Intel Core i9 10940X (Video)

Intel Core i9 10940X (Video)

“Nekada sam bio glavni u kraju...”, ovako bi mogla da počne priča o novom Intel Core i9 10940X procesoru u klasi HEDT radnih stanica, oblasti u kojoj je nekada Intel bio nedodirljiv. Vremena se menjaju, AMD je dramatično napredovao, a njegovi Threadripper derivati uspostavili novo stanje stvari kada su u pitanju zahtevni poslovi i profesionalna upotreba računara....

  Sadržaj

   Da ne pomislite kako samo testiramo AMD procesore i čitav njihov asortiman, potrudili smo se da pomoću naših prijatelja i partnerskih firmi, nabavimo odgovarajuće Intel procesore. Verujte mi da to ovih dana nije nimalo lako, kako zbog otežanog protoka robe tako i hronične nestašice Intel procesora. Ovoga puta vam predstavljamo nešto malo drugačije – Intel Core i9 10940X, procesor namenjen HEDT računarima i profesionalnim radnim stanicma visokih performansi. Praktično ovo je klasa procesora koja se takmiči sa AMD Threadripper serijom.
    
    
    
   Ne tako davno, Intel je bio apsolutna referenca kada su u pitanju napredne platforme za zahtevne korisnike i profesionalno bavljenje radom na računaru kao što je filmska video produkcija, 3D modeliranje itd. Međutim, sve se promenilo izlaskom AMD procesora sa Zen arhitekturom, momenat kada je AMD zagospodario ovom klasom. Ne ide sve tako glatko jer korisnici imaju neke navike, a pošto je Intel dugo vremena praktično bio neizostavna stavka u radnim stanicama, AMD Threadripper-u treba vremena da promeni uvrežene navike korisnika i proizvođača hardverskih dodatka da bi na svoju listu preporučenog hardvera uvrstili novu AMD platformu.Današnji model procesora Core i9-10940X pripada Cascade Lake-X seriji koja dolazi u LGA 2066 pakovanju tako da radi isključivo sa pločama na bazi Intel X299 čipseta. Ovaj procesor raspolaže sa 14 fizičkih jezgara i izvršava 28 tredova istovremeno. Radi na baznoj frekvenciji od 3.3 GHz i ubrzava do maksimalnog Turbo koraka od 4.6 GHz. Uz pomoć TurboBost Max 3.0 tehnologije u stanju je da prepozna pojedinačno najbolja jezgra i ubrza ih do apsolutnog maksimuma od 4.8 GHz u slučaju prisustva dobrog hladnjaka. Procesor raspolaže sa dve AVX-512 FMA jedinice. U pitanju je novi set instrukcija koji se hardverski ubrzava prilikom izvršenja najzahtevnijih računskih radnji.
   Intel_Core_i9_10940X_1s.jpg 
   Procesor raspolaže četvorokanalnim memorijskim kontrolerom pa da bi izvukli maksimum performansi biće vam potrebno najmanje četiri RAM modula i to što veće radne frekvencije. Procesor može da adresira maksimalno 256 GB sistemske memorije. Prosečna potrošnja prema Intelu je 165W, ali pri opterećenju je značajno veća, obzirom da je procesor i dalje zasnovan na 14nm silicijumu.
   Intel_Core_i9_10940X_2s.jpg 
   To vam sa druge strane jasno daje do znanja kako je potreban izuzetno dobar kuler da bi izvukli maksimalne performanse iz ovog procesora i u tom pogledu nema kompromisa.  Slično je i sa matičnom pločom. Za realizaciju ovog testa smo koristili vrhunski ROG Rampage VI Extreme Omega model. ASUS je apsolvirao ploče ove kategorije i to je jasno jedan premijum proizvod. Procesor i ploča ove kategorije obezbežuju ukupno 48 PCIe komunikacionih putanja sa Gen 3.0 specifikacijama. Dovoljno za ugradnju velikog broja uređaja i diskova za brzi transport i migraciju podataka u radu, a što je od glavnog prioriteta za ovaj profil korisnika. Ipak AMD Threadripper platforma je nakon svih ovih specifikacija vidno modernija i naprednija.
   Intel_Core_i9_10940X_3s.jpgKonačno da vidimo kako sve ove brojke deluju u konkretnom životu i radu. U tu svrhu smo sklopili mašinu i vodili se principom da koristimo iste komponente kao u slučaju nedavno testiranog Threadripper 3960X procesora. Dakle, ista GSkill SNIPER DDR4-3400 memorija, brzi Gigabyte M.2 NVMe x4 PCIe 4. generacije, NZXT Kraken X73 kuler… dakle sve ono što treba da ubrzamo ovaj Core i9 do maksimuma…
   Intel_Core_i9_10940X_4s.jpg 
   Odmah da razrešimo dileme i možda očekivanja da je Core i9 u svom jačem izdanju sposoban da napravi neko iznenađenje. Sporiji je i to ubedljivo od svih Threadripper modela serije 3000 i da stvar bude još nepovoljnija slično je i u odmeravanju snaga sa najjačim primercima Ryzen AM4 kao što je R9 3950X koji je takođe brži od ovog Core i9 primerka.
   Test sistem:

   MB: 

   ROG Rampage VI Extreme Omega 

   CPU: 

   Intel Core i9-10940X

   RAM: 

   64GB (8x8GB) G.Skill Sniper 3400 MHz CL16

   VGA: 

   AMD Radeon RX 5700 XT 8G GDDR6

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

   SSD: 
   Corsair MP600 Force M.2 MVMe x4 PCIe v4.0,Kingston A2000 1TB M.2 NVMe x4

   Cooler:

   NZXT Kraken X73

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Driver:

   Intel chipset 10.1.18383.8213AMD Adrenalin 20.5.1

   OS:
   Windows 10 64-bit ver. 1909

   Performanse:
   [modul]test=1050[/modul][modul]test=1051[/modul]Intel Core i9 10940X je sa druge strane začuđujuće kultivisan u radu. Na “defuault” vrednostima pojedinačna jezgra rade na naponu od 1-1.25V, postižući radnu frekvenciju u intervalu od 3600-4100 MHz u slučaju punog opterećenja i angažovanosti svih jezgara istovremeno. Temperatura je iznenađujuće niskih 65 stepeni Celzijusa pri potrošnji od 336W.
   Intel_Core_i9_10940X_5s.jpg 
   Ovakvo ponašanje nam je otvorilo nadu da procesor možemo dodatno ubrzati što smo i učinili jer sjajna ROG ploča nam je svesrdno pomogla i asistirala u toj nameri. Podigli smo multiplikator za sva jezgra na vrednost 48x tj 4800 MHz , a vrednost napona na 1.36V. Procesor je bio potpuno stabilan u radu i nakon višečasovnog renderinga i video editinga u Premijeru, očitali smo potrošnju od 540W sa skokovima prilikom prelaza iz stanja mirovanja u puno angažovanje kada pikovi u opterećenju dosežu čitavih 860W. Morate imati ozbiljno napajanje bez i najmanje nedoumica. Shodno tome je i temperatura porasla i kretala u intervalu od 89 pa do 94 stepena.
   Intel_Core_i9_10940X_51s.jpg
   Probali smo da dohvatimo i magičnu granicu od 5 GHz ali nam nije uspelo da sistem uvedemo u stanje potpune stabilnosti. Svako dalje povećanje frekvencije je zahtevalo podizanje radnog napona, a što je neminovno uticalo na skok temeprature preko 100 stepeni, tačnije 102 stepena, sa “udarima” u potrošnji koji su išli i do 1 kW. To je već previše za Kraken X73, tako da procesor nije bio upotrebljiv na 5GHz.
    Intel_Core_i9_10940X_6s.jpg 
   Inače u overkloking uslovima, Core i9 10940X beleži rast performansi od 12 pa do skoro 30% u Blenderu, ali čak mu ni to nije dovoljno da stigne R9 3950X na defult vrednostima, a o Threadripper modelima da i ne govorimo. AMD je definitivno brži i tu prestaje svaka diskusija.Čitava ova situacija deluje pomalo neverovatno. Kad bi se samo malo vratili u prošlost i da vam je sve ovo neko tada pričao, samo bi ste odmahnuli rukom uz ogromnu dozu neverice. Ipak, ovo je u neku vrstu i dokaz kako se sve brzo može promeniti na polju tehnologije. Intel deluje nemoćno protiv AMD Ryzen konkurencije, čak i onih nižepoziconiranih modela za desktop platformu. Sa druge strane je to dovelo do drastičnog pojeftinjenja pa će korisnici koji su koliko do juče sanjali o jednom ovakvom Intel sistemu, moći da ga pribave za razuman novac od 800€ koliko košta ovaj testirani model. E, sad je druga stvar što imate i bolje konkurentske procesore.
    
    
    
   Uglavnom Intel više ne vlada klasom najbržih desktop radnih stanica. To je danas realnost. Zaostatak je još očitiji nego na mejnstrim desktop platformi. Došla su neka nova vremena i neki lični utisak je da Intel neće moći ozbiljnije da parira AMD-u sve dok ne pređe na 10nm proizvodni proces.
    
    
   Prednosti:
   – Radna temperatura na “default” vrednostima,
   – Nezamislivo povoljan za jedan Intel Workstation CPU,
   – OC rezerva,
   – Odlična ponuda odgovarajućih matičnih ploča
    
   Nedostaci:
   – Sporiji od Ryzen 9 3950X AM4
   – Temperature naglo rastu sa podizanjem radne frekvencije
   – Skupe matične ploče
   – Nedostatak brzih PCIe 4.0 putanja
    
   CENA: oko 800€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan