HyperX FURY RGB 480GB SSD

HyperX FURY RGB 480GB SSD

HyperX FURY RGB će vam razigrati srca svojim lepim RGB svetlosnim efektima i dobrim performansama, ali i posuti pelinom vaš novčanik ukoliko ne obratite pažnju na cenu i ne potražite najbolju ponudu. U svakom slučaju doboro je potruditi se jer je ovo jedan od najlepših i svakako najboljih SSD SATA diskova današnjice, ukras koji će vaš PC računar učiniti lepšim, a svakako i boljim u radu...

  Sadržaj

   Sve je počelo da svetli, pa i komponente u računaru. Bez svetla je život nezamisliv pa što bi se u tom pogledu razlikovali računari koji takođe, postaju neizostavni deo u slagalici naših života. Batalimo ove filozofske teme, koje nam polako ali sigurno proizvođači PC komponenti sve češće serviraju u formi najraznovrsnijih komponenti sa RGB funkcijom. Nemojte me krivo shvatiti, ne žalim se a i korisnici vole ovu promenu koja je na neki način hteli to da priznamo ili ne, definitivno osvežila PC ponudu, posebno gejming tržište.
   Posle kućišta, grafičkih karti, RAM memorija na red je došao i SSD disk. Možda neke od vas počinje da boli glava i od same pomisli na primenu RGB efekata na ovom tipu uređaja, ali verovali ili ne, deluje zanimljivo posebno u kontekstu cene, koja je tek neznatno veća u odnosu na klasične SSD modele uz veliku ogradu da se radi o cenama na svetskom tržištu i dozvoljenu mogućnost anomalije na našim malim, lokalnim tržištima. Tako je bar u slučaju današnjeg, prvenca na polju SSD RGB modela – HyperX FURY RGB 480GB diska. HyperXFURYRGB1s.jpg
   Zapravo HyperX FURY je doživeo značajne promene u odnosu na prvobitni model koji je bio prepoznatljiv po svom vatreno crvenom oklopu i činjenici da je zbog postizanja dobrih performansi koristio 2D tip MLC NAND memorije. Ova činjenica vam govori da HyperX zapravo duže vremena nije osvežio svoju liniju SSD SATA diskova visokih performansi, pa je zbog toga predstavljen novi HyperX FURY RGB model.
   Možda vas odmah interesuje suština i koji je kontroler i fleš memoriju Kingston namenio ovom SSD disku, ali to ćemo ostaviti za malo kasnije, jer ipak udarna mogućnost u ovom slučaju svakako primena RGB svetlosnih efekata.
   Uređaj stiže u lepom pakovanju, dakle nije u pitanju mas-prodajno blister pakovanje već jedna lepo dizajnirana kutija sa prozorčetom koje vam uliva osećaj da u rukama držite malo bolji uređaj, definitivno različit od proseka ponude u ovoj klasi SSD uređaja. Iznenađenje, je kada otvorite pakovanje i uzmete SSD uređaj u ruku jer shvatite da je nekoliko puta teži od praktično istovetnih 2.5” SSD diskova. Malo boljim zagledanjem shavatate da veća masa dolazi od dodatnog egzoskeleta kućišta samog uređaja. Ono deluje prilično ozbiljno i atraktivno sa metalnom mrežicom i pozadinskim RGB osvetljenjem. Naime, mnogo lepše i ozbiljnije izgleda u stvarnosti, nego što bi to mogli pomisliti gledajući fotografije. Nisam siguran koliko zaista fotografije mogu dočarati svu ozbiljnost pojave HyperX FURY RGB SSD diska. On je definitivno čistokrvni pripadnik premijum klase SSD SATA uređaja, bez ikakve sumnje. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da izgleda vrlo atraktivno čak i kada ne svetli. 
   Inače RGB funkcija je primenjena u obliku osnovnih RGB svetlosnih efekata. Ovog puta je izostavljena adresibilna RGB mogućnost, pa će efekti biti malo čudni u smislu preskakanja određenih nijansi ako ga sinhronizujete sa nekom aRGB komponentom. RGB efekti će u svom osnovnom režimu boja raditi čim uređaj povežete sa napajanjem, a ukoliko želite kontrolu i sinhronizaciju efekata, morate povezati priloženi RGB kabal koji na jednom kraju ima mikro USB konekciju i to samo u vidu fizičkog oblika konektora dok u pogledu signalnih vodova, ovaj konektor nije USB kompatibilan tj. ne možete ga povezati na USB port i tako kontrolisati. Na drugom kraju ovog kabla je klasični igličasti RGB konektor za povezivanje sa matičnom pločom ili nekim eksternim RGB kontrolerom. Sve ostalo se dalje podešava preko softvera matične ploče (Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light, ASRock Polychrome RGB Sync itd.).
   Uglavnom, svetlosni efekti su na nivou očekivanog i definitivno ćete biti srećni ukoliko volite ovakav vid ukrašavanja PC računara. U tom kontekstu zaključujemo da je RGB funkcija laka za rukovanje i jednostavna za korišćenje sa očekivano lepim vizuelnim efektima. Možda treba da vam napomenemo i činjenciu da HyperX ne koristi bilo kakvu sopstvenu verziju softvera za kontrolu RGB efekata tako da vas je oslobodio potrebe učitavanja rezidentnog softvera koji bi samo dodatno opteretio sistemske resurse, a što nam se definitivno svidelo u slučaju ovog modela.
   HyperXFURYRGB3s.jpg HyperXFURYRGB4s.jpg Kada govorimo o radnim karakteristikama i tehničkim specifikacijama koje utiču na performanse ovog uređaja, recimo da on koristi poslednju generaciju NAND-a u vidu 3D 64-slojne fleš (TLC) memorije čiji rad kontroliše Marvell 88SS1074 fleš kontroler. Kingston skoro tradicionalno ugrađuje Toshiba fleš memoriju, pa po tom pitanju ni ovaj HyperX FURY RGB model nije izuzetak. Uglavnom, deklarisane brzine čitanja i upisa su skoro na maksimumu SATA 3 specifikacija tj. 550MB/480MB. Za potrebe bržeg rada sa podacima, ugrađeno je 512MB brze LPDDR3 memorije za keširanje.
   HyperXFURYRGB5.jpg Ovaj model se pravi u verzijama kapaciteta: 240GB, 480GB i 960GB tako da ćete vrlo lako pronaći idealan izbor u skladu sa potrebama i mogućnostima. Takođe, stiže u dve verzije pakovanja: “Basic” i “Upgraded”. Do nas je stigla osnovna verzija od koje je ova potonja, bogatija za eksternu USB 3.0 fioku, čime se proširuje upotrebna uloga na mobilno skladište za podatke. Razlika je još u adapteru za montiranje na poziciju 3.5” uređaja, odgovarajućim USB kablovima za eksternu komunikaciju i brendiranom odvijaču sa izmenjivim ulošcima (krstaš, odvijač, torx itd). Vrlo korisna i praktična opcija, pa je zato obavezno uzmite u obzir ukoliko ste se već odlučili za kupovinu ovog SSD diska. Interno, disk se povezuje preko standardnog SATA 3 interfejsa za podatke i odgovarajućeg SATA konektora za napajanje.Test sistem:
    

   CPU:

   AMD Ryzen 7 2700X

   MB:
   ASRock X470 Taichi Ultimate

   Cooling:
   AMD Wraith Prism RGB

   RAM:
   2x8GB HyperX FURY DDR4-2933

   VGA:
   Sapphire Vega 64 NITRO+

   SSD:
   HyperX FURY RGB 480GB

   HDD:
   Barracuda Compute ST3000DM

   PSU:
   Cooler Master V1200 Platinum

   OS:
   Windows 10 Pro Build 1809

   Display:
   ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

    

   Performanse:
    
   Windows 10 FIle Explorer
    
   [modul]test=789[/modul] 
    
    
   IO Meter performanse:
   [modul]test=790[/modul] 
    
   Blackmagic:
    
   FURYRGBBmagic_1.pngPrilikom ugradnje i rada u Windows 10 sistemskom okruženju te korišćenju naše standardne baterije aplikativnog softvera, HyperX FURY RGB 480GB radi očekivano, poput većine SATA SSD diskova u 2.5” formatu. Jednostavnije rečeno, performanse su ograničene tehničkim limitima SATA interfejsa i korišćenja jedne bi-direkcione PCIe putanje sa maksimalnim transferom od 600MB/s. Dotični plafon je neuhvatljiv sa konvencionalne hard disk uređaje i u tom kontekstu važi sve ono rečeno za SSD diskove kao bespredmetno korisne zamene za mehaničke HDD uređaje, bez obzira da li pričamo o desktop ili prenosnim PC računarima.
    
   HyperXFURYRGB6s.jpg 
   Dodatni plus ovog modela SSD diska je definitivno prisustvo RGB svetlosnih efekata, što će svakako znati da cene gejming korisnici sa kućištima koja raspolažu providnim bočnim stranicama. Estetska strana HyperX FURY RGB diska je njegova prednost i najbolja preporuka entuzijastima i onima koji bi voleli da svoj računar ulepšaju svetlom.
   U pogledu performansi, dobijeni rezultati pokazuju onu finu marginu ubrzanja koje premijum SATA modeli demonstriraju u radu i time se razlikuju od proseka ponude u ovoj klasi. To se pre svega odnosi na odlično podešen mehanizam keširanja koji transfer podataka drži konstantno na visokim vrednostima, bez uočljivih “rupa” i padova koje proizvodi pseudo SLC keš algoritam kod prosečnih SSD modela.
    
   HyperXFURYRGB7s.jpg 
   Možda te razlike većini običnih korisnika ne znače puno tj čine ih nebitnim u kontekstu više cene koju treba platiti za HyperX FURY RGB model. Kada već pričamo o ceni ponavlja se ona stara priča da je kod nas ovaj SSD osetno skuplji nego u inostranstvu, pa čitavu odluku o nabavci stavlja pod znak pitanja. Zato se vredi malo raspitati i potražiti bolju cenu jer ona ne bi trebala da je veća od maksimalno 30% u odnosu na klasični Kingston UV500 model istog kapaciteta.  Oni zahtevniji korisnici kao i oni koji svoje računare vole da učine posebnim i istaknu njihovu pojavu pomoću RGB efekata, zaključiće da je ovaj SSD model jedan od trenutno najprivlačnijih u ovom delu tržišta i time jedan od najozbiljnijih kandidata za nabavku. Mi možemo samo da potvrdimo ovu konstataciju uz svesrdnu preporuku za nabavku, ako ste se prepoznali u opisu ove ciljne grupe korisnika!
    
    
   Prednosti
   – RGB osvetljenje
   – Kompatibilnost sa vodećim RGB standardima
   – Kvalitetna izrada i robusno kućište
   – Neznatno se greje i odlično ponaša u radu
   – Oprema i pakovanje
    
   Nedostaci
   – Ograničene performanse SATA interfejsa
   – Osetno viša cena u poređenju sa prosekom ponude
    
   CENA: 100-156€ za HyperX FURY RGB 480GB

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi