fan 5 tehnologijom da kompletno isključi rad ventilatora u situacijama kada su očitane vrednosti na senzorima ispod zacrtanih limita. To znači da je vaš računar u situacijama kada ne radi ništa zahtevno, praktično bešuman u radu!
    
   aorusgamingsystem10mala.jpg
    
   Ploča je standardno opremljena gigabitnim LAN adapterom i nema Wi-Fi podršku. Dobro je naoružana arsenalom USB konektora među kojima posebno ističemo USB 3.1 Gen2 port u vidu jednog Tip-A i jednog obostranog Tip-C konektora za ultra brzi prenos podataka. Ploča koristi uobičajeni BIOS interfejs karakterističan za poslednju generaciju Gigabyte ploča. Sigurno nije najlepši ali je zato vrlo efikasan i brz za rad. Opcije se lako pronalaze, nema zbunjujućih podmenia, pa ćete vrlo lako ovladati osnovnim kategorijama i ključnim opcijama za overkloking.Detaljne specifikacije proizvoda:
    
    
   [modul]specifikacija=9284[/modul]
    
    
   Test konfiguracija:
    

   MB: Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
   CPU: Intel Core i7 8700K Coffee Lake
   RAM: 2x8GB HyperX DDR4 2666@ 3000 CL16 1.2V
   VGA: MSI GTX 1070 Ti GAMING 8GB
   HDD: Segate Barracuda ST1000
   Cooling: Cooler Master MasterLiquid Pro 240
   PSU: Cooler Master V1200 Platinum 

    
    
   Windows 10 sistemske performanse:
    
    
   [modul]test=567[/modul]Windows 10 performanse u aplikacijama: video, muzika, fotografije
   [modul]test=568[/modul]3D gejming performanse 
    
   [modul]test=569[/modul] 
   Kada je u pitanju dodatno ubrzanje testiranog Core i7-8700K primerka, Aorus Z370 Ultra Gaming se pokazao vrhunski. Vrlo je tolerantan u radu sa manje iskusnim overkloking entuzijastima koji sa druge strane imaju velike želje. Automatika na ploči odrađuje fenomenalan posao, ubrzavajući spomenuti procesor do granice od 5GHz bez i najmanje intervencije korisnika, u pitanju je vrhunski rezultat. Obzirom da smo koristili AiO sistem vodenog hlađenja za potrebe dostizanja overkloking maksimuma, nismo se na tome zaustavili već smo na 5.1 GHz preuzeli ručnu kontrolu napona i blagim povećanjem na 1.25 V za VCore vrednost pokušali da uspešno kompletiramo referentnu seriju benchmarking testova.
    

    
    Procesor je na dotičnim vrednostima bio nesiguran. Povećavamo napon na 1.3V ali nikako da CPU učinimo stabilnim. Dalje povećanje napona ne pomaže previše jer tada CPU lako prelazi kritičnih 1000C. Vraćamo napon na 1.3V i uključujemo funkciju “Load Line” kalibracije nakon čega su se ploča i CPU bukvalno preporodili i odradili kompletnu bateriju testova uz 100% stabilnost bez ijedne sporne situacije ili izbacivanja iz test aplikacije. Jednom rečju uz malo finog štelovanja ni 5.2 GHz nije nedostižno uz uslov dobrog rashladnog sistema. Gigabyte Z370 Ultra Gamer je odličan overkloker i u to ne treba imati nikakve sumnje! 
    
   Ultragaming51ghzmala.jpg 
    
   Dobitak u performansama pri tome je primetan – čak 15% dobitka i to u realnim aplikacijama za obradu videa, fotografija i zvuka:
    

   App/Clock 
   Default Intel Core i7 8700K    
   Intel Core i7 8700K @ 5.1 GHz   

   Overall
   203 pts
   233 pts

   Photo
   71 sec
   63.6 sec 

   Video
   46 sec
   39,6 sec 

   Music
   102 sec 
   71 sec 

    
    
   Ukoliko želite dobru, pouzdanu, brzu, lepu i na overkloking spremnu matičnu ploču ne morate previše tragati jer Z370 Aorus Ultra Gaming ispunjava sve nabrojane uslove. Uz sve spomenute kvalitete nije preskupa, čak je osetno jeftinija od bolje pozicioniranih modela iz iste kuće dok je razlika još veća u direktnom poređenju sa ASUS ROG konkurencijom. Zbog toga zaslužuje sve pohvale i preporuku za najbolju kupovinu u klasi Z370 modela namenjenih Coffee Lake čipovima.
    
   Prednosti:
   – Sigurna i brza u radu
   – Overkloking mogućnosti
   – Nije preterano skupa
   – Dobar spisak opreme
   – USB 3.1 Gen2
    
   Nedostaci:
   Ništa značajnije
    
   Cena: 180€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan