Kingston KC2000 1TB NVMe x4 PCI SSD

Kingston KC2000 1TB NVMe x4 PCI SSD

Brz, pristupačan i nadasve dobar M.2 NVMe x4 SSD disk koji će uticati na premijum nivo performansi vašeg računara. Laka ugradnja i veliki transfer podataka, brzo podizanje Windows 10 okruženja i munjevito gašenje sistema su samo neke od dobrih osobina nove Kingston KC2000 serije...

  Sadržaj

   Kingston je krajnjim korisnicima ponudio najnoviju varijantu njihovog M.2 NVMe SSD diska visokih performansi sa oznakom KC2000. Nova serija SSD diskova zamenjuje prethodnu KC1000. Kingston do sada, ako ćemo iskreno, nije bio prepoznat kao proizvođač modela koji se bori za titulu najbržeg u klasi. Vreme je da se to promeni jer ukoliko ima većeg imena na polju memorija i memorijskih rešenja za skladištenje podataka, onda je to svakako kompanija Kingston sa svojom dugom istorijom i bezbroj uspešnih proizvoda.
   Prethodni KC1000 model je izašao skoro pre godinu i po dana, kada se praktično probijao M.2 NVMe x4 PCIe standard. Svojevremeno je bio prepoznatljiv po varijanti koja je stizala u kompletu sa odgovarajućom adapter kartom za PCIe x4 slot, kako bi izvukla maksimalne performanse iz SSD uređaja. Ipak, KC1000 iako solidno brz, našao se u svojevrsnom vremenskom procepu između prvih NVMe PCI SSD modela i onih naknadnih, modernijih i bržih kojima je konkurencija zavladala na tržištu. U međuvremenu je izašao A1000 NVMe x2 PCIe koji je ciljao budžet publiku, ostavljajući ljubitelje ultimativnih Kingston uređaja “na čistini”. Da čitava stvar bude još nepovoljnija, ni iz HyperX tabora nije stizalo ništa novo.
   Kingston_KC2000_1s.jpg
   E, pa sada je vreme da se to promeni. Kingston očigledno nije žurio pa je čak propustio i naš uporedni test SSD diskova . Konačno, do nas je stigao SSD koji bi trebalo konačno da razreši sve nedoumice oko jednog od najbržih NVMe PCI SSD diskova današnjice sa potpisom Kingstona. To nas svakako raduje kao krajnje korinsike obzirom na laku kupovinu u smislu dobre snadbevenosti i povoljnih cena Kingston proizvoda u lokalnim prodavnicama.Kingston KC2000 SSD u verziji od 1TB stiže u najčešće viđenom M.2 2280 formatu. Dakle, jedna štampana pločica dužine 8 cm i širine 2.2 cm sa karakterističnim “zarezom” na M.2 konektoru. Isporučuje se bez pripadajućeg hladnjaka, pa savetujemo ukoliko nameravate da ga održite u formi top performansi tokom toplih letnjih meseci, nabavite isti ukoliko ga već niste dobili uz matičnu ploču.
   Kingston_KC2000_2s.jpg
   Ovaj SSD koristi TLC NAND (3D NAND) memoriju izrađenu u 96 slojeva, tehnologija koja obezbeđuje veliki kapacitet i povoljniju cenu koštanja. Zanimljivo je da novi model koristi Silicon Motion 2262 NAND PCIe Gen3.0 x4 kontroler na bazi NVMe 1.3 protokola umesto Phison-a koji se nalazio na starijem i sporijem, KC1000 prethodniku.
   Ukupno se na štampanoj pločici nalazi 8 NAND memorijskih čipova čime je uposleno svih osam kanala na kontroleru, što drugim rečima znači da KC2000 model od 1 TB radi u režimu maksimalnih performansi. Prema već ustaljenoj tradiciji, Kingston modeli koriste Toshiba NAND čipove, a test primerku od 1TB radi boljih performansi je dodato 8Gb (1GB) DDR3L DRAM memorije za keširanje podataka brzine 1600 Mbps.
   Kingston_KC2000_30s.jpg Kingston_KC2000_3s.jpg
   Zbog toga su performanse na višem nivou i fabrički deklarisane na 3200 MB/s za čitanje i 2200 MB/s za pisanje podataka. Sam maksimum današnje generacije M.2 NVMe modela kojim staje rame uz rame sa najljućim konkurentima u klasi. Jasno je da se zbog toga preporučuje zahtevnim korisnicima moćnih desktop radnih stanica i HPC sistema visokih performansi. Jednostavnije rečeno, svima kojima je u mislima brz protok informacija i podataka sa diskova.
   Kingston KC2000 ne raspolaže samo dobrim performansama, već i podrškom za napredne sigurnosne sisteme šifrovanja podataka poput 256-bitnog, hardverski ubrzanog AES sistema enkripcije podataka kao i nezavisnih softverskih rešenja TCG Opal 2.0 (Symantec, McAfee, WinMagic). Takođe tu je i podrška za Microsoft-ovo eDrive rešenje koje koristi BitLocker tehnologiju. Dakle, bezbednost podataka je na visokom nivou i na kraju tome dodajte 5 godišnju garanciju za ovaj model, odnosno 150 TBW (upisanih) podataka. Spomenimo da se čak i u blister pakovanju isporučuje registracioni ključ za Acronis True Image HD, vrlo koristan softver za migraciju podataka i kloniranje diskova. Kingston_KC2000_4s.jpg
    
   Kingston KC2000 smo dobili u verziji kapaciteta 1 TB. Takođe, pravi se i u obliku modela kapaciteta: 250, 500 GB, kao i u najvećem dostupnom od 2 TB. Manji modeli, posebno onaj od 250 GB shodno radu manjeg broja memorijskih kanala zbog drugačije konfiguracije NAND čipova i režima u kome radi NAND kontroler, isporučuje lošije performanse prvenstveno kada su u pitanju vrednosti koje se tiču upisa podataka (1100 MB/s).Instalacija SSD diska je poput bilo kog drugog M.2 modela – brza i jednostavna. Nakon formatiranja i instalacije operativnog sistema i pratećih bench aplikacija, jasno je da Kingston u KC2000 modelu konačno ima dostojan primerak koji se može takmičiti sa najbržim modelima današnjice, poput Samsung 970 Evo Plus i WD Black modela.
   Kingston_KC2000_5s.jpg
   Skoro svi testovi su ukazali na vrlo visoke vrednosti transfera i što je posebno važno – veliku brzinu u realnom radu i korišćenju. Bez obzira da li se radi o startu Windows 10 OS-a, pokretanju aplikacija, učitavanju sirovog video materijala u “Premijeru” ili kopiranja podataka, KC2000 je po pravilu bio među najbržima – baš kako se to i očekuje od jednog punokrvnog Kingstona.
   Još jedan detalj koji želimo da istaknemo je obilje prostora. Do sada smo nekako nevoljno pristajali na kompromis velikih brzina, ali uz ograničneo mali kapacitet. Ovog puta 1 TB je baš prava mera, oslobasđajući vas brige koja neprekidno “visi” iznad glave sa mišlju koliko podataka prebacujemo, odnosno koliko programa i igara instaliramo. Konačno nemamo više tu vrstu brige, a pri tome je brzina rada maskimalna – prava uživancija.
   Kingston_KC2000_6s.jpg Performanse su odlične. Sada više nema ni najmanjeg razloga da insistiramo na skupljim Samsung 970 modelima. Kingston KC2000 se sa dotičnim konstantno smenjivao na vodećim pozicijama. Impresionirao je performansama prilikom kopiranja manjih datoteka. IOMeter je jedini koji je malo nepovoljnije ocenio KC2000, ali obzirom da je u pitanju sintetički test, dotična činjenica ne treba da vas previše brine jer je u realnim situacijama Kingston KC2000 jednostavno – briljirao!Test sistem:
    

   CPU:

   AMD Ryzen 7 2700

   MB:
   gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi

   Cooling:
   Cooler Master 280L Nepton

   RAM:
   2x8GB HyperX Predator RGB DDR4-3200

   VGA:
   AMD Radeon Vega 64 

   PSU:
   Cooler Master V1200 Platinum

   OS:
   Windows 10 Pro Build 1903

   Driver:
   AMD All-in-1 18.50.16.01_WHQL

   Display:
   ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

    

   Performanse:
    

   Windows 10 Start/Shutdown performanse:
   [modul]test=903[/modul] 
    
   Adobe Premiere Pro performanse:

   [modul]test=904[/modul] 
    
   Učitavanje METRO Exodus igre:
   [modul]test=905[/modul] 

    
   I/O Meter performanse:
   [modul]test=901[/modul] 
    
   Windows 10 FIle Explorer
   [modul]test=906[/modul] 
    
   Windows 10 sistemske performanse:
   [modul]test=902[/modul] 
    
   Blackmagic:
   Konačno smo dočekali jedan SSD visokih performansi dostojan reputacije ovog poznatog proizvođača. Dosta je bilo opravdanja u smislu boljeg pokrivanja tržišta i velikih količina, red je da vidimo oštricu Kingston SSD “sečiva”, a ona se zove upravo Kingston KC2000. 
    Kingston_KC2000_7s.jpg
    
   U pitanju je jedan od najboljih “konzjumer” M.2 NVMe x4 SSD diskova današnjice, a takvoj konstataciji su doprinele vrlo ujednačene karakteristike na visokom radnom nivou i velikim prosečno isporučenim brzinama. Transfer podataka je konstantno visok i praktično na samom maksimumu današnje PCIe Gen3.0 generacije.
    
   Najlepše od svega je što pored odličnih performansi, bogatih bezbednosnih opcija i poduže garancije, KC2000 serija nastupa sa vrlo povoljnom cenom od 220€ (1 TB), a što je 50€ manje od Samsung 970Evo Plus i 20€ manje od WD Black konkurencije istog kapaciteta. 
    Kingston_KC2000_8s.jpg
    
   Zaključujemo konstatacijom da smo u rukama imali jedan pravi “speedy” Kingston SSD kome zasluženo dodeljujemo nagradu za apsolutnu preporuku. SSD koji bi rado videli u našoj etalon bench “mašini”, ali i našem neumornom redakcijskom “radiši” za video produkciju!

   Prednosti:
   – Odlične performanse u realnom radu i upotrebi
   – Opcije dostupnog kapaciteta
   – Dobar odnos cene, kapaciteta i dobijenih performansi
   – Opcije zaštite podataka
    
   Nedostaci:
   – Izostanak hladnjaka
    
   CENA: oko 220€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan