Kingston FURY Renegade 1TB M.2 PCIe 4.0 (Video)

Kingston FURY Renegade 1TB M.2 PCIe 4.0 (Video)

Kingston FURY Renegade 1TB M.2 PCIe 4.0 je trenutno najbrži SSD uređaj u ponudi ovog renomiranog proizvođača, namenjen pre svega zahtevnijim korisnicima i gejmerima. Vredelo je dočekati ga, jer je Kingston prilično kasnio sa svojom linijom najbržih SSD-ova, a za to je imao i opravdan razlog. Sve do pojave nove generacije NAND kontrolera, Kingston je pažljivo pripremao svoj udarni model koji vam danas prikazujemo...

  Sadržaj

   Moramo priznati da smo bili prilično začuđeni zašto Kingston nije predstavio svoj model brzog M.2 PCIe x4 SSD uređaja na bazi specifikacija 4. generacije PCIe magistrale. Ako je iko mogao među prvima da to učini onda je to svakako kompanija sa legendarnom statusom na polju memorijskih proizvoda. I dok su se drugi, i neki manji proizvođači smenjivali u toj trci Kingston je ostao ravnodušan i po strani.
    

    
   U jednom trenutku smo iskoristili svoja poznanstva da direktno, možda i pomalo provokativno upitamo šta čekaju i u čemu je problem jer drugi proizvođači u isto vreme ubiraju plodove marketinga činjenicom da ispred korisnika mašu svojim specifikacijama od kojih entuzijastima polazi voda na usta.
    
   Odgovor je bio brz i jasan. U vreme izlaska prve generacije M.2 PCIe 4×4 modela nije postojao adekvatan NAND kontroler koji može da iskoristi prednosti brzih specifikacija PCIe 4.0 magistrale. Zašto bi izbacili uređaj koji je praktično identičnih performansi kao i PCIe modeli na 3.0 specifikacijama? I zaista je tako, ako malo bolje razmislite ta prva generacija je bila razočarenje jer nije nudila ama baš nikakve koristi u vidu većeg sekvencijalnog transfera podataka. Uprkos PPT prezentacijama o protoku od 8GB u sekundi, ta prva generacija SSD uređaja nije mogla da prebaci 4GB u najboljem slučaju. Skor koji je skoro identičan modelima na bazi PCIe 3.0 specifikacija.
    
   I danas, konačno dobijamo mogućnost da testiramo jedan od prvih Kingston SSD PCIe 4.0 modela, a izbacio ih je nekoliko i ovog puta testiramo najbolji namenjen onim najprobirljivijim PC desktop korisnicima, entuzijastima i gejmerima. U pitanju je Kingston FURY Renegade kapaciteta 1TB. Dakle, sjajan model kada su u pitanju performanse, a ako je suditi po prvim utiscima – isplatilo se čekati.Šta se to u međuvremenu bitno promenilo? Jednostavno rečeno, izašla je nova generacija NAND kontrolera koja u kombinaciji višekanalne konfiguracije trenutno najbržih fleš memorija, je u stanju da iskoristi prednosti ubrzane PCIe 4.0 specifikacije i ponudi konkretno ubrzanje, pre svega korisnicima zahtevnih aplikacija i gejmerima.
    
   fjuri1s.jpg
    
   U konkretnom slučaju FURY Predator modela, Kingston koristi Phison E18 NAND kontroler nove generacije koji u kombinaciji sa 3D TLC fleš memorijom isporučuje odlične performanse. Phison E18 kontroler se proizvodi u unapređenom 12nm TSMC procesu, radi u PCIe 4×4 režimu na bazi NVMe 1.4 revizije i koristi maksimalno brzu 8-kanalnu konfiguraciju NAND memorija uz dodatak brzog DDR4 DRAM-a za keširanje podataka i podrškom za tehnologiju dinamičkog “single level” keširanja. Srce ovog kontrolera čini 32-bitni ARM Cortex R5 procesor koji sa svim prethodno učinjenim poboljšanjima isporučuje 7.5 GB u sekundi sekvencijalnog čitanja i oko 7GB upisa podataka u sekundi. Uz ove odlične brzinske mogućnosti ide i važan podatak o manjoj potrošnji od svega od 6W prilikom upisa i dulpo manje prilikom čitanja, a što u prevodu znači i da se manje greje. Inače to je veliki problem sa do sada testiranim modelima koji u slučaju odsustva odgovarajućeg SSD hladnjaka, dostižu temperature od preko 90 stepeni Celzijusa, što ima za štetnu posledicu ulaska u “trottling” režim rada i drastično obaranje performansi.
    
   fjuri2s.jpg
    
   Osim generacijski novijeg kontrolera koji se manje greje zbog naprednije tehnologije izrade tranzistora, Kingsto FURY Predator koristi i tanku grafensku nalepnicu-hladnjak koja odlično provodi toplotu i brzo je čitavom površinom, oslobađa u okruženje. A koliko je on efikasan u realnom životu i radu, najbolje će vam pokazati primeri termo-fotografija koje porede direktnu konkurenciju u klasi najbržih SSD modela. Ako još dodate hladnjak koji stiže uz moderne matične ploče, situacija je još ubedljivija.
    
   TermoKingstonFURYsagrafenskimhaldnjakom.jpg
    
   Novi kontroler podržava i hardversku AES 256-bitnu enkripciju podatka uz pomoć TCG Opal 2.0, Sanitize i Crypto Erase softvera tako da pored performansi, brine i o bezbednosnom aspektu vaših podataka. U tom kontekstu pomenimo da Kingston za FURY Renegade garantuje 1PTB upisa podataka tokom radnog veka, prema JEDEC scenariju rada za radne stanice (JESD219A). Inače ovaj uređaj stiže sa ograničenom 5-godišnjom garancijom u skladu sa procentom korišćenja uređaja, podatak koji možete pratiti u Kingston SSD menadžer softveru. Dakle, klasični korisnici su potpuno pokriveni garancijom dok oni sa intezivnijom upotrebom diskova bi trebali da prate ovaj podatak – oni koji kopaju čia kriptovalute ili ga koriste u firmama kao storidža za bazu podataka gde se intezivno upisuju i čitaju velike količine podataka na dnevnom nivou – što svakako nije njegova namena!
    
   fjuri3s.jpg
    
   Instalira se lako i jednostavno, a na vama je samo da povedete računa i smestite ga u odgovarajući M.2 slot sa magistralom koja koristi specifikacije četvrte generacije PCIe transportnih putanja. Najbolje onaj koji je pod kontrolom samog centralnog procesora.
    
   Konačno, dolazimo do onog što nas najviše interesuje, a to su performanse. One su razlog zbog koga se isplatilo čekati ovaj Kingston SSD. U direktnom poređenjeu sa najjačom WD Black SN850 i Samsung EVO 980 Pro konkurencijom, novi Kingston FURY Predator potpuno je na nivou pomenutih modela, pa čak i malo brži u pojedinim situacijama.
    
   Pogledajte grafikone sa postignutim rezultatima koji potvrđuju naše zaključke:
    
    File_Explorer_Performance_Graph.png
    
   File_Explorer_Small_Performance_Graph.png
    
    
   IOMeter_Big_Performance_Graph.png
    
    
   Win11_Sys_Performance_Graph.png
    
    
   AdobePremiere_Max_Transferate.png
    
   Neverovatno je koliko ova štampana pločica od samo 7 grama i 2.2 mm debljine čini vaš računar bržim, okretnijim i spremnijim da se uhvati u koštac sa najzahtevnijim aplikacijama i igrama sa ultra velikim HD teksturama i DLC dodacima. Ujedno ovako dobre karakteristike preporučuju Kingston FURY Renegade kao idealno rešenje za predstojeću implementaciju Direct Storage tehnologije koja najviše profitira i ubrzava igre korišćenjem brzih SSD PCIe 4.0 modela. U isto vreme napredni poslovni korisnici pre svega oni koji se bave 4K video produkcijom će svakako biti zadovoljni ostvarenim performansama u ovom prilično zahtevnom radnom scenariju.I dolazimo do samog kraja i zaključka. Kingston FURY Renegade je u najmanju ruku jednako brz ali i vidno hladniji u radu od direktne SAMSUNSG i WD Black konkurencije. Uz to je dostupniji i lakše se pronalazi u radnjama sa cenom od 170-200 evra, a što je nateralo konkurenciju da obori cene na ovaj razumni nivo obzirom da su do sada WD Black i Samsung 980 Pro u iole većem kapacitetu bili papreno skupi. Sada su praktično u istom rangu. Uz sve to Kingston FURY Renegade besprekorono radi kao dodatni M.2 SSD prostor za skladištenje na SONY PS5 konzolama.
    

    
   _____________________________________________
    
    
   Prednosti:
   – Odlične performanse
   – Manje se greje u odnosu na konkurenciju
   – Grafenski hladnjak
   – DRAM SLC keširanje
   – Skoro duplo veći broj upisa tokom radnog veka u odnosu na konkurente
    
   Nedostaci:
   – Cena
    
   Cena: oko 200€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi