Kingston UV500 SSD

Kingston UV500 SSD

Kingston je sa UV500 serijom uhvatio korak sa konkurencijom kada su u pitanju „mainstram“ SSD uređaji na bazi TLC ili 3D NAND tehnologije. Tu pre svega mislimo na kod nas veoma popularne Samsung 860 EVO, WD Blue i sl. modele. Performanse su na zadovoljavajuće visokom nivou za klasu SATA SSD uređaja, a poseban kvalitet je dostupnost u svim formatima i kapacitetima što je definitivno detalj koji će prevagnuti u pravcu veće i lakše dostupnosti Kingston UV500 modela

  Sadržaj

   Kingston je predstavio novu liniju pristupačnih SSD diskova u tzv. „mainstream“, najpopularnijoj klasi uređaja za skladištenje podataka. Po pravilu to nije jeftina i od „koske“ kompromisna kategorija uređaja, već balansira između želje za dobrim performansama i pristupačnom cenom. Nešto čemu teži većina prosečnih korisnika. U tom svetlu, Kingston UV500 predstavlja naslednika nama svima poznate Kingston UV400 serije kojom je ovaj poznati proizvođač praktično i uveo SSD diskove u masovnu upotrebu. 
    
   Mnogo toga se govorilo o prethodnoj UV400 seriji od nezadovoljstva pojedinaca do pohvala. Jedno im ne možemo zameriti, a to je da su uređaji iz UV400 serije omogućili mnogima da lako pređu sa sporije mehaničke hard disk na bržu NAND fleš tehnologiju. Ovu tvrdnju baziramo na ličnom iskustvo jer znamo mnogo korisnika u našem najbližem okruženju i to onih običnh, koje su svoje prvo SSD iskustvo upravo stekli na Kingston UV400 seriji. Koliko su zadovoljni govori i činjenica da se ni jednog, jedinog trenutka nisu pokajali zbog nabavke SSD uređaja, čak šta više ne bi se vraćali na prethodno stanje ni po koju cenu. Brzina je ono što ih je zadovoljilo jer su računari i laptop račuari postali evidentno brži u radu sa rapidno kraćim vremenom reakcije na komande. 
    KingstonUV500SSD0s.jpg
    
   Ova situacija i najbolje opisuje ciljnu grupu korisnika Kingston UV500 serije. U pitanju su korisnici koji žele da osete konkretan dobitak u radu i to odmah nakon ugradnje. U pitanju je uređaj koji će bukvalno da oživi vaš stari, umorni računar ili laptop koji se do sada veoma tromo kretao po Windows radnom okruženju. Promena je primetna i drastična. Korist koju pod rukom primećuje svaki korisnik čak i oni potpuno neupućeni u PC hardver.
    
   Kingston u svojoj ponudi ima i jeftiniju A400 (2.5“ SATA) seriju koja se od UV-serije razlikuje po tome što nema specificiran kontroler NAND memorije, a što može da ukaže na korišćenje sporijih, dvokanalnih modela. Radi se i o najvažnijoj razlici između ove dve serije SSD uređaja obzirom da UV500 serija koristi tačno navedeni model kontrolera – Marvell 88SS1074. U pitnaju je četvorokanalni TLC ili 3D NAND kontroler sa specifikacijama koje garantuje bolje performanse od niže pozicioniranih modela iz Kingston A400 serije.
    
   Obzirom na najširu korisničku grupu Kingston je novu UV500 seriju ponudio u velikom izboru različitih modela kako u pogledu kapaciteta tako i formatu. Otuda su nam na raspolaganju kapaciteti od: 120GB, 240GB, 480GB, 960GB i najveći kapaciteta čak 1.92TB. Sa druge strane ovi  uređaji su dostupni u klasičnom 2.5“ kao i M.2 i mSATA formatu. Ono što je važno istaći, a što dobrim delom definiše njihovu pripadnost „mainstream“ kategoriji SSD uređaja je da svi navedeni modeli koristie SATA 3 interfejs. Iz ove činjenice zaključujemo da nisu zahtevni po pitanju slobodnog broja raspoloživih PCI Express putanja i dovoljna im je jedna pci-e dvosmerna veza druge ili treće generacije, svejedno. Otuda su kao idealno rešenje za nadogradnju ili konfigurisanje novih, budžetski isplativih računara.Na test smo dobili UV500 uređaje kapaciteta 480GB i to u svim navedenim formatima (2.5“, M.2 i mSATA). Odmah da naglasimo da smo tokom testova sa različitim uređajima dobili gotovo u megabajt istovetne rezeultate, a što je svakako pohvalna situacija.  
    KingstonUV500SSD1s.jpg
    
   Kao što smo u prethodnom tekstu nagovestili, Kingston UV500 SSD 480GB uređaji koriste Marvell 88SS1074 kontroler u kombinaciji sa četvorokanalno konfigurisanom 15/16nm 3D NAND memorijom nove generacije koja se proizvodi u tehnologiji izrade sa 64 sloja. Ovo je inače prvi primerak SSD uređaja baziran na novoj generaciji 64-slojne NAND fleš memorije koji smo imali do sada prilike da testiramo.
    
   Važan tehnički detalj je da uređaji raspolažu hardverskom 256-bitnom AES enkripcijom podataka čitavim kapacitetom, što vam nedvosmisleno daje dodatni element sigurnosti i zaštite podataka koje čuvate na ovom disku. Kuriozitet je da se radi o praktično prvom Kingston SSD uređaju na bazi 3D NAND tehnologije koji raspolaže potpunom mogućnošću enkripcije podataka. Svakako i to je jedna od ključnih razlika u odnosu na prethodnu generaciju kao i slične proizvode iz niže tržišne kategorije. Zanimljivo je da UV500 proces dešifrovanja podataka obavlja direktno na uređaju i ovaj postupak je potpuno nezavisan od matične mašine pošto bi to moglo eventualno da se iskoristi za lakše kompromitovanje podataka. Podržane su TCG Opal 2.0 specifikacije u smislu mogućnosti korišćenja nekoliko sigurnosnih alatki kao što su autentifikacija pre započinjanja procedure podizanja operativnog sistema i sl.
    
    king1.png
    
   king2.png
    
   Ovako spakovan Kingston UV500 480GB je spreman da isporuči, prema specifikacijama proizvođača, 520 MB/s prilikom čitanja i 500 MB/s prilikom upisa sekvencijalnih podataka. To je praktično sam maksimum SATA 3 specifikacija, a što je u najmanju ruku i očekivano od jednog SSD uređaja nove generacije. Naravno da nije na nivou bržih M.2 NVMe modela koji koriste 4x širu magistralu, ali su zato sa druge strane i osetno jeftiniji od pomenutih SSD modela.  
    
   Instalacija je jednostavna kao i kod ostalih uređaja ove vrste. Dovoljno je pronaći odgovarajuću 2.5” poziciju na kućištu, a disk čete lako instalirati zahvaljujući manjim dimenzijama i izuzetno niskom profilu. Uz to je nepodnošljivo lagan tako da je sasvim lak za rukovanje tokom procesa ugradnje. Slično je i prilikom instalacije Windows 10 OS-a, obzirom da predpostavljamo da ćete ga koristiti kao primarni sistemski disk zbog značajno bržeg učitavanja Windows 10 OS-a i agilnijeg rada u njemu.Test sistem: KingstonUV500SSD2s.jpg
    

   MB: 
   Gigabyte GA-X370 AORUS Gaming 5 

   CPU: 
   AMD Ryzen 7 1700

   RAM: 
   2x8GB HyperX DDR4 2666 CL16 FURY

   VGA: 
   MSI GTX 1070 Ti GAMING 8GB

   HDD: 
   Seagate Barracuda ST1000

   SSD: 

   Kingston UV500 480 GB 2.5” SATA 3 Kingston UV500 480 GB M.2 SATA 3Kingston UV500 480 GB mSATA

   Cooler:
   Cooler Master AiO MasterLiquid Pro 240 

   PSU: 
   Cooler Master V1200 Platinum 

   Performanse:
   [modul]test=729[/modul]
   Kingston UV500 SSD uređaji su pokazali očekivane rezultate za ovu cenovnu klasu. Vrednosti čitanja podataka su na obećano visokom nivou. Praktično dostižu gornji limit SATA 3 interfejsa kada govorimo o sekvencijalnom čitanju velikih homogenih datoteka kakve su video fajlovi ili ISO instalacione datoteke i sl. Sa druge strane primećujemo određeni pad performansi prilikom upisa istih datoteka. On se dešava zbog ograničenog dejstva tzv. pseudo SLC keš algoritma i ograničenog kapaciteta memorije za keširanje podataka. Sve je u redu ukoliko su fajlovi veličine 2-2.5GB kada su vrednosti transfera podataka izuzetno visoke (oko 600 MB/s), ali kada se jednom pomenuta keš memorija prepuni, transfer osetno pada čak ispod granice od 200MB/s kao neke fiktivne brzinske barijere koju je postavila poslednja generacija mehaničkih diskova. Kopiranje i čitanje malih (4K) datoteka je uobičajeno sporo i pada na prosek od 50-ak MB/s. 
    
   Sveukupno gledano očekivano za ovu klasu uređaja koja je zapravo “mainstream” i bazirana na trenutno najrasprostranjenijem i najisplativjem rešenju 3D NAND memorija. Međutim, Kingston mora imati u vidu veoma jaku konkurenciju u ovom delu tržišta, što još jednom ponavljamo, pokušava da reši dobrim pokrivanjem velikim brojem modela različitog kapaciteta i formata, a ne po svaku cenu najboljim performansama.  Kingston UV500 serija SSD uređaja je pokazala ono što se i očekivalo od jednog modernog SSD uređaja u ekonomskoj klasi baziranom na 3D NAND tehnologiji. Pristupačan i brz, koliko to dopušta SATA 3 interfejs. To je uostalom tačno onoliko koliko većina korisnika želi da potroši i da zauzvrat dobije očekivani nivo ubrzanja. Pri tome računamo na važan faktor kompatibilnosti sa starijom generacijom uređaja – dakle jedan univerzalno dobar uređaja u širokoj ponudi svih važećih standarda. Odluka o izboru je olakšana dostupnošću različitih verzija kapaciteta, tako da će svako pronaći svoj idealni model. Kingston računa da ponovi uspeh UV400 serije, ali i da ode korak dalje omogućujući najširoj grupi korisnika lak i bezbolan prelazak na SSD tehnologiju. U tom smislu je Kingston UV500  nas je naveo na pomisao kako je ovo onaj završni i možda konačni udarac tehnologiji mehaničkih diskova.  
    
   Što se tiče konkretnog UV500 480GB modela sigurni smo da je u pitanju trenutno najisplativiji izbor. Kapacitet je na granici prihvatljivo komfornog za iole normalan rad na Windows 10 sistemu i pri tome je nesumnjivo brži od manjih 120GB i 240GB verzija, posebno kada je u pitanju upis podataka. U prilog ovoj tvrdnji ide i najpovoljnija cena po GB raspoloživog prostora za skladištenje podataka.
    
   2.5“ SATA model će voleti svi od korisnika desktop PC konfiguracija do onih sa srednjovečnim laptop računarima. M.2 će voleti oni koji imaju malo savremenije ploče i notebook računare, ali tu ga već ozbiljno ugrožava nedavno testirani M.2 iz A1000 serije sa NVMe PCIe x2 interfejsom zbog boljih performansi. Ipak, kompatibilnost sa starijom generacijom uređaja je „sigurica“ na koju računaju korisnici, a u krajnjem razlika u brzini nije tolika da bi je ciljani, prosečni korisnik zaista i osetio u radu. Možda neki zahtevniji korisnici koji se bave malo ozbiljnijim apliakcijama koje imaju izraženu „glad“ za podacima. Prednost korišćenja M.2 UV500 verzije vidimo i u manjoj gužvi unutar kućišta jer ne morate koristiti kablove za povezivanje i napajanje uređaja. Prednost UV500 seriji će dati i oni koji brinu o sigurnosti svojih podataka i mogućnosti hardverskog šifrovanja zahvaljujući savremnom mikroporcesoru-kontroleru.
    
     
   Na kraju kada pogledamo novajliju, zaključujemo bez imalo sumnje da je Kingston sa UV500 uhvatio korak sa konkurencijom po pitanju „mainstream“ SSD uređaja na bazi TLC ili 3D NAND tehnologije. Tu pre svega mislimo na kod nas veoma popularne Samsung 860 EVO, WD Blue i sl. modele. Performanse su na zadovoljavajućem proseku za dotičnu klasu SATA SSD uređaja, a poseban kvalitet je dostupnost u svim formatima i kapacitetima što je definitivno detalj koji će prevagnuti u pravcu veće i lakše dostupnosti Kingston UV500 modela, a što će u našoj svakodnevici pomoći Kingstonu da bolje pokrije i zavlada ovim delom najmasovnijeg tržišta. Obzirom na prikazano ponašanje u radu i performanse, nema razloga da ne uspe u toj nameri!
    
   Prednosti:
   – Lako rukovanje i instalacija
   – Hardverska zaštita podataka
   – Moderan 4-kanalni kontroler
   – Najraznovrsnija ponuda formata i kapaciteta
    
   Nedostaci:
   – Ograničenost na SATA interfejs
   – Brzina upisa kada se prepuni keš memorija
   – Nešto viša cena na početku životnog ciklusa 
    
   CENA: 161€ – za model kapaciteta od 480GB

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi